Jump to content

Препоръчан пост

Много рядко ме впечатляват програми и това е една от тях.

Download COMODO Time Machine

По време на инсталацията може да се избере на кои дялове на харддиска да прави Snapshot,лично аз избрах само един дял

 

http://i47.tinypic.com/kcjw9w.jpg

 

При инсталиране на програмата тя автоматично прави първия Snapshot на ОС към който може да се връщаме с 2-3 кликвания + рестарт на ОС,като това е валидно и за другите Snapshot-ове създадени от нас

 

http://i47.tinypic.com/mkhvn9.jpg

 

самото възтановяване на системата продължава не повече от 10 секунди.

На снимката се виждат другите три Snapshot-а които направих с различни защитни програми с цел експерименти.При всеки рестарт мога да избирам ОС защитавана с различна програма.Друго голямо предимство на програмата е че заема мнооого малко място при мен за 4 Snapshot-а около 200 МВ от диск „ С „

Програмата може да бъде безценна за геймърите,като защита от зловреден код които спират защитните програми по време на игра,но недостатъка е че Snapshot-а трябва да бъде на всички дялове на харддиска,защото ако попаднат на Virut или Sality формата е неизбежен http://forums.softvisia.com/index.php?showtopic=9304

Това са част от възможните варианти за ползване на програмата като защита от зловреден код.

 

Програмата е Beta има редица бъгове и проблеми лично аз не успях да я инсталирам на работния компютър,но на домашния работи и не ми е създавала никакви проблеми.

 

Благодаря на Callisto че ми показа тази програма :hesthebest:

Link to comment
Сподели другаде

Първо: редно е да се спомене, че програмата не е авторска на екипа на Comodo, а е поредната програма в семейството на rollback софутера, който включва още AyRecovery, Rollback Rx и EAZ-Fix. Comodo Time Machine изглежда базирана на първата от тези трите, макар като цяло всичките да изглеждат като излезли от един и същ калъп, което всъщност хич не е далеч от истината, защото в основата си са едни и същи. Поне версията на Comodo е безплатна.

 

Второ: още по-редно е да се спомене колко потенциално опасни са този тип програми. Те са наистина удобни, бързи и ефективни, но само когато работят както трябва и са изпълнени някои допълнителни условия. Когато тези условия не са спазени и/или нещо някое бъгче се прокрадне, последиците могат да са много солидни. Тези програми реално не работят с файлове и затова са светкавично бързи. Това обаче е нож с две остриета. Това е и причината да не бих ги считал за реална защита срещу файлови вируси/инфектори като Sality и Virut.

Те инсталират свой драйвер на ниво kernel и чрез него контролират потока на данни към твърдия диск. По принцип комуникацията с твърдия диск не е директна. Тя се осъществява чрез специален за това драйвер на Windows. Мнозинството програми не работят директно с твърдия диск. Те казват на Windows какво искат да се направи и Windows го прави вместо тях. Програмата казва "искам тук да създадеш този файл". Windows приема заявката, обръща се към файловата система и извършва нужните промени по нея. Всички са доволни и щастливи. Тези програми за възстановяване инсталират свой драйвер за комуникация с файловата система и заменят този на Windows, като общо взето добавят своя файлова система фантом. Те използват своя схема за това къде какви файлове има. Т.е. когато програмите са активни и всички заявки към твърдия диск минават през техните драйвери, всичко е точно, защото те си знаят кой файл къде е. Самата файлова система обаче е на тъмно за всичко това. На нея никой не й казва нищо.

Има обаче програми, които работят директно с твърдия диск. Те не разчитат на Windows да им върши работата и си я вършат сами. Те комуникират с файловата система директно. Понеже драйверът на програмата за rollback не уведомява файловата система за промените, тя не е в час къде какво става. Т.е. какво има на твърдия диск според файловата система и според rollback програмата са две доста различни неща. Там, където rollback програмата си е отбелязала, че има файл, за файловата система такъв на практика може да няма. Информацията всъщност си е там, на твърдия диск, но файловата система не знае за нея. За нея знае само rollback програмата. Когато се ползва някаква програма, която работи директно с твърдия диск и файловата му система, тя вижда съвсем различни неща от това, което вижда потребителят, защото това, което той вижда, се филтрира и обработва от rollback програмата. Така тази програма с директен достъп до твърдия диск може да размести или презапише информация по твърдия диск, защото тя гледа файловата система и си мисли, че мястото е празно, а то там всъщност има информация. После rollback програмата се с пръст в уста, защото е очаквала да намери дадена информация еди къде си, но тя вече я няма там, защото някоя друга програмка е заобиколила и е действала зад гърба на rollback програмата.

Затова не е препоръчително да се дефрагментира твърдия диск, докато се ползва rollback програма от рода на Comodo Time Machine, Rollback Rx, AyRecovery или EAZ-Fix. Други потенциално фатални действия биха били зареждания на офлайн среди (различни bootable дискове с операционни системи), System Recovery (от инсталационния диск на Windows) и други такива. Те няма да виждат това, което rollback програмите виждат, и спокойно ще си презапишат данни по твърдия диск, мислейки мястото за празно.

 

Нека да се опитам да го илюстрирам. Имаме си един голям склад с много наредени контейнери. Това е твърдият диск. Складът си има специален публичен дневник, където се описват извършваните промени по контейнерите в склада. Това е файловата система. Имаме и един служител, който организира цялата работа. Това е Windows-кият интерфейс за посредничество между програмите и твърдия диск. Идва клиент (някоя програма) и казва, че иска контейнер №384 да се запълни с пшеница. Служителят дава инструкции на специален товарателен кран (който може да мести, изпразва и запълва контейнери с каквото бъде програмиран, все пак е машина) да запълни въпросния контейнер с пшеница и си отбелязва в публичния дневник, че в контейнер №384 има пшеница. И така отразява всякаква промяна. Идва друг клиент с директен достъп до контейнерите (програмата с директен достъп), не казва на служителя какво иска, а лично си отваря дневника, вижда в кой контейнер какво има и лично си инструктира товарателния кран какво да прави с контейнерите, след което си отразява промените в дневника. Т.е. прави това, което би направил и служителя, но го прави лично, вместо да го ангажира.

Уволняваме въпросния служител, който се разпорежда с всичко, и назначаваме нов (слоят/драйверът на rollback програмата). Той обаче не ползва публичния денвник на склада, а си води свой личен. Когато клиентите се обръщат за промени по контейнерите чрез него, всичко е наред, защото той си гледа в своя дневник и си дава нужните и правилни инструкции на товарателния кран. Ако обаче в този случай дойде клиент с директен достъп до контейнерите, той не знае за личния дневник на новия служител и, както си е научен, отваря дневника и си действа чрез него. Да, но според публичния дневник нещата стоят различно, защото всичките промени са отразени в личния дневник на новия служител. Той си мисли, че контейнер №402 е празен и инструктира (да речем) да бъде преместен на друго място в склада и да бъде запълнен със захар. Отразява си промените в публичния дневник и си отива. Когато обаче към новия служител бъде отправена заявка за контейнер №402, той няма да е където новият служител го очаква да е и няма да е със същото съдържание. Новият служител е в задънена улица, защото информацията в неговия си му дневник не съотвества със съдържанието на контейнерите в склада и започват проблеми за клиенти, шефове и т.н.

 

Не е идеалната илюстрация, но мисля, че горе долу сносно описва ситуацията.

 

Този тип програми също променят и master boot records (MBR), за да могат да се стартират раничко, ако ОС не може да зареди.

Като цяло поведението на този тип програми е много, много сходно с това на рууткитите. Разбира се това не прави тези програми лоши, защото и рууткитите сами по себе си не са зловредни (макар да се използват по този начин).

Лично аз бих препоръчал подобни програми да не се ползват за защита на дялове с ценна за потребителя информация, защото при евентуален гаф от страна на самата rollback програма или при промяна на съдържанието от офлайн среда или от програма с директен достъп до твърдия диск се скапват таблиците със секторите, които тези rollback програми ползват, и става много лошо. Наистина много лошо, защото програми за възстановяване на изтрити файлове не биха могли да помогнат, защото те разчитат на файловата система, а когато тя е в неведение, то и те също са безсилни.

Колкото повече дялове са защитени от такава програма, толкова по-катастрофални биха били последиците при евентуален проблем.

 

Заключение: подобен тип програми могат да бъдат и доста полезни, но е СИЛНО препоръчително да се използват само от потребители, които са наистина наясно как функционират, за да не се окажат по някое време въпросните потребители в ситуация "шах и мат", ако изведнъж нещо важно изчезне по една или друга причина и/или системата откаже да зарежда.

Който си мисли, че тези програми (Comodo Time Machine, Rollback Rx, AyRecovery, EAZ-Fix) са точно или почти като програмите за бекъп чрез image (Acronis True Image, Norton Ghost, ShadowProtect и др.), то по-добре да не се захваща с тях, защото шансовете да оплеска нещата са доста реални и безвъзвратни.

 

Предупредени сте!

Link to comment
Сподели другаде

Понеже съм фен на безплатния софтуер аз вече използвам безплатната версия на Acronis True Image 10 Personal Edition, но съм впечатлен и от Macrium Reflect Free Edition.

 

Сорка за Offtopic-a. :)

 

Мерси за темата, както и за изчерпателния отговор на Венци ! :)

 

От безплатните мисля да пробвам и тази някой ден:

 

http://www.todo-backup.com/products/home/

Link to comment
Сподели другаде

Лелее Night_Raven..., до момента не съм срещал по нагледно обяснение от твоето, на това как работи файловата система и как се осъществява комуникацията между хардуер и софтуер :bravo: и всичко това във връзка с програми, които бъзикат по нея - още по-полезно. Лично аз останах с впечатлението, че тези rollback програми могат да доведат компа до машинния еквивалент на раздвоение на личността (шизофрения), където едната личност е в пълно неведение на това, какво прави другата :crazy:

В тази връзка изглежда, че тези програми колкото лесно могат да спасят системата от нанесените й катастрофални промени, толкова лесно могат и да доведат до тях и то със съществен процент на вероятност. Знаех си аз - нещата изглеждат твърде лесни и удобни, за да са такива, в пълния смисъл на думата...

 

Тъй като се споменха off-топично и програми за backup... аз от около месец и половина ползвам безплатната COMODO BackUp, от която съм сравнително доволен. Предоставя възможност за създаване на резервни копия на всякакви файлове от твърсия диск, лични настройки, настройки и данни от пощенски клиенти, дялове или дори целия твърд дискове, които данни могат да се съхраняват както на друг дял/диск от компютъра, така и на външен FTP сървър... Предлага доста възможности за настройка, като в същото време е с интуитивен и удбен интерфейс. Първоначално използвах програмата само на виртуалната машина, за да я връщам към живот, когато системния дял на Windows се бъгне, а после я инсталирах и на реалната. Сега виждам, че сте дали линкове и към други подобни програми (безплатни също - важно условие), които евентуално бих могъл да пробвам, като алтернативно решение за backup. :thumbsup:

Link to comment
Сподели другаде

В тази връзка изглежда, че тези програми колкото лесно могат да спасят системата от нанесените й катастрофални промени, толкова лесно могат и да доведат до тях и то със съществен процент на вероятност. Знаех си аз - нещата изглеждат твърде лесни и удобни, за да са такива, в пълния смисъл на думата...

В общи линии да. Не знам дали не съм прозвучал изцяло критичен към програмите, затова ще се опитам да доуточня.

Тези програми наистина могат да бъдат полезни в някои ситуации и като всички програми си имат предимства и недостатъци. Характерните особености на тези програми обаче са такива, че е важно потребителят да е доста наясно не само с предимствата, но и недостатъците. За потребители, които разбират технологията на тези програми и са наясно с евентуалните последици, ползата може да е доста голяма. Просто тези програми не са за всеки и не са надеждни като imaging програмите, на които може да се разчита в почти всякакви ситуации.

 

Сега виждам, че сте дали линкове и към други подобни програми (безплатни също - важно условие), които евентуално бих могъл да пробвам, като алтернативно решение за backup. :thumbsup:

Те са алтернативи на по-известните и платени програми Norton Ghost, Acronis True Image, StorageCraft ShadowProtect.

Link to comment
Сподели другаде

Не знам дали не съм прозвучал изцяло критичен към програмите, затова ще се опитам да доуточня

 

Ако критиката има второ име, то несъмнено е Night_Raven :yes: Това изцяло в добрия смисъл на думата. Иначе, въпросната програма Comodo Time Machine, вероятно ще я пробвам на виртуална машина, когато излезе някаква по-стабилна версия, за да видя за какво точно става въпрос... Ако я избистрят добре и без шмекерии тип CIS, може да се окаже добро решение за моите "скромни" изисквания.

Link to comment
Сподели другаде

Ако под "шмекерии" имаш предвид наличието на toolbar-чета, то май няма. Поне не и докъдето аз стигам по време на инсталацията. Не смея да инсталирам това нещо по 3 причини:

1) софтуер на Comodo е, а аз не съм им особен фен;

2) beta софтуер с потенциално (не сигурно разбира се) катастрофални последици;

3) човърка по master boot records (MBR), а това хич не ми допада, особено като не знам колко добре се деинсталира (все пак вече драснах 1 и 2).

Дали ще се инсталира на виртуална машина не знам. Поне под Microsoft Virtual PC 2007 не може, защото твърдият диск е емулиран не особено добре и програмата се противи. Не знам дали ще е същото положението под VMware Player/Workstation и VirtualBox.

 

Иначе ако под "шмекерии" имаш предвид съмнителни практики за шпионаж на потребителя и прочее, то такива за жалост са си отново налице в EULA споразумението. Все пак говорим за Comodo. :)

Link to comment
Сподели другаде

Амм, направо ми четеш мислите... Иначе изобщо не съобразих, че вероятно няма да тръгне на виртуална машина, което ако не стане, значи програмката няма да припари до реалната машина, тъй като компа си ми е само един, а не съм толкоз луда гъба. Просто не си струва риска...

 

Опитвам се да се абстрахирам от предразсъдъците спрямо компанията, особено когато някой от продуктите й ми върши работа, без да се натрапва и е като цяло добър, но дали може да й се вярва - Creating Trust Online..., както ти казваш: все пак говорим за Comodo :)

 

P.S: Между другото, в официалния форум на avast!, попаднах на едни клюки (по комшииски), че се готви COMODO Dragon - браузер. Еиий, тия хора са на всяко гърне мерудия :giggle: Sorry за off-топичето. :peace:

Link to comment
Сподели другаде

 

P.S: Между другото, в официалния форум на avast!, попаднах на едни клюки (по комшииски), че се готви COMODO Dragon - браузер. Еиий, тия хора са на всяко гърне мерудия :giggle:

Браузъра излезе вече. Алфа версия има на сайта на Comodo. :)

Link to comment
Сподели другаде

....се готви COMODO Dragon - браузер. Еиий, тия хора са на всяко гърне мерудия :giggle: Sorry за off-топичето. :peace:

Нищо...нека има конкуренция, това ще вдигне качеството! Явно от Комодо са с доста мащабно мислене, което не е лошо!

Link to comment
Сподели другаде

Да помоля да не се отклонявате от темата. Ако искате да обсъждате браузъра на Comodo, можете да си пуснете темичка в раздела за дискусии на програми и да си го обсъждате колкото искате.
Link to comment
Сподели другаде

  • 4 months later...

Интересуват ме няколко въпроса:


  •  
  • някой ползва ли програмата в момента
  • програмата постоянно ли е включена, т.е. зарежда ли се винаги със ОС, или има възможност да се включва и изключва по всяко време, като изключвайки я, се преминава към нормална работа на ОС
  • какви ресурси заема програмата- памет, процесор
  • лесно ли се деинсталира, и какво се случва с ОС след деинсталация на програмата? Възможен ли е срив на Уиндоуса след деинсталация на програмата
  • проблеми с които са се сблъсквали ползващите програмата

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...