kraaasi76 Публикувано Февруари 11, 2010 Report Share Публикувано Февруари 11, 2010 Здравейте,брат ми има сървър ,но се притеснява за процесора си ,защото му показва 90% от времето на работа ,че работи на 1 ghz.Това нормално ли е за този модел ,някакви мнения? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Февруари 11, 2010 Report Share Публикувано Февруари 11, 2010 Всички по-нови процесори имат опция за динамична промяна на тактовата честота и захранващото напрежение с цел по-ниско потребление на енергия и по-ниска работна температура, когато процесорът не е натоварен (т.е. в idle). Технологията при AMD е позната като Cool'n'Quiet и при (почти)всички дъна е включена стандартно, затова е нормално да се наблюдава въпросното поведение. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kraaasi76 Публикувано Февруари 11, 2010 Author Report Share Публикувано Февруари 11, 2010 мерси за бързият отговор ,ще му кажа за да се успокои,че той келеша чак капака на компютъра е отворил от притеснениеИнтересното е при него ,че като се натовари пак седи на 1 ghz,когато има повече онлайн в сървъра му,в момента работи на 70%,дали това е нормално? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Февруари 11, 2010 Report Share Публикувано Февруари 11, 2010 Какво имаш в предвид "под работи на 70%"? Иначе ако всичко е нормално т.е. настройките на шината и множителя в BIOS-а са правилни би следвало при натоварване честотата да отиде на 2.4Ghz и като падне товарът, да слезне около гигахерц и нещо. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kraaasi76 Публикувано Февруари 11, 2010 Author Report Share Публикувано Февруари 11, 2010 явно там е проблема,процесора се товари ,а същевременно си стои на стойност 1 ghz и в таск менажера му показва че процесора работи на 70 %,това за мен не е нормално,нещо трябва ли да се пипне ,за да си работи нормално това CPU Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Февруари 11, 2010 Report Share Публикувано Февруари 11, 2010 Би ли дал един скрийншот от инструмента CPU-Z? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kraaasi76 Публикувано Февруари 11, 2010 Author Report Share Публикувано Февруари 11, 2010 това е снимката Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Февруари 11, 2010 Report Share Публикувано Февруари 11, 2010 Извинявам се, че не уточних в предния ми коментар, но скрийншотът от CPU-Z да е при натоварена система. За натоварване използвай инструмента Prime95. Стартирай инструмента, отиди на Options --> Torture Test. Там селектирай радиобутона SmallFFTs. В полето Number of torture test threads run се увери, че стойността е 2 и кликни ОК. След това стартирай CPU-Z и направи скрийншот. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kraaasi76 Публикувано Февруари 11, 2010 Author Report Share Публикувано Февруари 11, 2010 това е Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Февруари 11, 2010 Report Share Публикувано Февруари 11, 2010 Да, проблемът идва от множителя на процесора, който дори и при натоварване е 5х, а трябва да е 12х, за да се получи тактова честота от 2400Мхз. От теб се иска да отидеш в BIOS-а на дъното и да провериш настройката за множителя и съответно да я смениш. Ако те затруднява това действие може да дадеш точните марка/модел на дъното и ще може да ти дадем конкретни инструкции. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kraaasi76 Публикувано Февруари 11, 2010 Author Report Share Публикувано Февруари 11, 2010 аз съм с убунту и заради това ми е трудно с уин малко и само му препращам какво си писал,няма как нали съм баткото Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Февруари 11, 2010 Report Share Публикувано Февруари 11, 2010 Влез в BIOS-а на дъното чрез натискане на клавиша Delete (Del) по време на POST. След това влезни в секцията Frequency/Voltage Control и потърси опцията Adjust CPU RATIO. Тя вероятно ще е на Auto или някаква друга стойност (например 5). Чрез клавишите +/- или чрез натискане на Enter върху нея избери стойност 12. Когато си готов натисни бутона F10, за да запишеш настройките и да излезнеш от BIOS. След това отново стартирай CPU-Z и виж какво се случва. P.S.: Възможно е да трябва опцията AMD Cool 'n' Quiet да се забрани (т.е. да се избере стойност Disabled в BIOS), за да може да се регулира ръчно множителят (CPU Ratio). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kraaasi76 Публикувано Февруари 11, 2010 Author Report Share Публикувано Февруари 11, 2010 всичко е направено както трябва,но проблема си остава брат ми каза че го поставя на 12-2400 ,запаметява го ,рестартира се компа ,товари пак машината с Prime95 и си остава 1 ghz,какво да прави и аз незнам Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Февруари 11, 2010 Report Share Публикувано Февруари 11, 2010 Пробва ли при изключен Cool 'n' Quiet? Иначе няма причина да се получава така, ако наистина е сетнал множителя на 12. Единственият възможен вариант е да има някакъв бъг в BIOS-а и съответно да трябва да се обнови с по-нова версия (последната за това дъно е от 2009-03-17), което така или иначе е хубаво да се направи, но трябва да се внимава там, че лесно може да се убие дъното. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kraaasi76 Публикувано Февруари 11, 2010 Author Report Share Публикувано Февруари 11, 2010 всичко е направил както е описано по-горе стъпка по-стъпка ,засега така го оставял дано да не изгори cpu ,че ще е болен заради неговия сървър Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост