Прехвърляне към съдържание


Rub4o

Регистриран на: 04 Apr 2006
Извън линия Активен: 01 Nov 2011 10:34

Започнати от мен теми

Настройки при конфигуриране на DSL Ruter

18 May 2006 - 21:26

Преди да задам основните си въпроси, ще си позволя няколко встъпителни думи, които мисля, че биха могли да са от значение за правилното тълкуване и съответно за последващите обяснения и препоръки, които бихте ми дали, относно използването и кофигурирането на опциите. Модема е DSL с рутираща функция, изгражда връзка чрез конфигурирано PVC_35 на базата на РРРОЕ изградена връзка. Настроен да работи чрез NAT, за повече от една работна станция (Реалното IP за модема, работните станции са виртуална мрежа 192.168.1.2-255 с резервиран IP:192.168.1.2 за определен MAC с оглед извършване на статична портова транслация съобразно нуждите ми). Старая се да използвам оптимално според нуждите си модема и рутиращата му функция, но има две функции, чието предназначение и използване не успявам да разбера и съотвено да преценя дали и до колко бих могъл да използвам в своята работа и се надявам някой от Вас да е в състояние да ми разясни и да ми помогне при конфигурирането, за извличане на максимална полезност от интернет връзката и възможните облаги (негативи), които могат да се извлекат от поставената ми питанка.

Първия ми въпрос е следния:
За какво служи опцията Dynamic Routing в следния визуален пример:

Публикувано изображение

Въпреки нагледния пример, ще опиша възможностите за настройка, които предлага модема:

Dynamic Routing

You can enable RIP function on serveral interfaces of your DSL router. Select the desired RIP version and operation mode, then tick the 'Enabled' checkbox to enable RIP when you click "Apply", or leave it unticked if you would like to disable RIP on those interfaces.

Interface ----------------- RIP Version ------------------- Operation Mode ----- Enabled

LAN ------------- възможни варианти (1-2-Both) ---- (Active - Passive) ---- Активиране

pppoe_0_35 -- възможни варианти (1-2-Both) ---- (Active - Passive) ----- Активиране

За какво се използва въпросната функция и какво е нейното приложение и съответно при така конфигурирания модем дали мога да я използвам и с какви цели?

Вторият ми въпрос е относно функцията: IGMP Proxy Configuration

Публикувано изображение

На пръв поглед тя изглежда доста по-ясна и предвидима съобразно описанието което е следното:

IGMP Proxy Configuration

Enabling IGMP proxy function can allow the users on your local network to play the multimedia (video or audio) which sent from the servers on the Internet.

Но единствената разлика след активирането и, която осезателно се забелязва при по-сериозно натоварване на ъплоуд канала е нестабилност в работата на модема, непрекъснати сривове в изградената през РРРОЕ връзка, рестартирания на модема, на моменти съпроводени и с цялостното забиване и отказ за комуникация на устройството.


Ще се радвам ако споделите своя опит, знания, съвети и препоръки относно поставените ми въпроси и вярвам, че с ваша помощ ще успея да разбера и приложа ефективно неясните ми за момента опции.


Модема е ZTE ZXDSL 831 с инсталиран Current Firmware Version: ZXDSL 831V4.2.f_B04_OV
Ако е необходима повече информация за отговор на поставените въпроси, по възможност ще я предоставя.
Благодаря предварително на всички проявили желание и интерес да ми помогнат.

От БДС към Латиница

07 April 2006 - 13:09

Представям един малък безплатен инструмен, който добавя нова клавиатурна подредба, позволящава на хората владеещи машинопис по БДС, но със значително по-слаби познания и уменя в писането на латиница, да преодолеят това си затруднение и да постигнат значително лично улеснение.
Сигурно на много от хората владеещи бързия машинопис по десетопръстната система на установения Български Държавен Стандарт (БДС) им се е налагало бързо да превключат към набор с Латински букви. Доста често това е съпроводено с големи мъки и терзания (аз примерно до ден днешен не успях да се пригодя към латинската подредба и да я науча и приложа до нивото на бързина на машинописа си на кирилица), това се превръща в едно затормозяващо и дори травмиращо "кълване" по бутоните. Именно с тази цел е направена "алтернативна" клавишна подредба, която позволява при избор на знак от кирилизирания стандарт по БДС, да бъде изписан латинския аналог на буквата, като се запазва съотношението на специфичните символи и знаци, по този начин при натискане на бутона "Ш" се изписва "Sh", при избор на клавиш "в" - "v" и прочие. Към приложения пакет е добавена програма която визуализира разположението на клавишите, спомага за тяхното разучаване и ориентиране.
След инсталиране на BDS-lat2, е необходимо активиране на вече прибавената клавиатурна подредба. Това става от Control Panel, Regional and Language Options, в секцията Languages - Details - кликва се Add и може да се избере като допълнителна втора клавиатурна подредба на Българската или да се създаде изцяло нова секция (Примерно избирате Английски Зимбабве или какъвто друг индикатор пожелаете, за да я разграничавате от другите използвани клавиатурни подредби и от падащото меню, на Keybord Layaut избирате BDS na Latinica 2, по този начин ще се появи изцяло нова категория клавиатурна подредба, това е от значение при клавишната комбинация за смяна на различните подредби, клавиатурната подредба може да бъде добавена и като под категория на Бългаскага, заедно със стадартната БДС, Български фонетичен, като трета алтернатива).
Подредбата не е съвършена, но дава съществено улеснение за всички владеещи единствено българския машинописен стандарт.

За да се запознаете по-нагледно с клавишното разположение и да придобиете представа за организацията на клавишите се налага да визуализирам:

Публикувано изображение

П.П. Предложената клавиатурна подредба, не е препоръчителна и не би била от полза за хора които не владеят или не използват активно машинописно писане на кирилица, по-скоро би им навредила. Ползата биха могли да оценят, тези които не се ориентират добре в стандартната латинска подредба на клавишите, а имат богат опит в стандартния машинопис на кирилица. Налага се да учочня, че програмата не подменя вече съществуващи клавиатурни стандарти, тя само добавя нов такъв.

Пример за приложение:
Аз пиша на машинописен БДС-кирилица стандарт по десетопръстната ситема с около 200 символа в минута, на латиница пиша обаче с около 60 символа, което е голяма разлика в скоростта. Преминаването от БДС към стандартна подредба на латинските символи и специфични знаци предполага промяна в нагласата - от едно заучено положение на символите към друго, леко дезориентиране и прочие неудобства. Пиша обширен документ на кирица, и точно по средата ми се налага да отговарям на човек, който няма направени необходимите настройки за приемане на кирилица, искам да изпратя електронна поща на човек, за когото знам, че има проблеми с правилното разкодиране на съобщения изписани на кирилица, или да преименувам на бързо, няколко папки и файла, така че да са именовани с латински букви и прочие. Искам да отговоря бързо, за да се върна към работата си, искам да не губя от темпото, предразположението и кондицията си, изпадайки в трудно лутане и ориентиране из разположнетието на латинските символи по клавиатурата, за целта си превключвам на предоставената клавиатурна подредба, пиша си уж по БДС, но излизайки латински символи, приключвам по-бързо и лесно.

Link: BDS-Lat2
Mirror www.download.bg: BDS-Lat2