Jump to content

хардуерен проблем - кое да сменя?

Препоръчан пост

Здравейте, имам проблем с компютъра и съм сигурна, че е хардуерен, но не мога да реша кои части и с какви точно да ги сменя. За това ще ви помоля за съвет!

Когато пусна компютъра се чува силен продължителен звук за 3-4 секунди,а не еденичен звук както обикновено се чува при стартиране. лампичката светва, вентилатора на дъното се страртира, за секунди забавя почти не се върти и после пак започва да работи. Екрана изобщо не се включва. Трябва да изчакам поне 5-10 минути, едва ли не да загрее добре, за да го рестартирам и всичко да се стратира нормално. След известно време обаче без да го натоварвам много, все по-често, започва да блокира и се налага, за го изключвам от копчето намиращо се в задната част на компютъра и да го страртирам отново. Сега предполагам, че дъното издава багажа,(било е заварявано преди 3-4 години), видео картата и тя. Мислите ли , че и други часи са за смяна?

Ето малко характеристики на компютъра

Processor: AMD Athlon™XP 2600+ 1921 MHz

L2 cache: 512 KB

Memory: 768 MB (41% used)

Mainbord: Gigabyte Technology Co, Ltd. GA-7S748

Video Card: NVIDIA GeForce FX 5200

Mode: 1024x768 with 32 bit color depth

HDD 1- WDC WD5000AAKB-00H8A0 -500GB

HDD 2- Maxtor STM 3160215A -150GB

DVD- записва4ка

Захранването е АС 230 V , само това можах да видя.

Смятам да сменя дъното и видео картата, но не знам с какви точно изисквания да бъдат за да паснат с останалите части на компютъра.Ако можете да мни дадете насока или примери, ще бъда много благодарна. Моля за съвети? За смяна на части даваме общо около 200 евро.Не играем игри, освен онлайн отвреме на време, ползваме го основно за интернет, работа, филми.

Много ви благодаря!

Сподели другаде

От това което казваш не е сигурно, че проблема е в дъното. Може да е от захранването или от друго. Най-вероятно ще трябва да го види специалист от близко, но изчакай и други мнения.

Това което можеш да направиш е да извадиш модулите RAM памет, да почистиш слотовете и да ги сложиш отново. Ако имаш възможност е добре да замериш и напреженията подавани от захранването.

Сподели другаде

От това което казваш не е сигурно, че проблема е в дъното. Може да е от захранването или от друго. Най-вероятно ще трябва да го види специалист от близко, но изчакай и други мнения.

Това което можеш да направиш е да извадиш модулите RAM памет, да почистиш слотовете и да ги сложиш отново. Ако имаш възможност е добре да замериш и напреженията подавани от захранването.

Благодаря за съвета,това с рама вече го правих, но не помага. Това със спесиалиста е сложна работа, защото живея в Германия и ако трябва да го види специалист, ще ми струва толкова колкото да си купя нови части ;)

Сподели другаде

Тогава за да си сигурна че проблема е в дъното трябва да елиминираш другите възможности.

Свържи захранването към друг комп. и виж дали работи нормално. Пробвай друго захранване на проблемния комп.

ПП. Пробва ли да свалиш видео картата, да изключиш твърдите дискове и така да стартираш машината?

Задачата е малко сложна, особено за жена, но няма как да стане по-лесно ;)

Сподели другаде

Здрасти!

Както е видно от ръководството към дъното Ви-стр.78, продължителен бийп сигнал, сигнализира за проблем с паметта. Пробвайте плочките поотделно и почистете конекторите, както Ви е посъветвал колегата. За около 200 евро, по-добре си направете нова машина /разбира се, без монитора/, тази е морално остаряла отдавна и всякакъв ъпгрейд, е безсмислен според мен. :(

Успех!

Сподели другаде

Здрасти, това 230 V предполагам е 230 Вата/W, вентилаторите на компщтъра някога сменяни ли са? Сущо така е добре да покажеш температурите на компютъра ти, една от програмките за тая цел е Everest.
Сподели другаде

видео картата я махах и чистих слота, но сега сте пробвам да я махна и да изключа и хардовете. А за жената.........., мъжът ми е машинен инжинер, а аз съм Биолог, но компютърния спциалист вкъщи съм аз. Като има проблем мъжът ми се обръща към мен ;) Само с хардуера съм гола вода :haha:
Сподели другаде

Докато гледах пак Рама забелязах, че един два кондензатора на дъното(май така се наричат, приличат на малки батерийки) са избили и има ръжда върху тях. От тук е ясно, че вече дъното е за хвърляне нали?

Всъщност това което искаме да запазим от компютъра е

HDD 1- WDC WD5000AAKB-00H8A0 -500GB, която е IDE

DVD- записвачка , която също е IDE

Въпроса ми е трябва ли дъното да има специална характеристика, за да може да ползваме тези два компонента?

Сподели другаде

Точно за подути кондензатори да погледнеш щеше да е предложението ми. Ако наистина са избили, то значи 99% е шансът те да създават проблемите. По прицнип не е задължително да се изхвърля дъното, защото е възможно и да се подменят, но това трябва да се направи от опитен човек. Ако не познаваш такъв, остава сервиз, но трудът ще ти струва сигурно дори повече от ново дъно. Лошото е, че системата ти е на стара платформа и такива дъна нови не се намират. Всъщност ново намира се единствено и само ASRock K7S41GX, което обаче е доста калпаво дъно като цяло. Смея да заявя, че е по-калпаво от текущото. Ако целта ти е да закърпиш положението временно и не си взискателна, сигурно ще свърши работа. В ready4 го предлагат най-евтино (49,90 евро към настоящия момент), но не знам дали ще го имат на склад в клона на магазина в твоя град. В K&M Elektronik го предлагат малко по-скъпо (53,99 евро към настоящия момент), но са по-добре запасени с него - имат го на склад в повечето клонове (цъкни върху Bestände anzeigen, за да видиш дали го има в твоя град). Иначе може да се намери и по-добро дъно, но ще трябва да е втора ръка, което значи най-вероятно eBay. Цената на дъно втора ръка обаче няма да е ниска, особено на някои, защото са редки. Не че не може да се нацели нещо изгодно и работещо, но шансът хич не е голям.

Третият вариант е смяна на дъното с ново и съвременно, но това значи ъпгрейд на цялата система в общи линии. Дъното "повлича" след себе си процесор (+ евентуалното му охлаждане, ако не е box версия), памет, видео карта (освен ако не се вземе дъно с вградена) и евентуално захранване, защото текущото ти е възможно да е калпаво и да не е подходящо за новата система. Освен това като гледам имаш 3 устройства на IDE, а новите дъна разполагат основно с възможност за свързване на 2 такива устройства (има миграция към SATA) и ще трябва да се разделиш с едно от трите или да го подмениш с ново. Ако се вземе дъно с вградена видео карта и не се купува SATA версия на някое от IDE устройствата, за около 200 евро (евентуално малко отгоре) ще могат да се вземат дъно, процесор, памет и дори евентуално захранване, но ще са бюджетни решения, които обаче би трябвало да са достатъчни за дейността, за която се ползва системата при вас.

Сподели другаде

Ако си заинтересувана от предложението на Night Raven за по-ново дъно имай предвид, че е възможно да включиш и трите IDE устройства посредством една платка-преходник към SATA, която може да се намери за около 15EU ако не се лъжа.
Сподели другаде

Night_Raven Изключително много ти благодаря за подробното обяснени. Разбира се, че искаме да упгрейдваме компютъра. И около 300 евро даваме, стига всичко да функционира добре. Всъщност IDE устройствата които искаме да запазим за само два, харда 500 ГБ и DVD записвачката. Ако наистина към всяко дъно можем да си свържем тези два компонента ще бъде идеално. Видеокартата ми се иска да не е вградена(нали така е по-добре). Сега, ако ми препоръчате хубаво дънo, процесор, видеокарта и захранване, цена няма да имате! Нистина много ми помагате, много ви благодаря! :bravo:

За платката (преходник към IDE) питах преди време още преди да купя харда, но ми казаха, че ако ползвам платката с SATA мастер хард диск, има възможност изобщо да не бъде разпознат. Предполагам, че ползване на платка преходник към SATA, с използване на IDE мастер хард диск, проблема ще е същия.

Сподели другаде

Какво ще кажеш за това>

Дъно: GIGABYTE GA-MA770T-UD3P SO.AM3

Процесор:AMD ATHLON II X4 620 (4X2,6) BOXED

Памет:KINGSTON HYPERX 3GB KIT DDR3-RAM-1600MHZ

Видеокарта: nVIDIA GeForce ZOTAC 9800GT 1024MB ECO EDITION PCIE

Захранване: FSP BLUE STORM PRO 400W PC-NETZTEIL

ще стане ли с нащия хард и записвачка?

Сподели другаде

Това хич не е бюджетна конфигурация. Кажи точно за какво ще ползваш системата и до колко пари да е.

Иначе всяко дъно с IDE контролер ще може да "приюти" твърдия диск и записвачката, а засега дъната все още включват такъв контролер.

Сподели другаде

Това хич не е бюджетна конфигурация. Кажи точно за какво ще ползваш системата и до колко пари да е.

Иначе всяко дъно с IDE контролер ще може да "приюти" твърдия диск и записвачката, а засега дъната все още включват такъв контролер.

струва 380 евро в един магазин, но предполагам, че и по-евтино можем да намерим тези части, ако се поразтърся из нета и магазините. Позваме за интернет,филми , от време на време онлайн игрички, симулационен и графичен софтуер. Мъжът ми е машинен инжинер и в момента конструира корпус на самолет. Общо взето това е.

Само не разбрах дали конфигурацията става като цяло?

или за същите пари като горепосочените, мога да ги сменя с:

процесор: AMD PHENOM II X2 550 (2X3,1) BOXED

рам: MUSHKIN SILVER 4GB KIT DDR3-1333MHZ CL9

Сподели другаде

Това купихме Много благодаря за помоща! :clapping:

Дъно: GIGABYTE GA-MA770T-UD3P SO.AM3

Процесор:AMD ATHLON II X4 620(4X2,6)BOXED

рам: MUSHKIN SILVER 4GB KIT DDR3-1333MHZ CL9

Видеокарта: nVIDIA GeForce ZOTAC 9800GT 1024MB ECO EDITION PCIE

Захранване:THERMALTAKE TR2 QFAN 400W PC-NETZTEIL

Сподели другаде