cr1minal Публикувано Февруари 25, 2010 Report Share Публикувано Февруари 25, 2010 Здравейте! Проблемът ми е, че процесорът (Pentium IV 3.01 GHz) грее много. Температура му не пада под 80C, а стига и до 90С. Извадих вентилатoра и почистих радиатора и самия вентиталатор и му сложих малко смазка, но няма резултат. Интересното е, че си стои на 85С дори и без да е натоварен (15-20% от ресурса му) от време на време като мине 90С започва да сигнализира и тоя говорител на BIOS-a. Като стартирам Task Menager-a и скалата, където показва колко от ресурса на преоцесора се използва е все червена дори и като е в диапазона 0-10%. Не знам дали не е клокнат, защото не мой компютъра...Използвам Windows XP SP2. Някои има ли идея какъв може да му е проблема. Благодаря предварително! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
draco_volans Публикувано Февруари 25, 2010 Report Share Публикувано Февруари 25, 2010 Защо не пробваш да му смениш термопастата? Процесора не се маже с каква да е смазка, ами с нещо от сорта: http://www.plesio.bg/thermal-paste-c-69977819/thermal-paste-silver-5-12gr-p-230135.html P.S: Термопастата се нанася на много тънък слой върху цялата контактна повърхмост между процесора и охлаждането, като преди това си отстранил добре остатъците от старата паста. Ако смяташ, че си заслужава инвестицията, можеш да вземеш и нов вентилатор, за по-сигурно... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
cr1minal Публикувано Февруари 25, 2010 Author Report Share Публикувано Февруари 25, 2010 Ами... има достатъчно паста върху него, не смятам, че проблема е в нея... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
draco_volans Публикувано Февруари 25, 2010 Report Share Публикувано Февруари 25, 2010 Общо взето, всеки път, когато се маха охлаждането на процесора, трябва и паста да се сменя. Освен това, това че има, не значи че тя вече има същите проводящи способности, както когато компютъра е нов. Можеш да вземеш и ново охлаждане/вентилатор и по-евтина паста... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Nicky Публикувано Февруари 25, 2010 Report Share Публикувано Февруари 25, 2010 И не е хубаво да се прекалява с пастата, защото се постига точно обратния ефект Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Февруари 26, 2010 Report Share Публикувано Февруари 26, 2010 За да си сигурен, че не се ползва overclock, можеш да нулираш настройките в BIOS.Иначе проблемът може да се дължи на прекалено много паста, некачествана паста (макар да е малко вероятно), недобре поставен охладител, замърсен охладител.А е възможно и самият датчик да е откачил и процесорът реално да не прегрява въобще. Как е радиаторът на допир с ръка? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
cr1minal Публикувано Март 2, 2010 Author Report Share Публикувано Март 2, 2010 За да си сигурен, че не се ползва overclock, можеш да нулираш настройките в BIOS.Иначе проблемът може да се дължи на прекалено много паста, некачествана паста (макар да е малко вероятно), недобре поставен охладител, замърсен охладител.А е възможно и самият датчик да е откачил и процесорът реално да не прегрява въобще. Как е радиаторът на допир с ръка?Радиатора в никакъв случай не е горещ, вентилатора си духа нормално, в БИОСа е настроен на СМАРТ режим..., но в таск менджера скалата за измерване на натоварването на процесора все червена си стои... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Март 2, 2010 Report Share Публикувано Март 2, 2010 Щом радиаторът не е горещ на допир, значи е възможно просто датчикът да отчита погрешна температура. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
cr1minal Публикувано Март 2, 2010 Author Report Share Публикувано Март 2, 2010 Щом радиаторът не е горещ на допир, значи е възможно просто датчикът да отчита погрешна температура. Има ли някаква друга причина освен прегряването, за да ми стои такава червена скалата? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Март 2, 2010 Report Share Публикувано Март 2, 2010 Аз не разбирам каква връзка има прегряването (ако въобще наистина прегрява процесорът) с въпросните скали. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
cr1minal Публикувано Март 2, 2010 Author Report Share Публикувано Март 2, 2010 Аз не разбирам каква връзка има прегряването (ако въобще наистина прегрява процесорът) с въпросните скали. Ами не знам... сега поспря да загрява... стои си на 65-70 C, но пак са червени скалите. Имаш ли идея защо така? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Март 2, 2010 Report Share Публикувано Март 2, 2010 Въобще имаш ли представа за какво са тези скали, че питаш? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
cr1minal Публикувано Март 2, 2010 Author Report Share Публикувано Март 2, 2010 Аз просто си мислех, че като прегрее и скалата става червена, но явно не съм прав... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Март 2, 2010 Report Share Публикувано Март 2, 2010 Скалите нямат нищо общо с температурите. Зелената скала представлява натоварването на процесора. Червената скала представлява колко от този товар е за системни нужди, т.е. колко операционната система изисква от процесора.Можеш да скриеш червената скала като махнеш отметката на опцията Show Kernel Times от меню View. Всъщност дори не знам защо е включена. По подразбиране е изключена. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
cr1minal Публикувано Март 2, 2010 Author Report Share Публикувано Март 2, 2010 Еми щом питам, значи нещо не ми е ясно...Мисля, че показват каква част от ресурса на процесора използват (или поне така пише) и щом са в червено значи нещо не е наред... Ахам, благодаря... Това е наситина полезна информация! Имам и още един проблем: компютърът понякога не се включва, трябва 3,4 пъти да го спра и да го пусна отново. Почистих го отвътре, но не даде резултат. Гледам някои е подложил едно тиксо под дънната платка (явно за по-добър контакт някъде, но не мога да разбера къде). Та... като го пусна и ако ще тръгва се чува този звук от вградения говорител на дъното и си зарежда нормално, но ако няма да тръгне се чува само харддиска как завърта и изобщо нищо не се появява на екрана, сякаш не съм го пускал изобщо. Какво може да му е? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост