Прехвърляне към съдържание


The Nightmare

Регистриран на: 31 Jan 2010
Извън линия Активен: 09 Jun 2020 09:21

Започнати от мен теми

Българският е сред езиците без бъдеще в интернет

18 October 2012 - 21:59

Публикувано изображениеДве трети от езиците в ЕС рискуват да изчезнат от интернет, твърди италианско научно изследване.
Изследването под надслов "Италианският език в цифровата епоха" е дело на Института по компютърна лингвистика към Националния съвет за научни изследвания в Пиза и на фондацията "Бруно Кеслер". В него са участвали над 200 специалисти, които работят по проекта "Meta-Net", като постигнатите от тях резултати до момента са събрани в 30 "бели книги".

От общо 30 анализирани езици 21 са класирани на най-ниско ниво с "липсваща или слаба" поддръжка с програмни продукти в поне една от изследваните области - правописни и граматични коректори, персонални асистенти в смартфоните, системи за автоматичен превод, търсачки и пр. Исландският, литовският, латвийският и малтийският са на най-ниското ниво във всички области.

Сред езиците с висока степен на риск поради "епизодична програмна поддръжка" се нареждат баският, българският, каталонският, гръцкият, унгарският и полският.

Най-високо в класацията стои английският, следван от холандският, френският, немският, италианският и испанският, които са със "скромна програмна поддръжка". Нито един от изследваните езици не попада в категорията "отлична поддръжка".
Италианският е сред застрашените езици, макар че още през 2004 година са регистрирани онлайн 30,4 милиона души, които ползват този език, предава БТА. Извън пределите на ЕС италиански говорещи са 520 хиляди американци, 200 хиляди швейцарци и 100 хиляди австралийци. Броят на италианоезичните интернавти обаче остава непроменен за последните пет години, докато значително са се увеличили тези от развиващите се страни, което превръща италианският в пропорционално слабо представен в сравнение с английския.

Данните са тревожни, защото езиковите технологии, които се използват в интернет, се основават върху статистически подходи и, ако величините за даден език са ниски, веднага се затваря "омагьосаният кръг" - слаби показатели, нискокачествени технологии, растящо ограничаване на употребата на съответния език. По-голямата част от европейските езици не разполага с достатъчни ресурси, а някои са напълно пренебрегнати. Много от тях нямат бъдеще в интернет, заключава изследването.

Изтпчник: DarikNews

Препоръки за работа...

04 September 2012 - 13:16

Здравейте,

Преди няколко дни реших да си сменя настоящото работно място... та пуснах няколко CV-та и ме викнаха... и ето ти проблем на едното ми искат препоръки от предишния управител и от последния... Въпросът ми е как да го направя да дам само само телефонен номер и мейл или .... Моля, ако има такива които са минали по този път да дадат малко по-вече инфо кое, как, къде, защо и т.н.. ;)

Мерси предварително

Двама малко умни хора спорят?!

26 February 2012 - 12:44

Със съседът ми от около седмица имаме един малко глупав спор, относно един-два въпроса. И за това реших да пиша тук, пък дано някой помогне за решаването на "големият ни проблем", който прерасна в бас със залог каса бира - Back's! Та, ето го и него. С използването на различни Wi-Fi мрежи, IP-то сменя ли се? И другият - може ли едно обикновено IP примерно на съседа да се използва за Proxy?

Надявам се, че някои по-учен от нас ще ни просветли и ще използва железни аргументи. Все пак нали някои трябва да спечели голямата награда ;)

P.S Давам половината на първия помогнал :beer:

Лисицата забива!

22 February 2012 - 12:41

Здравейте,

Снощи като се опитах да си отворя браузъра не можах, имаше странно съобщение и много забиваше. Прикрепен файл  screenshot1.jpg   43.07К   4 Брой изтегляния
С последната версия на лисицата съм, портабъл, операционна система - Windows XP PRO.
Има ли надежда да се оправи?

"EDIT" Процесът firefox използва 120 687 К средно памет и натоварва процесирът ми на 40-50%, това нормално ли е?

Защита на PDF файл от принтирана и редактиране!

08 February 2012 - 19:05

Здравейте,


Трябва ми програма за защита на PDF файл от принтиране и редактиране.

Благодаря предварително!