Jump to content

Вирус ли да търся, драйвер ли да вграждам ...

Tetradka

Препоръчан пост

Системата ми е следната:

MB AliveXFire eSATA R3.0 ASROCK

CPU ATHLON AMD 5200+ X2 s.AM2

HDD 7200/8/SATAII

RAM 2Gb, ODD, VGA 512

OS Windows XP SP2

Ситуацията е следната - компютъра не можa да премине бариерата с петте опции(We apologize for inconvience, but Windows did not start successfully...) Пробвах да заредя LiveCD с Линукс. Имах изпечени само стари - на единия не се "виждат" дяловете на твърдия диск. На другия се виждат, но не може да се пише върху тях. После заредих Hiren's - Kaspersky откри 3 коня и един вирус. А Super AntiSpyware откри 8 заразени ключа. Файлът boot.ini беше напълно чист. Написах си нов. Процеса SPTD го забраних...

Реших да поправям с Windows диск (за първи път ми е) и там където трябваше да намери предишна версия ми показа дяловете и ме запита на кой дял да се пльосне. Отказ.

Съхраних семейното фото и интелектуалното богатство на дискове. После си пре-Copy-рах върху D: Application Data на някои програми (сред тях Skype и Firefox).

Изтеглих си нов Windows SP3 october incl.(clean) с вградени драйвери за SATA - ама не ме огря. В BIOS пише:

Onboard SATA Controller [Enabled][Disabled]

SATA Operation Mode [non-RAID][RAID][AHCI]

При задаване на [Disabled] или [Enabled][RAID] твърдия диск "изчезва". Изтеглих си nLite и .NET Framework и започнах да вграждам драйвери и да трия китайски и кучето. Така 6 пъти. Грешките бяха - ahcix64 is corrupted, или при друго построяване

- achix86 could not be found. Това - и с драйверите от диска и с драйверите, изтеглени от сайта на ASROCK.

Какво още да опитам? Или кои точно драйвери да запиша за да тръгне това?

Сподели другаде

SATA Operation Mode го сложи на non-RAID, а Onboard SATA Controller винаги трябва да е Enabled. Запиши настройките и опитай пак да стартираш инсталационната програма на Windows и кажи какво се случва.
Сподели другаде

Така са по подразбиране. Като започне инсталация, става това:

Searching for Previous Versions of Microsoft Windows

Пропуска стария Windows и директно извежда дяловете на хард-диска:

c: Partition[NTFS] ...Mb

d: Partition[NTFS] ...Mb

Давам да се разположи на c: и след дълго висене ми изплюва:

Windows XP Professional Setup:

An error occurred while setup was updating partition information on:238473 MB Disk 0 at Id 0 on bus 0 on atapi (MBR).

Setup cannot continue. To quit setup, press F3.

От тук дойде идеята за вграждане на SATA, защото с Hiren's си процедирах без засечка(т.е. не е хардуерно). Правих си записи и на двата дяла, правих запис на файлове върху оптичен диск, търсих вредители...

Сподели другаде