Прехвърляне към съдържание


Night_Raven

Регистриран на: 19 Apr 2006
Извън линия Активен: Преди 52 минути

Мои коментари

В тема: HDMI кабел въпрос

21 May 2020 - 18:31

За жалост тук навлизам малко в неизследвани води, защото не съм се занимавал много с връзки между компютър и телевизор или с някакъв дисплей с честота на опресняване над 60Hz, а с монитор никога не съм имал подобен проблем.

 

Като цяло би било много добре, ако можеш да тестваш с друг HDMI кабел (особено ако е и различна дължина). Hama имат по принцип достатъчно добри продукти, така че не би трябвало да е от кабела, но не е изключено.

Ако можеш, тествай кабела с друг дисплей.

 

Можеш да тестваш и с други HDMI портове както на компютъра, така и на телевизора. Също не би трябвало това да е проблем, но е тест, който гарантирано можеш да направиш и изисква малко време и усилия.


В тема: Закупуване на рам памет на PC

18 May 2020 - 09:11

Не трябва ли в BIOS да се промени DRAM Frequency на 1600 когато инсталирам новата памет без нужда от овърклок?

Не. Дънната платка автоматично ще си ги пусне на максималната съвместима честота, която в случая трябва да е 1333MHz
 

Иначе се чудя между тези две памети: G.SKILL и KINGSTON, като от Киндстъна ще взема два броя.?

Няма значение.
 

Има ли някаква разлика ако не взема китови платки, но все пак еднакви и ги сложа на правилните слотове, за да ползвам Dual Channel?

Както каза naruto, зависи от дънната платка. По принцип дори не е задължително да са напълно еднакви като показатели (освен капацитет), но е препоръчително. Комплектите са просто памети, които производителят е тествал и гарантира, че работят в Dual Channel. Реално обаче дори да вземеш две единични бройки от произволен модел, пак трябва всичко да си работи нормално.

Разлика няма да видиш но дори да не върви на 1600MHz ще е с по-стегнати тайминги така че взимай смело на по-високи честоти.

Технически да, но на тази платформа разликата в таймингите няма да се усети така или иначе.

В тема: Закупуване на рам памет на PC

17 May 2020 - 20:45

Въпроса ми е процесора ще поддържа ли толкова висока честота на паметта без да се овърклоква?

Накратко: не.

Можеш да поставиш DDR3 памет на 1600MHz разбира се, но тя ще работи на 1333MHz, така че дали ще купиш 1600MHz или 1333MHz памет, е без значение. Ако можеш, по-добре купи комплект 2x8GB директно. В противен случай купуваш един комплект 2x4GB, след което още един такъв. Не е задължително да са на един и също производител или серия.
 

Ще си позволя обаче да съм честен и директен. Според мен няма смисъл да инвестираш повече пари в тази система. 16GB DDR3 памет ще ти струва над 200 лева. Според мен по-добре си ги спести и направи цялостен ъпгрейд. Да, ще струва повече, но ще си и заслужава повече. В зависимост от това какви са ти другите компоненти, ще можеш да си запазиш някои от тях, като например захранващия блок. Той не е особено добър, но ще свърши работа.

 

Ако толкова си закъсал за памет, тогава просто ѝ забоди още един комплект 2x4GB и спри дотам. 


В тема: HDMI кабел въпрос

16 May 2020 - 09:55

Да, ако играеш на 1080p, тогава и кабел версия 1.4 ще е напълно достатъчен за дори 144Hz.

 

Вече ти си преценяваш дали разделителната способност или чесотата на опресняване са ти по-важни. Лично според мен разделителната способност е далеч по-важна, особено след като ще трябвя да се upscale-не до 4K, но преценката е твоя.


В тема: HDMI кабел въпрос

15 May 2020 - 22:20

Ще играя на 2К variable refresh rate.

Предполагам имаш предвид AMD FreeSync.
 

Моделът на телевизорът е UE55RU8002UXXH.
 
Възможно ли е да стане с HDMI кабел без допълнителни устройства за увеличение на сигнала.

Доколкото виждам, телевизорът поддържа максимално 120Hz, но не знам каква ти е целта.
Ако до 75Hz честота на опресняване те устройва, в общи линии всеки HDMI кабел в момента трябва да ти свърши работа. Всички кабели на пазара в момента поддържат поне версия 1.4 (v1.4) на HDMI, така че на разделителна способност 2160x1440 до 75Hz честота на опресняване всичко трябва да е тип-топ.

Ако обаче искаш да оползотвориш пълния диапазон на телевизора, ще е добре да се насочиш към кабел, който поддържа HDMI версия 2.0 (v2.0).

Поддържаните версии на HDMI трябва да си ги пише в описанието на кабела в дадения сайт/магазин.

 

Ако не ти се дават повече пари за версия 2.0 кабел, би трябвало да можеш да подкараш 120Hz на 1440p и с кабел версия 1.4, ако в настройките на видео картата промениш изходния формат на цветовете от RGB на YCbCr 4:2:2, което ще влоши качеството на видео потока на теория, но на практика разликата трябва да е нищожна или никаква.

 

В случая не трябва да имаш нужда от допълнителни усилватели/удължители.

 

Ако да - може ли някой да препоръча от къде да купя качествен HDMI кабел.

Най-често достпъните HDMI кабели са на Hama и VCom. Напълно редовни кабели са. Лично аз предпочитам VCom, защото имат по-голямо разнообразие и по-ниски цени.

Ако 75Hz те устройва, това трябва да ти свърши работа. В противен случай — това, но в момента не е наличен. Ако имаш акаунт, можеш да се бонираш за известие, когато е наличен. А можеш и да им се обадиш, да попиташ кога се очаква доставка. Ако не ти се чака, ще трябва да скочиш на 15-метров кабел, но там и цената скача доста.

 

Давам линкове към Декада Диджитал, защото е вносител на VCom и я намирам за коректна фирма, а и имат безплатна доставка на при покупка от 40лв., но разбира се ти можеш да си купиш кабела от който магазин желаеш, стига да го имат наличен.

 

В опит да изпреваря твой бъдещ въпрос: ферити и позлатени конектори не ти трябват изобщо. Това са маркетингови глупости.