Jump to content

Как да направя boot cd което да зарежда DOS среда под XP

Препоръчан пост

След дълго браузване честно казано не успях да намеря нещо точно и кратко обяснено.Информация - бол,ама не се ориентирах на точното място.Трябва ми да заредя чиста ms-dos среда с диск (нямам флопи)под WinXP за да заредя оттам едно тулче за оптимизация на харддиска.Пробвах с инсталационно Win98 сиди,но като посоча различно у-во от А:\> примерно С:, Д:,или Е: ми казва Invalid Drive Specification.Разбрах че това се дължи на неразчитането на NTFS системата.Прочетох тука за една ДОС програма която се казва Norton Commander и която май разчитала NTFS.Да,ама след като я свалих в папката има към 15 файла, а за да я запиша на диск който и да е бутващ,трябва да е един и да е исо файл.Така че и това не ми помогна за момента.Имам HIREN`s бут сиди което на него има подобни програми които зареждат дос среда,но и с тях ми казва Invalid Drive Specification.

Благодаря в аванс на всеки който се отзове!

Сподели другаде

Забрави за идеята да ползваш CD. Вземи един флаш, архивирай си нещата от там и запиши DOS. Така става по принцип. Иначе е добра идея да споделиш какво точно се опитваш да пуснеш.
Сподели другаде

Хмм..нещо съмнителна ми изглежда задачата ти. Първо няма начин да заредиш DOS под Windows XP (NT), защото двете системи нямат нищо oбщо. Най-малкото NT ядрото, на което стъпва XP не съдържа никакви MS-DOS компоненти за разлика от Windows 98 (където може да си стартираш чист DOS). В XP има 16-битов емулатор и Command Prompt, който е аналог на command.com в DOS. Отделно DOS не поддържа NTFS файловата система, както вече си разбрал. Вариантът е да буутнеш системата с нещо като NTFS4DOS, но за целта ти трябва флопи.

Друг е въпросът какъв е тоя "инструмент за оптимизация" на твърдия диск, защото щом работи под DOS вероятно работи и само с FAT файлова система, което би направило използването му в случая невъзможно.

Сподели другаде

Отделно Norton Commander няма нищо общо с разчитането на NTFS. Отделно това е глупава идея. Отделно е редно да каже какъв е моделът на дънната платка или лаптопът за да се види как може да стартира носител със DOS. При някои бутването от USB FLASH ще е затруднено и остава единствено да се мъчи със CD.
Сподели другаде

Ами значи това което искам да пусна е ESTEST, инструмент за тестване на Екселстор харддискове.От сайта на производителя откъдето го свалих е упоменато че теста се стартира в DOS-MODE. Става въпрос за дом.PC дъното ако има значение е Асрок 1333-D667 3.0

Знам че в ревизия 10 на хиренс сидито е включен този тул,но на мен ми беше любопитно дали не мога сам да заредя дос средата и оттам да стартирам екзето

Сподели другаде

DOS-MODE в случая означава различно нещо, а не че ти трябва DOS операционна система задължително, за да го стартираш. Защо не използваш ЕSTEST Image файла, който да запишеш на диск с опцията Burn / Write Image file на софтуера за записване на дискове, който ползваш?
Сподели другаде

А иначе ето тук http://www.pcreview.co.uk/forums/thread-445762.php се споменава че във www.bootdisk.com има исо имидж за създаване на бутабъл сиди.Точно там обаче не можах да се ориентирам

Аз иначе го имам това исо файлче. Просто исках да разбера дали мога да заредя дос среда под XP

Сподели другаде

В пълния смисъл на думата DOS под XP са несъвместими понятия. DOS емулация вече е друго нещо, но няма да ти свърши работа в подобен случай. В твоята ситуация най-добрият вариант е да си запишеш ISO-то на диск и така да стартираш инструмента.
Сподели другаде