Прехвърляне към съдържание

Снимка

Търся кирилица за ДОС

• Моля, влезте, за да отговорите
7 отговора по тази тема

#1 Lokoto

Lokoto

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 428 мнения

Публикувано: 02 February 2009 - 20:12

Здравейте,

Отдавна не ми се бе налагало да работя с досовски програми, но ето че днес и този момент дойде(ох тези от НАП, направо ме побъркаха...). Но възникна един голям проблем, за който направо бях забравил - кирилизация на екрана под ДОС.
Спомням си смътно, че имаше един cyr.com файл, който се пускаше в бат-файла на програмата или определени настройки в кодовите таблизи на config.sys и autoexec.bat, но първо го нямам файла, а и немога да го намеря с google...
Някой може ли да ми удари едно рамо, как мога правилно да стартирам ДОС програма в прозорец или на цял екран в ХР, без да му се появяват "маймуняци" на екрана. Не държа да клавиатурната подредба, основно ще се работи с "да-не"... пък ако си спомните и за това направо черпя... :hesthebest:
P.S. Определено не ползвам Flextype...
Gigabyte GA-965P-S3/Intel Core 2 Quad Q8400/2x2GB PQI 800Mhz/Sapphire HD 5670 1GB/2x WD 640GB 7200 64MB SATA III Black/CoolerMaster PSU GX 650W

#2 panevdd

panevdd

Потребител

• Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 3056 мнения

Публикувано: 03 February 2009 - 12:06

Каква е основната операционна система? Как точно работиш с DOS програмата - емулация, виртуална машина, нещо друго?
Разгледай страницата Кирилизация за DOS от сайта на Инжинера - предполагам, че ще ти свърши работа.
Публикувано изображение Публикувано изображение
Не съществува такова нещо като абсолютна обективност. Затова ползвам Google, Wikipedia, търсачката на форума, чета някои съвети и правилата на форума.

#3 Lokoto

Lokoto

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 428 мнения

Публикувано: 04 February 2009 - 08:27

Каква е основната операционна система? Как точно работиш с DOS програмата - емулация, виртуална машина, нещо друго?
Разгледай страницата Кирилизация за DOS от сайта на Инжинера - предполагам, че ще ти свърши работа.

panevdd,

Много благодаря, че се отзова на моята молба! Въпроса беше, за емулация на DOS под Windows XP(DOS прозорец, разпънат на цял екран). Доста тревиално, но какво да ги пвавим в НАП, като все още работят с програми на ДОС?!!!.
Пробвах ги и стана.Пробвах и с TBDS.com драйвер, като го зареждах чрез bat файл преди основната програма. Той май ми свърши по-добра работа. Зарежда и клавиатурна подредба и шрифтовете едновременно.
Gigabyte GA-965P-S3/Intel Core 2 Quad Q8400/2x2GB PQI 800Mhz/Sapphire HD 5670 1GB/2x WD 640GB 7200 64MB SATA III Black/CoolerMaster PSU GX 650W

#4 Lokoto

Lokoto

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 428 мнения

Публикувано: 05 February 2009 - 14:34

... Как точно работиш с DOS програмата - емулация, виртуална машина, нещо друго?...

В това малко въпросче бе най-голямата помощ. Оказа се,че е много по-добре, да кача дос-овската програма на Virtual PC с една споделена папка... И всичко "заспа". Като че ли сънувам "Правец 16" :crosseyes1: ! Добре, че не сме още забравили командите на ДОС. :hesthebest:
Най-голяма преимущество бе това, че вече имам ДОС и под Виста :peace: !
Вече НАП спокойно могат да извадят програмите си от "1900 и балканската..."

Още веднъж ти благодаря, panevdd!

#5 l.kanelov

l.kanelov

/arch:AVX2

• Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1606 мнения

Публикувано: 05 February 2009 - 17:47

Малко със закъснение влизам в темата, но

само бих искал да допълня, че по принцип си има специален емулатор на DOS за Win2K/XP/Linux/FreeBSD/Mac OS X.

#6 panevdd

panevdd

Потребител

• Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 3056 мнения

Публикувано: 05 February 2009 - 20:27

Аз лично не успях да стартирам програмите на НАП и НОИ под управлението на Windows Vista 64 bit - поне от първия път не тръгнаха, а нямах време да си играя...
Интересно как стои въпроса с печатането от тези програми, струва ми се, че е рано да забравяме DOS-овските команди.
Публикувано изображение Публикувано изображение
Не съществува такова нещо като абсолютна обективност. Затова ползвам Google, Wikipedia, търсачката на форума, чета някои съвети и правилата на форума.

#7 ivailolom

ivailolom

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 3 мнения

Публикувано: 07 April 2012 - 08:59

Най-голяма преимущество бе това, че вече имам ДОС и под Виста !

Здравейте Lokoto ,
Налага ми се да ползвам досовски програмки а съм с windows 7 на лаптопа.Опитвах различни начини - не става.Единственото за сега което ми върши работа на 100% е външен хард и Micro XP. / сVirtual PC няма цял екран/
Ще съм Ви много благодарен за помощта ,ако успея да мога да работя с ДОС на Windows 7.
п.п.да,виждам че темата е от 2009 год. но проблема ми е в днешни дни.
Парите раждат идеите !
Нямаш ли пари - нямаш акъл !

#8 TechMaster

TechMaster

Arc Tech

• Автори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1487 мнения

Публикувано: 08 April 2012 - 00:42

Здравейте Lokoto ,
Налага ми се да ползвам досовски програмки а съм с windows 7 на лаптопа.Опитвах различни начини - не става.Единственото за сега което ми върши работа на 100% е външен хард и Micro XP. / сVirtual PC няма цял екран/
Ще съм Ви много благодарен за помощта ,ако успея да мога да работя с ДОС на Windows 7.
п.п.да,виждам че темата е от 2009 год. но проблема ми е в днешни дни.

С DOSBox или подобен емулатор не стават ли нещата?
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt.
И запомни,Всяко нещо е следствие на друго нещо и причина за трето!
Non est ad astra mollis e terris via

Имаш вирус?Не искаш да се повтаря?"Баш бая хакер" си? Тогава цъкни тук- ЦЪК
Не бъдете жертва на вирусите и недобронамерени лица.Интелигентно използване на компютъра!
Край на топлата бира и студените картофки!

0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители