Jump to content

Имам два Windows-a на един дял

greatwhiteshark

Препоръчан пост

Знам,че вече има и други подобни теми.Но моята е с малко по-специфичен проблем.Та така,ето какво ме мори:

Когато преди време уж си преинсталирах компютъра,(а то се оказа само сложен 2-ри Windows) имам 2 избора при включване на компютъра единия стария ми,а другия този който ползвам в момента.И в двата мога да влезна..И имат общ HDD,и нормално при такова полжение и така стигаме до проблема:

Във диска със ОП-тата,имам две папки с Windows..едната само Windows си пише,а на другата с наклонена и нула,как да разбера кой е този който искам да ползвам(текущият ми)със настройки и т.н и как да премахна другия без проблеми по текущия(без преинсталация ако е възможно)и друго във добре познатата на всички папка "Documents and Settings" имам горе-долу към 7 user-a и със излишния Windows имам памет на вятъра около 20GB..Как да разбера със кой user съм и как да махна другите излишни без проблеми за да си освободя въпросната памет,а и не само се пак това си забавя компютъра..

ПОМОГНЕТЕ,МОЛЯ!!!

Сподели другаде

• Отговори 30
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

С 2 операционни ситеми на един дял? Яката си я омазал... За да видиш коя папка с Windows ти е по-нова: Дeсен бутон на папката Windows => Properties => Created: <дата на създаването> Всички компоненти на дадения Windows ще носят една и съща дата, която ще е различна от тази на другия Windows.

Edit: jjjjjk ме е изпреварил с по-добър вариант...

Сподели другаде

Хора,здравейте та не можах да се оправя :lookaround: ако на някой му се е случвало и се е оправял ще съм благодарен за всякаква помощ принт-скриинове и т.н а 1-вия отговор дето беше дал това от Майкрософт нещо не го разбрах та за това..
Сподели другаде

Тази темичка видя ли я?

Да,видях я но моя проблем е различен при мен пак се избира от 2-та при стартиране но не искам в хард диска да губя 7-8 гигабайта за 2-ри ИЗЛИШЕН Уиндоус! :crosseyes1: :bored:

Сподели другаде

Файловете на втория Windows, не ти ли дава да ги триеш? По принцип, заключени файлове могат да бъдат отстранявами с програмата Unlocker Това обаче се очертава голяма хамалогия, особено ако трябва да проверяваш за всяко файлче дали е към OS, която си решил да отстраниш или към другата... Има риск да се получи сериозна кашичка, а като време - отнема доста повече, отколкото е необходимо, за да инсталираш пак OS + всички програми. Имало е във форума подобни теми, в които обаче се касае за премахване на Win7, инсталиран на друг дял... Това означава, че тук нещата са по-комплексни, защото един вид, двете OS са карашик на един дял... Лично аз, ако я оплескам по този начин, бих предпочел да преинсталирам с формат на системния дял. Драконова мярка, но в случая, това спестява доста време и гарантира бъдеща стабилност на системата. Според мен, при премахването на втората OS, ще останат парчетии (не става въпрос за проста програмка), които биха могли да доведат до нестабилност и потенциален риск от загуба на ценни данни.
Сподели другаде

Файловете на втория Windows, не ти ли дава да ги триеш? По принцип, заключени файлове могат да бъдат отстранявами с програмата Unlocker Това обаче се очертава голяма хамалогия, особено ако трябва да проверяваш за всяко файлче дали е към OS, която си решил да отстраниш или към другата... Има риск да се получи сериозна кашичка, а като време - отнема доста повече, отколкото е необходимо, за да инсталираш пак OS + всички програми. Имало е във форума подобни теми, в които обаче се касае за премахване на Win7, инсталиран на друг дял... Това означава, че тук нещата са по-комплексни, защото един вид, двете OS са карашик на един дял... Лично аз, ако я оплескам по този начин, бих предпочел да преинсталирам с формат на системния дял. Драконова мярка, но в случая, това спестява доста време и гарантира бъдеща стабилност на системата. Според мен, при премахването на втората OS, ще останат парчетии (не става въпрос за проста програмка), които биха могли да доведат до нестабилност и потенциален риск от загуба на ценни данни.

Мисля че мога да се трият но наистина с тези рискове се чудя вече какво да правя.. :help:

Сподели другаде

Мисля че мога да се трият но наистина с тези рискове се чудя вече какво да правя.. :help:

Преинсталирай с формат, вече ти го казаха, всичко друго само ще задълбочи проблема.

Сподели другаде

Само да вметна, ако е взето решение за формат. Може би е по-добре партишанът, на който са двете OS, първо да бъде заличен, създаден отново и след това да се инсталира на него свежо копие на Windows. Просто за всеки случай, защото ако се избере инсталация, инсталаторът вероятно ще съобщи, че на избраният дял вече има 2 папки с името Windows..., вместо стандартната 1... Не съм напълно сигурен дали форматът ще заличи и двете предходни инсталации... Нямам опит с 2 инсталации на един и същи дял просто... Пък и по този начин, ще се избегне със сигурност добавянето на трето копие Windows към останалите 2...

Преди не много време, попаднах на една самоделка (Windows XP SP2), която имаше ускорена инсталация... След първоначалният boot screen, прехвърляще директно на менюто с партишаните. След избора на дял C:, направо започваше да фоматира, без възможност за избор на тип формата. При това, не формашираше целия дял, а заличаваше само папката Windows и My Documents. Всичко останало си седеше, вкючително и папката с Program Files и цялото и съдътжание. Нямаше никакви настройки за User, въвеждане на ключ, времева зона, избор на език при инсталацията. Всичко това се правеше автоматично. Цялата процедура по преинсталация изискаваше намеса само 3 пъти... (3 натискания на клавиш). После, обаче, се изискваше ръчно да изтрия съдъrжанието на папката Program Files, но не цялото, разбира се - защото някои от папките там са на новия Windows (подменени), а други от стария... За да се извърши чиста преинсталация, трябваше да се затрие ситемния дял от началното меню, да се създаде отново и чак тогава да се инсталира Window... Не казвам, че и тук ще има някакъв пробел, но все пак, може би е добре да се помисли за това, предвид необичайните обстоятелства...

Между другото, въпросната самоделка е била използвана (а може би и все още се използва?) за инсталиране на Windows в сервиз (няма да казвам фирмата, но е сред най известните...), когато клиента иска да му бъде преинсталиран компа или иска да го получи с OS... Вече нямам идея дали и за Vista и 7 не прилагат подобна процедура...

Сподели другаде

• 2 weeks later...
Забравих да ви кажа,че 2рия Windows си работи т.е не е само да имам 2 и да натискам ентер..Мога и във втория да влезна... :crosseyes1: :lookaround: Моля за помощ!
Сподели другаде

По принцип би трябвало да няма проблеми да изтриеш ненужната операционна система от boot.ini файла и след това да изтриеш съответната папка на Windows.

И как Windows XP заема 7-8GB?

Сподели другаде

По принцип би трябвало да няма проблеми да изтриеш ненужната операционна система от boot.ini файла и след това да изтриеш съответната папка на Windows.

И как Windows XP заема 7-8GB?

Да и аз така мисля,но човека който беше описъл как става това коментара му го няма и съм в затънена улица,а папката е Уиндоус е 2.5гигабайта и със излишните юзъри и документи от тях става приблизително толкова.. :'( :stop:

Сподели другаде