Jump to content

Съвет за звукова карта

Препоръчан пост

Здравейте. Преди време бях пуснал, подобна, даже същата тема, но не успях да я намеря и искам да попитам за съвет.

Харесал съм си 3 звукови /външни/ карти, като ви моля за съвет, коя да си поръчам.

Първата е тази, втората е тази, и третата.

В момента съм с малък лаптоп, който е без сд/двд четец / Sony VPCW12S1E / .

Държа да спомена, че звуковата карта искам реално да е 24 битова и както може би ще забележите, лаптопа няма pcmci слот, което ще рече, че трябва да се съобразя.

Надявам се и да няма проблем най-вече с драйверите, тъй като операц. ми с-ма е може би най-скапаната /Windows 7 Starter/.

Сподели другаде

Сложна работа. Не знам с какъв точно хардуер разполагат въпросните карти на Creative, но ме съмнява Xmod да си струва спрямо X-Fi Go. Между тях двете бих ти предложил по-скоро X-Fi Go. От друга страна картата на Zalman е многоканална и не знам ти какви колонки смяташ да свързваш. Ако ти трябва многоканална карта, можеш да добавиш и Creative X-Fi Surround 5.1 към списъка, която би трябвало да и доста приличен избор като цяло.

Положението с драйверите е също сложно. Картата на Zalman е с beta драйвери за Windows 7 и не знам как биха се държали на този етап, а с оглед на ситуацията като цяло може скоро да не се обновят. Поддръжката на Creative е като цяло по-сигурна откъм нови версии. Проблемът е, че драйверите им по принцип са леко калпави. Просто Creative не могат да пишат драйвери.

Лично моето мнение е да се насочиш към X-Fi Go, ако ти трябва стерео сигнал, или към Creative X-Fi Surround 5.1, ако ти трябва многоканален сигнал. Ако последната не можеш да я намериш или идва скъпа, остава Zalman-ската.

И пак да кажа: това е лично мнение и не поемам отговорност, ако не си доволен от резултата, ако решиш да следваш съвета. :)

Сподели другаде

Мисля, че съм се спрял на Creative XMOD / единствено защото ми се струва по красива/. Единственото, което за секунда ме успокоява е, че пише /no drivers-no software/, а в друг сайт пишеше plug & play, което ще рече до колко знам, че ''пъхам'' и работи. Нуждая се от стерео звук, многоканален не искам, защото нямам тонколонки. Иначе 24 битови ли са според вас, картите или по-точно XMOD.
Сподели другаде

Кое те кара да мислиш, че може да няма полза? Аз много се надявам, да усетя разликата както преди бях с карта на Креатив, но на настолен пс. Все пак 130-140лв, не са малко за тая платка, която като гледам няма 5 на 5 см.
Сподели другаде

Кое ме кара да мисля, че няма особена полза ли? Ами няколко неща...

1. Разликата между 16-битови и 24-битови файлове е минимална. Ползите от 24-битовото аудио са почти изцяло за запис и миксиране и много малко за слушане.

2. Възпроизвеждането на 16-битови аудио файлове (в каквато дълбочина е 99,99% от музиката в днешно време) на 24-битова звукова карта не ги прави по-качествени или по-добре звучащи по никакъв начин.

3. Възпроизвеждането дори на 24-битови файлове на колонки за PC от нисък или дори среден клас не би разкрило никакви разлики така или иначе. Та какво остава за говорители на лаптоп.

24-битовото аудио е по-скоро маркетингов трик. Казвам "по-скоро", защото не е изцяло, но в повечето случаи е.

Сподели другаде

Creative XMOD я нямат в наличност и ме интересува звукови карти, които са 5.1 или 7.1 има ли вероятност да ми изкарат стререо т.е да мога да си свържа оборудването за стерео. Тази и тази става дума.
Сподели другаде

Да, разбира се, че многоканалните звукови карти могат да изкарат и стерео звук. На първия жак, за предните колони, се подава точно това.

От тези двете бих се спрял на картата на ASUS, която обаче е стерео по аналоговите изходи. Не им харесвам останалите продукти, но звуковите им карти са сносни. Може би защото ползват чужди чипове, които прекръстват със свои имена, за да си мислят хората, че става въпрос за собствена разработка. :)

Сподели другаде

Стерео по аналоговите изходи, какво ще рече? Че качеството на звука, ще е по-лошо ли. Тази на Креатив и тя ли е със стерео по аналог. изходи.

Забелязах и че драйверите им са само за XP/Vista. Гледах и в сайта на Асус, а там даже и звуковата карта не ми намери...да не би да е ''гаражна''.

Сподели другаде

Ще рече, че по аналоговите изходи се поддържа само стерео звук. Аналоговите изходи са тези с гнездата за 3.5 мм. жакове, където се включват стандартните колони, слушалки и др. Цифровите изходи са коаксиални и оптични по принцип. Картата на ASUS поддържа 5.1 звук през цифровия си изход. Може да я няма на сайта на ASUS, ако е малко по-стара и от компанията да са решили, че мястото й е в архивите. Знам ли на тъпанарите от ASUS какво им е в главите.
Сподели другаде

Венци виждам, че само ти ме консултираш в случая и за да не ставам досаден ще те попитам и още нещо /наистина се надявам да не ставам досаден/.

--- До преди малко си писах с продавач-консултант на Ja******rs и го попитах за звуковата карта Creative's USB Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 .

Категорично съм се спрял на нея, но се надявам да си кажеш и мнението като съвет, че наистина не ми се дават 160 лв. на вятъра.

Първо го попитах, къде е дистанционното на картата /в офиц. сайт има, но в техния нямаше/, а той каза, че картата нямала, като след 3 мин. се оказа, че имали дистанционно.

Попитах го, какво ще правя с драйверите, тъй като лаптопа ми е еди си какъв, с еди си каква операц.с-ма. Той отговори, че на диска имало драйвери за XP/Vistа, като за Вистата уж ставали и за Уиндоус 7 /само че май не му стана много ясно, че моя е доста поорязан/.

Ако случайно не били ставали, драйверите от диска, то от офиц.сайт 100% щели да станат.

Мислите ли, че тази 5.1 карта, ще искара стерео звук, защото наистина имам някакви притеснения.

Сподели другаде

Не мога да съм 100% сигурен за окомплектовката и драйверите, защото не използвам въпросната операционна система или звуковата карта, но...

На официалния сайт на Creative пишат, че в комплекта по принцип се вкючват:

- звуковата карта (разбира се);

- инфрачервено дистанционно управление;

- USB кабел;

- преходник от чинч към 3.5 мм. жак;

- инсталационен диск с драйвери и софтуер;

- книжка/брошура с основни инструкции за инсталация.

Това е официалната окомплектовка, но от Creative пишат, че е възможно тя да варира в различните страни/региони, така че е най-добре да се осведомиш лично по принцип, което си и го направил. Щом служител на JAR Computers ти е казал, че дистанционно управление все пак има, но се окаже, че няма, то вината ще е на служителя/фирмата. Там не мога да помогна.

Какви точно драйвери има на диска не знам, но на сайта на Creative има драйверен пакет, който поддържа Windows XP, Vista и 7 (включително и 64-битовите им версии). Като гледам е обновен и на 14 януари тази година (2010), което значи, че си се обновява нормално засега. Така че не бива да се притесняваш дали ще има драйвери за картата.

Общо взето е нормално това, че служителят не е успял да ти даде конкретна информация в началото. Една от причините е, че не може всеки да знае всичко за всеки продукт. Другата причина е, че служителите на JAR Computers са и без това много заблудени.

Да, картата ще извади стерео звук. Стерео е звук от два високоговорителя (2 канала), а твоята звукова карта поддържа 6 говорителя (6 канала). Не е ли логично, че ще може да работи и в стерео режим? Ако имаш кола, чиято максимална скорост е да речем 160 км/ч, ще може ли тя да се движи с 90 км/ч? Не схващам каква е тази параноя. Може би под "стерео звук" имаш предвид нещо различно от това, което си мисля аз?

Сподели другаде

Утре значи я поръчвам. Под стерео разбирам да си свирят тонколоните, както в момента с вградената карта, а не от едната да няма звук, а от другата да се чува слабо, а от третата и четвъртата глас или нещо друго, различно от това, което очаквам.

Четох в два аудио форума, където казват, че Креатив били боклуци, а най-добрите били Fenkiller, но да се надявам, че ще съм поне малко доволен.

Като я получа ще писа едно мнение, на какво положение е, за да няма недоразумения с други.

Сподели другаде

Картата наистина ще подаде подобни потоци към различните колони, ако ти от своя страна й подадеш такъв входен поток от филм или някакъв многоканален файл и самата карта е настроена да работи в такъв. Ако е настроена да работи в стерео режим или й подадеш стерео файл (стандартна музика), то тя ще подаде и стерео сигнал към колоните. Нищо сложно и необичайно няма.

За сефте чувам за "Fenkiller". Creative не са боклуци в никакъв случай. Е, не са и нищо особено, но като цяло имат прилични карти. По-калпавите им серии бяха по-скоро Audigy, а не X-Fi. Въпросната карта би трябвало да е значително по-добра от вградената, която ползваш в момента.

Сподели другаде

Ако наистина по-калпавата серия е била Аудиджи, то определено би трябвало да бъда доволен от предстоящата, тъй като имах Аудиджи 2 и бях страшно доволен. Благодаря.
Сподели другаде