Jump to content

Къде ми отиде RAM паметта.

mousehack

Препоръчан пост

Имам лаптоп MSI CX600X-055EU

- ПРЕНОСИМ КОМПЮТЪР

- DISPLAY 16" (40 CM ) HD 1366x768 GLARE

- CPU PENTIUM DUAL CORE T4200 2.00GHz

- RAM 4 GB DDR2

- HDD 500 GB SATA

- DVD RW SUPER MULTI

- VIDEO ATI RADEON HD4330 512MB

- WLAN 802.11 B/G/N

- FAX/MODEM 56.6K, LAN 10/100

- 1.3MPXL WEBCAM, CARDREADER

- ТЕГЛО 2.5 KG

- 6 КЛЕТЪЧНА БАТЕРИЯ

- МЕЖДУНАРОДНА ГАРАНЦИЯ

Въпроса е обаче,че след като си инсталирах Windows XP, когато натисна My Computer и после десен бутон и properties ми излиза че имам 3GB RAM.

Къде ми отиде RAM паметта.

Редактиран от mousehack
Сподели другаде

Windows XP отчита само до 3 GB рам. Ако искаш да използваш всичката рам, която имаш, инсталирай си Windows Vista или 7. Аз лично не бих махнал XP-то. :)
Сподели другаде

Корекция: 32-битовите операционни системи виждат до 3GB, независимо дали става въпрос за XP, Vista или 7. 64-битовите версии на същите операционни системи нямат това ограничение.
Сподели другаде

Според мен е добре да си качиш 64 битов windows за да можеш да ползваш цялата ти рам памет,но попитай някой,който разбира по добре от мен да ти обясни.

Става, ама не знам само какво ще прави с 4 GB RAM, кога ще му потрябват. Или е добре да си гледа колко много още свободна оперативна памет има... Според мнението на специалистите, на масовият потребител още не му трябват 64-битови опер. системи. Трябва да минат още няколко години.
Сподели другаде

@Nazikov 64-битовите версии си имат предимства, най-малкото, че не са толкова уязвими за зловреден код. Освен това, ти като геймър би трябвало да знаеш какви свинщини почнаха да правят с игрите - перат пропоръчителни изисквания от по над 2Gb RAM и просто потресающи изисквания за процесорна и видео мощ. Като прибавим към въпросните изисквания и тези за поддържането на OS, 4Gb си идват тамъна на място..., а 3Gb ще се малеят... Не е далече времето, когато из коментарите ще се пита: "С 16 GB RAM 10-ядрен процессор на 4GHz и видеокарта (тук можеш ти да си я представиш - повече ги разбираш) с двуканално охлаждане с течен азот, ще ми тръгне ли играта?!" "Абе ше върви, ама ще понасичва... Смени си щайгата"
Сподели другаде

Няма игра, на която да не и стигат 2 гб рам под 32 битова операционна. Дори и най-тежките. А и лаптопа е слаб за да подкара някоя от новите игри с по-високи изисквания. Слаба карта, процесор...рама му е последната грижа за игрите. Просто те няма да тръгнат изобщо. Mousehack, играта, която ще има препоръчителни 2 гб рам, тя ще иска доста по-мощна видеокарта. Тъй че не се притеснявай. Тя така или иначе няма да тръгне заради видеокартата, а не заради малкото рам.
Сподели другаде

По мое мнение 64-битовата OS вече не e екзотика дори и сред т.нар. "масов потребител". Най-малкото вече почти не се асемблират нови системи с по-малко от 4GB RAM, което напълно налага използването на 64-битова OS, защото могат да се адресират пълноценно 4-те GB и достъпът е директен, а не през AWE.

Oтделно при 64-битовите OS програмният модел на процесора включва значително по-голям брой регистри с общо предназначение, превключването между потребителски (user mode) и системен (kernel mode) режим става по-бързо и още редица архитектурни особености, които спомагат за по-бързата работа при наличие на 64-битов софтуер.

Друг много важен момент, който засяга всички потребители е, че 64-битовите операционни системи по подразбиране изискват подписани драйвери. Това спомага за ограничаване на некачествения код, който се изпълнява в kernel mode, което от своя страна увеличава стабилността (най-вече намаляват сините екрани) и сигурността (rootkit заплахите).

Като недостатъци бих посочил проблемите със съвместимостта на определени продукти и драйвери, което вече се среща относително рядко, но все пак да си кажа.

И другото е, че 64-битовите системи консумират повече RAM, но това си е в реда на нещата, защото указателите са двойно по-големи. Но пък фактът, че 64-битови операционни системи се ползват на машини с много RAM автоматично елиминира този недостатък.

Kъм автора: да инсталира Windows 7 x64.

Сподели другаде