Прехвърляне към съдържание


barbuncela

Регистриран на: 15 Jan 2013
Извън линия Активен: Лично

Започнати от мен теми

Asus U50F Лаптоп - проблем!

30 December 2018 - 13:42

Здравейте момчета! Честита Коледа и весело изкарване на Нова Година!  :)

 

Лаптопа е на братовчетката. Работила си нещо и той изключва. Капака от долу горещ. Опитала го няколко пъти. Някой и сменява термопастата, почиства го, но продължава да изключва. 

 

Отворих го аз, оставих го да легне на екрана, махнах му долния капак и го подпуках с вентилатора. дето се охлаждам през лятото! :)

Windows зареди, 7Pro x32. Работи нормално, за неговите възможности. Стар е. Инсталирах АЙДА от флашка, и гледам fan cpu 0,1 ! ??

Погледнах от долу, вентилатора не върти. Бутнах го с пръст, завърта се съвсем нормално, леко, не е блокирал, ама не върти. Рестарт и чакам да отворя биос.

Изключва той, екрана загасва, ама не рестартира...докато се чудя какво ще е, мина се доста време 20-30 секунди, нашия тръгна, натискам F2 влизам в биос и започвам да търся опции за вентилатор, Няма изобщо такава опция! Давам му дифолт с F9 ОК- Изход! Нищо. Екрана си свети, стоя си на страницата дето бях

но повече команди нямам, не приема! Чудя се какво да правя, дали да му дръпна жицата, батерията я няма, отдавна е махната, пак мина доста време..15 ..20 секунди. Изгасна и веднага рестартира. В момента на Пост забелязах, че вентилатора се завъртя, но след 1-3 секунди спря. И нищо. Windows зареди нормално, големия вентилатор блъска. И айда пак ми показва фан 0,1...И се почна...

От сайта на ASUS  тегля БИОС последния за модела, оказа се че е същия, но го префлашнах...с надежда...нищо! Свалих рам, проба с едната, с другата, плочка в единия, в другия слот-нищо! Свалих харда, Пускам "СТРЕЛЕЦ" на флашка - нищо! Тест с стрелеца на рам паметта прекара го 6 пъти - нищо. Ресет на CMOS

как се стига до батерията....нищо! Нищо не се променя!

Вентилатора тръгва за секунда при пост, Рестарт от Windows след  20-30 секунди и от биос също.

На вентилатора му дадох захранване 5 волта между маса-черен и червения на конектора 4пинов, завъртя ,към жълтия, трябва да е 12 волта, не мърда, синия не го знам точно за какво е, и не посмях да му давам захранване. При изключен конектор разбира се от дъното! 

А, и още нещо разбрах, като му дадеш изключване от Windows или с пуск бутона, изключва, екрана загасва но индикаторите за захранване и лай фай светят

и по някакъв начин процесора работи, защото като спра големия вентилатор, почва да загрява! Спира напълно само като задържа за 5 секунди пуск бутона.

Но пък после не тръгва. Трябва да му измъкна жака на захранването и пак да го пъхна, не чакам, и тогава стартира...

 

Свърши ми се фантазията...май е за сервиз, ама да чуя и вашето мнение?

Благодаря! :)


Един лаптоп - две операционни системи!

07 September 2018 - 09:00

Здравейте момчета!

 

Не е проблем но търся обяснение!  Лаптоп Dell Latitude E 6430. Втора употреба. От както го имам го карам с Windows 8.1 Pro. Няма никакъв проблем освен с драйвера за биометрични данни. От където и да тегла и инсталирам ,винаги излиза удивителна в диспечера. Повредено ли е устройството...не знам, но и не ме интересува, не го използвам и го изключвам от диспечера!

 

В сайта на Dell в началото нямаше драйвери за  8.1, Само за 7 и 10. Сега се появиха и за 8.1. Стикера на лаптопа е за Windows 7. 

Онзи ден се наложи да ползвам една стара счетоводна програма която върви обаче само с ХР и 7. Сложих му друг хард и инсталирах седмицата. Свърших си работа. Случайно ръката ми попадна от страни на отвора на вентилатора - студено!?  С 8.1 никога не е студено там! Аида ми отчита винаги 55 - 60 градуса. Че като пусна интернет отива и на 62, 66. Вентилатора ли не работи? Сложих Аида и зяпнах! Процесор 47, чипсет 42, Графичен 42 !!?? Никога с 8.1, че  и десетка съм опитвала, нямам такива температури! Винаги над 55 градуса в покой, при стартиране на компютъра! После се качват и повече особено като отворя нета!

 

На какво се дължи? Лоши драйвери, повече услуги включени? Програмите са ми винаги едни и същи, и не са много! И половината са спрени от автоматично стартиране. Сега пиша с седмица, вече трети ден я ползвам, няма загряване, няма нищо. Вентилатора на процесора според Аида ми показва 0.0 , не знам какво отчита обороти или напрежение!  Температурите са ми сладурчета!

 

5715f34cfbc10a2c.jpg

 

 

Никога с 8.1 не мога да постигна такива ниски температури! Опитах и с прекодиране на видео файл, с 8.1 винаги отива процесора към 70, 71 градуса.

Няма сега. Вдига на 64 и там си остава! Направи ми впечатление, че и адаптора е студен. А с 8.1 винаги е...доста топъл!

 

Ами това е историята...на какво ли се дължи?

Благодаря! :)

 

п.п Няма нищо общо с времето навън!  :)


Oптино устройство за Dell inspiron N7110

08 July 2018 - 10:26

Здравейте!

Ами това е. Въпросът е в заглавието! Просто го няма. Извадено, и сега е дупка от страни. Какво ли не писах в Гугъл...Всичко излиза ама не това! Или аз съм некадърна с Гугъл! 

Искам да купя такова, ама къде има? Какъв модел е? Нямам си понятие!

Моля за помощ? 

Благодаря!  :)


Какво ли е?

20 June 2018 - 15:45

Здравейте момчета! 

Малко проблемче... Старият ми комп на Foxconn. Преди година ми попадна абсолютно същия, но с повредено дъно...или процесор...нямам идея. Естествено го взех...  :)

Бяха му сложили външна карта GeForce 7300 SE/7200 GS , поне така пише! Реших да я сложа. Смених и пастата,че беше сухо та сухо и я сложих. Взех и харда, близнак

и него го сложих. Поне дребния да си държи старите игри на него, дето на новия не стават! Работи така доста...общо като часове може би... да кажем 240 часа. 10 денонощия, ако не са и повече де. И преди няколко дена дребния ме вика-компа спрял! 

Реално беше загаснал монитора, вентилаторите въртяха и лампата на харда премигваше. После спря и тя да свети. Спрях го...пак го стартирам, точно светна екрана и се чу едно леко цък, някъде в кутията и пак загасна монитора. Пак го спирам и включвам , ама тоя път не иска да тръгва. Първата ми мисъл, видеокартата!

Махнах я, пускам. Тръгна, поработи малко и пак цък, пак монитора загасна. Почнах да изключвам хардуера. Първо флопито. Е да имам си флопи! Хихи! Работи, изключи

После оптиката, същия номер! Единия хард, Тръгна! Работи няколко дена така и днеска пак същия номер! Изключих и другия хард. Само на биос, пак поработи и загасне монитора! Интересно не изключваше тотално! 

Правих се около 10 минути на умна, и се сещам,че в оня другия има и захранващ блок и то оргиналния. Моя го смених преди години. Слагам го веднага, компа тръгна, накичих и останалия хардуер, само без видео картата, компа си работи нормално, в момента пиша от него.

С моя мозък си мисля две неща...дали видеото повреди захранването, ако не му стига и товари, или на захранването просто си му е дошъл момента...

Беше SP-ATX -420W-X1-PFC aа оригиналното е LPE2-23 и то е 420W и двете естествено китайчета!

 

Как мога да разбера коя е била причината? Мога ли да ползвам тая видеокарта с 420W захранваш блок?

Някакви съвети? :)

 

п.п. Допълнителен хардуер в момента, един хард диск и ако се брои един кепчер дето го сложих още с купуването на компа!

Благодаря!


Нещо дето не мога да разбера!

13 June 2018 - 07:39

Здравейте момчета!

Синът ми започна да играе на мама игрите! :)

Един диск от стара игра. По точно третия диск на играта Final Fantasy 8 версия за PC, е с две секции. Втората секция от диска е аудио. 

Понеже dvd четеца плачеше за нов, то скърцаше тропаше, фучеше, смених го де, но преди да го сменя му пуснах играта от Виртуален драйв на Неро, винаги съм го ползвала за всички игри включително и с емулатора за Playstation, никога не е имало проблем. С този диск обаче греда! На определеното място песента на тръгва! Иначе играта върви без проблеми. Ако чете от диска, проблем няма, но от имидж файл-не! Опитах с bin, nrg, cue, img разширения не и не! Опитах с Виртуалния на Deamon, CloneCD Alcohol , не и не! Музиката не тръгва. Върви само когато чете от диска! 

Помислих си да не би имиджа да е повреден...има защита авторски права...да не е направен не както трябва.  Направих нов диск, върви без проблем, но от виртуален, музиката не тръгва!

ОС Windows XP SP3. Опитах с 8.1 ,да не би нещо от операционната система...с тия виртуални... същата работа Но с новите операционни системи все има проблеми,тази игра спира блокира изключва когато си иска! Не помагат и настройките за съвместимост. Та се върти от ХР ако изобщо има значение.

Някакви идеи?

Благодаря! :)

 

 

п.п. Изобщо виртуалните четат ли мулти секциони?