Прехвърляне към съдържание


barbuncela

Регистриран на: 15 Jan 2013
Извън линия Активен: Лично

Мои коментари

В тема: Asus U50F Лаптоп - проблем!

06 January 2019 - 11:18

Благодаря ти. Ще кажа на братовчетка ми...тя си решава все пак! Че нещо говореше за нов...


В тема: Asus U50F Лаптоп - проблем!

06 January 2019 - 09:16

Няма да стане. От сервиз на Асус - ново дъно! Не пожелаха да ми обяснят какво точно е! Занесох го и при моите хора, двама стари майстори дето от тях ново дъно, ново захранване не можеш да чуеш, ремонтират всичко, но и там греда, или почти...дадоха ми компромисен вариант, вентилатор постоянно включен...и времето на рестарта от спиране на компа до рестартиране остава така..около 20 секунди, докато кара... Някакъв чип който вече го нямало, можели да го модифицират с друг, но цената отива на 200 лева, което няма смисъл за тоя стар лаптоп! Иначе само за вентилатора 20 лева.

 

Такива ги свърших. Благодаря ви за участието и съветите!  :)


В тема: Asus U50F Лаптоп - проблем!

04 January 2019 - 19:24

За софтуерен - не знам.
В добър сервиз - да.

 

Натам върви!


В тема: Asus U50F Лаптоп - проблем!

01 January 2019 - 20:51

Много вероятно е някой във веригата температурен сензор на cpu > управление на вентилатора да е дефектирал.

 

А има ли начин да се тества и провери?


В тема: Asus U50F Лаптоп - проблем!

31 December 2018 - 11:11

Може би Аида отчита някакъв проблем в управлението на вентилатора.

Голяма е вероятността да има окъсяване в управляващата верига на самия вентилатор щом казваш, че при захранване само между червен +5V и черен - маса си върти и при това консумацията е 30mA. В такъв случай ако включиш към дъното само червен и черен , без жълт (мери обороти) и син (управлява движението) би трябвало да работи непрекъснато  и тогава да се види дали тези 5V от дъното отпадат и дали ще функционира лаптопа. Т.е да се прецени дали самият вентилатор създава проблема.

Ето схематично как е устроен:

 

attachicon.giffan 4 wire.PNG

 

Може  при стартиране ПОСТ да отчете, че няма вентилатор и да не зареди системата. Мисля, че жълтият дава този сигнал и евентуално да се включи и само той, без синия - от който предполагам може да е проблема

 

Ще опитам!  Но при ПОСТ с напълно изключен конектор, би трябвало и така да отчете че няма вентилатор...Поне така си мисля...Ако БИОС изобщо проверява за вентилатор,,,Няма никаква опция "фен" в менюто му...освен да е скрита без възможност за промяна...но направих и ресет на CMOS...знам ли...Ще опитам! Вероятно обаче догодина! :)