Jump to content

Който лети със самолет, се подлага на повишено радиационно облъчване


Препоръчан пост

Според проучване на Българската национална асоциация на потребителите (БНАП) над 85% от българите не са информирани за повишеното радиационно облъчване по време на полет със самолет.

 

Известен факт е наличието на нормален радиационен фон на земната повърхност. Също така е известно, че самолетите и космическите апарати са подложени на по-високо радиационно облъчване в сравнение на облъчването на земната повърхност.

 

По данни на Федералната авиационна агенция на САЩ от1992 г. пилотите и екипажите на самолети получават по-голямо годишно радиационно натоварване от работниците в атомни електроцентрали. По други данни пилотите и екипажите на самолети се нареждат на трето място по приетата доза радиационно облъчване след работниците в уранови/радонови мини и сред преработващите уранова руда.

 

От потребителска гледна точка е интересно да се провери дали авиокомпаниите и самолетната индустрия са предприели мерки за ограничаване на облъчването върху пътниците, които ежедневно превозват.

 

По-важно е обаче дали авиокомпаниите предупреждават пътниците си, че по време на полета ще бъдат изложени на радиационно облъчване, както и каква доза ще поемат сумарно за целия полет.

 

Всъщност компаниите правят точно обратното. Когато летят на малка височина, самолетите срещат по-голямо съпротивление от гъстия въздух, и следователно ползват повече гориво и изразходват повече пари.

 

Авиокомпаниите и респективно самолетната индустрия решават този икономически проблем чрез полети на по-голяма височина - така всичко е по-евтино и бързо. Това, което не споменават, е компромисът със здравето на клиентите си. На всеки 2000 м височина радиационното облъчване се удвоява.

 

Слънчевата активност, за която много се говори и пише, е важен фактор, когато става въпрос за радиационно облъчване по време на полет. Връзката между повишената слънчева активност и облъчването се дължи на слънчевите изригвания.

 

По време на силни слънчеви изригвания облъчването по време на полет може да се увеличи до 20 пъти. Тази информация също няма да намерите в билета си за самолет.

 

Опасността, за която става дума в настоящата статия не се пренебрегва от законодателството на ЕС. Пилотите и екипажите на самолети могат да летят определен брой часове на определена височина всяка година. След определена граница на тяхното облъчване, те биват заземявани - не им е разрешено да летят поради опасност от патологичен ефект върху здравето. А кой се грижи за пътниците?

 

Някои авиокомпании публикуват съобщения, свързани с облъчването с космическа радиация на уебсайтовете си, с които обявяват колко е безопасно да се пътува с техните полети. Потребителят на тяхната услуга няма да усети облъчването, с голяма вероятност няма да умре от лъчева болест по време на полета.

 

По-важното е, че няма достатъчно научни данни за влиянието на радиацията по време на полет и бъдещото и влияние върху здравето на пътниците.

 

Липсата на данни, от една страна, е продиктувана от това, че самолетната индустрия не се развива от векове, а е сравнително млада. От друга страна, самолетната индустрия и авиокомпаниите нямат икономически интерес клиентите им да са информирани за опасността, която обсъждаме.

 

БНАП съветва:

 

- Проверявайте слънчевата активност в периодите, за които планирате пътувания със самолет.

 

- Когато купувате билет за самолет или пътувате, питайте за облъчването, което получавате по време на полета. Попитайте защо радиационното натоварване не е описано в билета ви.

 

- Ако очаквате дете, избягвайте пътуването със самолет, особено на далечни дестинации.

 

Източник:Вести-бг

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...