Jump to content

Помогнете ми в избора на професия :P


Препоръчан пост

Имам един не до там конкретен въпрос. Аз съм на 16 години (10 клас) след 2-3 години завършвам и още не съм се ориентирал към професия. Много обичам да си "джиткам" на компютъра и затова се питах какви са професиите свързани с компютри. Имам предвид - със какво се кандидатства за таза професия,има ли добри училища в България и т.н. Моля помогнете :)
Link to comment
Сподели другаде

Професиите, свързани с компютри са много. Като се започне от хардуерни специалисти, които се занимават предимно с асемблиране и ремонт на компютри в разни фирми / сервизи, през мрежови / системни администратори и се стигне до разработчици на софтуер / софтуерни инженери и други. Важно е да определиш кое най-много ти допада специално на теб и да се насочиш към него. Това, което вършиш трябва да ти е интересно и да ти носи удоволствие, а не да го правиш по принуда.

 

В университетите има една специалност "Компютърна техника и технологии", която покрива част от тези неща, но разбира се не може да разчиташ, че там ще получиш абсолютно всичко. Голяма част от знанията се придобиват със собствена подготовка и практика, затова и казвам, че това което правиш трябва да ти е интересно, за да го овладееш наистина добре.

 

Относно кандидатстването - като цяло компютърните специалности са широко застъпени с математиката, така че трябва да обърнеш внимание на нея, особено ако си се ориентирал към разработка на софтуер, където е общо взето най-силно застъпена. Мисля имаше една специалност "Приложна математика", в която би трябвало да се обръща доста внимание на разработката на софтуер.

 

Има и други специалности, в които участват компютрите, но ти трябва да дадеш повече информация от какво точно се интересуваш.

Link to comment
Сподели другаде

Наистина не можеш да разчиташ на университета да направи от теб какъвто и да било специалист. Висшето образование ти е в помощ, но трябва и доста сам да си помогнеш! Относно специалността "Приложна матматика" - има такава във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, в който имам щастието да уча в момента ;) . Но тази специалност съвсем не е ориентирана към разработка на софтуер, тя подготвя преподаватели и научни работници във средни и висши училища. Вдействителност математиката ще ти е много нужна, ако искаш да учиш нещо в сферата на софтуера и хардуера. Лошите новини са две - почти за всички такива специалности се държи сравнително труден изпит по математика, след това в първи курс се учи много висша математика (а тя е доста гадна) и малко предмети, най-общо въвеждащи в програмирането. Добрата новина е, че след първи курс няма висша математика, има предмети, които са по-тясно свързани със специалността ти, както и предмети, които за от ЗИП - задължително избираема подготовка. В горните курсове изучаваните предмети стават все по-малко и са отново тясно свързани със специалността, а предметите от ЗИП се увеличаваш, което е добре, защото до голяма степен сам имаш избор да решиш какво да учиш. Не забравяй, че все пак математиката е много важна за изпитите! Лично моето мнение е, че най-добрите софтуерни специалности са в Софийския университет, а най-добрата хардуерна специалност - в Техническия университет. В момента аз уча софтуерно инженерство, има и други отлични специалности, които подготвят много добри програмисти. Специалността в Техническия, която споменах се казва КСТ - Компютърни системи и технологии. Все пак това е моето мнение и то за положението в момента. Ако си решил да учиш, като станеш 11 клас е добре да решиш и какво точно искаш да учиш. Дотогава нещата може да се променят, а ти ще получиш достъп до много информация за всякакви специалности и университети и други такива щуротии, уверявам те.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...