Jump to content

Кой е плеърът, който вади най-добър звук?


Препоръчан пост

Здравейте!Искам да попитам един вапрос който ме валнува от доста време.Въпросът е кой плеър вади най-качествения звук?Дали това е WMP,iTunes или някой друг, вие ще кажете.Ще ви помоля само да давате поне кратка обоснофка и най-важният критерий да е КАЧЕСТВЕНИЯТ ЗВУК.Благодаря предварително!
Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 61
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Ако не намесваме никакви еквалайзери и подобни плъгини, то отговорът е: няма такъв плеър. Декодирането на форматите се основава на установени спецификации. Т.е. може да има различни декодери в различните плеъри, но те се базират на едни и същи спецификации на формата и следователно предоставят едно и също качество.

Това значи, че на ниво декодиране всички плеъри са на едно и също ниво. Оттам насетне някои плеъри е възможно да звучат различно от други, но ако има такова нещо, то това би се дължало на допълнително "оцветяване" на звука от самия плеър, което е по преценка на авторите на програмата. В такъв случай обаче плеърът не възпроизвежда дадената песен еднакво/максимално близо с оригинала.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря Night_Revent!Искам да те попитам сега кой е твоя основен аудио плеар Winamp или AIMP?Защото четох в една твоя тема,че AIMP е способен да измести Winamp като твой основен аудио плеар.
Link to comment
Сподели другаде

AIMP наистина имаше потенциал да измести Winamp, но не успя. Авторът й проявяваше безхаберие спрямо докладвани проблеми в английския форум, което ми направи много лошо впечатление. Бях много навит да подложа AIMP на изпитателен период, но поради тази апатия от страна на автора й се отказах. Това не прави AIMP лош плеър в никакъв случай. Дори напротив, доста добър си е. Не съм проверявал по-подробно какво е положението с програмата. И все пак към настоящия момент съм с Winamp и няма изгледи скоро да го сменя. Вярно е, че при пълна инсталация е по-тежичък и проявява бъгчета понякога, но ако се ореже при инсталацията и се инсталират само по-/най-основните елементи колкото за изчистен аудио плеър (нещо като Lite версията, но не съвсем), плеърът става много стабилен и лек, може би дори по-лек от останалите известни плеъри (без XMPlay, който е без конкуренция в това отношение). Аз го инсталирам така.
Link to comment
Сподели другаде

Мерси Night_Reven отново!Обаче ще те помоля да ми дадеш един съвет!Искам да ми кажеш на кой плеар да заложа да бъде мой основен аудио плеър.Аз съм с Vista(да знаеш за всеки случай) и неслучайно питам теб,защото виждам,че твойте избори и разсъждения са смислени и много добри.
Link to comment
Сподели другаде

Опасявам се, че не мога да дам категоричен отговор. Това е избор, който всеки потребител трябва да направи сам за себе си, защото е много субективно. Пробвал съм немалко плеъри, но не бих препоръчал всички тях. Може би най-удачните, измежду които да се избира, са: Windows Media Player, jetAudio. Има и други разбира се, но това са според мен най-оптималните.

Windows Media Player го споменавам по-скоро поради причината, че има някои хора, които го ползват и като аудио плеър. Малко дървена поддръжка има на плейлисти и е на практика беден откъм разширени функции за по-напреднали потребители и поддръжка на формати, но пък все пак върши работа, вграден е в Windows и е стабилен. В смисъл такъв, че вероятността да се издъни някъде спрямо останалите плеъри е по-малка. Гаранции обаче няма за нищо разбира се.

jetAudio е предпочитан плеър за доста хора, като дори се твърди, че има по-качествен звук от другите. То това се твърди и за foobar2000, де. Лично според мен това е мит, но пък е доста вкоренен мит. Добра поддръжка на файлови формати. Плеърът предлага доста функции и определено има доста приятен външен вид. Този плеър е и общо взето музикален организатор, защото разполага и с медиен център. Възпроизвежда и видео файлове и дори мисля DVD. Как се справя с това обаче нямам впечатления. Не е лош плеър, но поне на мен ми е прекалено претрупан. Другият му минус е, че е най-тежкият плеър от тези, които споменавам. Не че е непосилен за хардуера, но определено гълта повече процесорни тактове и памет от останалите плеъри. На по-ново компютърче-зверче надали би имало значение, но колкото мощността намалява, толкова и повече се усеща консумацията на ресурси на всяка програма. Освен това инсталационният файл е доста голям и потребителят няма възможност да инсталира само желаните от него компоненти.

Winamp е най-масовият плеър. За него съм чувал какви ли не клевети, че имал калпав звук. Неверни твърдения разбира се. Winamp също разполага с доста функции и също име нещо като мултимедиен център - Media Library. При него обаче може да се направи отбрана инсталация и да се инсталират само нужните елементи. Не е толкова красив и лъскав като jetAudio и дори AIMP (поне по мое мнение) и е също малко разплут в пълната си инсталация, макар не чак толкова, колкото jetAudio. При една доста орязана инсталация Winamp се превръща в много стабилен и лек плеър. Разполага с умерено количество функции. Закоравелите аудио ентусиасти може и да им липсва нещо, но не е като да нямам никакви такива екстри. Абсолютен лидер по бройка на скинове и плъгини, което е и всъщност нормално. Може да възпроизвежда и видео файлове, но лично аз не бих го препоръчал за това. Файловата му поддръжка не е толкова добра, колкото на другите плеъри, но все пак поддържа всички по-известни и разпространени формати, а за по-екзотичните има плъгини. Лично аз го предпочитам основно, защото съм му свикнал, а всички знаят силата на навика. Не че не бих го заменил, но засега не ме е разочаровал особено, нито пък някой друг плеър ме е впечатлявал достатъчно, за да го сменя. Някой ден може би. :)

foobar2000 се води плеър за пюристи/аудиофили. За него също съм чувал глупости, че имал по-качествен звук от останалите плеъри. Нещо, което е отричано дори от леко арогантния на моменти автор на програмата - Питър Павловски. foobar2000 е много некомерсиален плеър, защото е най-грозният от всички и това отблъсква масите. Това е плеър, насочен към ентусиастите, които държат на функции и ефективност не ги е грижа толкова за външния вид. Има и немалко допълнения към програмата, макар да не могат да се мерят с бройката на плъгините за Winamp. Ужасна MIDI поддръжка. Няма кой знае какво толкова да кажа за него в интерес на истината, защото е насочен към по-конкретна и малобройна ниша от потребители. Добър плеър е, но просто не е за всеки.

AIMP може би най-балансираният плеър. Предлага може би най-доброто съотношение между заемани ресурси, налични функции, възможности за настройка и интерфейс. Т.е. има от всичко по малко и може да се каже, че има характерни особености от всички останали плеъри. Не се намира толкова в краищата като други плеъри. Например не е толкова шарен и тежичък като jetAudio, но и не е изчистен и спартански като foobar2000. Прицелен е основно в масите от потребители. Това е общо взето по-малкият и по-разкрепостен брат на Winamp, който обаче бил достатъчно дълго в компанията на други плеъри, за да се научи на нещо и от тях. Поддържа плъгини на Winamp, макар тази поддръжка да не от най-надеждните (поне по последни впечатления). Намират се плъгини и скинове и за него, но за foobar2000 има повече (плъгини), а за Winamp (плъгини И скинове) да не говорим.

XMPlay е плеър с по-минималистични виждания. Малко функции, малко поддържани формати, малък изглед, малък размер, малки изисквания. Поддържа само най-базовите формати и има доста малко на брой опции, сравнен с останалите (без WMP), но затова пък е много, много лек и миниатюрен. Това е и основната идея на плеъра. Поддръжка на повече формати може да се добави с допълнителни плъгини.

 

В общи линии изборът на плеър зависи какво ти е нужно като интерфейс, опции и заемани ресурси. Има нужда и от тестване под Vista, защото е възможно някои плеъри да имат все още по някой-друг бъг под нея. Просто е въпрос на лични тестове - да инсталираш плеърите и сам да прецениш кой ти е най-удобен и кой отговаря повече на изискванията ти.

Link to comment
Сподели другаде

За слушане на музика става и известният KMPlayer. Освен, че има приятен интерфейс, поддържа и многоканален DTS-звук, което не съм срещал при другите познати плейъри. Понякога се срещат и рипнати музикални дискове с такъв звук и се възпроизвеждат лесно с този плейър.

post-10359-1251671692_thumb.png

Link to comment
Сподели другаде

Надявам се нямаш предвид стандартен аудио диск (CD Audio), рипнат в DTS, защото това би било пълна идиотщина.

Ето каква информация дават към рипа:

Britney Spears - In The Zone (2003)

General Information

GENRE............: Pop

RUNTIME..........: 50 mins

SIZE.............: 505 MB (1XCD)

FORMAT...........: DTS-CD (*cue + *wav)

AUDIO............: DTS 5.1 @ 1235 Kbps 44.1 KHz

SOURCE...........: DVDA (MLP @ 5.1 24/88.2)

 

In Addition

ENCODER..........: albo6

RELEASE DATE.....: 16/04/2009

 

Значи е от DVD-Audio направен и може да се запише с програма за запис на имидж-файлове на CD-R и да се пусне на домашното кино или с KMPlayer на компютъра.

Link to comment
Сподели другаде

Всички плеъри, които имат Kernel Streaming плугин... :) Номера е да се прескочи миксера на уиндоуса просто...

 

М/удругото момчета от известно време ме гложди нещо интересно, преди около 2-3 месеца се бях заровил да ръчкам из лунукските настроики на звука и се оказа, че мога да си изключван ЦАП-а ( цифрово - аналоговия - преобразувател ) на аудиокартата, звука направо литна в небесата, тъй като имам достатъчно качествен усилвател, който бил то и на 20 години е с зверски ЦАП-чета :D... Тъй като не помня да съм виждал такива врътки в уиндоус, питам дали има някаква възможност да се прави същото.

Link to comment
Сподели другаде

Kernel Streaming не гарантира по-качествен звук в никакъв случай. На някои системи може да е има разлика, докато на други да няма. Използването на Kernel Streaming освен това може да доведе до невъзможност за възпроизвеждане на никакъв друг звук, докато плеърът, ползващ KS, свири. Това зависи от драйверите. Това всеки трябва да го изпробва и да прецени дали звукът с KS му допада повече или не чува разлика. Ако разлика не се усеща, то е желателно да се ползва DirectSound, защото е доста по-гъвкав, стабилен и лек API. Да не говорим, че смесителят на XP не е толкова лош. Не че е желателно да се извършва това, което прави той, но рядко се усеща нещо, имайки предвид какви колони и звукови карти се ползват от повечето потребители. А ако някой продължава да го гони параноя и да не се доверява на метода на пре-семплиране на KMixer, може да си вмъкне плъгин за пре-семплиране в плеъра (стига плеърът да го позволява), който да извърши процеса и потокът да не се пипа след това от KMixer.

А и всичко това важи само за Windows XP. Vista и 7 не използват KMixer, те са с различна звукова подсистема и нямат подобни "проблеми".

 

Колкото до изключването на ЦАП, май нещо си пил. Каква е звуковата карта и как си свързал усилвателя към нея?

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...