Jump to content

Програма за откриване на грешки в AVI

Препоръчан пост

Преди време компресирах една приказка на сина ми от ДВД в AVI. Обаче, като я пуснах на дом. плеър, се изключва/спира на 74:16 ч. Това го прави и на записан диск и от флашка (плеъра има вграден USB вход). Т.е. изключвам да е зацапана оптиката. Интересното е, че на компютъра си върви без проблем. Тествах файла с няколко програми, но всяка от тях показва, че всичко е наред или пък след "оправянето" проблема си остава - AviFiXP; DivXRepair; DivXDRFAnalyzer; DivFix++; VirtualDubMod; Videoinspector; All Media Fixer Pro. :(

http://img706.imageshack.us/img706/518/divxdrfanalyzer.th.jpg

http://img706.imageshack.us/img706/8326/divxdrfanalyzer2.th.jpg

http://img706.imageshack.us/img706/9285/virtualdubmodm.th.jpg

Знам, че ще попитате, дали съм пробвал на друг дом. плеър и отговорът ми е "не". Нямам къде. Пък и ме съмнява да е в моя плеър. Между другото, ДВД-то си вървеше нормално на дом. плеър. Т.е. изключвам възможността да е бил лош диска. За съжаление не го пазя и няма от къде да го взема, иначе отдавна да съм го компресирал отново. 

Сподели другаде

Това, че DVD-то се е възпроизвеждало нормално в никакъв случай не гарантира, че и AVI файлът би се възпроизвеждал нормално. Щом проблемът е налице както при оптичен диск, така и при USB устройство, значи не е проблем на носителя. Щом филмът се възпроизвежда нормално на компютъра и програмите не докладват за грешки, значи и файлът е наред. Проста дедукция ни довежда до проблем в плеъра и по-точно проблем/бъг при възпроизвеждането на AVI/използвания кодек в AVI. Не виждам какво друго може да е.
Сподели другаде

Знаеш ли, не исках да казвам в началото, тъй като си мислих, че въпроса ще последва, но явно не стана така.  ;)  Мислих си, че ще ми бъде зададен въпроса, с коя програма е компресирано. Но уви. Използвал съм MeGui и това беше един от многото случай, когато реших да изпробвам и друга програма за компресия на AVI, освен досега използваната Gordian Knot, от която съм много доволен и то благодарение на теб.  :)  Причината е една и то, исках да разбера, с какво една програма е по-добра от друга/други, след като се използват абсолютно едни и същи инструменти. Предполагам, че няма нужда да ги споменавам. Примерите са много и винаги съм искал да отворя тема, където наистина би се получила добра дискусия, която ще бъде от полза на потребителя. Но сега по темата. Използвал съм MeGui точно 3 (три) пъти за компресия на ДВД в AVI. И трите пъти се получи идентичен проблем - някъде към края, филма (винаги са били анимации) се изключва. Не мога/не искам да се съглася с мнението ти, че проблема е в плеъра, защото в два от случаите, компресирах отново приказките (само че с Gordian Knot, като използвах същите ДВД носители) и тогава си вървят нормално. Използваните кодеци са същите и при двата варианта. Т.е. плеъра отново няма проблем с четенето на формата. Пък и винаги да се случва към края? :no:До тогава (до края на филма), как го е четял???  Между другото, не се сетих още в началото да търся проблема в програмата за компресия. Ей така, както си размишлявах и изключвах възможните причини се сетих, че и в трите случай съм използвал MeGui. Не се сетих веднага поради факта, че не съм компресирал с нея последователно, а между това съм пробвал и други програмки.  :) Така че, според мен проблема е в използваната програма, но пък защо се проявява само на дом. плеър, си остава загадка.  :bored:
Сподели другаде

MPEG-4 е формат, разработен за компютри. Това значи, че той е в свои води, когато се възпроизвежда на компютър. Това пък значи, че когато се възпроизвежда на друго устройство, то трябва да е съвместимо с формата. Ако има някакви засечки, то проблемът е в самото устройство, задето не поддържа пълноценно дадения формат. Всеки формат си има характерни функции и възможности, които могат да представляват пречка. Защо мислиш Auto Gordian Knot си има своя компилация на Xvid? Защото някои от възможните настройки на кодека могат да доведат до създаването на фйал, който не се възпроизвежда (нормално) на стационарни DVD плеъри. Никой софтуерен декодер/плеър няма проблеми с това, но хардуерните имат. При положение, че MPEG-4 (основата за DivX и Xvid) е проектиран да се възпроизвежда за компютърни системи, а производителите на DVD плеъри започнаха да добавят поддръжка за форматите, за да не губят пазара, чия вина е според теб, ако даден формат не се възпроизвежда както трябва?

Ако ти си написал плъгин за Winamp, а някой се опитва да го подкара този плъгин в да речем AIMP, който обещава поддръжка на плъгини за Winamp, ти ли си виновен ако плъгинът не функционира както трябва под плеър, който не си включвал в сметките си, докато си създавал плъгина, или е виновен авторът на AIMP, задето не е успял да осигури пълноценна поддръжка за чужда технология, която обаче твърди, че поддържа?

Освен това файлът не е пробван на друг DVD плеър. Всъщност ако на друг плеър пак има проблем, това отново не доказва, че MeGUI е виновна, защото е възможно и другият хардуерен плеър също толкова да си може. Нередно е да се правят прибързани заключения на базата на тест само на един DVD плеър, при положение, че тяхната поддръжка на всичко чуждо почти винаги е претупана така или иначе.

Опитвал ли си да компресираш в DivX вместо в Xvid? Поне да стане ясно дали проблемът е заради видео кодека или самия контейнер формат.

Сподели другаде

Защо мислиш Auto Gordian Knot си има своя компилация на Xvid?

Предполагам, затова, каквото ти си написал и най вече заради самото му име - Auto Gordian Knot. Т.е. да не се занимавам аз да настройвам кодеците, както е при Gordian Knot, а самата програма си ги има настроени.  :)

При положение, че MPEG-4 (основата за DivX и Xvid) е проектиран да се възпроизвежда за компютърни системи, а производителите на DVD плеъри започнаха да добавят поддръжка за форматите, за да не губят пазара, чия вина е според теб, ако даден формат не се възпроизвежда както трябва?

Разбира се на производителите на плеъри.  :)

Ако ти си написал плъгин за Winamp, а някой се опитва да го подкара този плъгин в да речем AIMP, който обещава поддръжка на плъгини за Winamp, ти ли си виновен ако плъгинът не функционира както трябва под плеър, който не си включвал в сметките си, докато си създавал плъгина, или е виновен авторът на AIMP, задето не е успял да осигури пълноценна поддръжка за чужда технология, която обаче твърди, че поддържа?

Отново, автора на плеъра.  :)

Освен това файлът не е пробван на друг DVD плеър. Всъщност ако на друг плеър пак има проблем, това отново не доказва, че MeGUI е виновна, защото е възможно и другият хардуерен плеър също толкова да си може. Нередно е да се правят прибързани заключения на базата на тест само на един DVD плеър, при положение, че тяхната поддръжка на всичко чуждо почти винаги е претупана така или иначе.

Съгласен съм, че не е пробван, както съм и написал. Но вече съм споменавал, че аз съм тук "на гости" и не познавам много хора, респективно нямам много възможности за пробване на други места. Имам двама приятели, като единия има дом. кино LG, което освен DivX друго не чете (в упътването му е написано, че разширението трябва да е DivX, а не AVI, с други думи е много ограничено от към версиите на DivX), а другия има PHILIPS (нищо лично), на който ме е страх да пусна свой диск,:no:пък и както каза ти,  "защото е възможно и другият хардуерен плеър също толкова да си може".

Опитвал ли си да компресираш в DivX вместо в Xvid? Поне да стане ясно дали проблемът е заради видео кодека или самия контейнер формат.

В началото, когато започнах да се занимавам с компресия, съм компресирал и в DivX, но от 50 приказки, само 5 да са DivX. Всички останали са XviD. И едните и другите вървят. Плеърът ми е Рionner DV-610AV-K, който подържа DivX Ultra certified и е най-високия от своя клас, което разбира се не е гаранция за качество, но пък да ги сравнявам с по горе споменатите?  :no:Знам, че има и такива плеъри струващи 50 лв, на които и "добре изпечена палачинка" ще тръгне, но не ми помага много, много в случая. Дори и да тръгнат на LG-то и PHILIPS-а, на 99% ще съм убеден, че проблема не е в едногодишният ми Рionner made in Thailand.

Да не би причината да е в някакъв преход от I кадри към P или пък към B? Нещо такова.

П.П. По принцип си оставям ДВД-то което компресирам, докато не изгледа малкия (и аз  :)) цялата приказка и чак тогава го трия, ама този път съм се прецакал. Иначе отдавна да съм го минал още веднъж.

Сподели другаде

Аз мога да ти предложа вариант, но ще е играчка. Компресираш филм/приказка в AVI с Auto Gordian Knot или Gordian Knot в DivX или Xvid, като си запазваш копие от зувковия поток. Пускаш MeGUI, от меню Tools посочваш Muxer -> AVI Muxer. Там в горната част посочваш вече компресирания и готов AVI файл, по-надолу посочваш звуковия поток и накрая посочваш път към нов AVI файл. Кликаш Queue, след което отиваш в подпрозорец Queue и си стартираш задачата. Идеята е да получиш видео поток от надеждна програма, но самият AVI файл да се създаде от MeGUI. Ако в такъв случай имаш проблеми, значи проблемът е в AVI-Mux инструмента, който MeGUI ползва да създава AVI файлове.

Ако обаче нямаш проблем, значи би трябвало проблемът да е в настройките на видео кодека на MeGUI. Това може да се тества по обратния начин. Компресираш в AVI с MeGUI и след това готовия AVI файл го отвори с VirtualDubMod, избери от меню Video -> Direct stream copy и запази AVI файл с ново име.

И все пак е хубаво да се тестват различните файлове на друг DVD плеър, за да има повече улики къде е проблемът. Ако ти трябва конкретно файл с DivX разширение, можеш да преименуваш даден AVI файл на DivX (да му смениш разширението). Това трябва да го залъже, тъй като .DivX файловете са на практика AVI във вътрешността си.

Сподели другаде

Аз мога да ти предложа вариант, но ще е играчка. Компресираш филм/приказка в AVI с Auto Gordian Knot или Gordian Knot в DivX или Xvid, като си запазваш копие от зувковия поток. Пускаш MeGUI, от меню Tools посочваш Muxer -> AVI Muxer. Там в горната част посочваш вече компресирания и готов AVI файл, по-надолу посочваш звуковия поток и накрая посочваш път към нов AVI файл. Кликаш Queue, след което отиваш в подпрозорец Queue и си стартираш задачата. Идеята е да получиш видео поток от надеждна програма, но самият AVI файл да се създаде от MeGUI. Ако в такъв случай имаш проблеми, значи проблемът е в AVI-Mux инструмента, който MeGUI ползва да създава AVI файлове.

MeGUI използва AVIMuxGUI за AVI Muxer. Използвал съм го много пъти самостоятелно (за сливане на видео и аудио) и никога съм нямал проблем. Иначе може да си поиграя, но ме съмнява проблема да е в Muxer-а. Почти съм сигурен, че ще се получи добър файл.  :)

Ако обаче нямаш проблем, значи би трябвало проблемът да е в настройките на видео кодека на MeGUI. Това може да се тества по обратния начин. Компресираш в AVI с MeGUI и след това готовия AVI файл го отвори с VirtualDubMod, избери от меню Video -> Direct stream copy и запази AVI файл с ново име.

Минах го през VirtualDubMod и се оправи.  :bravo:Т.е. не се изключи на дом. плеър. Какво ще рече това? Миксера е лош? Да знаех, щях да мина и предните два филма, за да не си играя отново да ги компресирам. :bored: Всъщност, какво прави VirtualDubMod в този случай? Отново ги слива?

И все пак е хубаво да се тестват различните файлове на друг DVD плеър, за да има повече улики къде е проблемът. Ако ти трябва конкретно файл с DivX разширение, можеш да преименуваш даден AVI файл на DivX (да му смениш разширението). Това трябва да го залъже, тъй като .DivX файловете са на практика AVI във вътрешността си.

Да, това с разширението ми е ясно. Но след като се оправи, не знам дали има смисъл... 

Сподели другаде

Да, знам какво използва MeGUI. Предложих ти този вариант, защото проблемът изглеждаше да е най-вероятно в контейнер формата. Оказах се прав. От написаното от теб останах с впечатление, че при ръчно използване на AVI-Mux GUI няма проблем, докато при създаване на AVI с MeGUI има проблем. Ако е така, е леко странно. По логично би било само с VirtualDubMod да няма проблем, докато и в двата случая на използване на AVI-Mux GUI да има проблем. Както и да е. Защо се получава така не мога да кажа със сигурност. VirtualDubMod също просто обединява потоците, както и AVI-Mux. Явно последната го прави по по-различен начин или нещо я кара на дадено място в даден файл променя архитектурата на файла по незначителен за компютърните филтри начин, но съществен за DVD плеъра. Или нещо такова. Трудно ми е и аз да (си) го обясня. По принцип има 3 разделящи филтъра за AVI: този на Gabest, този на Haali (Haali Media Splitter) и вграденият в Windows. Ако има дефект някъде в някой AVI файл, е възможно все някой от тези да се издъни и да направи гаф, подобен на този на DVD плеъра, защото всеки от трите филтъра си има своите характерни черти. Ако някой от трите се дъни на файл, създаден с MeGUI, значи е възможно просто AVI-Mux GUI да има някакво бъгче. Ако никой от трите филтъра не се проваля, то значи, че дори и AVI-Mux GUI да има някаква вина, то много по-голяма е вината на DVD плеъра, защото явно дефектът е минимален (щом и трите филтъра се справят нормално).

Поне това е моето виждане.

Сподели другаде

От написаното от теб останах с впечатление, че при ръчно използване на AVI-Mux GUI няма проблем, докато при създаване на AVI с MeGUI има проблем.

Не точно. Не знам дали е случайност, но само когато съм компресирал ДВД с помощта на MeGUI се получава бъг.  :( Имам може би 50 клипа (входен формат MKV, WMV) конвертирани с MeGUI и не съм имал проблем. Т.е. при създаване на AVI с MeGUI, AVI-Mux GUI си е свършил добре работата. И аз не си го обяснявам, но колкото и да е странно, е така.

Ако някой от трите се дъни на файл, създаден с MeGUI, значи е възможно просто AVI-Mux GUI да има някакво бъгче.

Сега проверих версията на AVI-Mux GUI, която използва MeGUI и е 1.17.6. Ръчно използваната от мен е 1.17.8, последната. Интересно, как се получава така, след като актуализирам MeGUI, когато ми покаже, че съществуват нови версии на използваните инструменти?

Друго интересно нещо е, че версия 1.17.8 е с по-стара дата от версия 1.17.6:

http://img220.imageshack.us/img220/7749/avimuxgui.jpg

Мислиш ли, че ако заменя exe-то, нещата биха се оправили?

Сподели другаде