Rotera Публикувано Декември 26, 2009 Report Share Публикувано Декември 26, 2009 Здравейте, първо искам да се извиня ако мястото на темата не е тук, но така да се каже тук ми се стори най- удачно да я пусна...Искам да помоля за съвет... Реших да си купя нов монитор, но честно казано нищо не разбирам и не съм сигурен какъв да избера. Изчетох доста в различни форуми и стигнах до извода, че малко или много идеален вариант няма или поне за 300- 400лв. След като разгледах каталозите в техномаркет и технополис се спрях на ето тези два модела: http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09052480 (този честно казано ми хареса заради дизайна и заради това, че времето за реакция е 2мс, всичко друго ми е пълна мъгла контраст, динамичен контраст и т.н. така да се каже не знам дали са хубави или лоши като характеристики)и https://www.technopolis.bg/b2c/app/displayApp/(xcm=bulgarian&cpgsize=10&layout=7.0-1_1_70_81_83_73_6_9_82_91_80&uiarea=3&carea=DEBA4E65993022F1A90A002481B479E9&cpgnum=1&citem=DEBA4E65993022F1A90A002481B479E90044FFE5AC388B4EA7B4F56207411F9E)/.do?rf=y . Искам да помоля по- запознатите от мен с нещата да ми дадът съвет дали да си взема някой от тия двата и ако не, да ми предложат някой модел, който да си струва и да има добри характеристики (аз държа да е 19 или 20 инча и да е до 350-400 лв мах)... И още веднъж искам да се извиня ако темата ми не е правилно пусната, в правилния раздел и т.н.Благодаря ви предварително!Весели празници на всички! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Декември 26, 2009 Report Share Публикувано Декември 26, 2009 Защо държиш да е 19" или 20", а не по-големият 22"? Аз бих ти предложил този Samsung SM-P2250, има и цифров вход, 2 ms, full HD 1920x1080 16:9 за 350 лв. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vampira96 Публикувано Декември 27, 2009 Report Share Публикувано Декември 27, 2009 Ето ти един монитор ,който отговаря на изискванията ти ,дори и отгоре. http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09052481. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Rotera Публикувано Декември 27, 2009 Author Report Share Публикувано Декември 27, 2009 Ам... благодаря ви за помоща, но не знам защо ми се струва, че над 19-20 инча май вече започва да става голям (аз съм свикнал на 17) И искам ако може някой да ми обясни какво да гледам, когато отида да разглеждам в магазина (кои характеристики и до какви трябва да се доближават) какво значи, че ина цифров вход, full HD, и там другите изброени (всъщност не какво значат, а дали наистина са необходими, кое може да се прежали и кое не, ако мога така да се изразя)? То не пише, че ги има как се разбира? Ще ви бъда много благодарен за още съвсем малко помощ... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Декември 27, 2009 Report Share Публикувано Декември 27, 2009 Ам... благодаря ви за помоща, но не знам защо ми се струва, че над 19-20 инча май вече започва да става голям (аз съм свикнал на 17) И искам ако може някой да ми обясни какво да гледам, когато отида да разглеждам в магазина (кои характеристики и до какви трябва да се доближават) какво значи, че ина цифров вход, full HD, и там другите изброени (всъщност не какво значат, а дали наистина са необходими, кое може да се прежали и кое не, ако мога така да се изразя)? То не пише, че ги има как се разбира? Ще ви бъда много благодарен за още съвсем малко помощ...Широкоекранен 19" е малък, 20" горе-долу става, но и той е малко малък. Най-"оптималния" размер сега е около 22", а ако се ползва повече за гледане на филми - и по-голям дори. Цифровият вход не може да се пренебрегне, защото LCD-мониторите работят поначало само с цифров сигнал и не е необходимо да се прави излишно цифрово-аналогово преобразуване при свързването им с аналогов кабел. Аналоговият вход им е останал по наследство от предишните електронно-лъчеви монитори с кинескоп, които работеха само с аналогов сигнал. Цифровият вход съответно свързан с цифров кабел (DVI) гарантира високо качество на картината и липса на каквито и да било смущения и проблеми. Full HD (High Definition) е разделителната способност (резолюцията) на HD-филмите и телевизии HDTV, която е 1920х1080 пиксела. Напоследък стремежът е да се произвеждат монитори и телевизори с тази резолюция. Мониторът има съотношение на страните точно 16:9, което означава липсата на черни ленти при гледане на широкоекранен филм. До неотдавна ги правеха 16:10 с резолюции 1920х1200 и 1650х1080, и имаха тънки черни ленти, защото не съвпадат с широкоекранните филми. Бъдещето обаче е на мониторите и телевизорите с отношение на страните 21:9, защото това е оригиналният киноформат на филмите. Вече има в продажба такъв телевизор "Филипс". Като пуснем такъв филм на монитор 16:9 - пак ще има черни ленти. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vampira96 Публикувано Декември 27, 2009 Report Share Публикувано Декември 27, 2009 Ако си геймър,нещото което ти трябва е хубав монитор,с хубава резолюция и много цветове и голям контраст.Другото майната му. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Rotera Публикувано Декември 27, 2009 Author Report Share Публикувано Декември 27, 2009 Много ви благодаря и особено на Nazikov за изчерпателните отговори... Също искам да попитам е какво по -точно трябва да значи много цветове и хубав контраст, до какви стойности трябва да се приближават (1000:1 и 50000:1 ?). А и да попитам дали съм разбрал правилно, когато пише това "DVI" значи има цифров вход? Другият ми въпрос е като марка на какво да заложа, Самсунг добри ли са?Последното, което искам да попитам е от тия двата монитора, които вие ми препоръчахте кой е по- добър или са долу горе сходни (като изкл. цената). Мисля да ви се доверя изцяло и да си взема единия от двата утре. Още веднъж ви благодаря, наистина много ми помогнахте, а и като гледам, ако съм разбрал правилно щях да се набутам доста с тия, на които аз бях хвърлил око. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Декември 27, 2009 Report Share Публикувано Декември 27, 2009 И двата предложени монитора ги бива и имат еднакви параметри с изключение на размера - на втория е 23", което е добре. Който си харесаш все бива. Контраста го дават с два параметъра - статичен, който е по-малък (1000:1) и динамичен - 50 000:1. И двете стойности са екстра - колкото са по-високи - толкова е по-добре. Ако играеш игри ще ти трябва и добра видеокарта - не можеш да разчиташ на вградена или някоя слаба. Евентуално ще ги пускаш в прозорец на по-ниска резолюция от тази на монитора или пък на цял екран с интерполация нещо... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Rotera Публикувано Декември 27, 2009 Author Report Share Публикувано Декември 27, 2009 Ами видеокартата ми е GeForce 8600GT, което поне до миналата година беше добре, но вече не знам (нали и компютрите вече станаха като GSM-ите). Дали ще е достатъчна тази видеокарта или трябва нова? Само не разбрах по какво се познава дали има цифров вход (какво трябва да пише в характеристиките), а и още нещо какво значи това: ИНТЕРФЕЙС (15pin D-sub) и -ИНТЕРФЕЙС DVI-I, кое от двете е по- добре... Май това е всичко... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Декември 27, 2009 Report Share Публикувано Декември 27, 2009 Ами видеокартата ми е GeForce 8600GT, което поне до миналата година беше добре, но вече не знам (нали и компютрите вече станаха като GSM-ите). Дали ще е достатъчна тази видеокарта или трябва нова? Само не разбрах по какво се познава дали има цифров вход (какво трябва да пише в характеристиките), а и още нещо какво значи това: ИНТЕРФЕЙС (15pin D-sub) и -ИНТЕРФЕЙС DVI-I, кое от двете е по- добре... Май това е всичко...DVI е цифровия, D-sub (VGA) е аналоговия. На гърба на монитора се виждат най-сигурно - първия е с бяла букса, втория - със синя. Синя винаги имат - важно е да има и бяла. Видеокартата ти е слабичка малко вече, но ти ще си видиш, ако не те задоволява я сменяш с 9600GT, която е много изгодна сега като цена (около 130 лв.) и производителност. Компютрите остаряват много бързо, особено ако са били по-слаби в момента на купуване, но това винаги е било така в последните 20 години... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Rotera Публикувано Декември 27, 2009 Author Report Share Публикувано Декември 27, 2009 Добре... Благодаря ти още веднъж Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Декември 27, 2009 Report Share Публикувано Декември 27, 2009 Не знам дали не е късно,но да добавя нещо за параметрите - динамичният контраст(доколкото разбрах начинът на измерването му) е доста измислена работа - взема се разликата между най-светлото и най-тъмното в два различни кадъра(а не в един и същ). Оттам се получават тези бомбастични стойности - хич да не се впечатляваш от тях. Относно цифровият и аналоговият входове - имам познат,който е пробвал и ми е казвал,че не е видял някаква разлика в качеството на изображението. Може би трябва някой много по-претенциозен(и скъп съответно) монитор,за да се забележи разлика... Аз пък искам да попитам друго - при какви условия си заслужава да се предпочете *VA-матрица? На теория знам по какво се различават от "обикновените" TN-ки . Може ли някой от пишещите тук да се похвали с монитор от първият вид? Има ли други недостатъци спрямо TN освен цената? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avalon72 Публикувано Декември 27, 2009 Report Share Публикувано Декември 27, 2009 Не се разбира каква е тази "*VA" матрица. Може би имаш предвид IPS или PVA? TN-матриците имат по-голямо бързодействие, по-евтини са, имат по-лошо цветопредаване и ъгли на видимост. Другите са по-скъпи и имат по-добри цветове и ъгли на видимост, но са по-бавни и са повече за разглеждане и обработка на снимки, където точното цветопредаване е най-важно. Все пак има и по-бързи от тях, та стават и за игра и филми (или пък сменят режима на работа и др.). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sten Публикувано Декември 27, 2009 Report Share Публикувано Декември 27, 2009 Общо взето това имах предвид. Благодаря. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост