fsa_30 Публикувано Януари 20, 2010 Report Share Публикувано Януари 20, 2010 (Редактиран) Моля, препоръчайте ми програма или метод за ограничаване на достъпа до програма или файл! Идеята ми е следната: може ли по някакъв начин да се ограничи използването (стартирането или въобще достъпа) до (на) определена програма (или файл) от компютъра, при положение, че предварително не е ясно къде може да се копира или премести този файл. Има доста програми и методи за ограничаване на достъпа до фиксиран файл, например до следния файл: D:\Folder\xxx.exe или D:\Folder\xxx.???, когато файла е друг вид. В този случай обаче, когато въпросният файл (xxx.exe или xxx.???) бъде преместен, копиран или дори преименуван (например на yyy.exe или yyy.???), то достъпа до него се освобождава и той може да се използва. Идеята ми е да огранича достъпа, например до някой *.dll или *.cfg файл, използван от основната изпълнима програма, т.к. самия изпълним файл може да се преименува и пак да се стартира, докато той ще си търси необходимите му за работа помощни файлове с фиксирани имена. Въпроса ми е: Има ли начин за „мониторинг” на паметта за достъп до даден файл (ресурс) и ограничаване на достъпа до него, независимо откъде и от кой се ползва? Пояснение: Контрола ще се извършва на компютър с няколко потребителя (акаунта), при което единия е администраторски, а останалите са User-и. Контрола естествено ще извършвам от администраторския профил, където имам пълен контрол над останалите. Очаквам идеи и предложения! БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО! Редактиран Януари 20, 2010 от IVAN Преместване в друг раздел :) Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
IVAN Публикувано Януари 20, 2010 Report Share Публикувано Януари 20, 2010 Единственото, което се сещам за момента, но не знам дали ще ти помогне напълно са програми от рода на:http://www.softvisia.com/download.php?view.419http://www.softvisia.com/download.php?view.132http://www.softvisia.com/download.php?view.179http://www.softvisia.com/download.php?view.229 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
fsa_30 Публикувано Януари 20, 2010 Author Report Share Публикувано Януари 20, 2010 Здравей IVAN! Благодаря ти, че премести темата на правилното място. Благодаря и за предложените програми, но в случая те не ни са от полза, т.к. служат за криптиране и защита на фиксирани данни (папки и файлове), аз искам да огранича използването на даден ресурс (например файл) с идеята, че незнам предварително кога и къде ще се „появи” този файл и кой ще го предостави (копира, инсталира, свали от Интернет и т.н.). Изхождам от идеята, че знам името на ресурса (файла) и трябва да го „дебна” да се появи и да следя кога ще се опитат да го използват, за да огранича достъпа до него - в явен вид (чрез предупреждение за недопустимо действие) или в неявен вид (чрез ”тихо” отказване за изпълнението му, т.е. „килване на процеса” без следа). Четох, че има програми (от рода на защитните стени), които не позволяват стартирането на файлове, които не са били налични на компютъра в даден момент, а са свалени, копирани и т.н. след този момент. Ако е така, това все пак е нещо по въпроса, въпреки, че не ми се иска да поставям допълнителна защитна стена, но ако се наложи ….. може и да се навия. Смятам, че идеята е приложима, т.к. съм свидетел, че при свързването на компютри в домейн, посредством една неголяма програма (1-2МБ) контролирах затварянето и разрешаването на определени програми, стартирани на множество компютри в домейна и то едновременно на всички компютри, за секунди и то с кликването на 1 – 2 бутона в програмата. Можех да контролирам и спирането и рестартирането на всички компютри едновременно и много други функции. Сега обаче, се налага да управлявам и контролирам множество компютри, но не в домейн, а обикновена мрежа (LAN), където в общия случай всички компютри са равноправни, с изключение на режимите на потребителите (Administrator, User, ….). Затова търся подобна програма, но тя да следи паметта за достъп до ресурси, т.е. да извършва т.нар. „мониторинг” да ресурсите. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Януари 20, 2010 Report Share Публикувано Януари 20, 2010 Според мен Returnil Virtual System, Windows SteadyState и KAIOWAS са най-близките приложения до това, което търсиш. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
fsa_30 Публикувано Януари 25, 2010 Author Report Share Публикувано Януари 25, 2010 Други идеи? За сега ... нещо... не се получва !!! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 25, 2010 Report Share Публикувано Януари 25, 2010 За каква операционна система става въпрос? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
fsa_30 Публикувано Януари 26, 2010 Author Report Share Публикувано Януари 26, 2010 За каква операционна система става въпрос? Всички компютри в мрежата са с Windows XP Pro with SP3. Но разполагаме и с 10 компютъра с Windows XP Pro with SP2 + 1 компютър с Windows Server 2003, които са в домейн. Десетте компютъра могат да се ъпдейтнат (евентуално) до Windows XP Pro with SP3, т.к. няколко от тях така или иначе вече сами са се ъпдейтнали до SP3, заради автоматичното ъпдейтване на Windows-а. Но по принцип проблема ми е с онези компютри, които не са в домейн, а в обикновена мрежа (LAN), т.к. там потребителите са по ... (да кажем "проблемни"). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 26, 2010 Report Share Публикувано Януари 26, 2010 За целта мисля, че ще ти трябва HIPS програма. Предложения: - System Safety Monitor - не може да блокира изпълним файл само по име, трябва и конкретен път, но пък може да блокира и по контролна сума, което е още по-добре, защото означава, че дори файлът да бъде преместен/копиран в друга папка и да бъде преименуван, пак ще бъде блокиран, защото контролната му сума ще е същата. Неудобството е, че трябва да имаш копие от файла, за да можеш да укажеш контролната сума на програмата. Програмата е лека и с достатъчно разбираем интерфейс. Освен това притежава доста опции като цяло. Не може да бъде контролирана дистанционно, но разполага с опция да й бъде изключен графичният интерфейс. Така веднъж настроена добре, ще си филтрира всичко, без да занимава никого с нищо. Достъпът до настройките й може да бъде заключен с парола. Не може да контролира конкретни файлове.Програмата не е безплатна по принцип, но беше изоставена и авторът й пусна ключ за регистрация на програмата, който мога да ти дам, ако си заинтригуван. - Real-time Defender - в общи линии каквото се отнася за пердната се отнася и за тази без конкретната опция за "разкачане" на графичния интерфейс, макар че мисля, че ако се настрои да не се стартира, ефектът ще е същият. Безплатна е, но понеже също е изоставена, трудно се намира линк за сваляне. - EQSecure 3.41 - още една на практика изоставена програма. Тази обаче има и възможност за защита/контрол над самите файлове, в добавка към това, което могат и горните две програми. Говоря конкретно за тази версия. По-нова има (4.2 в момента), но е платена. Не е приятно, че са изоставени, но и в този си вид програмите са достатъчно добри. Ако някоя те интересува и не намираш откъде да свалиш, пиши. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
fsa_30 Публикувано Януари 27, 2010 Author Report Share Публикувано Януари 27, 2010 OK Благодаря за предложенията. Ще ги потърся и изпробвам. Ако иама проблем с откривантето на някоя от програмите, ще пиша за съдействие. Ще се постаряюая да дам коментар, относно резултатите! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 27, 2010 Report Share Публикувано Януари 27, 2010 Всъщност System Safety Monitor има безплатна и платена версии, но платената предлага повече опции и е по-стабилна като цяло, така че се опитай нея да намериш. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Гост master7 Публикувано Януари 29, 2010 Report Share Публикувано Януари 29, 2010 Твоята работа ми се струва ,че няма да стане мой човек. Имаш ли файла , имаш и информацията.Какво значи ,ще ограничиш достъпа с програма ???Ще го копирам , на диск или флашка и ще го прочета на друг комп,ако не и на същият с подходящата програма. И въобще , какъв е тоя файл ? От Къде идва ? Аз мога да ти наиша скрипт който да го премести някъде на скрито място ,веднага щом се появи,който скрипт ще му смени и името , за да не може да се намери понеже няма да се знае какво да се търси. Дай повече подробности за какво става въпрос ! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
powerfull01 Публикувано Януари 30, 2010 Report Share Публикувано Януари 30, 2010 Ми сложи парола на папката, в която - няма нужда от програма. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост