Jump to content

На един комп -две операционни системи!

boxsi11

Препоръчан пост

Моля да ми обясните как на един компютър да инсталирам двете операционни системи: Уиндоус 7 и Убунто.Така да се инсталират че да имам възможността да ги пускам по избор!Благодаря Ви предварително!!
Сподели другаде

Моля да ми обясните как на един компютър да инсталирам двете операционни системи: Уиндоус 7 и Убунто.Така да се инсталират че да имам възможността да ги пускам по избор!Благодаря Ви предварително!!

За тази цел всяка от тях трябва да е инсталирана на отделен дял от харддиска - значи той е добре да е разделен на три части, за да служи третата част за съхранение на файлове. При включване на компютъра той ще иска да избереш коя опер. с-ма да зареди.

Сподели другаде

Аз имам известен опит с т.нар. dualboot :). Първото правило е,че "Уйндоус" се инсталира преди линукс. Аз препоръчвам дори втората ОС (линуксът) да се инсталира по възможност на втори харддиск - така и да се "омаже" нещо със системните файлове,отговарящи за стартирането на компютъра,последствията няма да са фатални. Разбира се,може да се инсталира и както е написал Nazikov,но внимавай много за момента,в който се избира къде да се инсталира стартовият мениджър(не съм сигурен дали точно така се казваше) на линукс - GRUB или LILO. Според дистрибуцията ако се остави тази настройка по подразбиране - същият ще се запише върху съответните файлове на Уйндоус. Затова е по-добре(според мен) GRUB да се запише например на дискета - докато дискетата е във флопито при стартиране на компютъра се зарежда GRUB и оттам избираш коя ОС да зареди. Щом ти омръзне линукс(има и други линукси освен Убунту - например бих препоръчал PCLinuxOS) - просто махаш дискетата и форматираш другият диск/дял на ntfs. :)

Сподели другаде

Значи за да съм ясен картинката е следната:Имам два хард диска единият е 250 Гб,разделен така 55Гб,55Гб,55Гб,70Гб.На първият от 55Гб ,кайто е системен дял съм записал Уиндоус7,другите три са логически дялове!

Другият хард диск е 120Гб разделен на два партишъна 54Гб и 61 Гб и двата са припознати като основни дяла.Мисля на този хард диск партищън от 54Гб да монтирам Убунто.Опира въпроса за следното:Къде да се инсталират буут лоадерите GRUB или LILO в кой диск?

Някой предлагат партишъните където ще се инсталира Убунтото да бъдат дефрагментирани във файлова система ЕХТ3,която е характерна за Линукс системите.Така обаче този дял няма да се вижда по Уиндоус.Как тогава да го позная за да покажа къде да се инсталира Убунтото.Ако някой може

М О Л Я да помага конкретно,като знае вече моите дялове.И МОЛЯ за извинение за вероятно тъпите въпроси,които задавам, но досега с такъв проблем не съм се занимавал!

Сподели другаде

Най-после отговора е ясен.Проблема е разрешен и то по много хитър начин.Който иска да си инсталира Убунто по този път по никакъв начин няма да си "омаже"диска.Работи се с две системи по избор и всичко е перфектно.В последствие дейнсталирах Убунто за не повече от 5 секунди, и инсталирах новата версия 9.10 по същият начин.Перфектно!! Прилагам линк:http://skss.learnfree.eu/archives/47
Сподели другаде