Прехвърляне към съдържание


Sir William

Регистриран на: 13 Mar 2006
Извън линия Активен: Лично

Започнати от мен теми

Как да подобрим изгледа на иконите?

24 September 2007 - 21:25

Не знам дали някой е писал по въпроса за изгледа на коментарите към иконите в Quick Launch. Hякои неща в MS Windows ме дразнят с изгледа си. Когато не става дума за приложение, което е производство на MS Windows. Например Internet Explorer има хубав коментар, като се посочи иконката с курсора.

Какво имам предвид. Аз не използвам икони на работния плот, а само тези, които са Quick Launch. Като се постави някоя програма посредством shortcut в Quick Launch, се получава доста неприятен изглед.

Пример: иконката на Winamp и коментара към нея:
Публикувано изображение

Изглежда зле... Аз се дразня, не ме интересува в коя директория (папка) се намира Winamp. Но това може да се оправи. Просто отваряме с десен клик Properties. В Comment пишем описание на приложението. В случая аз пиша коментар (comment) за Winamp направо на български език (коментарът е Медиа Плеър):
Публикувано изображение

После Apply. Ето резултата:
Публикувано изображение

Същото се отнася и за иконите на работния плот. :)

Проблем с Adobe Reader/Acrobat 8.X

21 September 2007 - 22:33

Здравейте!

Натъкнах се на много странен проблем с Adobe Reader и Acrobat Pro, версии 8 и Windows XP SP2. Един приятел, който е системен администратор на доста голяма мрежа има много досаден проблем, след като тези дни инсталирал версии 8.1 на Adobe Reader и Adobe Acrobat Professional.

Проблемът е в забиването на процесора и заемане на доста памет от Adobe Updater на гореизброените програми.

Всички инсталации са направени коректно (първо е инсталиран MS Office, после Adobe Acrobat, например). Абсолютно всичко е с официален лиценз. Но и Windows XP е обновен напълно с IE7 и WMP 11.

Мнението му:
*Явно има конфликт с Internet Explorer 7 и Adobe Reader/ Acrobat Pro. Според него е за преопръчване да има инсталиран IE6 и да не се ъпгрейдва до IE7.
*Всякакви опити за промяна и преименуване на файловете за ъпдейт, разни пачове и ъпдейти от Adobe не дават резултат при него...
*Върнал се е на версия 7.0.9 за Adobe Reader и Аcrobat Pro...

Aко някой се е преборил с този проблем има решение, нека пише. При мен няма абсолютно никакво забиване, всичко е нормално. Няма как да пробвам конфигурация като неговата, за съжаление. :)

Кои програми не харесвате и защо?

29 August 2007 - 21:25

Създавам тази тема в софтуерен портал и форум. Където има доста хвалби на всевъзможен софтуер. Рядко се срещат подобни теми. Но мисля, че това ще е полезно за потребителите.

Аз не харесвам и не желая да използвам следните програми за MS Windows:
1. BSPlayer, защото за непосветения потребител този ултрапопулярен и скъп плеър съдържа в безплатния си адуер вариант Adware-WhenU . Лайт версията може да я придобиете за 9.90 Euro, а професионалната - за 29.90 Euro. Ако инсталираш адуер плеъра, се чудиш откъде са ти дошли скъпи гости. :)
2. K-lite, заради излекуваните варианти на QuickTume в по-старите версии (QuickTime Alternative, който спря да съществува) и безбройните ъпдейти (като че ли заради ежедневните бъгове на ffdshow. Даже в сегашната поредна бета има включен бъгав ffdshow revision 1443). Почти всеки ден имаше нова версия на K-lite, като се обновяваха незначителни и несъществени приложения в един от най-популярните в България кодек-пакети.
3. Trojan Guarder Gold: опасна програма, която не работи въобще по предназначение. Има включен троянец в инсталационния файл (1.2 мегабайта е самият инсталационен файл!). Ако я инсталирате, естествено програмата намира този фалшив троянец. И ще трябва да се бръкнете с 49.95 USD, за да спите спокойно. Хитро, а?
4. NOD32 (или вече ESET). Имам странното чувство, че с трета версия ESET ще премахнат пачването на програмата. Иначе почти всички я използват без лиценз, публична тайна. Една антивирусна програма позволява лекуване и работи с години безпрепятствено, като се ъпдейтва официално. Какъв е смисъла да се използва, като няма елементарна защита от нелицензирано ползване? Как ще ни защити, като кракерите я обработват на секундата, като излезе нова версия? Даже аз намерих няколко проблема при ъпдейт, за които писах преди време. Не мисля да я използвам в бъдеще, не е сигурна. Лично мнение.
5. a-squared Free: наглед добра програма за борба с рекламите, шпионите, червеи и прочее. Даже и спретнах ревю :crosseyes: .
Но намерих сериозен проблем в работата на a-squared Free. Невъзможност за почистване при някакъв пореден ъпдейт преди време, за което писах. Програмата е безплатна, но не желая да прощавам такива пропуски.

Има още нежелани от мен програми. Но засега за това се сетих. Ако имате подобни впечатления, може да споделите тук. ;)

Ревю: SRS Audio Sandbox

20 August 2007 - 21:31

SRS Audio Sandbox

Taзи интересна добавка за значително подобряване на звука открих сравнително скоро. Моят лаптоп я имаше включена в допълнителните приложения, но аз така не и обръщах внимание доста време. Но след като случайно я инсталирах, открих доста интересни моменти, свързани с качествения звук, който се получава след елементарна настройка с два клика.

Eто кратко описание:
Със SRS Audio Sandbox™ можете да преобразите качествено звука от музика, филми, игри и др. За целта може да използвате множеството настройки и филтри на програмата. Базирана на водещи аудиотехнологии и предлага доста добър съраунд, контрол на дълбочината на бас ефектите, прецизни високи честоти, триизмерни звукови ефекти и още много. Тези, които използват 5.1 канален звук, ще оценят програмата най-добре. Но като че ли SRS Audio Sandbox™ дава най-голямо предимство за тези, които нямат възможност да притежават аудиосистеми от най-висок клас. На обикновени тонколкони или на миниатюрните колонки на лаптопа си ще усетите значителното подобрение в качеството на мултимедиата.

Име на програмата: SRS Audio Sandbox
Официален сайт: SRS Labs
Лиценз: Платена, 19.95 USD

Кратко описание на мeнютата:
Основно меню. Стартира във фонов режим заедно с Windows.
Публикувано изображение

Можете да използвате падащите менюта за по-прецизна настройка. Ето например как става изборът на специалните аудиоефекти. Почвам отдолу-нагоре в панела на програмата:
Публикувано изображение

Може да настроите лесно какво ще използвате като аудиосистема:
Публикувано изображение

Или пък да си изберете подходящ филтър, в зависимост от медиата:
Публикувано изображение

Все пак имате възможност за доста сериозни настройки, като тази на SRS WOW HD™:
Публикувано изображение

Но все пак ще оставя на вас да откриете още...

Ръководство: Инсталиране на Damn Small Linux на USB флашка

14 August 2007 - 12:37

Инсталиране на Damn Small Linux (DSL) на USB флашка (през MS Windows)

За целта са ви необходими USB флашка, компютър с инсталиран Windows (при мен Windows XP) и два файла.

Ето необходимите два файла:
1. Изтегляте HP USB Key Utility for Windows (Безплатна програма).
Директен линк: HP Drive Key Boot Utility 7.41.3790.0 (45 МВ)
2. Изтегляте dsl-embedded.zip от някой от сървърите, посочени на тази страница (Damn Small Linux - DSL: безплатна операционна система, GPL).
Или по-лесно. Направо теглите новата (от днес 14.08.2007 г.): dsl-3.4.1-embedded.zip (49.67 МВ)

Инсталиране на DSL на USB флашка:
1. Инсталирайте HP USB Key Utility.
2. Поставете USB флашката в някое от USB устройствата (при мен е например на K: ).
3. Стартирате от Start Menu -> Programs -> HP System Tools -> HP Drive Key Boot Utility.
*кликвате Next на първия екран.
Публикувано изображение

*избирате USB – устройството, където е поставена флашката - и клик на Next (в моя случай флашката е на K). Но програмата разпознава автоматично къде е флашката.
Публикувано изображение

*избирате Create New or Replace Existing Configuration и клик на Next.
Публикувано изображение

*избирате Hard Drive и клик на Next.
Публикувано изображение

*избирате Create New Filesystem и клик на Next.
Публикувано изображение

*чакате да се форматира USB флашката.

*избирате HP Firmware Flash Package и клик на Next.
Публикувано изображение

*най-накрая: Finish.
Публикувано изображение

4. Разархивирате файловия архив dsl-embedded.zip (виж по-горе в тази тема кои файлове са необходими) директно на USB флашката.
ВАЖНО: презаписвате файловете (използвайте функцията на разархиватора overwrite all files)!

Ето най-накрая как изглежда съдържанието на USB флашката след инсталация на DSL:
Публикувано изображение

Готово! Вашият Damn Small Linux (DSL), работещ и стартиращ от USB флашка е готов!
Рестартирайте. Но за целта трябва да сте настроили BIOS да може да стартира (BOOT) от последователност, в която на първо място е вашата USB флашка.

Забележка: някои по-стари дънни платки може да имат проблем със стартиране на ОС от USB. Също така е възможно някои модели USB флашки (например Sandisk Cruizer Titanium) да имат проблем с тази инсталация. Моят USB Flash Kingston (1GB) нямаше никакъв проблем с начина за инсталация, описан по-горе. Работи като пушка!

Публикувано изображение

Използвани са помощни материали от DSL