Прехвърляне към съдържание


Помощна тема: Търсене на теми и мнения


1) Къде се намира търсачката и как изглежда ?
Търсачката винаги седи от дясно под логото на форума ->

(Натиснете върху картинката, за да я видите по-голяма)
Или можете да отидите директно при нея с този линк.
Самата търсачка изглежда така ->

(Натиснете върху картинката, за да я видите по-голяма)
Как да работите оптимално и бързо с нея ще ви бъде обяснено по-надолу.

2) Що е това търсачка? И защо трябва да я използваме ?
Търсачката във всеки форум и сайт е нещо много полезно, с нея можете да намерите нещо много по-бързо от колкото да преглеждате всеки раздел,тема или мнение. SoftVisia разбира също има търсачка и в тази тема ще Ви бъде обяснено как да я използвате оптимално. В това ръководство ще Ви бъде обяснено как да използвате търсачката на форума, а скоро време и на главната страница. А защо трябва да я използваме? Еми отговора е елементарен - за да си спестим време и усилия.

3) Обикновено търсене
Това е най-лесната функция за търсене във форума. Просто въвеждате думата или думите, които искате да търсите и натискате бутона ENTER от клавиатура или ТЪРСЕНЕ, което е в края на търсачката и резултата Ви излиза.

4) Търсене по автор
От това поле можете напише част от името или цялото потребителско име на потребителя, на който мислите, че е това което търсите. Сложите ли тикче на "Точно съвпадение" значи сте сигурен в името на потребителя и няма в резултатите Ви да излизат потребители, в които има тези символи(букви).

5) Търсене по раздел
Това е опция, в която можете да изберете дали да търсите в целия форум или само някой от разделите. Много полезна функция е тука, че можете с натискането на бутона CTRL от клавиатурата да изберете няколко различно раздела и да търсите в тях.

6) Търсене стари и нови мнения
Тука има едно падащо меню, от което можете да изберете да търсите мнение от "днес" или от преди няколко дни или седмици. Можете да подредите мненията да се сортират от по-нови към по-стари и обратно.

7) Търсене в мненията или само заглавията на темите
Тази функция е полезна, ако сте запомнили част от името на темата, но не цялото и не можете да се сетите. Така избирате дали да търсите във всичките мнения или във всичките имена на теми.

8) Как да сортираме мненията?
Тука можете да изберете дали да се сортират в низходящ или възходящ ред. И дали по броя на отговорите в темата или по азбучен ред на автора.

9) Как да бъдат показани резултатите от търсенето?
Ако търсите някоя конкретна тема, в което и писано нещо - изберете "теми", ако пък търсите мнение в което е казана дадена дума изберете "мнения".

10) Комбинирано търсене!
Можете да търсите комбинирано с всички или някой от начините. Като използвате комбинирано търсене - можете най-лесно и бързо да откриете това което търсите.

11) Възможни грешки при търсенето!
Когато търсите може да не се намери нищо:
Код
Sorry, but we did not find any matches to display. Try again and broaden your search criteria. If you were searching for new posts since your last visit, it's possible that there are none to show.

Или ако сте въвели под три символа при търсене:
Код
One or all of your search keywords were below 3 characters or you searched for words which are not allowed, such as 'html', 'img', etc, please go back and increase the length of these search keywords or choose different keywords.

Забележка: ако търсите на нещо на кирилица, а не на английски - има значение дали е написано с главни букви или с малки. Пример Windows=WINDOWS, но ДЪРВО не е равно на дърво при търсенето!

12) По какъв начин Ви излиза търсената дума!
Търсите например думата "FireFox", в мненията, в която я има тя ще бъде в червен цвят на жълт фон - за ваше улеснение.

13) Промени в IPB 2.2.X версия в търсачката
При натискането на бутона за търсене в горната част на форума се появява:

При натискането на "Повече настройки" се отваря самата търсачка.
Когато натиснете бутона в някой раздел се появява това:

Ако има тикче на "Търсене само в този форум" - ще търсите само в този раздел, ако няма тикче ще търсите из целия форум.