Jump to content

Програма за оптимизиране на Wondows XP

Препоръчан пост

Здравейте на всички,

търся програма с която да оптимизирам по най-добрия начин своя Windows XP, посетих доста теми и прочетох доста мнения отностно оптимизирането, но ненамерих нищо конкретно като някакъв софтуер който да прави това автоматично. Ровех се в "regedit" от Run менюто и настройвах там разни неща (каквито естествено съм видял в други форуми как се правят) за да направя Windows-а си по-бърз, но нямаше кой знае какъв ефект.Единственото нещо което успях да направя е да прекъсна Интернет връзката си, но след това си го оправих този проблем, но другото полезно нещо което разбрах е че имало някакви програми който показвали в какъв ред да се пускат различните приложения в sistem tray ,и така се постигало по-бързо пускане на самият Windows, и още доста неща прочетох естествено, но аз търся някакъв софтуер който да съчетава всичките тези неща за някаква успешна оптимизация на Windows.

Знам за TuneUp Utilities, Ashampoo WinOptimizer , но незнам дали да им вярвам тъй като доста хора се оплакват от този софтуер, та ако може вие да дадете някакво мнение, тъй като тука има много по компетентни хора от където и да е било.

Благодаря предварително.

Сподели другаде

... TuneUp Utilities, Ashampoo WinOptimizer , но незнам дали да им вярвам тъй като доста хора се оплакват от този софтуер, та ако може вие да дадете някакво мнение, тъй като тука има много по компетентни хора от където и да е било.

Благодаря предварително.

Можеш да пробваш и двете програми дори и едновременно - аз съм ги пробвал отдавна и ги ползвам и сега - не е имало проблеми с тях и от тях. За препоръчване е да използваш най-новите им версии.

Сподели другаде

тъкмо сега чета някои твои мнения по подобни теми и разбрах че не си фен на този тим поддръжка на Windows, а сега даже разглеждам темата ти за "Ръководство за поддръжка на Windows XP" ,и мисля доста обстойно да и обърна внимание.Благодаря все пак за мението, но мисля като за последно да си пробвам късмета с Ashampoo WinOptimizer тъй като съм доверчив ,а по доста мнения бил най-добрия в тази област, а като цяло Ashampoo са доста добри в Софтуерния бранш за каквото да е било, даже мога да кажа че съм им фен.Благодаря отново, накрая съм сигурен че ще се доверя на твоето мнение, все пак аз съм къде,къде по невеж в устройството и принципа на Операционните системи... \\// PEACE \\//
Сподели другаде

Във връзка с отимизацията, можеш да си спреш някои услуги на Windows, които представляват уязвимост за сигурността. Това може да се направи и от services на самия Windows, но от там повечето потребители хал-хабер нямат кое да спират и кое не. Аз също срещам някои затруднения :blush: и за това ползвам програмата xp-AntiSpy, която дава добро описание на услугите и потенциалните рискове, които носят. От там лесно може да се прецени кое да се спре и кое не. Освен това, програмата предлага и профили за спиране на услуги, с което нещата стават още по-достъпни. По всяко време човек може да си включи пак дадена услуга, пък и програмата запаметява профила преди прилагането на промените, който винаги може да се възстанови.

Edit: Ооо, задължително пробвай някои от големите имена в "оптимизацията". Човек най-добре се учи от собствен опит и като се опари. Направо ги почвай наред: Ashampoo, Tune Up, System mechanic, Advanced system (I don't) care, WinUtilities, Fresh memory и още десетки знайни и не знайни имена на полето на оптимизацията!

Даже, ако искаш след като си ги пробвал, можеш да драснеш по някое редче, да се види как е хавата - аджеба забързва ли се тоя ми ти Win или се опъва. :)

Сподели другаде

да може и xp-AntiSpy да пробвам, надявам се наистина е лесно да се прецени кое точно трябва да се спре, за да не преинсталирам после Windows наново :haha:

edit: Night_Raven ако може да те питам, PerfectDisk ли е най-добре да се ползва за дефрагментиране, щото аз ползвам OO.Defrag.Professional.Edition.v12.0.197?

Сподели другаде

а като цяло Ashampoo са доста добри в Софтуерния бранш за каквото да е било, даже мога да кажа че съм им фен.

Лично по мое мнение Ashampoo нямат нито един наистина стойностен продукт. Имат тонове програми и всичките са в най-добрия случай сносни.

Това, което можеш да направиш като оптимизация, е да спреш услуги. Това е едно от двете неща, които реално могат да окажат положително влияние върху производителността. Разбира се спирането на услуги трябва да е внимателно - да се знае кога и кои услуги могат да се спрат. Това важи само за Windows XP, не и за Vista и 7. Освен това важи и за предимно по-стари системи, защото основно на тях може да се усети повече разликата. Ако компютърът е мощен, няма особен смисъл от голямо кастрене на услуги, само потенциалните дупки за сигурността.

Другото нещо, което е полезно да се прави, е дефрагментацията. Не всеки ден разбира се. Зависи от системата. На някои системи дефрагментация веднъж годишно им стига. Зависи колко и как се използват. Мисълта ми е, че дефрагментацията като цяло е полезно нещо.

Останалата поддръжка включва общо взето внимаване какъв софтуер се инсталира и как се инсталира - да не се инсталират калпави програми, да се инсталират внимателно (това, което е нужно), за да не се наблъска системата с излишни библиотеки, услуги, toolbar-и и прочее.

Върлува мит, че поддръжката на Windows изисква да се правят някакви конкретни неща, а всъщност е обратното - поддръжката означава по-скоро НЕправене на много неща.

За дефрагментатор можеш да ползваш която програма желаеш. Лош дефрагментатор няма. Е, има по-слабо ефективни и такива, които са малко по-тежки, но всички вършат някаква работа. От платените считам PerfectDisk за категорично най-добрия обаче. От безплатните бих ти препоръчал MyDefrag или Puran Defrag Free Edition. Аз ползвам първата от тези две безплатни, но може да премина на втората. Няма голямо значение, защото и двете са отлични. Харесвам ги, защото са ненатрапчиви, докато платените все блъскат услуги, файлове, шарении, което не ми харесва. Така или иначе дефрагментация правя рядко и не е най-важното нещо, не виждам смисъл да си товаря системата с платен дефрагментатор. Освен това не мога да си ги позволя, а аз се стремя да ползвам само легален софтуер.

Сподели другаде

Според мен и един MyDefrag ще ти свърши екстра работа, но някои хора си предпочитат лъскавото и платеното... Не че отричам качествата на Perfect disk или O&O. :)
Сподели другаде

Благодаря за мненията на всички, вече се ориентирах горе-долу какво да правя, а то е: да си дефрагментирам дяла ,където е Windows, да спра някои ненужни приложения и да си инстална Acronis ,и да си "вържа гащите" с един имейдж файл, само остава въпросът коя точно версия на Acronis да използвам.Виждам че ти си ползвал Аcronis True Image версия: Enterprise Server, но немога нещо да си я намеря никъде,а дали тя става за мен?

edit: намерих си:Acronis True Image Echo Enterprise Server v9.7.8353 with Universal Restore , надявам се той да ми свърши работа.Но с какво по-различен би бил от обикновен Acronis True Image или от Acronis Backup & Recovery 10?

Сподели другаде

извинявам тва не си бил ти ами някакъв Slammer,но за Acronis , може би ще пусна отделна тема, че тука стана пренаселено от коментари които не са по тази тема...
Сподели другаде

Е, "някакъв" звучи леко обидно, не мислиш ли?

Иначе не е проблем да се продължи да се пише и в тази тема, дори и да не е точно по същество, все пак има нещо общо, а и темата е твоя.

Сподели другаде

да може и xp-AntiSpy да пробвам, надявам се наистина е лесно да се прецени кое точно трябва да се спре, за да не преинсталирам после Windows наново :haha:

За оптимизацията на XP ти препоръчвам да прочетеш тук http://www.blackviper.com/WinXP/servicecfg.htm и тук http://hometechlabs.hit.bg/Articles/services/services.html . В регистрите не ти препоръчвам да пипаш.

Но ако така или иначе си решил да ползваш някой оптимизатор, пробвай tune up utilities. Има си предимствата, колкото и невероятно да звучи. Спира някои сървиси, които са потенциално опасни, предупреждава за липсата на добавки за сигурността в mozila. Също така, с нея може да променяш темите, иконките, logon, boot screen-aна хп-то безопасно, за разлика от някои трансформ пакети, които ще ти омажат уина. Има добър дефрагментатор. Зависи за какво точно ти трябва. Ако е за оптимизация на сървиси и да ти се ''забърза'' уина, може и сам да го свършиш това, ако четеш малко повече. Няма да ти трябва програма за целта.

Аз лично я ползвах почти 2 години, заради някои от инструментите й, които наистина са добри( за визуалния стил и дефрагментатора). Проблем не ми е създала. Такива имах от конфликт между защитни продукти и драйвъри и друг софт. Преинсталирал съм заради такива защитни продукти. Имена няма да споменавам, за да не предизвикам спор и да се оспами темата.

Сподели другаде

Е, "някакъв" звучи леко обидно, не мислиш ли?

Иначе не е проблем да се продължи да се пише и в тази тема, дори и да не е точно по същество, все пак има нещо общо, а и темата е твоя.

Да звучи обидно за което се извинявам, просто не съм се изразил правилно...

За Tune Up Utilities, съм го пробвал и не ми е направил някакво впечатление, но си прав за това че не ми е нужна програма за да си забързам малко Win-a, и аз се насочвам към четенето повече, защото "това което можеш да си го направиш сам, неможеш да очакваш да ти го направи някаква програма" :peace:

Сподели другаде

Мога да кажа вече със сигурност че моят компютър работи в момента както никога досега, производителноста ми се покачи много, програми преди които са ми засичали дори малко като Winamp и TheKM Player сега работят по-гладко отвсякога.За Winamp-a ми направи най-голям впечатление тъй като винаги и дори след преинсталация той лекичко ми е засичал, когато се опитам да сменя няколко песни по-бързо или когато се опитам на дадена песен да дам десен бутон и да я прибавя в плейлист, менютата започнаха да се отварят много по-бързо.А виновниците за тези подобрения са: Night_Raven, liver, draco_volans, Nazikov, и всички останали които писаха по темата.

Програмите и начините с които постигнах по-голяма производителност и по-добро състояние на Windows-а са: PerfectDisk 8.0 (който е най-добрия за мен дефрагментатор, само че жалко че неможах да намеря крак или сериен номер за него, ако някой от вас има кракната версия ще съм му много благодарен ако я сподели с нас..), Ashampoo WinOptimizer 2010 Advanced (който се оказа добър, макар и да му нямах много доверие, смятам и за напред да го използвам),StartUp Delayer (една програмка с чиято помощ успях да си настроя кога и в каква последователност да ми се зареждат приложенита след стартирането на Windows-а, и наистина сега след рестарт го няма онова чакане да се заредят всички програми наведнъж, което е толкова мъчително..) и не на последно място чудесната връзка на @Liver Услугите и техните функции в Windows XP (Professional и Home) ,която ми помогна да премахна излишните неща от своя Windows ,които така или иначе не се използват от повечето от нас... И искам да изкажа специални благодарности на @Night_Raven за безкрайно добрите съвети и теми които е писал тук за да помогне на нас неразбиращите и безкрайно лутащите се из интернет простраството за да намерят отговорите на многото си въпроси. Благодаря :peace: :bravo: :bgflag: :yes:

Сподели другаде