Прехвърляне към съдържание


MasterRalf

Регистриран на: 30 Mar 2006
Извън линия Активен: 17 Mar 2009 18:05

Мои коментари

В тема: За любителите на Бодибилдинга - малко помощ за лятото!

16 January 2008 - 13:29

Разбиха мита за разделното хранене

Традиционните съчетания на продукти - например на картофено пюре с мляко, пържола и кисели краставички, отдавна са обявени от мнозина за "страшна отрова, разлагаща се направо в стомаха".

На всички фанатици на разделното хранене физиологът Ринад Минвалеев, кандидат на биологическите науки дава решителен отпор. Той отбелязва, че в киселата среда на стомаха могат да се разграждат само белтъчините, а въглехидратите под формата на картофи или хляб просто "гният" в него. Именно този кисела среда ни позволява понякога да забравим за правилата за хигиена и да изядем ябълка без да сме я измили, а само поизтрили в ръкава си. Подобна относително стерилна среда се поддържа и в дванадесетопръстника, и в тънкото черво.

Размножаването на бактериите всъщност започва да се извършва в дебелото черво.
В какво се състои грешката на разделното хранене?

За обосноваване на своята теория за разделното хранене Херберт Шелтън се е базирал на известните по негово време факти за разделното преработване на белтъчините (в киселата среда на стомаха) и въглехидратите (в алкалната среда на тънкото черво).

Оказва се, че "американският лекар е забравил за дванадесетопръстника", отбелязва Минвалеев.

А именно в него се извършва едновременното преработване на белтъчини (от фермента на задстомашната жлеза трипсин), на мазнини (от чернодробния секрет, жлъчката и липазите) и на въглехидрати (от различните амилази). Т.е. никаква разделно храносмилане не съществува в дванадесетопръстника и това напълно опровергава цялата концепция за необходимостта от разделното хранене за облекчаване на храносмилането.

"Природата се е погрижила за всичко - белтъчините, въглехидратите и мазнините се преработват едновременно без да предизвикват проблеми. Разбира се, това не е отнася за индивидуалната непоносимост", твърди ученият, цитиран от АМИ-ТАСС.

До какво води продължителното разделно хранене?

При приемането предимно на белтъчини, за тяхното преработване се отделят съответни ферменти - пепсин в стомаха и трипсин в дванадесетопръстника. При употребата на въглехидрати - амилази - ферменти, разграждащи именно въглехидратите.

След известно време при разделното хранене организмът загубва своята способност да произвежда едновременно тези ферменти в достатъчно количество. Хората, свикнали с този вид хранене, трудно могат да се върнат към пълноценното смесено хранене.

Храносмилателните жлези в условията на продължително постъпване само на разделна храна загубват способността си да преработват смесената. Хроничното недостатъчно натоварване на ферментите в храносмилателния тракт води до закономерното отслабване на техните функции, което се проявява в неспособността за справяне с обикновената храна.

(тази статия достига до вас благодарение на zdrave.bg)

И за много години на всички познати във форума :cap: