Jump to content

Съвет за звукова карта

Препоръчан пост

Вече имам звуковата карта и се науждая от съвет.

Ползвам Winamp за слушане на музика, като графиката на еквалайзерите ми е в ''U-видна'' форма /надявам се разбирате какво имам в предвид/, отделно имам и корекция на високи/баси от ресийвъра и отделно имам и настройки на еквалайзерите от звуковата карта.

Картата ми харесва, не съжалявам, обаче има толкова много настройки, особено на еквалайзерите, че незнам кои еквалайзери ще е по добре да са настроени, защото всички като се пипат, нещо не ми допада.

Бихте ли ми казали при намистане от 3 места /ресийвър, звукова и Уинамп/ къде и как да пипам, колкото и индивидуално да е при всеки.

Отделно звуковата карта има някакви екстри може би /CMSS 3-D и X-Fi Crystalizer/, които и идея си нямам за какво служат и въобще какво представляват. Усилването от звуковата карта ми е на 100%, правилно ли е или да се намали /на Winamp-a e 78%/

С драйверите всичко е чудесно, няма засега никакви проблеми.

Последните 3 скрийншота от този сайт, не ми се показват при мен /миксера и там където се намиста на колко бита да е и колко кхц/.

Сподели другаде

Интересното в случая е, че имаме 2 гледни точки - на пюрист и на обикновен слушател. Това са според мен двете крайности. Аудио ентусиастите са някъде по средата. Нямам намерение да ти казвам ти какъв си, нито какъв трябва да си. Това ти си го знаеш/преценяваш. Аз просто искам да ти предоставя начините, по които това може да се погледне:

1. Пюристичната гледна точка - тя означава възпроизвеждане на сигнала максимално точно с оригинала. Това изключва използването на каквито и да било еквалайзери и ефекти по музиката.

2. Обикновения слушател - противоположност на пюриста: блъскане на всякакви ефекти, еквалайзери и прочее. Басите и високите на MAX, майната на изкривяванията и деформациите, важното е да думчи и пищи. Шоу да става.

Еквалайзерът (или тонкоректор по нашему) по принцип не е създаден да се ползва за оцветяване на музиката. Той се ползва изключително често точно за това, но основното му предназначение е друго - да коригира неточности при възпроизвеждането на даден звук от страна на апаратурата (най-често тонколоните). Примери...

Купил си евтини колонки, на които им липсват средните честоти? Еквалайзерът влиза в действие и подсилва леко липсващите на колонките честоти, за да възстанови точното възпроизвеждане. Или може би колонките имат силно изразени горни баси (където вече се отива към средните), които някак заглушават останалите баси и самите средни? Еквалайзерът се притича на помощ и след бърза корекция проблемните честоти са пообрани и звукът е по-балансиран.

Ето затова е еквалайзерът по принцип. Т.е. той влиза в действие, когато обстоятелствата го налагат. Дори и името е му е много подсказващо и буквално си се превежда "изравнител", защото точно това и прави - изравнява честотите, когато е нужно.

Еквалайзерът обаче всъщност се ползва много по-често за "оцветяване" на звука. Има ли нещо лошо в това? Не, разбира се. Всеки си преценява дали да ползва или не еквалайзер и ако ще го ползва, как точно. Ти преценяваш какво целиш и как да го постигнеш. Ако целиш максимално точно възпроизвеждане с оригинала, тогава нямаш много работа да човъркаш еквалайзера. Ако обаче наистина ти харесва да си позасилиш дадени честоти, тогава няма погрешни настройки на еквалайзера - настройваш го както на теб ти харесва, защото твоят ум е този, който ще поема електрическите сигнали от ушите и ще ги интерпретира, затова е важно да ги интерпретира в наслада.

Не бих могъл да кажа с абсолютна точност кой еквалайзер е най-калпав и кой е най-добър, но мога да предположа. Лично според мен качеството на еквалайзерите спада по обратния път на веригата: най-качественият според мен ще е този на ресийвъра, след това на звуковата карта и най-лош е според мен на Winamp. Лично моето предложение би било да занулиш всички еквалайзери и да започнеш да коригираш от края на веригата - ресийвъра. В зависимост от това с колко пълноценен тонкоректор разполага той може и да не се налага да се коригира при другите две възлови точки. Настройваш ресийвъра по начин, по който ти харесва най-много. След това вече можеш да се пробваш със звуковата карта, за да прецениш дали има нужда от още корекции или не.

Аз например преди много време ползвах 3 еквалайзера: този на звуковата карта, този на Winamp и iZotope Ozone. В един момент установих, че не ми е нужен тонкоректорът на Winamp и просто го изключих. Скоро установих, че и iZotope Ozone плъгинът не ми е нужен. Осъзнах, че всичките ми нужни корекции мога да ги постигна от звуковата карта и че останалите два еквалайзера по-скоро пренасищаха звука и усложняваха положението. Сега използвам двете технологии на QSound за възстановяване на ниски и високи честоти, с които разполага звуковата ми карта, + еквалайзера й. Не са надути на MAX, а са внимателно настроени и понякога изключвам някои от тях, в зависимост дали използвам колони или съм нахлупил някой от чифтовете ми слушалки - различната апаратура има нужда от различни настройки все пак. Но стига за моите вкусове.

Усилването на звука (плъзгачите за силата на звука) не са от голямо значение. Според мен е най-добре да са някъде между 50% и 100%. По-ниско от 50% просто не е практично, защото тогава звукът трябва да е засилен доста от колонките. Възможно е обаче да има леки дефекти, ако е прекалено завишено нивото. Това обаче зависи от драйверите. Аз лично държа нивата на моите два плъзгача за WAVE и Master на 75%.

За Winamp положението е сходно, макар че тук вече по-може да варира нивото на звука. По принцип най-добре е нивото на звука да се регулира от изходната апаратура усилвателя/колоните (ако са с вграден такъв, каквито са PC колонките), но това е по-принцип и не бива да ти става фикс идея.

CMSS 3-D и 24-bit Crystalizer са патентовани технологии на Creative.

Първата има за задача да симулира звуково позициониране. Ако си на режим слушалки, CMSS ще се опита да създаде триизмерно изображение на звука, т.е. да направи така, че звуковата картина да е по-обемна и да създаде усещане на пространство около теб. Нещо като 5.1 на слушалки, но не точно. Когато си на режим 5.1 и си включил CMSS, ще получиш up-mix - опит за създаване на 5.1 канален звук от стерео източник.

Тази технология може да е от полза най-вече при гледане на филми или евентуално игри, където може да имаш нужда от по-добра представа кой звук откъде идва. Не очаквай чудеса, но и не отричай напълно технологията. Тя е доста качествена, защото е базирана на 3D алгоритмите на Sensaura, която бе погълната (и унищожена - бел. авт.) от Creative през 2003 година.

24-bit Crystalizer е технология, целяща възстановяване на музиката от щетите, нанесени от компресията - обогатяване с баси и високи. Лично аз не съм я чувал, но общото мнение е, че е боклучец и по-скоро осира пейзажа, отколкото да подобрява нещата. Поне сред ентусиастите/ценителите. Разбира се ако на теб ти харесва, можеш да я ползваш. Все пак нещата са субективни.

Защо нямаш въпросните екрани в контролния панел на звуковата карта не знам. Би трябвало да е до конкретния драйвер. Възможно е ревюто да е правено с по-стара версия на драйвера, докато в по-новата да има промени. Наистина нямам представа, защото не съм имал много вземане даване с въпросните карти.

Ух, май малко се поолях в словоизлиянията.

Сподели другаде

Такъв отговор, не съм очаквал. Много ми хареса, за което благодаря. Хареса ми, че точно даде пример, в случая с как е при теб и това как предполагаш, че може да е.

Как се изключват еквалайзерите на Winamp? ---Като ги намаля го край ли... /аз ги намалих до край, но ми се струва, че пак имат голяма намеса/.

Видях, че спомена при теб за една опция в звуковата карта ''Wave'', на мен точно и тя ми трябва, защото като бях с Креатив Аудиджи 2, знам че прави доста подобрения/провали, а в момента в ''Mix'' панела имамнастройка само на микрофон. Няма ги Wave, CD-Audio и мисля още няколко, които не ме вълнуват.

В момента нещото, което не ми харесва е когато усиля музиката, високите толкова ужасно пищят, че просто няма как да ви и опиша. Ако съм усилил около 1/4 от ресийвъра е превъзходно. С предния креатив, който имах, тези неща, като че ли Wave опцията ги оправяше /тя ми беше усилена на около 75-76%/.

24 бит Crystalizer, наистина обърква всичко /особено когато усиля музиката/.

Около 2 или 3 пъти инсталирах и деинсталирах драйверите и софтуера, като мислих, че Wave ще се появи, но не се.

Другото, което искам да ви попитам е...има ли значение,т.е аз ще усетя ли разлика ако звуковата карта е наместена да е на 16 бит 44кхц или ако е на 24 бит /44,48,96кхц/?

Сподели другаде

Еквалайзерът в Winamp се изключва от съответния бутон. Показвам ти го на класически/стар скин, защото аз такъв ползвам (дори ползвам конкретно този скин вече години наред):

http://ploader.net/files/e20b59be4a7cdc5f7a09d98bd621a7c5.png

При изключване на еквалайзера от този бутон вече няма значение самите плъзгачи за честотите как са настроени.

Аз казах Wave и имах предвид изходните настройки (1). Ти да не говоришговориш за входни (2)?

http://ploader.net/files/03215453c8786173156e284a78516b4d.png

Ако все пак говориш за изходните настройки, то би трябвало да можеш да си изкараш Wave от Volume (1) Options -> Properties.

Картата ти ще resample-ва сигнала така или иначе. Дали ще е 48kHz или 96kHz, няма значение, защото разлика няма да усетиш. Същото общо взето се отнася и за 16-bit/24-bit.

Сподели другаде

За изходните настройки става дума. Това, което на теб се изобразява, на мен в момента не се, даже и плеара на креатив го няма. Като се има в предвид, че снощи нарочно инсталирах и абсолютно целия софтуер, даже и с ненужните боклуци. Вижте как е при мен.

Опцията ''Аудио'' изцяло липсва при мен, а ''Volume'' също липсва.

post-787-12656215850941_thumb.jpg

Сподели другаде

Преди малко инсталирах дикса със софтуера и драйверите на друг пс /2.00гхц АМД, 3гб РАМ/ и се появи този софтуер, който искам.

Възможно ли е, да не ми се появява на мен в момента, защото лаптопа ми е по слаб или по скоро защото е така операц.с-ма. За първи път виждам, да се инсталират едни и същи инсталации, а на единия пс да го има, а на другия не...

Сподели другаде

Наистина нямат плъзгач и не само на wave. Вчера сложих Windows XP на моя / не ме питайте как - даже се шегувахме с един авер, той вика, че сигурно съм бил първия, който се опитва да сложи Windows XP на Sony Vaio VPCW12S1E.След много време и нерви успях. След това сложих целия софтуер на Креартив + драйверите и съм супер радостен. Всичко работи от леко, по-леко. Тези панели /опции /, за които споменахме в последните 3-4 мнения са вече на лице. Радвам се ,че не е от пс-то,а било от операц.с-ма. В един американски сайт, четох /мнения на потребители/, че Креатив нямали добра синхронизация с Виста/7, откъдето може би идват/изчезват панелите Wave, Cd-Audio, MIDI, What U Heart...

--------- Благодаря за съветите, предложенията, предположенията, бяха ми от реална полза.

Сподели другаде

Инсталирането на плеъра и някои опции е можело да е наистина заради операционната система, макар да не съм предполагал Creative толкова да ги мързи да си седнат на задниците и да оправят драйверите за по-новите версии на Windows, но Wave плъзгача няма как да го има. Той по принцип липсва въобще при Vista/7, не е заради драйвера на Creative.
Сподели другаде

Как според вас е по добре да се настрои панела. Опцията Wave да е на максимум или опцията на вируалния усилвател да е на максимум.

До колкото се сещам от предната си звукова карта на Креатив..., едно от двете беше желателно да е около 70-75% улилено, а не до макс, но не се сещам, кое.

Даже и като усиля не мога да преценя.

post-787-12659743733798_thumb.jpg

Сподели другаде

• 1 year later...

Еквалайзерът в Winamp се изключва от съответния бутон. Показвам ти го на класически/стар скин, защото аз такъв ползвам (дори ползвам конкретно този скин вече години наред):

http://ploader.net/files/e20b59be4a7cdc5f7a09d98bd621a7c5.png

При изключване на еквалайзера от този бутон вече няма значение самите плъзгачи за честотите как са настроени.

...

Картата ти ще resample-ва сигнала така или иначе. Дали ще е 48kHz или 96kHz, няма значение, защото разлика няма да усетиш. Същото общо взето се отнася и за 16-bit/24-bit.

Здравейте. Може ли някой да ми каже как се казва този скин? Изглежда едновременно удобен и красив. :) И благодарности за изчерпателното обяснение(08 February 2010 - 06:50).

Сподели другаде