Jump to content

Не се показват съответните "икони" при поставяне на дискове в CD/DVD устройствата

fsa_30

Препоръчан пост

Здравейте!

Забелязах, че от известно време насам, при поставяне на дискове в CD/DVD устройствата или съответно при зареждането на „имидж”-файлове във виртуални дискови устройства (например в DAEMON Tools) НЕ СЕ показват съответните "икони" и етикети с имена на дискове (LABELs), указании чрез командите на файла с име "autorun.inf". Изобразяват се стандартните „икони” на съответните сменяеми устройства (на Windows Explorer или My Computer).

Нормалното е при команди от вида:

[AutoRun]

OPEN="autorun.exe"

ICON="autoplay.ico"

LABEL="CD or DVD disk Label"

да се изобрази посочената по-горе икона ("autoplay.ico") и име на диска ("CD or DVD disk Label"). При мен, от известно време, това не е така. Стартира се посоченият файл ("autorun.exe"), но иконата и името на диска не се показват (не се променят).

Има ли някой идея, каква е причината за това?

БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!

П.П. Имам инсталирана ОС Windows XP (Service Pack 3).

Сподели другаде

Предполагам, че AutoRun функцията работи, т.к. ако диска е инсталационен (независимо дали е игра, програма или др.), самата инсталация стартира, т.е. появява се диалогов прозорец за настройки на инсталацията, но интересно защо (а и доста странно за мен?!?!?), не се сменя иконата на устройството (например иконата, посочена чрез ICON="autoplay.ico") и не се появява надписа, посочен чрез LABEL="**CD or DVD disk Label**". Това ми се вижда доста "съмнително", т.к. антивирусните программи показват, че всичко е наред. Това посочват и всички диагностични програми.

Идея си нямям какво става, въпреки че се занимавам с компютри повече от 15 години. Изчетох много форуми и опитак какви ли не трикове, но ... проблема не се решава. Възможно е да е проблем на някой от безбройните ъпдейти на Microsoft Widows XP, които постоянно пускат. А е възможно да е проблем, предизвикан от някой вирус или съмнителен софтуер, т.к. преди известно време "изпуснах" (по чисто моя вина) вирусна атака и компютъра ми буквално беше "умрял" и ми костваше много време и нерви, за да го стабилизирам, без да изгубя важна информация.

Странно! Даже много странно! (а и интересно като казус)

Сподели другаде

Съжалявам човек ама нещо не та разбирам какво искаш да кажеш.Дай някаква снимка натова което казваш

Еми, мисля че иска да каже, че не му се променя иконата на записвачката, когато сложи диск, който на AutoRun съдържа информация за собствена икона... Примерно, като отвориш My Computer, когато си сложил в дисковото устройство диск с Windows, игра и т.н. Фото:

http://i33.tinypic.com/x4nl4.jpg

Ей, така се променя, като се сложи примерно игра. Същото важи и за Daemon Tools... Картинката на виртуалното устройство нали се променя като маунтнеш нещо? Иначе, самия AutoRun, доколкото разбрах си работи... Съмнява ме, че докато се е чистил от гадинки (както спомена), може нещо странично да е помел...

Сподели другаде

Еми, мисля че иска да каже, че не му се променя иконата на записвачката, когато сложи диск, който на AutoRun съдържа информация за собствена икона... Примерно, като отвориш My Computer, когато си сложил в дисковото устройство диск с Windows, игра и т.н. Фото:

http://i33.tinypic.com/x4nl4.jpg

Ей, така се променя, като се сложи примерно игра. Същото важи и за Daemon Tools... Картинката на виртуалното устройство нали се променя като маунтнеш нещо? Иначе, самия AutoRun, доколкото разбрах си работи... Съмнява ме, че докато се е чистил от гадинки (както спомена), може нещо странично да е помел...

Да сега разбрах то и при мене става така понякога немога да кажа каква е прочината защото не сам се интерасувал това е снимка на първия имич файл няма икона като заредя 2 -ри си има...

Сподели другаде

Правилно сте ме разбрали. Поставяш диск и ... иконата остава същата, каквато си е станартната за CD или DVD устройство без посравен диск post-12753-12580993931083_thumb.jpg , вместо реалната икона на диска post-12753-12580995166707_thumb.jpg .

При поставянето на диска на друг компютър всичко е ОК. Следователно диска е ОК.

Пробвах с Autoplay Repair Wizard, но не даде резултат.

Ще пробвам да изтрия "IconCache.db" файла от Documents and Settings\<акаунта ми>\Local Settings\Application Data като се прибера от работа и ще видя резултата.

Сподели другаде

Здравейте отново!

Какво се получи, като се опитах да изтрия файла "IconCache.db", акато ме посъветвахте!?!?

Ами... оказа се, че не мога да открия файл с посоченото име, не само на посоченоти място, а и на всички хардове, които имам. Затова се позабавикх с резулата, т.к. се наложи да потърся и изчета доста информация по въпроса. И при всичките посочени начини за откриване, изтриване и даже създаване на нов празен фал с име "IconCache.db" и на посоченото място, ... нищо не се получава. РЕЗУЛТА=0. Печели компютъра!!!

На няколко места прочетох, че посочената процедура е само за Windows XP with SP2, и не важи за Windows XP with SP3, с какъвто съм аз. Там се казва, че при SP3 липсва фал с име "IconCache.db", а има фал с име "FileIcon.db". Но... пак нищо!!! Оказа се, че и такъв файл не мога да открия никъде!!! Междудругото, проверих на компютър с инасталиран Windows XP with SP2 и се оказа, че файла си е на мястото.

Така, че доста неща пробвах и не получих желания резултат. Има те ли някакви други идеи??? Пробвах бърз преинсрал на Windows-а, но пак не става, а не ми се иска да правя чисто нова инсталация на този етап, т.к. трябва да исталирам доста програмо отново, а и да ги конфигурирам една по една....

Сподели другаде

Аз се сетих друго - да не би в регистъра да има запис, указващ иконите на устройствата? Виж какво съм писал тук преди време и опитай първия вариент.
Сподели другаде

Изпробвах метода за определяне на икона на устройство D:, чрез добавяне на ключ в "регистъра" на Windows-a. Резултата е следният:

1. Иконата на устройство D: се смени, както се очаква от това действие (което е донякъде добре).

2. В папката "Documents and Settings\<акаунта ми>\Local Settings\Application Data" се появи заветния файл с име "IconCache.db" и размер 24.5МВ, което също е добре. Все пак "излъгахме" звяра ... донякъде. Окзазва се, че все пак такъв файл е наличен.

3. (и най-важно в моя проблемен случай) Иконите на устройствата, в които поставям диск .... остават непроменени (т.е. намираме се в изходна позиция)! Т.е. продължавам да дерзая по въпроса :) Но, поне вече се зароди някаква надежда, че има решение на задачата!

Сега поне мога да пробвам и останалите методи за "ресетване" на стандартните икони - например изтриване и проверка дали въпросния файл ще се "самовъзстанови" от системата и т.н.

Сподели другаде