Jump to content

Win 7 x 64 или x 86

iano

Препоръчан пост

Здравейте, инсталирал съм Win 7 64 bit. тъй като процесора ми е 64 битов, но ме посъветваха да го преинсталирам с 32 битов. Искам да попитам трябва ли да го направя, ако ъпгрейдна рамта до 2гб. и сложа по-хубава видео и саунд карта?

Конфигурацията е следната:

Mainboard : Gigabyte K8M800-8237

Chipset : VIA K8M800 (VT8380)

Процесор: AMD Athlon 64 Procesor 3000+ 2.00

Инсталирана RAM: 1,00 GB

но съм поръчал още 1GB PC3200 DDR 1 GB PC 3200 400 MHz понеже четох че дъното подържа максимум 2 ГБ.

Система: Windows 7 64 бита Ултимейт

Благодаря предварително, защото знам че тук и ма много компетентни хора, коитo ще ми помогнат с избора.

Сподели другаде

По принцип x64 Windows при наличие на 64-битов софтуер е категорично по-добре, заради програмния модел на процесора - повече регистри с общо предназначение, по-бърз преход от потребителски към системен режим, параметрите на функциите се предават през регистрите, а не през стека, директно адресиране на 4 и над 4GB RAM, а не през AWE както е при 32-битовия и др. Всичко хубаво, но средният потребител почти не ползва х64 софтуер, защото обикновено само професионалните приложения като Sony Vegas, Photoshop CS4 и др. имат х64 версии. Дефакто единствената причина, поради която си заслужава средният поребител да ползва х64, е ако системата му разполага с 4 или над 4GB RAM, за да може да ги ползва пълноценно. Друга причина (евентуално) е, че x64 пуска само подписани драйвери. Това спомага за ограничаване на некачествения код, който се изпълнява в kernel mode, което от своя страна увеличава стабилността (най-вече намаляват сините екрани) и сигурността (rootkit заплахите). Първото е относително, защото даден драйвер може и да не е подписан, но да е напълно сигурен/стабилен. Второто може да се нарече предимство, макар че и там нещата са доста относителни, защото това е по-скоро бариера, но не и пълна защита от kernel mode рууткит заплахи.

С две думи както се очертава системата ти да е с 2ГБ РАМ може да минеш на x86 версията, защото в случая 64-битовата не ти дава кой знае какво (да не кажа нищо) за сметка на по-голямото количество използвана RAM поради размера на указателите при х64.

Видео и саунд картата няма абсолютно никакво значение в случая.

Сподели другаде