Lilian Публикувано Април 3, 2010 Report Share Публикувано Април 3, 2010 Здравейте. Реших се да преинсталирам Windows XP на старата щайга след внимателно прочитане на ръководството във форума ви. Реших да рискувам (въпреки че нямам драйверите, които се споменават - "драйвери за дадения SATA/SCSI контролер от сайта на производителя на дъното" и дори не знам що е това), тъй като имам backup файл и лесно ще "закрепя" уиндоуса с acronis true image, ако не стане. Единственият ми проблем (или страх) е, че съм с рутер за безжичен интернет (в случай, че ви интересува, ей такъв е), който се включва с кабел в компютъра (а безжично се свързвам с лаптопа, на който съм сега) и е защитен с парола. Знам паролата и името, но не знам дали ако го изключа след преинсталирането ще трябва да инсталирам някой драйвер за рутера(който нямам). Не ми се иска да викам хората от интернета да се занимават с моите лапешки глупости, а не знам какво да направя и какви проблеми може да възникнат. И втори проблем - записвачката на стария компютър. На практика работи когато си поиска. Единственото CD, което тръгва на нея със сигурност, е Hiren's boot cd. Обикновено като сложа CD (не чете DVD, стар е), почва да ръмжи и всичко замръзва така, че нито бутончето за минимизиране, нито отчаяните ми опити да го "разръчкам" някак, както правя като забие, работят. Само рестарт е решението, и ако CD-то не е извадено след рестарта, става същото нещо. Курсорът не мърда въобще и нищо не работи. Не че отначало като го купихме (преди около 3 години) много съм ползвала записвачката, но не е имало такъв проблем. Дори не знам кога е започнало. Чете ми CD-та с игри, но примерно едни с драйвери (които даже не съм сигурна какви точно са), не ще. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tokera Публикувано Април 3, 2010 Report Share Публикувано Април 3, 2010 За първия проблем драйвери за рутеря няма да ти трябват, тъй като преинсталацията не е свързана с рутера. Единствено може да имаш проблем ако компютъра е настроен ръчно да си взима адрес от рутера. Ще се изтрият настройките на мрежовата карта, те могат да се видят преди да преинсталираш (евентуално ако има такива, в повечето случай компютъра си взима автоматично адреси от рутера) Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Април 4, 2010 Report Share Публикувано Април 4, 2010 И втори проблем - записвачката на стария компютър. На практика работи когато си поиска. Единственото CD, което тръгва на нея със сигурност, е Hiren's boot cd. Обикновено като сложа CD (не чете DVD, стар е), почва да ръмжи и всичко замръзва така, че нито бутончето за минимизиране, нито отчаяните ми опити да го "разръчкам" някак, както правя като забие, работят. Само рестарт е решението, и ако CD-то не е извадено след рестарта, става същото нещо. Курсорът не мърда въобще и нищо не работи. Не че отначало като го купихме (преди около 3 години) много съм ползвала записвачката, но не е имало такъв проблем. Дори не знам кога е започнало. Чете ми CD-та с игри, но примерно едни с драйвери (които даже не съм сигурна какви точно са), не ще. Не казваш точно какъв модел е записвачката. Може да се пробва с обновяване на фърмуера й или да помислиш за нова записвачка. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Lilian Публикувано Април 5, 2010 Author Report Share Публикувано Април 5, 2010 За първия проблем драйвери за рутеря няма да ти трябват, тъй като преинсталацията не е свързана с рутера. Единствено може да имаш проблем ако компютъра е настроен ръчно да си взима адрес от рутера. Ще се изтрият настройките на мрежовата карта, те могат да се видят преди да преинсталираш (евентуално ако има такива, в повечето случай компютъра си взима автоматично адреси от рутера)А как да разбера дали е настроен ръчно да взима адрес от рутера? XD Защото от мен никакво усилие за свързване не се изисква, всичко сам си прави. Не казваш точно какъв модел е записвачката. Може да се пробва с обновяване на фърмуера й или да помислиш за нова записвачка.Не казвам какъв модел е, защото не знам. Не ми е спешно, просто ми беше интересно от какво може да се получи. За нова шанс няма, поне докато не се потроши напълно компютърът, защото след лаптопа нашите няма да вземат нов, освен ако не са на зор. Намерих инструкции за обновяване на фърмуер във форума, ще опитам и ще кажа резултата. Едит: HL-DT-ST CD-RW GCE 8525B е записвачката. Никъде няма фърмуер за нея или поне аз не намирам. Някой да може да даде линк? Едит 2: Намерих нещо като поразместих словореда, ъпдейтнах го, и сега ми тръгна един диск, който не тръгваше преди. Проблема - друг не тръгва. Явно просто е прекалено дърта, че да работи като хората. А и четох, че е възможно най-скапаната записвачка.Пореден едит: Рестартирах, изчаках този път без да отварям моя компютър, и стана. Да поясня само, че преди да обновя фърмуера, дори нямах шанс да отворя моя компютър, веднага забиваше. Мисля, че я оправих. Така. Благодаря много, без помощ нямаше да успея. Установих, че забива от време на време по същия начин като преди, но след рестарт тръгва. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Lilian Публикувано Април 6, 2010 Author Report Share Публикувано Април 6, 2010 Съсипах два диска в опити да запиша буутващо CD с Windows XP. Как за бога се прави това чудо? Търсих във форума, но не виждам нищо. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Април 6, 2010 Report Share Публикувано Април 6, 2010 Съсипах два диска в опити да запиша буутващо CD с Windows XP. Как за бога се прави това чудо? Търсих във форума, но не виждам нищо. Ако имаш CD-RW или DVD-RW, няма да съсипваш дискове за еднократен запис. С коя програма се опитваш да записваш? Например, ако имаш Nero - даваш десен бутон върху .iso-файла --> Отвори с Nero (Burning ROM). Програмата сама ти предлага запис на диск, при това става буутващ. С други програми също става - PowerISO, ImgBurn, Alcohol 120%, BurnAware и др. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Април 9, 2010 Report Share Публикувано Април 9, 2010 А как да разбера дали е настроен ръчно да взима адрес от рутера? XD Защото от мен никакво усилие за свързване не се изисква, всичко сам си прави.Ами, мисля, че си си отговорила сама на въпроса. Ако рутерът не е човъркан допълнително след първото му монтиране и всичко си работи, то значи, че и сега би трябвало да си работи, без да се занимаваш с него. Съсипах два диска в опити да запиша буутващо CD с Windows XP. Как за бога се прави това чудо? Търсих във форума, но не виждам нищо. Това е нужно ако си сигурна, че дискът ти не е стартиращ (bootable). Записа на такъв диск става като добавиш желаните файлове и укажеш съответния boot image. Това може да стане с почти всяка програма за запис на дискове. В тази тема е описано как става това с ImgBurn (има и готов boot image файл, който да се ползва), като теб те вълнуват инструкциите от т.7 и нататък. Има и специализирана програма за това: CdImage GUI, която ще създаде ISO файла, който после да си запишеш на диск.xpbootimg.zip Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост