Jump to content

Преинсталация на виста

milagros

Препоръчан пост

Здравейте, имам портативен компютър Asus, със оперативна система Windows Vista. След около година работа компютъра много ми се задръсти и реших да преинсталирам като използвам частта където уж е инсталационния файл, при рестартиране на компютъра натискам F8 и оттам поправка на системата, но когато искам да избера опцията пълно преинсталиране, ми показва съобщение, че не може да намери част или дивиди носител с желаната информация, тоест с други думи продавача ми продава компютър без дискове и аз когато трябва да преинсталирам търся частта и в крайна сметка - нищо, в този случай какво правя? По принцип на разни приятели е тръгвала програмата за рипеър или преинсталация без никакъв проблем при мене защо има?
Сподели другаде

Под "портативен компютър", имаш предвид notbook (без оптично устройство) или laptop (с оптично устройство)?

Да преинсталираш ли искаш (с форматиране на C:) или да извършиш поправка на текущата инсталация (не особено ефективна процедура)? Ако машинката е laptop, ти трябва инсталационен диск с Windows, от който да извършиш преинсталацията. Ако е notebook, мисля че преинсталация можеш да направиш от boot-ваща флашка с Windows или външно оптично устройство, което се свързва към машината с USB...

Сподели другаде

Здравей, компютъра ми е лаптоп с дивиди, проблема е, че когато си го купих не ми дадоха рипеър диск или нещо подобно и за да преинсталирам, трябва да натисна F8 и оттам да избера език на клавиатурата, име и след това опция пълна преинсталация до довеждане на компютъра до фабричното му състояние тоест до състояние в което е бил, когато е бил купен, в този случай уиндоса ми е такъв какъвто е бил в момента на покупката с всичките му екстри, а това което ти ми предлагаш е класическия начин да форматирам, да инсталирам, да търся драйвери и тях да инсталирам, но аз [b]нямам[/b] исталационен диск на вистата, не са ми дали, за настолния когато си го купувах ми дадоха и като видя зор, пъхам го и за половин час всичко е ок, но тук не е така, трябва да е на твърдия диск и когато гледам дисковете в менажер виждам че има такава част /партишън/, как да стигна до нея?
Сподели другаде

Здравей, компютъра ми е лаптоп с дивиди, проблема е, че когато си го купих не ми дадоха рипеър диск или нещо подобно и за да преинсталирам, трябва да натисна F8 и оттам да избера език на клавиатурата, име и след това опция пълна преинсталация до довеждане на компютъра до фабричното му състояние тоест до състояние в което е бил, когато е бил купен, в този случай уиндоса ми е такъв какъвто е бил в момента на покупката с всичките му екстри, а това което ти ми предлагаш е класическия начин да форматирам, да инсталирам, да търся драйвери и тях да инсталирам, но аз [b]нямам[/b] исталационен диск на вистата, не са ми дали, за настолния когато си го купувах ми дадоха и като видя зор, пъхам го и за половин час всичко е ок, но тук не е така, трябва да е на твърдия диск и когато гледам дисковете в менажер виждам че има такава част /партишън/, как да стигна до нея?

Фактически ти имаш записан имидж на системния дял, който имидж се намирана друг дял. Той може да бъде възстановен със специално направен диск, от който да ти зареди компютъра и ти да посочиш къде се намира имиджа, за да започне възстановяването. Тъй като нямаш такъв диск, май ще трябва да направиш преинсталация с формат. Можеш да си купиш операционна система Windows Vista от магазина или да си намериш от другаде.

Сподели другаде

Фактически ти имаш записан имидж на системния дял, който имидж се намирана друг дял. Той може да бъде възстановен със специално направен диск, от който да ти зареди компютъра и ти да посочиш къде се намира имиджа, за да започне възстановяването. Тъй като нямаш такъв диск, май ще трябва да направиш преинсталация с формат. Можеш да си купиш операционна система Windows Vista от магазина или да си намериш от другаде.

Здравей, за да имам такъв диск какво е трябвало да направя, за да си възстановявам системата, а доколкото за закупуването на виста, нали вече веднъж е платена, отдолу имам номер на уиндоса, защо да купувам друго копие, тоест нищо не мога да направя за да ползвам този имидж файл?

Сподели другаде

Имиджа все е направен с някаква програма, която съответно ще може да бъде използвана за възстановяването... Не можеш ли да видиш какви са свойствата на въпросния файл (от Properties), за да се разбере с каква програма е правен? Подозирам, че или е Acronis или Norton Ghost...

А ти иначе Windows си си го купила като OEM версия (на по-ниска цена и за еднократна употреба) - демек, която си идва с лаптопа, НО не си го купила като Retail (демек на диск и в кутиика). По този начин, речеш ли да преинсталираш - пак трябва да си го купуваш или да си платиш да ти го преинсталират в някоя фирма, където по всяка вероятност, ще ти инсталират някоя пиратка и ще ти приберат 20-30 кинта за "услугата"... и така всеки път... Ей за това не ги харесвам тия OEM... Поне като се купува, да е без OS (Windows), пък аз ще си му търся колая...

Сподели другаде

Имиджа все е направен с някаква програма, която съответно ще може да бъде използвана за възстановяването... Не можеш ли да видиш какви са свойствата на въпросния файл (от Properties), за да се разбере с каква програма е правен? Подозирам, че или е Acronis или Norton Ghost...

А ти иначе Windows си си го купила като OEM версия (на по-ниска цена и за еднократна употреба) - демек, която си идва с лаптопа, НО не си го купила като Retail (демек на диск и в кутиика). По този начин, речеш ли да преинсталираш - пак трябва да си го купуваш или да си платиш да ти го преинсталират в някоя фирма, където по всяка вероятност, ще ти инсталират някоя пиратка и ще ти приберат 20-30 кинта за "услугата"... и така всеки път... Ей за това не ги харесвам тия OEM... Поне като се купува, да е без OS (Windows), пък аз ще си му търся колая...

Човека е ощетен разбирайте измамен от продавача на лаптопа му.Преди време исках да взема един Лаптоп на преферециална цена от Германос.Малко хубаво за ежедневна работа в нета.Самото лапи имаше инсталирана ОС Windows XP но при въпроса ми "Има ли рековери диск" ми отговориха,че трябва при тях да го занеса и ще го преинсталират :crosseyes1: Доста такива шедьоври съм виждал и все нещо им куца. Обикновенно се скапват на вторият месец. Попитах ги "Нали е платена ОС - къде е диска за въстановяване" отговора им беше,че закупувам лаптопа така както е и не плащам Операционната система...Дрън дрън...

Този месец си купих същата машина от друго място и то доста по изгодно. Вътре ...леле имаше си диска за въстановяване нищо,че ОС беше почти инсталирана. Казвам почти понеже инсталацията продължава от момента където е нужно да зададеш потребителско име и другите данни. На самият диск си пише,че трябва да се използва при преинсталация от външно CD устройство. Не знам от флашка дали изобщо ще тръгне този рековери диск и как да го направя.Дали е същото като при инсталиране на "нормално" копие от флашка не знам.

С две думи лаптопите се продават с диск и ако няма те лъжат.

Преди шест месеца на една позната трябваше да преинсталирам лаптопа (този път той си имаше DVD/CD устройство ) имашена него някава Виста и през месец трябвало да я преинсталират. лаптопа си вървеше с оригинален рековери на Тошиба с ОС XP :giggle:

Так,че продавачите лъжат,крадат и мамят клиентите си. Пиша крадат защото сега ще Викажа как откраднаха на една позната диска с Офис пакета. Отива в магазина да си го купува и и дават една кутия отворена и вътре само ключа... :crosseyes1:

Обяснили и,че програмата се сваля от интернет :giggle: и ползва за регистрация ключът в разпечатания диск ето и него за го откраднали. Офис пакета беше 2007 и направете сметка колко крадат.

М момента се чудя,ако колегата milagros си свали ОЕМ версия дали ще може да ползва продуктовият ключ? Може и да е решение и дано да е така,че не ми се мисли ...

Как да си купиш лицензиран софтуер от пирати?

Сподели другаде

Въпроса е, че спастрят част от комплектовката на компютъра, за която се предполага, че човек си плаща! Направо са си за бой. Иначе признавам, че за пояснената от nikssi процедура за Recovery с диск, който идва с машинката, за сефте чувам... Мислех си, че лаптопа идва с вече инсталирана OS, която е включена в цената, като надценката за тази екстра е съществена. В тази връзка, изглежда по-изгодно да си взема лаптопче без OS и да кажа на продавачите: "Абе, аз май не знам как се инсталира Windows... Айде вие да го инсталирате! Нали предлагате такава услуга в каталога си - срещу 20 лева" При това, въпросната процедура ще излезе по-евтино, отколкото да купя машинката с вече фабрично инсталирана OS (Windows), но легална... Това пак си е прецакня, но без допълнителен диск - още по-голяма! Изобщо, това българите сме много изобретателно племе :giggle:

Ситуацията ми напомня за някои неща от миналото: Мои по-възрастни познати са ми разправяли, че култовата немска моторетка Simson (симсонка, де) първоначално е идвала в комплект и с допълнителен (резервен) двигател, който обаче е бил каширан от продавачите и реално въпросните МПС-та са продавани без този компонент в комплекта..., но на същата цена :giggle: Явно традицията не се е променила много през годините...

Сподели другаде

Относно офис пакета 2007 на Майкрософт наистина не ти е нужно нищо друго освен ключа. Версиите ги има за теглене на сайта на Майкрософт.

Особенно когато са ти откраднали активационният код. Кутията беше разпечатана заради ключът ;) Със сигурност вече го ползват пиратите продаващи легален софтуер...

Въпроса е, че спастрят част от комплектовката на компютъра, за която се предполага, че човек си плаща! Направо са си за бой. Иначе признавам, че за пояснената от nikssi процедура за Recovery с диск, който идва с машинката, за сефте чувам... Мислех си, че лаптопа идва с вече инсталирана OS, която е включена в цената, като надценката за тази екстра е съществена. В тази връзка, изглежда по-изгодно да си взема лаптопче без OS и да кажа на продавачите: "Абе, аз май не знам как се инсталира Windows... Айде вие да го инсталирате! Нали предлагате такава услуга в каталога си - срещу 20 лева" При това, въпросната процедура ще излезе по-евтино, отколкото да купя машинката с вече фабрично инсталирана OS (Windows), но легална... Това пак си е прецакня, но без допълнителен диск - още по-голяма! Изобщо, това българите сме много изобретателно племе :giggle:

Ситуацията ми напомня за някои неща от миналото: Мои по-възрастни познати са ми разправяли, че култовата немска моторетка Simson (симсонка, де) първоначално е идвала в комплект и с допълнителен (резервен) двигател, който обаче е бил каширан от продавачите и реално въпросните МПС-та са продавани без този компонент в комплекта..., но на същата цена :giggle: Явно традицията не се е променила много през годините...

Да лаптопите идват с инсталирана ОС но не напълно.Все пак не се знае кой е потребителят.

Според мене единственият вариант е да се търси коректен продавач или машина без ОС,като нея допълнителне се закупи.

Инсталираха така на моя лаптоп XP и се срина след месец :giggle: Номера от селски вечеринки.

В магазините масово инсталират пиратски версии и то недодялани отвсякъде. Само и се чудя защо откраднаха рековери диска след като е конкретно за този модел...или Тошиба са единствените коректни в това отношение.

Сподели другаде

Здравей,и аз имам 2 Вист-и и не са ми дадени прейнсталационни дискове(Това е само за XP)

Виста не се нуждае от дискове тъй като е запазено всичко на компа ти и при прейнсталирането всеки път се създава нов образ.Прейнсталирането отнема 30 мин!

На единия Лаптоп е от F10 на другия от F8.

На единия дирекно ми излиза прейнсталирай до фабрични настройки и ми казва ,че диск С ще бъде прейнсталиран.

На другия ме пита дали искам да го поправя-казвам да ...той ме пита дали съм админстратор,името на моя комп...и т.н.

Избирам името на моя комп и ми иска парола(която слагаш всеки път при стартиране на компа)

Това е ,...започва прейнсталирането.

Прочети си хубаво упътването как точно става прейнсталирането.Там всичко е обяснено.

Сподели другаде

Всъщност не незаконно да си преинсталираш и ОЕМ версията на Виста/7 като използваш нормален диск. Незаконната част може би ще е сдобиването с този диск, но това тук не се обсъжда. Лично аз съм преинсталирал моя HP DV5t с чист диск на виста и серийния номер, който ми е залепен на долната част на лаптопа. След инсталацията го активирам и всичко е чисто и легално. Системния дял, който се грижи за възстановяването на ОС-а съм го премахнал - първо го считам за ненужно заемащ място, второ не ми харесват промените на HP (трябва ми повече време да деинсталирам програми, отколкото би ми отнела действителната преинсталация). Като заключение много лаптопи в момемнта по принцип се продават без диск за преинсталиране - производителите икономисват пари, не винаги продавачите ги крадат. И моя лаптоп дойде без дискове, но ако бях пожелал, можех да ги поръчам допълнително, нещо от рода на 15 долара бяха. Другото нещо, което трябва да се спазва - каквото и да купувате - гледайте лепенките да не са били разпечатвани, дали ще е техника или софтуер няма значение, плащате за нов продукт, а веднъж отворена ли е кутия, това автоматично го прави втора ръка със съмнителни качества и стойност.
Сподели другаде