gibson58 Публикувано Януари 5, 2010 Report Share Публикувано Януари 5, 2010 Hello,1.прави ми впечатление че при единствено работеща антивирусна и нищо друго,рамта стои непрекъснато на 41% или 890мб.Win7 32бита.2. другото което забелязах че в task manager>service има около 80 реда със статус-running и около 85 реда -stopped !!!??? нормално ли е да има толкова много? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
snuri Публикувано Януари 5, 2010 Report Share Публикувано Януари 5, 2010 Hello,1.прави ми впечатление че при единствено работеща антивирусна и нищо друго,рамта стои непрекъснато на 41% или 890мб.Win7 32бита.2. другото което забелязах че в task manager>service има около 80 реда със статус-running и около 85 реда -stopped !!!??? нормално ли е да има толкова много?С 2 ГБ рам ли си ...Дай снимка на таск мениджара Кажи с какъв уин 7 си самоделка или купен от магазина () Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
gibson58 Публикувано Януари 5, 2010 Author Report Share Публикувано Януари 5, 2010 е не е от магазина с 2гб рам съм http://share.pacomlan.com/images/U3O01694.jpg http://share.pacomlan.com/images/TO701752.jpg http://share.pacomlan.com/images/zG701788.jpg http://share.pacomlan.com/images/f1U01814.jpg http://share.pacomlan.com/images/RZu01841.jpg Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Nicky Публикувано Януари 5, 2010 Report Share Публикувано Януари 5, 2010 Дал си шот на услугите, не на процесите. Освен това не виждам нищо ненормално да ползва 30-40% от 2ГБ рам Windows 7. И при мен си е толкова Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
gibson58 Публикувано Януари 5, 2010 Author Report Share Публикувано Януари 5, 2010 еми значи си е нормално... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Myself Публикувано Януари 5, 2010 Report Share Публикувано Януари 5, 2010 И при мен е така,при включени uTorrent i ESET.Windows 7 Ultimate,2 giga RAM.Мисля,че е нормално. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
draco_volans Публикувано Януари 5, 2010 Report Share Публикувано Януари 5, 2010 Мисля, че при наличие на достатъчно RAM-памет, Windows ще се "стреми" да зареди в оперативната памет целият набор от процеси, който му е необходим за максимално бърза е ефективна работа - така се генерира по-висока производителност на системата. Не само при 7. По този начин, на OS няма да й се налага да "жонглира" с паметта - да освобождава място в нея за нов процес, когато бъде подадена заявка за него от дадено действие на потребителя, защото наличното до момента място не е достатъчно за новата заявка. При не достатъчно памет, на OS ще и се налага по-често да комуникира с твърдия диск, за да зарежда от него определени услуги. Това определено би довело до забавяне, защото твърдият диск се явява най-бавното звено от преноса на информация в системата. Не случайно в такива случаи се наблюдав/чува повече стържене по твърдия диск. Сега си спомням, че в някоя от темите бях чел едно много интересно сравнение, направено от Night_Raven, а именно: Оперативната памет може да бъде опреличена на работно бюро - колкото по-голямо е то, толкова повече неща могат да бъдат сложени на него, така че да бъдат подръка. Обратното - ако бюрото е мъничко, няма да могат да се сложат на него едновременно всички неща, с които в момента работим. Ще се наложи, част от тях да бъдат съхранявани в архива - метафоричният еквивалент на твърдия диск (голям каталогизиран шкаф с много чекмеджета) и всеки път, когато ви потрябват, ще трябва да прибирате част от нещата на бюрото си в архива (за да освободите място) и да търсите в него новите неща, които да занесете на него. Много бавещо и досадно, нали? P.S: Мисля, че сравнението беше употребено тогава в контекста на безполезността/вредността от оптимизатори на RAM-паметта. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
liver Публикувано Януари 5, 2010 Report Share Публикувано Януари 5, 2010 Hello,1.прави ми впечатление че при единствено работеща антивирусна и нищо друго,рамта стои непрекъснато на 41% или 890мб.Win7 32бита.2. другото което забелязах че в task manager>service има около 80 реда със статус-running и около 85 реда -stopped !!!??? нормално ли е да има толкова много? Общо взето е нормално. Особено ако се стартират и други приложения с уина. Ако искаш да заема по-малко, спираш сървиси за които си сигурен, че не са нужни. Прочети тук http://www.blackviper.com/Windows_7/servicecfg.htm И внимавай какво спираш Nicky, погледни шотовете, които бях постнал по-рано във форума и ще видиш, че има разлика. Разлика има и то не малка. http://forums.softvisia.com/index.php?showtopic=8597&st=780Еdit: Говоря за 7-цата. За виста нямам наблюдения. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Nicky Публикувано Януари 5, 2010 Report Share Публикувано Януари 5, 2010 Спирането на процеси при Windows 7/Vista няма същата ефективност, която имаше при Windows XP, затова е горе-долу безсмислено да се спират. Повече информация би могъл да даде по тази тема l.kanelov Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
gibson58 Публикувано Януари 5, 2010 Author Report Share Публикувано Януари 5, 2010 значи ,при мен стои на 41-42% като работи само антивирусната.с utorrenr ,skype и IE в момента както пиша този пост показва 43-44% ,но като гледам и при вас е така. значи е нормално и не ми се рискува да спирам разни неща ,без да съм сигурен какво правя.Процентите ги гледам на онази джаджа като километраж на десктопа,която показва проца и рамта.Чудя се дали има такава джаджа която да показва и видео картата (примерно с 3 километражчета вместо с 2)защото тя ми е слабото място и искам да я наблюдавам? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Petar_kir2000 Публикувано Януари 5, 2010 Report Share Публикувано Януари 5, 2010 значи ,при мен стои на 41-42% О ужас! Как можеш да ги държиш на тази стойност???? Бързо ги увеличи на 100%, че иначе за какво си купил толкова скъпа памет! И внимавай в "километражчето", че ако спадне по-малко от 99%, направо си на загуба! Това беше Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
gibson58 Публикувано Януари 5, 2010 Author Report Share Публикувано Януари 5, 2010 О ужас! Как можеш да ги държиш на тази стойност???? Бързо ги увеличи на 100%, че иначе за какво си купил толкова скъпа памет! И внимавай в "километражчето", че ако спадне по-малко от 99%, направо си на загуба! Това беше паметта не е скъпа,но на мен ми стана интересно защо като компютъра е в "покой" без да върви нищо съществено на него използва толкова много рам(вече ми е ясно защо от примера на darco_volans)като в същото време проца стои на 0%.предполагам си разбрал погрешно тревогите ми Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Януари 5, 2010 Report Share Публикувано Януари 5, 2010 Нормално е да имаш такова количество памет, заето от Windows 7. Една от причните за малко по-голямата консумация е технологията SuperFetch, която най-просто казано има за цел да зарежда предварително в паметта страници, до които скоро ще се осъществява достъп от приложенията и операционната система с цел оптимизация на производителността. Ако трябва да се изразя малко "по-технически", то бих казал, че на практика със SuperFetch се намаляват т.нар. hard page faults или грешки за страници, които резултират в дискова I/O операция, защото страницата не е заредена в паметта в момента, в който грешката за страница е генерирана. Последното (Hard Page Fault) води до голям проблем с производителността, защото се намесва твърдият диск, а той е с изключително бавно време на достъп, което е критично в случая за бързодействието на системата. Докато ако имаме страници, които вече са в паметта и просто е необходимо да се "прехвърлят" от списъка с готови страници или списъка с модифицирани страници (т.нар. Soft Page Faults) в работното множество на процеса (т.нар. Working Set) това изобщо не влияе отрицателно на производителността. Именно последната ситуация е замисълът, който седи зад SuperFetch технологията. Тя е един изключително сложен механизъм, който е имплентиран под формата на kenel-mode и user-mode компоненти, извърващ детайлно наблюдение над това как приложенията, които потребителят зарежда използват паметта (за да знае кога и какви данни да зарежда в паметта), а също са включени и различни сценарии като например стартиране на приложение, излизане от режим на хибернация и други. Имено внедряването на тези сценарии е и една от причините, SuperFetch да е значително по-ефективен от стария компонент Logical Prefetcher, включен в логиката за управление на паметта под Windows XP, който също има за цел да намалява негативния ефект от бавното време на достъп на твърдите дискове, но не го прави толкова ефективно колкото SuperFetch, особено с повече RAM.При Windows Vista за първи път се въведе и една технология, наречена ReadyBoost, която може да се използва в комбинация със SuperFetch, най-често при компютри с по-малко RAM. При нея вместо необходимите данни да се съхраняват в оперативната памет те се съхраняват на USB флаш устройство като по този начин се освобождава оперативна памет, а в същото време няма голяма деградация на производителност, защото флаш устройствата имат отлично време на достъп, което ги прави идеални за кеширане на тази информация, а в същото време са евтини и по-лесни за инсталация от RAM-та. Разбира се, ReadyBoost не може да компенсира липсата на достатъчно RAM за ефективно използване на SuperFetch, но все пак е значителна оптимизация. А и при Windows 7, ReadyBoost е допълнително оптимизиран чрез още по-тясна интеграция с мениджъра на паметта и съответно дава по-добри резултати в сравнение с Vista.Ако трябва да кажа с две думи: няма причина за притеснения, защото паметта се използва ефективно. Относно спирането на услуги – това е голям мит при Vista/7, защото още при Vista се въведе приоритизация на паметта и I/O операциите. Т.е. вече процесите на заден план, които вършат някаква работа нямат такъв негативен ефект върху приложенията на преден план както беше при Windows XP. Там наистина спирането на услуги водеше до подобрение на системната производителност както и като цяло свеждането до минимум на изпълняващите се процеси, защото там те буквално се "бият" за обработка, докато при Vista/7 потребителските приложения винаги са с по-висок приоритет спрямо системните задачи, което вклюва и работата на услугите на Windows. Именно поради последното няма такъв негативен ефект, дори индексирането на дисковете, което при XP водеше до сериозни проблеми с производителността и доста хора го изключваха още след инсталация на операционната система и с право. А съвсем отделен е въпросът, че по-голямата част от услугите на Windows не извършват никаква работа реално, поради което не заемат време за обработка, а дори и да заемаха то щеше да е с минимален приоритет, катко вече казах. Отделно, че те не са процеси, а са код мапнат в адресното пространство на някоя от инстанциите на svchost процесите. Последното се прави именно с цел намаляване на използваната памет и оптимизация, защото ако имаше отделен процес, който трябва да се създаде и поддържа за всяка услуга на Windows то тогава щеше да има проблеми с производителността.А със спирането не само, че не печелиш подобрение на производителноста, а и рискуваш да имаш проблеми с приложения, които искат да е стартирана специфична услуга, за да работят. Това не е проблем, ако приложението каже, че проблемът е в услуга, която не е стартирана, но в голяма част от случайте се появява generic грешка и сам трябва да откриеш, че причината е спряна услуга, която приложението ще ползва, а това не винаги е толкова лесно и може да ти коства доста нерви. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
gibson58 Публикувано Януари 5, 2010 Author Report Share Публикувано Януари 5, 2010 доста изчерпателно Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
gibson58 Публикувано Януари 7, 2010 Author Report Share Публикувано Януари 7, 2010 а някой може ли да каже как мога да виждам натоварването на видео картата? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост