Jump to content

Ekspert

Потребител
  • Брой теми

    7
  • Регистрация

  • Последно посещение

Информация

  • Пол
    Мъж

Ekspert's Achievements

Новобранец

Новобранец (1/14)

0

Репутация в общността

  1. Първите ми стъпки с компютър бяха на windows, както при всички, тогава нямах никаква пресдтава че има и други операционни системи. След около 5-6 месеца, чух за линукс. Първото което си сложих беше SuSE 8.1 ако не се лъжа, след това смених няколко вида дистрибуции : Mandriva, Ubuntu, Fedora, естествено опитах и повечето графични среди, като започнах с KDE което най-много приличаше на windows. Избрах си дебиан базирана дистрибуция (Ubbuntu) с което бях до преди година. Сега съм с debian Leny, графична среда GNOME. Лаптопа го взех с инсталирано Ubuntu 8.04, но се наложи да му инсталирам WinXP, затова и питах тук във форума за разни програмки, сега вече не ми е задъжителен windows за работата ми и съответно махнах дяловете с windows и оставих само debian. Защо избрах линукс ? Няма връзка с това че е безплатен, нито пък със софтуерните лицензи, все пак сме в българия, на никой не му ка за тях, на мен още по-малко. Обаче тази операционна система ми дава нещо което не мога да постигна с windows, по-гъвкава е, и за мен е по-добрия избор. Поздрави. P.S. Много ми помогнаха при решаването на проблемите от Линукс за Българи
  2. Благодаря, ще ги погледна. След около три месеца с windows, все пак определям че с linux ми е много по комфортен за ползване, вярно че някои нещица на лаптопа не работят, но мога да го преживея, в частност няма драйвер за bluetooth/wireless-а за Broadcom картата (работи само wireless-a, която е лаптопа но това е поскоро техен пропуск, имам и сенсор за пръстов отпечатък който не съм мъчил да подкарам дори и под win. Това са нещата които не ми работят. Всичко друго лети. Поздрави.
  3. Мисля че това е проблема, дори 90% съм сигурен че е това. и аз съм имал проблеми с чипсет на via, затова повече не вземам нищо в което имат пръст, предпочитам nvidia и нямам проблеми до сега.
  4. Благодаря ще го разгледам, а за gkrellm-а е странно че не засича датчиците, всъщност той чете от данните lm-sensors, и освен ако нямаш някой екзотичен хардуер, не виждам причина да не ги засича.
  5. POP3 клиент имам предвид не самата програма, а просто софт който да проверява периодично пощенската кутия дали има нещо ново, колкото до пощенските клиенти наистина Thunderbird е моя избор от години. Подразбирам че си фен на SuSE, програмата която ползвам под debian e gkrellm и чекер на пощата fetchmail, който не изтегля самата поща а само уведомява за наличието на такава. Справка : man gkrellm Благодаря на всички отзовали се на молбата на новака. Желая ви много успешна година. Поздрави. за сега се спрях на rainmeter но е много бедна от към функционалност, но ще се свиква явно, за защита се спрях на NOD32, и на spybot, но се чудя дали е достатъчно като защита, нужна ли е тази програмка: SUPERAntiSpyware
  6. ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА Night_Raven благодаря за бързия отговор, прегледах днес програмките, и ще ми свършат работа, ще прегледам и линковете на темите които си ми дал Програма за мониторинг на системата подобна или поне близка по функционалност на Gkrellm. Да наистина го има портнат и за windows, но е толкова орязан от към функции че не си струва да се слага, на другата ми машина с debian lenny gkrellm следи за темературите на системата, извежда предупреждения прии критични стойности и може да изключи машината при нужда, следи за пощата (като това което търся в т.7) като няма ограничение на пощенските кутии , има допълнителен модул за управление на клавиатурата, звука, календар, reminder, натовареност на процесорите, мрежата, управление на аудиоплеър, wheater плъгин, аларма, инструмент за правене на screenshot-и, и още доста плъгинчета които могат да ти улеснят живота. Знам доста за програмката защото я ползвам откакто ползвам linux и преди три години я преведох на български. За антивирусна се спрях на NOD32, бях чел някъде че M$ я препоръчват. За screenshot-и се спрях на Gadwin PrintScreen, добра е и ме устройва, клавиша PrtScr не върши всичко, понякога се налага да направиш shot на малка част от дадено приложение и тогава ако ползваш него ще трябва да се заигравам и с GIMP, а това е загуба на време. Инсталирах и CamStudio, също е добра програмка и ще ми свърши чудесна работа. Остава ми само да открия някой mail чекер за desktop-а, че да не влизам през 10 мин в пощата. И сега се сещам че преди години важеше правилото при windows да не се инсталират прекалено много програми а само необходимите, защото многото програми нещо товарели регистрите или нещо подобно нямам много добър спомен, има нещо такова сега или може да се инсталират колкото си искаш програми. Имам предвид че има програмки които ползваш няколко пъти в месеца или годината но е хубаво да си ги имаш подръка, за да не се налага да ги търсиш в неподходящ момент. Хайде със здраве и много успехи през новата година на всички Още веднъж благодаря.
  7. Здравейте Нов съм във форума, доста почетох преди да се реша да помоля за помощ. Проблема ми е че имам опит с Windows като цяло около 6-7 месеца с прекъсвания. Но от няколко седмици ми се налага да го ползвам. И молбата ми е ако може да ми препоръчате софтуер за нуждите ми при работа с Windows XP /Prof SP3, също и ако има как да се променят някои параметри на системата клавиатурата: 1. Къде може да се редактира файла/те на клавиатурната подредба и с каква програма. 2. Къде може да добави опция за временна смяна на клавиатурната подредба при натиснат клавиш както е в GNOME на линукс дистрибуциите. Много полезна функция, но не можах да открия как се настройва, или се ползва някоя програма ? 3. Програма за снимане на работния плот или активния прозорец (както при програмата KSnapshot в KDE при линукс)? 4. Програма за запис на действия на работния плот в реално време подобна на recordmydesktop или тук 5. Програма за мониторинг на системата подобна или поне близка по функционалност на Gkrellm. 6. Необходим софтуер за защита на компютъра, т.е. антивирусни програми защитни стени, или каквото още е необходимо. 7. Програмка за POP3 проверка на поща, която да си е desktop , или да е интегрирана в някоя подобна програма от т.5 по-нагоре. Ще съм благодарен, ако ми посочите безплатни програми за целите ми. Благодаря Ви предварително. P.S. Ползвам Debian от около 5 години, преди това имах малко занимавка с windous който не ми харесва особенно, но сега по ред причини ми се налага да навляза в работата с windows. Виждам че има много писано по форума за такива програми, но аз самият нямам опит с нито една от тях и затова търся Вашето мнение като по-опитни потебители.
×
×
  • Създай ново...