Jump to content

БТК са най-големите мошеници!


yankod

Препоръчан пост

БТК са най-големите мошеници! Точно така е прецакване от всякъде. Не стига, че намалиха скоростта, а не можеш и да се отървеш от тях.

Аз не съм пускал молба за прекратяване на договора, само попитах по телефона да кога ми е договора, а те ми казаха, че е изтекъл. И на въпроса мога ли да го спра, щом е изтекъл? - Да, разбира се, няма проблем. На другия ден нямах интернет. Без да съм пускал молба за прекратяване на интернета. Пуснах си друг, разбира се, защото не мога без интернет и то хем по-бърз, хем по-евтин.

Изненада! Накрая на месеца ми идва доста дебела сметка от БТК за неустойка на договора! Каква неустойка? ...

Подадох жалба до БТК -център София и 2 месеца чакам разглеждане.

Отговор: Пак изненада! "ADSL услугата е закрита по неплащане, като са начислени неустойки до изтичане крайния срок на договора". "Вие дължите сума от 234.40 лв. Ако възстановите услугата няма да плащате."

Какви неплатени сметки, какви пет лева? Всички сметки съм си плащал редовно.

Кажете ми към кого да се обърна?

Link to comment
Сподели другаде

На първо място можеш да си прочетеш договора с тях,да си събереш всички квитанции за плащане на тяхната услуга.И оттам на на тък можеш да се ориентираш какво да направиш.

За лошо качество на услугата и неспазвания по договора директно можеш да пуснеш жалба до Комисия за Регулиране на Далеко Съобщенията(Всички интернет проваидари се отчитат пред нея ).

За финансови и други противоречия, можеш да сезираш Комисия за защита на потребителите.

Но естествено трябва да събереш достатъчно доказателства и основание на което д аги атакуваш или поне да им създадеш главоболия.

Link to comment
Сподели другаде

Извадка от ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ (ОУ) ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА УСЛУГАТА БТК ADSL:

3.4. В случай, че в Договора не е посочено друго, след изтичане на избрания със Заявлението/Договор срок, същият автоматично се продължава за нов срок от 1 (един) месец, докато една от страните не уведоми другата с едномесечно писмено предизвестие за намерението си да прекрати ползването на Услугата преди изтичане на първоначално уговорения срок или съответния срок, за който е продължен Договора.

6.7. Неплащане

В случай, че Потребителят не е платил за Услугата в 10 (десет) дневен срок след определената за плащане дата, БТК ще спре да предоставя Услугата на Потребителя, без да го уведомява за това. За неплатените в срок парични задължения Потребителят дължи неустойка в размер на 1/365 част от основния лихвен процент плюс 3 пункта, за всеки ден закъснение след срока за плащане, до датата на окончателното плащане.

8.4. Отговорност на Потребителя

Ако Потребителят прекрати ползването на Услугата БТК ADSL преди изтичането на избрания със Заявлението/Договор за ползване на Услугата БТК ADSL срок от 12 (дванадесет) или 24 (двадесет и четири) месеца или срокът, за който е продължен Договорът (при условията предвидени в индивидуалния Договор и/или на т.3.4 от Общите условия), Потребителят дължи на БТК плащане на месечните абонаменти до изтичане на съответния срок.

 

Предполагам, че си имал някакъв срочен договор, който е бил автоматично подновен след изтичане на срока му на действие. След като си спрял да плащаш за услугата, дължиш и съответните неустойки. Не защитавам бТк, но не виждам причина да ги наричаш "най-големите мошеници" само защото са си написали договорите грамотно.

Link to comment
Сподели другаде

От юридическа гледна точка няма договор.Договор може да има ако в твоята част на така наречения договор има подробни права и задължения на страните.Такова на подписания лист няма а само е казано да ги видите на сайта на БТК.А те по презумция днес могат да пишат едно а утре друго или каквото им хрумне.Такъв договор пред съда нама да издържи.
Link to comment
Сподели другаде

Аз също съм сред "феновете" на бтк и знам, че когато имаш подписан договор, плащаш неустойка.

Ако НЕ си подписвал нов договор - ти не дължиш нищо.

Прекратяването на договора (доколкото съм запознат) става единствено чрез писмена молба. После ти се обажда един "чичко" дето да те пита, защо правиш такива глупости (обикновено се сещаме за майка му, сестра му.....по умните веднага му затварят, щото си е чиста загуба на време....)

По-телефона не могат да ти прекратят договора. Обикновено те карат да се разходиш до местния център.

Разговорите им се записват, така че и това може да се провери.

 

При теб най-вероятно става дума за неплатени сметки, понеже НЕ си подал молба за прекратяване на услугата (вслучай, че наистина нямаш действащ договор)

Малко разправии, главоболия и ще си починеш от БеТеКа-ту....

 

Успех! :)

 

ПП Гледам, че гугъл добре те е индексирал. Явно си постигнал целта си......

Link to comment
Сподели другаде

АЗ СЪЩО ПОЛЗУВАМ БТКADSL И ДОСЕГА НЯМАМ ОПЛАКВАНИЯ.СМЯТАМ,ЧЕ ДОГОВОРА ТИ Е ПРОДЪЛЖЕН АВТОМАТИЧНО ПИШЕ ГО,И СЛЕД КАТО НЕ СИ ПЛАТИЛ ДЪЛЖИШ ТАКСИТЕ ДО КРАЯ НА СРОКА МУ.
Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...
Първо както ти казваш , че си си плащал редовно и би трябвало да си пазиш бележка/фактура за заплащане накрая на месеца можеш да ги осъдиш. Второ от къде мислиш че са се появили тези 234 лв. , ми това е неустойката на договора ти това сумата мисля , че за 1г. или за времето на договора. Казваш , че е изтекъл , той си е изтекъл ама не е прекратен. Малко главоболия и ще се оправиш. При менимаше друг проблем уж 1 месец безплатен интернет и накрая трябваше да платя за 2та месеца , платих ги така или иначе съм ползвал ама се появха още 20 лв от някъде , малко разговори и доказателства и 1 месец безплатен и-нет и 20-те лв ми ги върнаха :)
Link to comment
Сподели другаде

  • 3 months later...

Здравейте! Ще ви споделя и моя опит с прекратяването на договора с БТК за ADSL услуги. Преди месец поисках да си прекратя договоря с тях, но отговора им беше: "съжаляваме, не можете, тъй като договора ви се е подновил автоматично". Трябваше (както те ми казаха) да заплатя неустойка в размер на месечните ми такси до края на периода на подновения автоматично договор (над 200 лева). Аз направих следното нещо: Отидох в друг техен център (понеже се скарах с тези във въпросния център) и казах, че искам да си преподпиша договора и да го направя безсрочен. Тогава таксата става с 5 лева повече на месец. На въпроса им защо? и че се набутвам така им отговорих, че не искам да съм обвързан със срокове, понеже забравям кога изтичат. Срещу такса за смяна на договор от 10 лева подписах новия (безсрочен) договор. Изчаках няколко седмици за да влезе в сила новия договор (той влезе в сила 3 дни след подписването, но нямах време да отида по-рано), отидох и си пуснах едномесечно предизвестие за прекратяване на договора. Та по живо по здраво след по-малко от месец вече няма да съм абонат на БТК за интернет. Реално се набутах с 10 лева за смяна на договора и с една такса, която вместо 25 ми беше 30 лева. Това е. Новото "двайсет" беше, че от скоро не можеш да си прекратиш договора във всеки един техен център - мен ме пратиха в най-близкия областен град.

Но се радвам, че успях да се отърва от техните услуги и си отстоявах правата до края.

Успех на хората, които искат да се "отвържат" от БТК! :)

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте!

Ако преди края на договра искате да спрете задълженията си към дадена компания,то трябва да заплатите неустойка.

При мен така стана с ''МобилТел ЕАД'',собственици на ''М-Тел''.

Zaplatih 90,00 лв. неустойка за спиране на договра ми.

За това винаги си четете условията,за да няма изненади после.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...