Прехвърляне към съдържание


T-W

Регистриран на: 27 Apr 2011
Извън линия Активен: Вчера, 21:13

Започнати от мен теми

Нов хардуер

07 August 2020 - 20:32

Здравейте,

По неволя ми се налага да си купя ново SSD. Ще използвам момента да си купя и още хардуер. Трябват ми следните неща:

- SSD – естествено на първо място ми е надеждността. Иска ми се да си има софтуер за тест, диагностика, wear out indicator и т.н. Трябва ми един за PC (около 500GB) и един за лаптоп (около 200GB).

- Външно оптично устройство – отново търся надеждност. Трябват ми четене и запис на форматите до DVD-DL.

- Четец за SD карти - наясно съм, че се намират и по 3-4лв, но ми се иска да заложа на нещо по-сигурно.

 

 


BSoD

05 August 2020 - 19:59

Здравейте,

За пръв път от доста време се сблъсках с BSoD на настолния ми компютър. При сериозно натоварване (отваряне на около 50-60 таба едновременно) получих за пръв път BSoD за няколко секунди. Нямах време да прочета. Компютърът се рестартира. От тогава нямам достъп до OS (Win7). При старт запецва на сглобяването на Windows логото и показва (навярно като първия) BSoD за части от секундата. Ето тук съм го уловил. Следва рестарт и така до безкрай. При safe modes има същото поведение. Реших да пробвам repair инструментите от инсталационния диск. Тук останових другия проблем. Всичко върви много прилично до „Windows is loading files...“. След него нещата стават адски бавни. Всеки един прозорец се зарежда минути/часове. Понякога дори си забравя, че трябва да ми отвори нещо (предполагам има timeout). Т.е. дефакто не мога да направя и преинсталация (която така или иначе не искам да правя поради ред причини). Пробвани са различни USB/DVD носители и поведението е идентично. Не бих преувеличил, ако кажа, че пробвах и всяка настройка от BIOS – не ми помогна. Иначе се пише, че точно такъв проблем може да идва от FDD настройките, но аз не намерих такива никъде. Държа да отбележа, че на тази конфигурация не съм имал такъв проблем никога, независимо какви настройки съм пипал. Пробвах и с вадене на батерийката – не помогна. Тук започнах да се съмнявам в хардуера – пуснах Memtest86, която мина успешно всички тестове. Benchmark е нещо подобно. За да си премахна съмненията изцяло, изкарах двете плочи, които ползвах и сложих една, която си я държа за резервна. Пак същото поведение. Махнах видеокартата. Същото. С една малка разлика – не показва BSoD, а направо си минава към рестарта. Май остана единствено да се съмнявам в дъното?

PC-то:

- SSD (С OS), което до последно е било в отлично здраве (според неговата си диагностика)

- Няколко HDD

- Дънна платка: ASUS H81M-E


Съхранение на външни харддискове

30 April 2020 - 20:12

Здравейте,

Как е най-правилно да се съхранява външен харддиск? Има ли смисъл да се полагат някакви по-специални грижи? Има ли смисъл от антистатични опаковки или нещо подобно?


Клониране на екран от PC на Smart TV

30 April 2020 - 20:10

Здравейте,

Имам лаптоп с Windows 10, Smart TV и една тривиална задача: да клонирам екрана от PC на TV (т.е. да се направи mirror). За съжаление лаптопът е стар и не разполага с Miracast технологията. С по-нов се получава, но ми трябва вариант и за другия. От телевизора не отхрих подходящо приложение. Кабел не е подходящ вариант.

Какво друго мога да опитам без закупуване на допълнително устройство? А в случай, че трябва да се купува - към какво точно трябва да се насоча?