Прехвърляне към съдържание

Мненията на Night_Raven

Има 20 елемента от Night_Raven (Търсенето е ограничено от 29-September 22)

По съдържание

За този потребител

#173125 Забавяне на видео с AV1 видеокодек

Публикувано: от Night_Raven на 06 September 2023 - 12:19 в Проблеми и дискусии, свързани с програми

Не мисля, че може да се направи нещо в случая. HEVC/H.265 и особено AV1 са по-тежки за декодиране формати от AVC/H.264. Процесорът ти е стар, а видео картата няма хардуерно ускорение за декодирането на въпросните формати.

По принцип при кодиране на видео в AVC, HEVC и AV1 има възможност за спиране на някои вътрешни филтри, което олекотява работата на декодера в последствие. Това е най-вероятното обяснение според мен защо някои файлове се възпроизвеждат гладко, докато други — не. Т.е. някои от файловете са с видео, при чието кодиране са спрени въпросните филтри, което ги прави достатъчно „леки“ за декодиране, та системата успява да се справи.

Виждам следните варианти:

1) примиряваш се със ситуацията;

2) правиш ъпгрейд/сменяш компютъра;

3) търсиш си файлове с AVC (H.264) видео, за което видео картата ти има ускорение.

#173123 Забавяне на видео с AV1 видеокодек

Публикувано: от Night_Raven на 05 September 2023 - 16:03 в Проблеми и дискусии, свързани с програми

За какви процесор и видео карта става въпрос?

Дай пример за конкретни видеа (насичащи и ненасичащи).

Можеш да опиташ друг плеър за всеки случай. Лично аз препоръчвам MPC-BE, защото е кадърен и има портативна версия.

#173116 Хъб с RJ45 конектор (100МB) не работи

Публикувано: от Night_Raven на 21 June 2023 - 13:58 в Проблеми и дискусии, свързани с хардуер

Появява ли се в USBDeview?

#173110 "dual boot" -как се прави?

Публикувано: от Night_Raven на 12 June 2023 - 12:16 в Проблеми и дискусии, свързани с операционни системи

Според мен VirtualBox ще е по-удобно решение спрямо HyperV.

Нямам достатъчно опит с dual boot конфигурации, защото не ми се е налагало да ползвам активно различни операционни системи.

Моето мнение е, че ако ползваш основно една операционна система, а останалите ще ти трябват отвреме навреме за тестове, определено по-добре заложи на виртуални машини.

Намирам dual/multi boot конфигурациите за потенциално полезни, но ако нещо се оплеска, поправката би била още по-досадна. Така че много зависи точно каква ти е целта в случая.

#173102 Звук "beep"при стартиране от дънната платка, след флашване

Публикувано: от Night_Raven на 25 April 2023 - 10:51 в Проблеми и дискусии, свързани с хардуер

Явно става въпрос за това:

2023-04-25-11h28-53.jpg

Ако опцията наистина я няма при теб, значи може би е премахната или изместена. Възможно е в по-стара версия на UEFI да е била налична и забранена по подразбиране, а в новата версия да е разрешена и да е премахната, т.е. да няма възможност за промяна.

Обикновено опции не се премахват или местят, но се случва.

#173097 Звук "beep"при стартиране от дънната платка, след флашване

Публикувано: от Night_Raven на 24 April 2023 - 15:10 в Проблеми и дискусии, свързани с хардуер

UEFI = BIOS

UEFI е наследник на BIOS. Доста хора продължават да използват „BIOS“ като общо понятие.

#173095 Звук "beep"при стартиране от дънната платка, след флашване

Публикувано: от Night_Raven на 24 April 2023 - 13:26 в Проблеми и дискусии, свързани с хардуер

Според кодовете на AMI, един кратък сигнал е „DRAM refresh failure“.

Опитай да занулиш настройките на UEFI — Load Optimized Defaults.

Ако това не помогне, можеш (за всеки случай) напълно да изчистиш CMOS, като махнеш изключиш захранването и махнеш батерията на дънната платка за няколко секунди. Можеш да комбинираш това с изваждане на платките памет и повторното им поставяне.

#173083 Директория, съхраняваща инсталационните файлове на водеодрайвърите

Публикувано: от Night_Raven на 05 March 2023 - 11:48 в Проблеми и дискусии, свързани с програми

Ако имаш достатъчно празно пространство, остави папката. Не съм сигурен дали наличните инсталационни файлове там не се използват от инсталатора на AMD, когато инсталираш по-нова версия, да определи дали и какви драйвъри са вече инсталирани.

Ако си закъсал за пространство, можеш да изтриеш папката. Няма да навреди на работещата система.

#173080 Директория, съхраняваща инсталационните файлове на водеодрайвърите

Публикувано: от Night_Raven на 02 March 2023 - 20:55 в Проблеми и дискусии, свързани с програми

При стартиране на инсталацията на драйвъра би трябвало да видиш това:

2023-03-02-14h02-34.png

При теб коя папка е посочена?

#173078 Директория, съхраняваща инсталационните файлове на водеодрайвърите

Публикувано: от Night_Raven на 01 March 2023 - 08:29 в Проблеми и дискусии, свързани с програми

Не би трябвало да е различна, а и ти можеш да си избереш къде да се разархивират файловете веднага след стартиране на инсталацията. При теб каква папка се показва? Да не би да използваш някоя програма за чистене (като например CCleaner), която да е настроена да трие файлове автоматично и периодично и случайно да ги изтрива от въпросната папка?

#173072 Проблем с ъпдейтите на Windows 10

Публикувано: от Night_Raven на 12 February 2023 - 15:25 в Проблеми и дискусии, свързани с операционни системи

Това, което аз бих препоръчал в случая, е да направиш in-place upgrade. Налагало ми се е да се боря с подобни проблеми и дори да успея да преодолея грешката, е обикновено след доста време и нерви. Установих, че една поправка на инсталацията решава проблема по-бързо и лесно. На теория не би трябвало да загубиш нищо от текущата инсталция, но 100% гаранции няма, така че все пак бих препоръчал да си направиш резервни копия на важни файлове, които имаш на системния дял. Когато аз съм правил in-place upgrade, не съм имал никога сериозни проблеми, а по-скоро някои дреболии, които е трябвало да настроя отново в даден момент. Може би и някои драйвъри ще бъде заменени с тези, които Windows смята за оптимални, така че има шанс да се наложи да си инсталираш отново „твоите“ драйвъри. Може би драйвърът за видео картата е най-уязвим. Просто ще трябва да провериш след поправката какво е състоянието на драйвърите.

Въпросната поправка е лесна, трябва ти актуална версия на инсталация на Windows 10, може да е директно на USB памет, а може и да е просто ISO, което да монтираш като виртуално устройство. Стартираш инсталацията на Windows от USB паметта/виртуалното устройство и си следваш инструкциите. В един момент ще имаш опция да избереш какво да запазиш. Увери си, че е избрана опцията да се запазят файлове и приложения (би трябвало да е по подразбиране). След това просто продължи с инсталацията.

След поправката най-вероятно ще имаш папка Windows.old в системния дял. Можеш да я премахнеш чрез Disk Cleanup.

#173056 usb 3.2 Gen 1 захранващ порт - не чете флашка

Публикувано: от Night_Raven на 04 February 2023 - 15:42 в Проблеми и дискусии, свързани с хардуер

Нито една от двете виртуализционни технологии не би трябвало да оказва влияние върху четенето от SSD и зареждането на операционната система.

#173051 Програма за откриване на дефекти

Публикувано: от Night_Raven на 31 January 2023 - 12:38 в Търся програма

За жалост не мисля, че има адекватен софтуер за целта, поне аз не съм намирал нищо такова.

#173041 Проблем при запис на аудио

Публикувано: от Night_Raven на 15 January 2023 - 09:44 в Проблеми и дискусии, свързани с програми

ImgBurn е качествен софтуер за запис. Тук, в секцията „Запис музикален аудио диск“ има описание как се записва такъв.

#173039 Блокиране на Softvisia

Публикувано: от Night_Raven на 09 January 2023 - 18:13 в Компютърна сигурност и защита от зловреден код

Може би използват стари списъци или по някаква причина домейнът присъства в текущите. Би трябвало да можеш да whitelist-неш домейна, за да няма проблеми.

#173034 Услугата Интернет защита на доставчиците.

Публикувано: от Night_Raven на 06 January 2023 - 10:16 в Web дизайн, мрежи и Интернет

Звучи сякаш доставчикът има списъци с IP адреси и домейни, които са „зловредни/злонамерени“ и просто ще блокира трафик към и от тях. Ако е така, зависи колко актуални са тези списъци. Съмнява ме да има голям смисъл, но може и да греша.

То реално някои adblocker добавки също имат списъци с phishing адреси, та на теория също могат да предоставят някаква защита.

Ако наистина има безплатен тестови период, не те бърка да тестваш, но това ще е по-скоро тест дали има проблеми, а не дали работи, ако си нямал проблем досега и без тези защити. Само не забравяй да провериш дали това не е от онези безплатни пробни периоди, които всъщност автоматично минават в платен абонамент, и да забравиш да го прекратиш.

#173021 Internet Explorer за Windows10

Публикувано: от Night_Raven на 22 November 2022 - 11:02 в Web дизайн, мрежи и Интернет

Попадал съм на някакви tutorial-и, които описват как да се стартира Internet Explorer. Не съм ги тествал, защото не ми е нужен браузърът. Налагало ми се е да работя с камери малко и съм ползвал Edge.

Ако не използваш Edge, просто забрани автоматичното му включване със системата и си готов. Не виждам какво толкова ти пречи.

Не мога да разбера защо би искал да си усложняваш живота, след като имаш IE mode. Идеята на „вградените“ браузъри не е случайна. Може да се случи някой да си деинсталира допълнителния браузър неволно и ако няма никакъв „вграден“, к'о пра'йм?

Решението е твое в крайна сметка, така че ако имаш време и нерви занимавай се. :)

#173017 Internet Explorer за Windows10

Публикувано: от Night_Raven на 21 November 2022 - 16:20 в Web дизайн, мрежи и Интернет

В Windows 10 и 11 не съществува Internet Explorer като самостоятелен браузър и няма начин да бъде добавен. Edge разполага с IE mode, настройките за който са в самите настройки на Edge и по-конкретно в настройките за браузър по подразбиране. Там можеш да си добавиш домейни/IP адреси, за които Edge да използва въпросния IE mode.

#173005 Проблем при запис на аудио

Публикувано: от Night_Raven на 01 October 2022 - 11:25 в Проблеми и дискусии, свързани с програми

Малко няма логика да ползваш един и същ софтуер по един и същ начин, но изведнъж да се появи проблем. И все пак, бих предложил да опиташ да запишеш аудио диск с някой друг софтуер за запис.

#173002 Проблем при запис на аудио

Публикувано: от Night_Raven на 30 September 2022 - 09:29 в Проблеми и дискусии, свързани с програми

Да разбирам, че записваш класически аудио диск? Къде виждаш тези дубликати, когато възпроизвеждаш диска в някое устройство? Ако да, тествал ли си в друго устройство?

Обясни малко по-подробно точно какво се случва.

Иначе, няма никаква логика проблемът да се дължи на носителя, устройството или скоростта на запис.