SURF_lady Публикувано Март 26, 2009 Report Share Публикувано Март 26, 2009 Здравейте,Налага ми се да изучавам РНР. Изтеглих си PHP 5.2.9-1 installer от ТуК Инсталирам си го, но нещо не мога да разбера - трябва ли да посочвам някакъв сървър?? Дадох му първоначално да е без сървър с идеята, че после дори и да трябва ще мога да си го настроя. Инсталирах го само че нещо не можах да разбера как се работи... в смисъл нещо не виждам графична среда в която ще се работи... Дали не трябва някои съпътсващи програми?? Задължително ли трябва да сложа и MySQL и Apache Server за да работи всичко както трябва??? Някой ще може ли да ми разясни в малко повечко подробности???Благодаря предварително Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
petiowolf Публикувано Март 26, 2009 Report Share Публикувано Март 26, 2009 PHP видео уроци за начинаещи Поздрави за IVAN Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
SURF_lady Публикувано Март 26, 2009 Author Report Share Публикувано Март 26, 2009 petiowolf, Благодаря ти. Това определено си е много ценно като уроци и източник на информация. Само дето мен не ме интересува как и какво се програмира на PHP. По скоро ме интересува как да си инсталирам и настроя самия PHP, който вече посочих от къде си го изтеглих... Попрочетох че трябва да си изтегля и Apache server и MySQL и за да работи всичко нормално, но все още не мога да разбера как да ги настроя за да си е всичко наред.Благодаря още веднъж на предварително отзовалите се Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
rokoo Публикувано Март 27, 2009 Report Share Публикувано Март 27, 2009 Dreamserver 2.3 може да ти е от полза.Има всичко което ти трябва.Състои се от три основни части: Apache, MySQL и PHP. Включва панел за управлениe и всички необходими модули и скриптове за web-разработчика. http://prikachi.com/files/694088s.jpg Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Март 27, 2009 Report Share Публикувано Март 27, 2009 Извинявам се за малко закъснелия отговор, но чак сега виждам темата. За да работиш с PHP ще ти трябва Apache и самият PHP. Вероятно може да ти влезне в употреба и приложението phpMyAdmin. По принцип тези неща може да се инсталират и конфигурират отделно, но аз бих ти препоръчал да използваш XAMPP. Това е инструмент (безплатен), който ще инсталира и конфигурира за теб Apache HTTPD 2.2.11 + Openssl 0.9.8i, MySQL 5.1.30, PHP 5.2.8, phpMyAdmin 3.1.1, FileZilla FTP Server 0.9.29 и Mercury Mail Transport System 4.52. Реално на този етап най-вече ще ти трябва Apache сървърът и самият PHP, но не пречи да имаш и останалите неща инсталирани (няма да ти товарят системата). За целта сваляш последната версия на XAMPP за Windows и стартираш инсталационната програма, след което инсталираш като нормално приложение чрез подразбиращите се настройки. Единствено може да промениш папката, в която се инсталира XAMPP, защото не е много удачно важи неща да се държат на системния дял, който сравнително често се налага да се форматира или да се възстанови от имидж. След инсталацията е необходимо единствено да стартираш контролния панел на XAMPP (чрез иконката на работното поле). След което чрез бутона Start срещу етикета Apache стартираш сървъра (ще се появи надпис Running). Ако имаш защитна стена, малко след това вероятно ще получиш съобщение, че Apache HTTP Server приема входящ трафик. Трябва да укажеш на защитната стена да НЕ блокира Apache (Unblock бутона при Windows Firewall). Ако не ползваш защитна стена или Windows Firewall е изключен не се налага да правиш нищо повече. Aко искаш да тестваш сървъра. Отвори си Web браузъра и напиши localhost в адресната лента. Ако всичко е ОК би трябвало да видиш екран с логото на XAMPP. До тук вече имаш PHP и Apache инсталирани и конфигурирани за работа. Когато не ти трябва може да спираш Apache сървъра от контролния панел на XAMPP чрез бутона Stop и съответно да го стартираш когато ти трябва. От този момент може да започнеш с разработката на PHP приложения. Изходният код на PHP не е нищо повече от обикновен текст, но използването на прост текстов редактор като Notepad не е най-добрата идея. За целта бих препоръчал безплатната интегрираната среда за разработка NetBeans, която може да свалиш от тук (кликваш на бутона Download под PHP колонката). Използването на IDE има значителни предимства пред един прост текстов редактор, защото IDE може да дописва код, прави проверка в реално време на синтаксиса, подчертава грешно изписани конструкции и тн. При инсталацията ѝ няма нищо специфично. Единствено трябва да имаш инсталиран JDK от Sun JAVA, който е необходим за работата на NetBeans. Ако го нямаш инсталиран - инсталирай го преди да стартираш инсталацията на NetBeans. След като имаш инсталиран и NetBeans може да започнеш да работиш по създаването на PHP код. Това става от File --> New Project --> PHP Application. Задаваш име на проекта и местоположение на твърдия диск. Задължително условие е PHP проектът да се намира в папката htdocs на XAMPP. Би трябвало NetBeans сам да си я посочи, но ако не го е направил ще трябва да внесеш корекция по пътя. След като зададеш тези неща остава кодировката. По подразбиране тя е UTF-8, което е добре т.е. може да не я променяш. След това кликваш на бутона Finish и си готова за работа. Тук вече трябва да знаеш как да работиш с PHP. Само ще кажa, че кодът на PHP трябва да се намира между отварящия таг <?php и затварящият таг ?>. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
SURF_lady Публикувано Март 27, 2009 Author Report Share Публикувано Март 27, 2009 Огромни БлагодаРноСти l.kanelov. Това исках да разбера. Преподавателя също ни беше казал за това XAMPP само че беше и споменал че help-a на php (версия 5) бил много добре направен и имало много и добри примери. Ако го сложа, взема му само help-a (защото предполагам че е само един htm файл или нещо подобно) и после го махна и сложа XAMPP, дали ще има проблем?? В смисъл ще мога ли да си ползвам без проблеми help-a ей така и отделно да си работя с Apache и PHP ??? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Март 27, 2009 Report Share Публикувано Март 27, 2009 Наистина PHP има доста добра документация. Не виждам обаче какво общо има в случая XAMPP, защото документацията на PHP е абсолютно отделна и достъп до нея се осъществява online. За целта може да погледнеш тук. Също така за по-бързо може да ползваш Google, когато те интересува нещо специфично, защото почти винаги първите резултати са именно от официалната документация на PHP и откриването става по-бързо. За допълнителна информация относно PHP (и не само) може да погледнеш тук. Има множество полезни неща и примери. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
SURF_lady Публикувано Март 27, 2009 Author Report Share Публикувано Март 27, 2009 Идеееааааааално!!! l.kanelov не можеше да бъдеш и по-изчерпателен.Както винаги мястото да получиш пълна, достатъчна и ползена информация може да получиш само на едно място - SoftVisia Ами... имам малък проблем. Изтеглих го този пакет, инсталирах го че и с малко тормоз успях и да го подкарам.Само че като натисна Start за Apache-то, не тръгва... пише уж че е started, а не тръгва. Не ми дава никакви съобщения за защитни стени или нещо от сорта. Не мога да разбера какво и къде е проблема. С Windows Vista съм П.П. А това check бутонче svc пред всяко за какво е???П.П.2 Имам инсталиран Java и Eclipse... как мога да разбера дали като съм ги слагала съм сложаила JDK ??? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Март 27, 2009 Report Share Публикувано Март 27, 2009 Докато опитваш да стартираш Apache, имаш ли пуснат Skype? Ако имаш - завтвори го (също и други мрежови приложение) и опитай пак да стартираш Apache. Полето за отметка svc се ползва, когато искаш да конфигурираш дадения компонент (например Apache) да се стартира като Windows услуга т.е. всеки път при стартиране на Windows. Oтносно JDK - успя ли да подкараш NetBeans? Ако да - вероятно вече е бил инсталиран. Ако обаче при стартиране на инсталационната програма ти даде грешка ще трябва да инсталираш JDK от линка, който ти дадох. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
SURF_lady Публикувано Април 1, 2009 Author Report Share Публикувано Април 1, 2009 Незнам какво се обърка... Но моля ви за ПОМОООЩ отново...Инсталирах си това XAMPP, но почна да ми дава някаква грешка че липсвали някакви dll-и. Махнах го.Сега намерих в нета обяснено как да си сложиш и къде какво да пишеш. Всичко го направих стъпка по стъпка както е показано в ето ТеЗи видео обяснения.Стигам до момента в който въвеждам в Command Prompt-a php -v и отново се сблъсквам със супер лоши и гадни грешки и направо вече ще полудеея... Ето какво ми дава:http://i60.photobucket.com/albums/h2/surf_lady/error.pngНяколко такива съобщенийца и накрая това черното голямо...Някакви идеи какво да направя. Пробвах да го преинсталирам PHP-то няколко пъти, но безуспешно :( P.S. забравих да кажа че те файловете за които дава грешка са си там, но не знам защо не ги намира. С Windows Vista съм и подозирам че тя нещо ми прави номера :(А пък и има нещо друго много странно. Дава ми тези въпросни грешки във "C:\Program Files\...." нещо не е добре защото аз MySQL, PHP и Apache съм си ги инсталирала на друг дял - в случая G: Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
SURF_lady Публикувано Април 2, 2009 Author Report Share Публикувано Април 2, 2009 Справих се с проблема. Оказа се че от Program Files не съм премахнала папката с PHP-то след като махах и слагах XAMPP.Сега почвам с видео уроците и ако пак има нещо ще пиша Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
hard_dido Публикувано Август 12, 2009 Report Share Публикувано Август 12, 2009 Моя съвет е инсталирайси xampp официалния саит и вече няма да имаш проблеми с php,mysql Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост