Jump to content

Малко помощ за охлаждането на....

Препоръчан пост

Здравейте.

Отдавна се каня да напиша за този проблем (възможно е, да не е проблем), но все съм го оставял за по късно. Състои се в това, че не знам кой от двата компонента - графичната карта (NVIDIA GeForce FX 5200) или процесора (AMD Athlon 64, 1800 MHz (9 x 200) 2800+) загрява и по този начин не знам, в кое от двете да търся вината. Въпросния (неизвестния) компонент загрява чак на 66 градуса, когато например: 

конвертирам филм от MKV в XviD (по принцип, каквото и да конвертирам);

жената играе на FarmVille;

гледам видео с резолюция 720р;

Друго в момента не се сещам, но със сигурност има още. Лошото е, че използваните инструменти за определяне на температурата ми показват различни компоненти - веднъж, че това е процесора, веднъж картата (?).

http://img10.imageshack.us/img10/2205/20100511082654.th.jpg

Според SpeedFan (апликацията, която ми регулира скоростта на вентилаторите) процесора е 48 градуса. От друга страна Everest, дава за процесора 56 градуса, която обаче е доста близка до тази, която показва SpeedFan и е означена с "Temp2" (60). Как да разбера, чия е тази температура? Видео картата няма охлаждане (по точно има, но пасивно). Така я дават по разните рецензии. Снимки на компютъра (старички са, не обръщайте внимание на стрелките).

http://img268.imageshack.us/img268/8256/dsc06728cd.th.jpg

http://img227.imageshack.us/img227/5273/dsc06730.th.jpg

Ако се окаже, че проблема е в графиката, нужно ли е да се слага вентилатор?

Възможно ли е, въпросната температура да е на нещо друго - дъно, захранване? 

Още една апликация.

http://img43.imageshack.us/img43/3433/20100511094302.th.jpg

Сподели другаде

Ако температурата се раздвижва по време на компресиране на видео и гледане на HD съдържание, то бих могъл да заява, че става въпрос 99,99% за за процесора, защото видео картата просто не взема никакво участие в тях, което значи, че не се натоварва, което пък значи, че не би трябвало да загрява въобще. Охладителят на процесора не изглежда особено замърсен, но може и само така да изглежда, така че ще попитам... Замърсен ли е/почистван ли е скоро? Каква термо паста е използвана и сменяна ли е скоро?
Сподели другаде

Замърсен ли е/почистван ли е скоро? Каква термо паста е използвана и сменяна ли е скоро?

Чистен е на есен, миналата година. Чистя го два-три пъти в годината, като го демонтирам и го духам с компресор.

Що се отнася до термо-пастата, не съм сигурен, дали има такава. Компютъра е купуван през 2005г. и от тогава не е сменяна (пак казвам, ако въобще има такава), т.е. нищо не е правено по него. 

Между другото и аз се сетих за това, дали не е проблема в пастата и реших да открия темата, където подробно се описваше, как става сменянето й, но без успех. Дори през уикенда се разправях с едно приятелче на тази тема и той каза, че вече два компютъра сменя и никога не е имало "някаква паста". И двете машини ги купувал от специализирани магазини, а не от супермаркета.  ;) Затова не бях сигурен, дали се слага паста и отворих тема за да разбера, къде се крие проблема.

Иначе се "раздвижва" и по време на играенето на FarmVille.  :punish:Това не е ли свързано с графиката (въпреки, че FarmVille не може да се оприличи с сложна графика)?

Също така, като даден сайт съдържа доста движещи се реклами/банери и подобни.

Редактиран от stanilabg
Сподели другаде

Термо пастата е важна част от охлаждането. Ако има паста, то за 5 години ще да е вече в доста лошо състояние. Някои пасти с времето губят качествата си и всъщност влошават положението. Силно ти препоръчвам да си набавиш качествена паста, след което да:

- демонтираш целия охладител;

- добре да продухаш радиатора от прах (както досега си правил);

- да почистиш останките от паста (ако има такива) по долната част на радиатора и по самия процесор; използвай суха памучна кърпа;

- поставиш малко паста върху процесора, която внимателно и равномерно да разпределиш по цялата му площ;

- да поставиш внимателно охладителя отново.

Качествени пасти, които мога да препоръчам: Zalman ZM-STG1, Arctic Silver V, Arctic Cooling MX2/MX3, OCZ Freeze.

Сподели другаде

Благодаря.

Пастата трябва да покрие целия процесор + отстрани на него или само от горе? Ако може линк към темата, където беше описано доста подробна как става това.

Не стана ясно, слага ли се задължително паста или има модели, на които не е задължително да се слага такава? Не откривам информация по сайтовете, където да е написано/препоръчано използването на такава паста при монтирането на процесора (търсил съм само за своя модел).

Сподели другаде

5-6 хиляди оборота ти развива вентилатора на процесора! Сигурно е доста шумен. Процесора ти загрява. Температурата му можеш да я видиш в BIOS Setup, там тя трябва да съвпада с тази от Everest. Пробвай със смяна на термопастата да видим дали ще има желания ефект. Радиатора се отключва от ексцентрика и се сваля като се опитваш да го въртиш внимателно наляво-надясно, защото сигурно е залепнал за процесора. В краен случай дърпаш право нагоре и процесора се изтръгва от цокъла, залепен за радиатора. Това не е за препоръчване, но се случва. После с една отвертка леко го разлепваш, като не докосваш изводите му с пръсти! Като се постави и заключи пак в цокъла се почиства отгоре от старата термопаста. Слага се от новата колкото грахово зрънце - не повече. Може да се разнесе леко по повърхността или направо се поставя почистеният радиатор, който като се притисне разнася пастата. Може също да се смени оригиналният охладител с друг, по-ефективен и тих, но това ще струва някой лев още. Например аз поставих такъв на моя процесор, с две термотръби, медна основа и развива до 2 300 об./мин. На практика не се чува, че работи.
Сподели другаде

Но до BIOS-а няма как да се влезне, докато конвертирам нещо.  :) Това, което ме интересува е какво загрява по време на такава дейност (и другите описани). BIOS-а ще ми покаже при нормална ситуация каква е температурата. Иначе варира между 41-44 градуса (например сега като пиша в форума и нищо друго не правя).

Ще пробвам да сменя пастата (ако въобще има такава). Малко ме притеснява факта, че ще човъркам в едно толкова важно място, но какво да се прави. Няма да давам сума ти пари за сервиз (така или иначе е извън гаранция). От споменатите от Night_Raven липсва само OCZ Freeze. Другите ги има в наличност. Само че, коя да избера?

AC MX-2 = 10.91 EUR

AC MX-3 = 9.25 EUR

Arctic Silver 5 = 8.68 EUR

Zalman ZM-STG1 = 7.82 EUR

Нищо не ми говорят дадените показатели за съответните пасти - viscosity, density, thermal conductivity.

Разбира се има и други марки - AKASA, COOLABORATORY, COOLERMASTER, PRIMECOOLER, REVOLTEC, SCYTHE, THERMALRIGHT, THERMALTAKE.

Иначе да, вентилатора и сега се върти 5273 RPM, а нищо не правя. Да ти кажа, не е много шумен. Възможно е и да съм свикнал.  :P Явно ще трябва да го чистя. Цяла зима е изкарал така. Чудя се, дали да го сменям. Не ми се иска да инвестирам повече до тази машина. Така или иначе съм решил един ден да я сменям (ще я оставя на жената да си играе на фермата  :haha: ). Не че са много пари, но в момента съм без работа, а да убедиш една жена, че е нужен нов вентилатор, при работещ такъв, е почти невъзможна победа.  :devil:

Сподели другаде

С чиста съвест мога да ти препоръчам Alpine 64 серията на Arctic Cooling. Тя съдържа общо 4 охладителя. По-препоръчителните са трите по-големи: Alpine 64, Alpine 64 PWM и Alpine 64 Pro. Техните цени би трябвало да варират между около 12 евро до около 17 евро. Поне тук са толкова. Разликата между първия и втория е, че втория поддържа PWM, което обаче на теб не ти върши работа, защото дъното ти е с 3-пинов конектор за вентилатора и няма 4-ти пин за PWM сигнал. Т.е. въртенето на вентилатора няма да се регулира от дъното, а ще е винаги на максимални обороти. С какво Pro моделът е по-различен от другите два обаче не съм установил. Четвъртият модел от серията е Alpine 64 GT, който е по-малък и по-неефективен, но е и по-евтин - цената му трябва да е около и под 10 евро. Този модел трябва да е общо взето на нивото на фирмения охладител по ефективност, т.н. нищо особено, като от Arctic Cooling дори имат смелостта да представят графика, в която срещу техния охладител има температура по-висока 0.5 градуса, което е много нетипично за производител.

Това, което се печели обаче с този охладител, е тишина. При по-големите 3 модела се печели И по-ефективно охлаждане, освен тишината. Това са много тихи охладители. Дори и пълни обороти пак трябва да са по-тихи от текущия ти, защото максималните им обороти на въртене са 2000, а и дизайнът им е по-добър, което допълнително трябва да елиминира потенциални вибрации и шумове. Друг доста голям плюс е, че са с предварително поставена паста. Т.е. самият охладител вече има поставен слой паста, което спестява купуването и поставянето на отделна. Пастата е MX-2 на същата компания (има си хас да е на друг производител), която е определено много добра.

Така или иначе ще трябва да купиш паста, можеш да купиш поне най-евтиния модел (Alpine 64 GT) охладител, който трябва да е общо взето на същата цена. А ако можеш да поразшириш бюджета, можеш да се насочиш и към някой от по-големите.

Забележка: всички вентилатори без Alpine 64 поддържат PWM, което значи, че би трябвало да са с 4-пинови конектори, докато дъното ти е с 3-пинов, понеже не поддържа PWM. Това не би трябвало да е проблем по принцип. Просто единият от пиновете на вентилатора (най-крайният ляв, който е за PWM сигнала) ще е във въздуха и няма да е свързан към дъното, но, както вече казах, това не трябва да пречи на работата на вентилатора, просто няма да се възползваш от PWM възможностите за автоматична регулация на оборотите на въртенето на вентилатора и той ще се върти постоянно на максималните си 2000. Единственият проблем е дали няма да има някой физически елмент на дъното, който да е точно до конектора на дъното и да пречи на свързването. Като гледам твоето дъно (K8N Neo Platinum) има SATA слот под конектора (картинка), но има и малко разстояние, което по моя преценка трябва да е достатъчно. А дори и да не е, стига да нямаш устройство свързано към въпросния SATA конектор, пак би трябвало успешно да свържеш вентилатора.

Сподели другаде

Първо да се похваля, че всички три модела - Alpine 64, Alpine 64 GT и Alpine 64 Pro са с цена около 9 евро.  :P Alpine 64 PWM го нямат в офертата.

Разликата между първия и втория е, че втория поддържа PWM, което обаче на теб не ти върши работа, защото дъното ти е с 3-пинов конектор за вентилатора и няма 4-ти пин за PWM сигнал. Т.е. въртенето на вентилатора няма да се регулира от дъното, а ще е винаги на максимални обороти. 

Добре де, въпреки, че текущият ми вентилатор е с 3-пинов конектор, скоростта се регулира. Не означава ли, че ще е възможно и при новия (спрял съм се на Alpine 64)? Между другото, от снимката на Alpine 64 се вижда, че излизат 4 кабелчета, а казваш, че е 3-пинов. (?)

Друг доста голям плюс е, че са с предварително поставена паста. Т.е. самият охладител вече има поставен слой паста, което спестява купуването и поставянето на отделна. 

Така или иначе ще трябва да купиш паста, можеш да купиш поне най-евтиния модел (Alpine 64 GT) охладител, който трябва да е общо взето на същата цена. А ако можеш да поразшириш бюджета, можеш да се насочиш и към някой от по-големите.

Как да го разбирам това - хем имат паста, хем трябва да си до купя?

Друго, което ме интересува е, след като е предназначен за AMD Athlon 64 Socket 754, т.е. като моя, ще пасне ли като размер? Изглежда доста по-голям от досегашния.

Съжалявам за глупавите въпроси, но специално този модел (Alpine 64) трябва да се поръча предварително по телефона (нямат го на склад) и не ми се иска да имам неприятности, ако трябва да го връщам.

Сподели другаде

Добре де, въпреки, че текущият ми вентилатор е с 3-пинов конектор, скоростта се регулира. Не означава ли, че ще е възможно и при новия (спрял съм се на Alpine 64)? Между другото, от снимката на Alpine 64 се вижда, че излизат 4 кабелчета, а казваш, че е 3-пинов. (?)

При това положение значи, че или самият вентилатор има чип за регулация, или дъното регулира въртенето чрез промяна на напрежението. Ако е чрез чип на самия охладител, то това е индивидуално за въпросния вентилатор. Новият може да няма такъв чип. Ако самото дъно регулира напрежението, то значи новият охладител също трябва да "намаже" от тази функция.

Не знам какво точно са снимали от Arctic Cooling, но ако даден вентилатор не поддържа PWM, няма нужда от 4 кабелчета и следователно 4-пинов конектор. Ето ти ревю на охладаителя, в което има доста снимки. Можеш да видиш подробно как изглежда от всички страни. На едната от тях се вижда, че конекторът му е 3-пинов.

Как да го разбирам това - хем имат паста, хем трябва да си до купя?

Ако останеш с текущия охладител, ще трябва да купиш паста. Пастата струва ~8-10 евро. За тези пари можеш да вземеш цял охладител. Т.е. така или иначе ще даваш сходна сума пари, поне да вземеш цял нов охладител, който е с вече поставена паста: с 1 куршум - 2 заека.

Друго, което ме интересува е, след като е предназначен за AMD Athlon 64 Socket 754, т.е. като моя, ще пасне ли като размер? Изглежда доста по-голям от досегашния.

Ами, гледам снимките на вентилаторите и гледам снимка на дъното ти и не виждам причина да не пасне.

Сподели другаде

Ако самото дъно регулира напрежението, то значи новият охладител също трябва да "намаже" от тази функция.

Ще се опитам да попитам преди да го поръчам, дали има нещо такова. По принцип, от фирмата, която съм купувал компютъра, ще взема новия вентилатор.

Не знам какво точно са снимали от Arctic Cooling, но ако даден вентилатор не поддържа PWM, няма нужда от 4 кабелчета и следователно 4-пинов конектор. Ето ти ревю на охладаителя, в което има доста снимки. Можеш да видиш подробно как изглежда от всички страни. На едната от тях се вижда, че конекторът му е 3-пинов.

Снимката е от линка, който ми даде ти.  :yes:

Ако останеш с текущия охладител, ще трябва да купиш паста. Пастата струва ~8-10 евро. За тези пари можеш да вземеш цял охладител. Т.е. така или иначе ще даваш сходна сума пари, поне да вземеш цял нов охладител, който е с вече поставена паста: с 1 куршум - 2 заека.

Така и смятам да направя. Дано обаче, проблема идва наистина от загряването на процесора, че ще трябва да слушам мрънкането жената година.

Ами, гледам снимките на вентилаторите и гледам снимка на дъното ти и не виждам причина да не пасне.

Ок.  :)

Сподели другаде

Ами в интерес на истината 66 градуса при пълно натоварване на процесора не са чак толкоз много и може да си спокоен, че нищо му няма. Видеокартата ти FX5200 изобщо няма датчик за температура. Е, ако искаш тишина то тогава е хубаво да смениш охлаждането на процесора, но не разчитай, че това ще свали кой знае колко температурата на процесора, освен ако не е някой High-end охладител за 40-50 Евро, което за тоя компютър си е овъркил. :) Един CoolerMaster Hyper TX3(в България цената е около 28-30лв.)e много тих(на практика безшумен) и доста приличен за цената си охладител. Пък и е с комплект универсално захващане за всички по-разпространени сокети(с изключение на LGA1366) и ще можеш да го ползваш дори и ако смениш компютъра.
Сподели другаде

Здравей и от мен имам AMD atlon 3000+ клокнал съм го до 2600 мгх с следния охладител Zalman CNPS7700-AlCu при натоварване с Prime95 се справя идеално при стайна температура 23-24 градуса държи 40 градуса на процесора при 2000 оборота на вентилатора на охладителя а ненатоварен 30-31 градуса но имам монтирани 2 вентилатора един отстрани и един отпред на кутията.
Сподели другаде

Благодаря ви за идеите.  :)

Днес бях да поръчам АС Alpine 64 препоръчан ми от Night_Raven. Можеше и по телефона, но исках да ги попитам няколко неща, за да няма после не разбрал.  ;)

Указа се, че го нямат и ако все пак желая такъв, могат да го поръчат от другаде, само че с малко по висока цена - вместо 9,10 евро, ще струва 10,47. Разликата не е голяма, пък и не ми се занимаваше да обикалям другаде и да сондирам цените (за съжаление не го направих предварително чрез и-нет, защото бях сигурен, че ще го имат). Както и да е, друг път няма да се радвам предварително на ниската цена. 

Както и предполагах, вентилатора е с 4 пина, но това нямало да бъде проблем с свързването, както каза и Night_Raven. Няма да мога да се възползвам от регулацията на оборотите. Хубавото е, че ми обещаха, че ако има проблем, ще мога да го върна до 1 ден (има се предвид ако не пасва, гаранцията му е стандартната 2 год.)

Така че, ще напиша в понеделник, какво е станало.

П.П. Бих искал да попитам (до сега не съм правил такива неща), какво е най-добре да се направи за да се заземя и да не изгоря нещо с наелектризираните (евентуално) си ръце? Приятелче, занимаващ се с подобни неща, ми каза, че след като прее....ал едно дъно, започнал да си връзва меден кабел за пръста, а другия край омотан около радиатора (радиаторите със сигурност били заземени). Какви са вашите идеи?

Сподели другаде

Вчера взех въпросния вентилатор за 9,90 евро.  :)

Ето така изглежда на живо.

post-485-12741632616389_thumb.jpg

Ясно се вижда, че има 4 пина. Но това не е проблем. Монтирах го и дори си сменя оборотите. Явно дъното ги регулира с намаляване на напрежението. Но дори и да не се намаляха, няма значение, защото не се чува въобще, кога ги увеличава и кога намалява. Дано да остане така за по дълго.:)

Ето как изглеждаше стария  :blush: :

post-485-12741635407197_thumb.jpg

И от задната страна с изсъхналата паста.

post-485-12741636323112_thumb.jpg

Процесора.

post-485-1274163718583_thumb.jpg

Изчистен.  :)

post-485-12741638229995_thumb.jpg

Вече с монтираното охлаждане.

post-485-12741639374903_thumb.jpg

При демонтирането на старото охлаждане, въобще не срещнах трудности. Излезе абсолютно леко. Монтирането на новия също не беше проблем. Малко ме беше страх да затягам винтчетата, докато престане да се върти радиатора, според инструкциите от упътването. Въпреки това се получи добре.

Все още не съм го натоварвал с конвертирането на някакво видео, но при "Фермата" температурата падна (държи) с около 6-8 градуса по-малко. И това е нещо.

Според Speed Fan дори спира да се върти, когато няма нужда. 

post-485-12741651475055_thumb.jpg

Благодаря на всички за помощта.  :)

Сподели другаде