Jump to content

Голям спор D-Link DIR 600 поддържа ли 802.11n

Препоръчан пост

Здравейте, отварям тая тема понеже днес отидох да си купя рутер и се спрях на D-Link DIR-600. Моето изискване беше рутера да поддържа 802.11n или по точно 802.11n Wireless N Router и да е черен. Значи случи ми се нещо, което няма аналог при досегашните ми покупки на техника. Събра се целия персонал на магазина, после извикаха техниците, накрая дойдоха шефовете на магазина и на интернет доставчика и спор голям за тоя рутер N Router ли е или не. Ровихме из интернет, някъде пише че е такъв, някъде не. И така дадоха ми го да го пробвам в къщи и ако не покривало критериите ми да им го върна пък щели да ми доставят истински N Router. И така обръщам се към вещите и познавачите в тая свера, която за мен е мъгла да ми кажете има ли начин да разбера какво съм вземал, някоя програма с която да видя с каква скорост тегли през кабела и с каква през рутера и да ми дадете някакви съвети какво да правя, хубав ли е този рутер или да го върна и какво да взема до стотина лева дето наистина да е с голям обхват и да е бърз. И накрая какъв е този рутер N ли е или не.......
Сподели другаде

Според спецификациите от официалния сайт DIR-600 си е Wireless N Router.

Колкото до скоростите... тук има описание на стандартите и скоростите, които предлагат; скоростта, която ще получиш обаче силно зависи от разстоянието от рутера до приемника, преградите между тях, наличието (евентуално) на смущаващи сигнали и т. н. т.

Според мен е добре да тестваш рутера и ако отговаря на очакванията ти да го вземеш.

Сподели другаде

На спецификациите пише Up to 150 Mbps wireless speeds, което ще рече скорост 150 Кбит. Аз получавам от интернет доставчика скорост по кабела 100 Мбит. а през рутера 70 Кбит. като говоря за разтояние от 2 метра от лап топа. Нормално ли е това, след като може да поддържа 150 Мбит. все пак съм дал 80 лв. и очаквам нещо значително по добро от b/g рутерите, които работят на 54 Мбит. и се намират по 35 лв. нови и по 20 втора ръка. Разликата като цена е голяма, а като разлика в скороста малка, че то дето 56 Мбит. там и 70 Мбит. според мен. Можите ли да ми кажете с тия характеристики каква максимална скорост мога да очаквам, значи в описаниетокоето намерих http://www.dlink.com/DIR-600 пише ( Създаване на безжична мрежа за споделяне високоскоростен достъп до Интернет с компютри, игрови конзоли, медия плейъри и с по-големи разстояния и покритие в дома от стандартните 802,11g технологията.

ЗАЩО Е ПО-ДОБЪР БЕЗЖИЧНИ 150

Безжичната 150 Router се основава на 802.11n технологията за значително подобряване на скоростта на безжичния сигнал до 4X по-бързо от стандартните 802,11g. Това позволява на 150 Wireless Router да осигури по-добро приемане и по-голямо безжично покритие.)

Сподели другаде

А криптираш ли връзката?

Каква защита използваш?

Правиш ли си сметка, че това зависи не само от възможностите на рутера, а и на приемника (лаптопа).

Сигурен ли си, че няма никаква друга машина наоколо, която да не излъчва в този честотен диапазон, на този канал?

Убеден ли си, че си осигурил идеалните условия за предаване? Има ли битово "замърсяване на ефира(микровълнови печки, GSM мрежи и др)?

Помисли ли си за интерфененцията и дефракцията на антената(къде се намира, какво има около нея, какъв шум създава)...

Изобщо, ако искаш да продължавам, можа да изредя още 20-на въпроса, на които съм сигурен, че и да знаеш отговора, то едва ли предполагаш, че те могат да влияят на скоростта на предаването.

Радиовръзката не винаги се подчинява на елементарната логика!

Като обобщение: Колкото са по-високи скоростите, толкова повече зависят от мнооооого фактори...

Така че приемай цифрите като реклама на прах за пране - всички избелват чудесно, но ти си си харесал един...

Сподели другаде

Значи, като закупих рутера отидох в сервиза да ми го настроят и като взех с мене и лап топа. Когато бяха готови и провериха скороста, тя беше 74 Мбит/с, когато ги попитах защо е такава като рутера може до 150 Мбита, техника ми каза че това било без да слага антената и като я сложа ще стигне 100 мбита. Да ама не, максимума който стигна беше 72 Мбита. Днес им звъннах по телефона а отговорът им беше ( сууупер 72 делено на 10 = на 7.2 мб./с сиреч ако тегля един филм 700 мб. ще го дръпна за 1 мин.) Каква беше тая формула така и не разбрах. Пуснах да се тегли един филм ами мина към половин час, а рутера е на 1.5 метра от лаптопа, няма стени, прегради ел уреди и т.н. дори го местих на средата на стаята и до него сложих компа и все тая. Не е от лап топа Sony Vaio VGN-NS 140E/W 2009г. модел, поддържа 802.11n, а за тия настройки дето ми говориш както съм писал и по горе съм пълна мъгла. Ако някой ми обясни от къде и как се правят те ще се опитам, щото ако разбирах, нямаше да пиша тука и да моля за помощ и съвети. Искам да питам нещо: ако по кабел получавам 100Мбит/с, може ли да се получи тая скорост и по рутер и ако да с кои модели от среден клас до стотина лева.
Сподели другаде

Да така ги смятат нашите доставчици на ум за по бързо. Мерси за линковете, много полезна информасия. Споредедната таблица N рутерите се делят на две групи Bandwidth 20(MHz) и Bandwidth 40(MHz). Значи моят е от първия тип и скороста му отговаря точно на тази която е описана там. Максималната скорост която достигам е 72.2 Мбит./с. Има ли някой представа рутерите с Bandwidth 40(MHz) на каква цена са защото ако и цената е двойна както е скороста им, не си струва понеже по кабела ми се доставя скорост от 100 Мбит./с.
Сподели другаде