void Публикувано Ноември 7, 2009 Report Share Публикувано Ноември 7, 2009 След дълго браузване честно казано не успях да намеря нещо точно и кратко обяснено.Информация - бол,ама не се ориентирах на точното място.Трябва ми да заредя чиста ms-dos среда с диск (нямам флопи)под WinXP за да заредя оттам едно тулче за оптимизация на харддиска.Пробвах с инсталационно Win98 сиди,но като посоча различно у-во от А:\> примерно С:, Д:,или Е: ми казва Invalid Drive Specification.Разбрах че това се дължи на неразчитането на NTFS системата.Прочетох тука за една ДОС програма която се казва Norton Commander и която май разчитала NTFS.Да,ама след като я свалих в папката има към 15 файла, а за да я запиша на диск който и да е бутващ,трябва да е един и да е исо файл.Така че и това не ми помогна за момента.Имам HIREN`s бут сиди което на него има подобни програми които зареждат дос среда,но и с тях ми казва Invalid Drive Specification. Благодаря в аванс на всеки който се отзове! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
melmak Публикувано Ноември 7, 2009 Report Share Публикувано Ноември 7, 2009 Забрави за идеята да ползваш CD. Вземи един флаш, архивирай си нещата от там и запиши DOS. Така става по принцип. Иначе е добра идея да споделиш какво точно се опитваш да пуснеш. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Ноември 7, 2009 Report Share Публикувано Ноември 7, 2009 Хмм..нещо съмнителна ми изглежда задачата ти. Първо няма начин да заредиш DOS под Windows XP (NT), защото двете системи нямат нищо oбщо. Най-малкото NT ядрото, на което стъпва XP не съдържа никакви MS-DOS компоненти за разлика от Windows 98 (където може да си стартираш чист DOS). В XP има 16-битов емулатор и Command Prompt, който е аналог на command.com в DOS. Отделно DOS не поддържа NTFS файловата система, както вече си разбрал. Вариантът е да буутнеш системата с нещо като NTFS4DOS, но за целта ти трябва флопи. Друг е въпросът какъв е тоя "инструмент за оптимизация" на твърдия диск, защото щом работи под DOS вероятно работи и само с FAT файлова система, което би направило използването му в случая невъзможно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
melmak Публикувано Ноември 7, 2009 Report Share Публикувано Ноември 7, 2009 Отделно Norton Commander няма нищо общо с разчитането на NTFS. Отделно това е глупава идея. Отделно е редно да каже какъв е моделът на дънната платка или лаптопът за да се види как може да стартира носител със DOS. При някои бутването от USB FLASH ще е затруднено и остава единствено да се мъчи със CD. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
void Публикувано Ноември 7, 2009 Author Report Share Публикувано Ноември 7, 2009 Ами значи това което искам да пусна е ESTEST, инструмент за тестване на Екселстор харддискове.От сайта на производителя откъдето го свалих е упоменато че теста се стартира в DOS-MODE. Става въпрос за дом.PC дъното ако има значение е Асрок 1333-D667 3.0Знам че в ревизия 10 на хиренс сидито е включен този тул,но на мен ми беше любопитно дали не мога сам да заредя дос средата и оттам да стартирам екзето Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Ноември 7, 2009 Report Share Публикувано Ноември 7, 2009 DOS-MODE в случая означава различно нещо, а не че ти трябва DOS операционна система задължително, за да го стартираш. Защо не използваш ЕSTEST Image файла, който да запишеш на диск с опцията Burn / Write Image file на софтуера за записване на дискове, който ползваш? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
void Публикувано Ноември 7, 2009 Author Report Share Публикувано Ноември 7, 2009 А иначе ето тук http://www.pcreview.co.uk/forums/thread-445762.php се споменава че във www.bootdisk.com има исо имидж за създаване на бутабъл сиди.Точно там обаче не можах да се ориентирамАз иначе го имам това исо файлче. Просто исках да разбера дали мога да заредя дос среда под XP Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Ноември 7, 2009 Report Share Публикувано Ноември 7, 2009 В пълния смисъл на думата DOS под XP са несъвместими понятия. DOS емулация вече е друго нещо, но няма да ти свърши работа в подобен случай. В твоята ситуация най-добрият вариант е да си запишеш ISO-то на диск и така да стартираш инструмента. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
void Публикувано Ноември 7, 2009 Author Report Share Публикувано Ноември 7, 2009 Това исках да разбера.Мерси много за отговорите A иначе с флопи и тази NTFS4DOS програмка ще може ли да се разчетат партишъните? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Ноември 7, 2009 Report Share Публикувано Ноември 7, 2009 Теоретично да, но лично не съм я тествал, поради което не давам 100% гаранция. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост