Jump to content

Петна по монитора

Препоръчан пост

Проблемът е следния.От извесно време има петна по монитора на компютъра.Беше само едно, но с времето се увеличиха.:(Пробвах с кърпички Screen-Clene за почистване,но не се махнаха.

ОС:Microsoft Windows XP Professional

монитор :Philips 170C (170C7) [17" LCD] (BZ20704131708)

Видео карта:NVIDIA GeForce2 MX 100/200 (32 MB)

дънна платка:Gigabyte GA-7VAXP (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN, IEEE-1394)

Малко инф. за компютъра.За друго не се сещам.

Ето снимка:

post-12977-12593211938895_thumb.jpg

Сподели другаде

T.e. петната изглеждат като все едно са от едната страна на стъкло, пък ти ги виждаш и триеш от другата страна? Въпросните петна, оказват ли някакво влияние върху картината; примерно, когато е някаква шарена? Пиксели с различен цвят? Доколкото знам, LCD мониторите са с поне 3 години гаранция. Гаранционен ли е твоя? Ако е така, можеш да се обърнеш към поддържащия сервиз, откъдето евентуално ще ти го подменят...

Подобни петна съм виждал на LCD монитор Dell (не знам точния модел, но беше 19'' с USB-входове отстрани). Оказа се дефект в матрицата и мониторът беше подменен.

Сподели другаде

• 1 year later...

Подновявам темата.

В моя случай става въпрос именно за петна от външната страна на монитора. Тоест първо са точки и когато се опитам да ги забърша с онези спиртосани кърпички - стават размазани петна. Опитах да използвам гъба, увита с такава кърпичка за да има по-равномерен натиск, но това не реши проблема. Може би причината е че моят монитор е матов и затова се получава неравномерно намокряне...

Какво друго бихте ми препоръчали да ползвам - може би нещо като онези гумени чистачки за прозорци ?

Сподели другаде

Подновявам темата.

В моя случай става въпрос именно за петна от външната страна на монитора. Тоест първо са точки и когато се опитам да ги забърша с онези спиртосани кърпички - стават размазани петна. Опитах да използвам гъба, увита с такава кърпичка за да има по-равномерен натиск, но това не реши проблема. Може би причината е че моят монитор е матов и затова се получава неравномерно намокряне...

Какво друго бихте ми препоръчали да ползвам - може би нещо като онези гумени чистачки за прозорци ?

Пробвай със спей за очила! Продава се в оптичните магазини.

Сподели другаде

И после с какво да бърша - с микрофибърна кърпичка ли ? Да попитам пак - има ли значение, че монитора ми не е със стъклена повърхност, а с матова - някаква пластмаса струва ми се ?
Сподели другаде

Ако беше написал модел и производител на този монитор, можеше да се потърси ръководството му, където евентуално да има инструкции за почистването му... но не си.

След като вече си мокрил с разтворител, едва ли може да стане по-зле... вземи обикновена памучна кърпа и тествай в някой ъгъл на монитора (за да не те дразно много, ако наистина има покритие и го повредиш).

Сподели другаде

И после с какво да бърша - с микрофибърна кърпичка ли ? Да попитам пак - има ли значение, че монитора ми не е със стъклена повърхност, а с матова - някаква пластмаса струва ми се ?

Да, после почистваш с микрофибърна кърпичка и нямаш грижа! Лично съм пробвал. В никакъв случай не ползвай разтворители!!!

Сподели другаде

Не съм писал че съм мокрил с разтворител - използвал съм кърпички които уж са точно за тази цел.
Тоест първо са точки и когато се опитам да ги забърша с онези спиртосани кърпички - стават размазани петна.

Според теб спирта явно не е разтворител...

Ако има значение - монитора е HP La2405wg

С това можеше да започнеш. В сайта на HP има ръководство, в което пише:

For more difficult cleaning situations, use a 50/50 mix of water and Isopropyl alcohol.

Остава само да си намериш изопропилов алкохол.

Сподели другаде

Учил съм химия. :) Има различни видове разтворители - включително вода например. За информация - сега се зачетох в съдържанието - една от съставките е пропилпарабен, което вероятно е подобно на пропилов алкохол. А спирта също е вид алкохол, нали ? :) Всъщност имам изопропилов алкохол останал от един "почистващ" диск...

Мисля да пробвам с почистващ спрей/гел(някакви препоръки към едното или другото?) и микрофибърна кърпа.

Сподели другаде

• 1 month later...

Реших да споделя.

Днес си взех един гел за пръскане + кърпа(не кърпичка:)) - 200 мл АМ за 9,50. Пробвах го и мисля че има резултат - петната от екрана се махнаха.

Сподели другаде