Прехвърляне към съдържание


Night_Raven

Регистриран на: 19 Apr 2006
Извън линия Активен: Днес, 12:23

Мои коментари

В тема: Нов хардуер

10 August 2020 - 07:16

Ще се спра на някой от споменатите варианти за PC. Но за лаптопа сякаш ми се иска нещо по-бюджетно. Дефакто се ползва само браузър и Viber. Склонен съм да взема и 120GB/250GB, за да бутнем малко цената.

За толкова базови нужди в общи линии всяко SSD ще свърши работа. Предложеният от androns модел на Intel е много добър за парите си.

В тема: Нов хардуер

09 August 2020 - 00:26

Тъй като и двете системи нямат M.2 слотове, остава вариантът с обикновен 2.5" SSD на SATA. Смятам, че ~500GB е оптимален размер в момента. Според мен 120GB е прекалено малко пространство, освен ако системата няма да се ползва рядко и/или само за базови задачи. Около 250GB е достатъчно за операционна система и доста софтуер, но все пак си мисля, че си заслужава да се доплати за ~500GB модел, защото това повишава производителност и издръжливост.

Предлагам ти Western Digital Blue 3D или Kingston KC600. Разбира се Samsung 860 EVO е също отличен избор, но според мен не си заслужава разликата в цената.

 

В случая няма как да използваш PCIe x16 слота за видео картата едновременно за нея и SSD.

 

Не че има голямо значение. Реално погледнато няма да усетиш някаква разлика между SATA и NVMe в ежедневната ти работа, освен ако не става въпрос за работа с професионален софтуер и огромно количество данни, та всяка секунда ти е изключително важна. При зареждане на операционна система, програми и игри разлики няма да усетиш.


В тема: Нов хардуер

08 August 2020 - 00:31

- SSD – естествено на първо място ми е надеждността. Иска ми се да си има софтуер за тест, диагностика, wear out indicator и т.н. Трябва ми един за PC (около 500GB) и един за лаптоп (около 200GB).

Не съм проверявал всички производители, но подозирам, че всички производители имат някакъв съпровождащ софтуер. Може би някои от най-новите/малките/неизвестните (като addlink например) да нямат.
Не казваш дали искаш/ти трябва NVMe или SATA и ако е второто, дали да са M.2 или 2.5".
Бюджет?
 

- Външно оптично устройство – отново търся надеждност. Трябват ми четене и запис на форматите до DVD-DL.

Не знам какво точно разбираш под „надеждност“ в случая. Производителите на оптични устройства отдавна не се стараят да произвеждат наистина качествени такива, което е и до голяма степен разбираемо.
Всичките устройства на пазара в момента са в общи линии „един дол дренки“. Може би по-скоро се насочи към LG или Lite-On, защото са реални производители. Transcend и ASUS например не са и всичко с техните имена под капака ще е всъщност нещо друго (като при ASUS плащаш отгоре и заради марката/името), най-вероятно точно LG или Lite-On (по-вероятно второто). Не че Lite-On не са имали устройства, които всъщност са били на Optiarc, но последните отдавна не са в бранша.

Според мен изобщо не се вглъбявай, а вземи най-евтиното. Или пък, ако имаш любим магазин за компютърна железария, просто купи каквото предлагат там. Трети вариант е да избереш устройството на базата на външния вид. Разбира се винаги можеш да хвърлиш и зар. :)
 

- Четец за SD карти - наясно съм, че се намират и по 3-4лв, но ми се иска да заложа на нещо по-сигурно.

Тук опитът ми е нулев, така че ще се въздържа от коментар.


В тема: Слушалки 250 Ohm

30 July 2020 - 18:16

Да, DT 770 Pro определено имат завишени ниски, но не би трябвало да имат проблеми с изкривяване, макар че не е изключено, ако наистина им се налага да възпроизведат голямо количество ниски честоти и то силно. DT 880 Pro няма как да имат подобен проблем, защото при тях ниските не са завишени.


В тема: Слушалки 250 Ohm

29 July 2020 - 23:09

Както и очаквах, баса е по-изразителен спрямо DT 990 Pro, а високите не са толкова завишени, като при DT 990 Pro. При DT 770 Pro, басът е приятен и изявен с добро въздействие и дълбочина, въпреки че когато е усилен се получава изкривяване/разкъсване,

Не знам за какво изкривяване говориш. Не би трябвало DT 770 Pro да не успяват да се справят със силен звук. Да не би да си завишил ниските допълнително?
 

Относно усилвателя, наистина и при 80 Ohm се чувства нужда от усилвател макар, че наистина звучаха леко по-силно отколкото при 250 Ohm. Разликата с и без усилвател е забележима най-вече в силата на звука, но подозирам че има и други предимства от ползата на усилвател, например по-детайлен звук, резолюция и др. така, че в крайна реших, че SMSL M3 си заслужава.

Разликата трябва да е не само в силата на звука, но и в качеството, но доколко се чува тази разлика е съвсем отделен въпрос. Аудиото е изключително субективна материя. Всеки има различни уши, ум и вкус, така че „чува“ различно. Към това добавяме и чисто техническите фактори и нещата стават сложни.
 

В момента имам възможността да пробвам различни модели слушалки и след дълго четене на ревюта чувам добри отзиви за моделите Audio Technica ATH-M50x и AKG K702, като повече ме интересуват AKG K702 най-вече защото са отворени. Имал ли си досег с тези слушалки и ако да, как би ги описал?

Опитът ми с AKG е нулев, защото са скъпи, нелесни за захранване и звуковата им сигнатура не е мой тип. Поне това съм установил след тоновете текст, който съм изчел за различните им модели. Не намеквам, че са лоши, а че не са за мен, следователно не съм се стремял и да намеря чифт, за да чуя. Също така не са и много популярни, за да мога да си набавя бройка за тест.

 

ATH-M50x... Ох... Личен опит с този модел нямам, но мисля, че имам представа как звучат и най-вече, че по всяка вероятност ще ги захвърля на втората минута. Това са слушалки без сцена и позициониране, те просто набиват звука в главата. Някои хора харесват това, аз не.

Ще си позволя да дам линк към ревю на M50x на Zeos. Старичко е, но в общи линии обяснява нещата. Някои хора се оплакват, че видеото им докарвало морска болест. Аз нямам никакъв проблем с видеата му. Може би съм Übermensch. :-) Оригиналното ревю на M50 е тук.

Преди време познат на мой познат се свърза с мен за съвет за слушалки. Позапали се човекът по темата. Явно беше срещнал препоръки за M50x, то няма как да се прескочат, та реши това е един чифт, който иска да тества. Аз го предупредих що за слушалки са M50x, та ако може поне да тества първо, вместо да купува директно. Не помня дали все пак си ги купи или случайно негов колега имаше такъв чифт, но ги чу и потвърди, че наистина е точно така, като Zeos споделя във видеото — това не са слушалки за продължително слушане на музика, това не са слушалки, които можеш да използваш, за да си пуснеш плейлист и да вършиш работа примерно. Прекалено са агресивни за каквото и да било продължително удоволствие.

 

Разбира се, ако имаш възможност да ги чуеш безплатно, направи го. Всеки си има предпочитания, а и щом DT 990 Pro ти допада, може би има шанс и M50x да ти допаднат.

Просто те предупреждавам и теб. Хайпът около тези слушалки е огромен, може би е най-продаваният чифт слушалки на света. Не включвам Beats в това число, защото хората ги купуват по-скоро като моден аксесоар, както и за да демонстрират статус и да сигнализират на останалите овце от стадото, че те също са част то това стадо.