Jump to content

Забиване на компютъра през известно време


Препоръчан пост

Не съм споменавал, че проблемът се корени в това, че използвате Service Pack 2. Това беше съвет, тъй като Service Pack 3 съдържа важни кръпки, както за сигурността, така и за стабилността на операционната система.

 

Абсолютно подрепям това мнение! И бих добавил, че едно е да си със SP 2 и инсталиран софтуер - плейъри, това-онова и после да update-неш на SP 3, друго е да си инсталираш SP 3 чист, да си намериш драйверите, да инсталираш NET.Frameworks да update-неш до дупка и после да пълниш със софтуер.

При първия вариант може да крашне някоя програмка или да започне да дава error-и, а втория е доста по-сигурен - лично мнение ...и то от опит.

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 102
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Хората изкарват вече уиндоус 8, тук си говорим още за хп и сп3. Чист мазохизъм според мен. Весели празници.

 

Затова ли ревът навсякъде от проблемни 7-ци?

След година-две може да кажем, че 7-цата > XP, но дотогава не бих се изхвърлил с винбоз 7 ;)

Весели Празници!

Link to comment
Сподели другаде

Forgoten, напълно ми е ясно, че би трябвало да съм с Service Pack 3 и че винаги съществува възможност нещо да се издъни, ако не го използвам. Просто реагирах на това...

 

Направи Update на Windows-a на SP 3.

Преди месец имах такъв случай с позната дето при логин иска компа парола и забиваше, беше чиста от вируси, но на SP 2. Обновихме на SP 3 и всичко само се оправи. Пробвай пък то ще си покаже.

...и го разбрах така, че да ъпдейтна SP 2 на SP 3, без да преинсталирам на ново системата. Затова и написах какво ми се случи тогава, т.е. не винаги е успешно ъпдейтването на SP върху друг, въпреки че и тогава имаше мнения от рода "....на толкова компютри съм ъпдейтнал SP, с инсталирани на тях програми и прочие, и никога не е имало проблем....".

 

BSOD, който получихте не се дължи на Driver Agent. 

 

Не съм твърдил такова нещо. Просто предоставих снимка на това, което показва Driver Agent , ако може по някакъв начин да ориентира потребителите, дали проблема не се състои в някои от посочените от него драйвери.

 

Въпреки това, не смятам, че появата на BSOD е нещо, което трябва да се пренебрегне. Това сигнализира за потенциална нестабилност на системата, било то на софтуерна или хардуерна основа.

 

Не съм получавал класическия BSOD (ако мога така да го нарека) по нормален път. Синия екран се получи в следствие на тестването на драйвери по описания  тук начин. Т.е., ако не бях стартирал теста, нямаше да получа син екран. Затова го пренебрегвам - по точно (както вече казах), не отдавам вина на драйвера на Sony, тъй като го имам от скоро, пък и като замръзне компютъра, не е било в следствие на ползването на някое от приложенията на Sony.

 

Отдавна се каня да преинсталирам Windows-a с вграден Service Pack 3, но не ми се занимава - всичко ми върви наред, освен това замръзване, което се получава напоследък и е доста дразнещо. И ако някой ми обясни като на аматьор, как така става, че вече 2 год. (може би и повече) не съм имал проблем с Service Pack 2, а сега ей така изведнъж, без никаква външна намеса, може би ще се замисля над това да си преинсталирам Windows-a още утре. А ако не се управи и не помогне Service Pack 3?  ;)  

 

В момента съм стартирал Prime95, да видим какво ще покаже. Притесняват ме ниските стойности на напреженията, въпреки натоварването (за сега се тества само 1 час).

Link to comment
Сподели другаде

Аз не налагам мнение. Потребителят решава сам за себе си, как да извършва поддръжката на своята система. Не съм споменал, че задължително трябва да се инсталира Service Pack 3 и че това ще разреши проблема.

 

Не съм казал, че проблема се дължи на драйвъра за който беше споменато. Просто обясних какво е предизвикало BSOD. Появата на BSOD е била провокирана от някакъв конфликт, затова обърнах внимание на точно този проблем.

 

Всичко, което казвам, е просто съвет. Нямам правото да налагам нещо, което противоречи с разбиранията на потребителя.

 

Оставете теста да поработи още няколко часа. Напреженията се проблемни и може това да предизвиква "замръзване" на системата.

Link to comment
Сподели другаде

След 16 часа тестване с Prime95 никакъв проблем. Избрал съм In-place large FFTs теста.

Ето така изглеждат напреженията и температурите след 3ч работа.

post-485-017789700 1293604898_thumb.jpg

 

След 6ч и 30мин.

post-485-067812500 1293605019_thumb.jpg

 

Дори пуснах по време на теста да се конвертират два клипа с висока резолюция - единия 1GB другия 5GB.

 

След 12ч докъде е стигнала Prime95 + снимки на напреженията и температурата.

post-485-093753900 1293605247_thumb.jpg post-485-096340900 1293605303_thumb.jpg post-485-035975800 1293605314_thumb.jpg

 

Както казах, явно проблема се корени в ниските напрежения. Сега ще пусна Blend теста, да видим и с него как ще се справи.

Има ли възможност да се увеличи напрежението на тези стойности, които са ниски?

Link to comment
Сподели другаде

Не, няма такава възможност. Напрежението представлява работата на електричните сили за пренос на заряд от една точка до друга. В случая захранващият блок не е способен да поддържа напрежението по всички захранващи линии, без това да повлияе на някоя от тях. Закупуването на нов захранващ блок е най-доброто решение в момента. Но все пак нека сме сигурни, че точно те предизвикват въпросния проблем.
Link to comment
Сподели другаде

Така. Мисля, че 8ч и 45мин. са достатъчни и няма повече нужда от тестване с Prime95 - Blend теста също премина гладко.

post-485-075544800 1293644801_thumb.jpg post-485-092119900 1293644926_thumb.jpg

Явно има големи (извън рамките на допустимото) отклонения при 3,3V според написаното в тази статия.

 

Пак според тази статия, реших да отворя Memory.dmp с помощта на WinDbg, за да видя (видите) дали не се крие нещо там.

post-485-035591800 1293645452_thumb.jpg 

Според Google излиза, че проблемното ntkrnlpa.exe е процес на WINDOWS. 

 

От друга страна ми се появи този процес.

post-485-099660100 1293645864_thumb.jpg

Срещнах мнения в форума, че процеса не е опасен и може "да се остави намира". Подчертавам, че до сега не е фигурирал в списъка с процеси. Т.е. не отдавам на него вината. 

 

Като обобщение бих казал, че замръзването може би възниква по вина на ниското напрежение, което обаче е от доста дълго време такова (ако открия стари снимки ще покажа) и не ми се иска да се съглася с този вариант. Повече от 36 часа компютъра не е замръзвал, но цялото това време е бил под натоварване. Явно трябва да стартирам по някой друг затормозяващ процес, само и само да не замръзва.  :D  За сега съм оставил процеса [KernelFaultCheck] %systemroot%\system32\dumprep 0 -k, ще видя как ще се развият нещата и тогава ще го премахна. Не искам да правя много неща на веднъж за да мога да изключвам потенциалните проблеми по отделно. 

Ако и тогава не се оправи, ще преинсталирам Windows-a с вграден Service Pack 3. Ако и тогава не се получи, ще мисля над варианта за ново захранване - не ми се инвестира повече в тази машина, мисля си за нова.  :) Така че, варианта с ново захранване, пък било и то втора ръка, колкото да закърпи положението, остава последен.

 

Ако имате някакви предложения съм готов да ги чуя.

Link to comment
Сподели другаде

Днес измерих напреженията с мултиметър, както е описано в тази статия. Измерих следните напрежения:

 

- за 3,3V - нормално 3,30 / под натоварване 3,29

- за 5V - нормално 5,24 / под натоварване 5,29

- за 12V - нормално 12,33 / под натоварване 12,15

 

Същевременно бях стартирал Еверест и там стойностите бяха различни от тези на мултиметъра, но еднакви с тези които съм посочил по горе в темата. Така че, ако се придържаме към мнението, че с мултиметър е по-точно измерването, то тогава напреженията, които подава захранването са в норма и няма място за притеснение от негова страна.

 

Вече съм се навил да преинсталирам системата, но имам няколко въпроса свързани с драйверите на различните компоненти.

 

1) Трябва ли да актуализирам драйвера на процесора? Единственото, което намирам като драйвер е това. Ако добре разбирам там е написано, че става дума за Windows XP SP2, а аз ще слагам SP3. Другото което ме притеснява е, че не се инсталира по класическия начин (My Computer -> Properties -> Hardware -> Device Manager, след което Update Driver -> Install from a list or specific location и т.н.), а като програма (след инсталация се намира в Add/Remove Programs).

 

2) Да инсталирам ли IDE драйверите на nForce 3 чипсета на дъното? В момента не е инсталиран, като също четох че не е препоръчително " Просто при инсталация на драйвери за дъно, особено ако е с nForce чипсет, имайте едно на ум ако изберете да инсталирате и IDE драйвера."

 

3) Какво друго трябва да инсталирам от пакета с драйвери nForce 3 - Ethernet Driver (използвам друга мрежова карта Realtek), SATAIDE Driver, SATARAID Driver, RAIDTOOL Application, SMU Driver, SMBus Driver?

Link to comment
Сподели другаде

Човек, давай смело преинсталация и не му мисли чак толкова.

Свали си от някъде добро XP Pro SP 3. Повечето имат вградени драйвери и евентуално ще имаш един-два непознати,

които ще ги търсиш/инсталираш отделно. И моят е стара печка и по принцип драйверите са за SP 2, но си работят перфектно на SP 3.

Надявам се, че и при теб ще е така.

И на мен някои от драйверите не се update-ват от Device Manager-a, а се инсталират ръчно - .exe-та са и се регистрират в Control Panel-a,

например такъв драйвер ми е C-Media 3D Audio.

Хубаво направи, че замери напреженията. Важното е, че се увери в изправността на хардуера, но това ще разбереш и от преинстала.

Ако компа се оправи, значи всичко е наред и е било проблем в софтуера.

Смело напред и нагоре! :P

Link to comment
Сподели другаде

1. AMD Processor Driver е е на практика драйвер, осигуряващ поддръжката на Cool 'n' Quiet. Доколкото знам няма други предназначения освен това. Мисля, че е необходим и при SP3, нищо че не го пише изрично, освен ако нямаш намерение да ползваш въпросната технология, макар че не виждам причина някой да иска да се лиши от нея. Друго, което може да ти потрябва, ако си с двуядрен процесор, е AMD Dual-Core Optimizer. Също не е задължително, но подобрява поведението и/или производителността на някои приложения и игри под Windows XP, които не се справят добре с такива процесори. Ако си с едноядрен процесор, няма нужда от драйвера.

И не виждам причина да те притеснява фактът, че не се инсталират през Device Manager. Те просто имат създадени готови инсталации, които да улесняват потребителите. Няма нищо лошо в това по принцип.

 

2. Основните проблеми с IDE драйвера на NVIDIA бяха при nForce2 чипсетите им. IDE драйверът обаче е същият, така че ме съмнява той да се разбира по-добре с nForce3 чипсетите. По принцип той трябва да е по-производителният драйвер. Най-добре би било да тестваш с него как ще се държи системата и ако е стабилна, да го оставиш. Лично аз обаче се съмнява евентуалната разлика в производителността да е осзаема, така че бих заложил на стабилност и съвместимост - бих оставил драйвера на Microsoft.

 

3. Ако вградената мрежова карта е забранена и се ползва отделна такава, то Ethernet драйверът не е нужен. То тогава всъщност и инсталаторът не би трябвало да го предложи в списъка с драйвери за инсталация. Относно SATAIDE и SATARAID един от нас двамата се бърка. При по-старите поколения драйвери няма SATARAID и IDE драйверът не е кръстен SATAIDE. Това е при по-новите драйвери, които са за по-новите чипсети на NVIDIA. RAIDTOOL не ти трябва, ако нямаш RAID масив. Няма и SMU драйвер. Има само SMBus, който е добре да инсталираш. Има и Memory controller драйвер и GART (което е AGP) драйвер, които също е добре да инсталираш. Избягвай Network management tools.

Link to comment
Сподели другаде

Исках да задам няколко въпроса преди да престъпя към преинсталацията, но компютъра замръзваше непрекъснато и не успях да напиша нищо. Така че, ще ги задам сега с вече преинсталиран Windows.

 

1. AMD Processor Driver е е на практика драйвер, осигуряващ поддръжката на Cool 'n' Quiet.

Хм, за Cool 'n' Quiet има показан отделен драйвер в сайта на дъното - AMD Cool and Quiet Driver.

Както и да е, вече инсталирах показания по горе от мен AMD Processor Driver.

 

2. Основните проблеми с IDE драйвера на NVIDIA бяха при nForce2 чипсетите им. IDE драйверът обаче е същият, така че ме съмнява той да се разбира по-добре с nForce3 чипсетите. По принцип той трябва да е по-производителният драйвер. Най-добре би било да тестваш с него как ще се държи системата и ако е стабилна, да го оставиш. Лично аз обаче се съмнява евентуалната разлика в производителността да е осзаема, така че бих заложил на стабилност и съвместимост - бих оставил драйвера на Microsoft.

Направих два image-а с помоща на Acronis - единия с IDE драйверите на Microsoft, другия с тези на NVIDIA. Сега системата е с тези на NVIDIA. Ако нещо не върви както трябва, ще си върна тези на Microsoft.

 

3. Ако вградената мрежова карта е забранена и се ползва отделна такава, то Ethernet драйверът не е нужен. То тогава всъщност и инсталаторът не би трябвало да го предложи в списъка с драйвери за инсталация. Относно SATAIDE и SATARAID един от нас двамата се бърка. При по-старите поколения драйвери няма SATARAID и IDE драйверът не е кръстен SATAIDE. Това е при по-новите драйвери, които са за по-новите чипсети на NVIDIA. RAIDTOOL не ти трябва, ако нямаш RAID масив. Няма и SMU драйвер. Има само SMBus, който е добре да инсталираш. Има и Memory controller драйвер и GART (което е AGP) драйвер, които също е добре да инсталираш. Избягвай Network management tools.

Интересното е, че най новия пакет с драйвери (nforce_winxp32_15.16_international) не съдържа всичко, което го има в явно по стар от него пакет (nForce_5.11_winxp2k_international_whql). Ето това съдържа първия (nforce_winxp32_15.16_international), а това втория (nForce_5.11_winxp2k_international_whql):

 

README.TXT

README.TXT

Първия е свален от сайта на NVIDIA, а втория с помощта на MSI LiveUpdate (интересното е защо сваля по стара версия).

При стартиране на инсталацията на първия, дава тези възможности да се отметнат:

SMBus

SMU

Ethernet

и още един - нещо от рода на "запазване".

 

При стартиране на инсталацията на втория, дава тези възможности:

GART

SMBus

Ethernet

IDE

и още някакъв за звук.

От първия пакет инсталирах SMBus и SMU (дано да не било зле :( , ти пишеш че няма такъв драйвер), а от втория GART и IDE. Няма възможност за добавяне на Memory controller чрез инсталацията. Ако има начин през Device Manager, къде да го търся?

Има ли проблем така да се комбинират пакетите, т.е. от единия едно, от другия друго?

Защо се различава показаното в README файла и това което съдържа инсталацията, като отметки? Как се инсталират другите драйвери показани в README файла (става дума повече за втория инсталатор, при него има по голяма разлика)?

 

Сега за проблемите след преинсталирането.

Механиката ATAPI iHAS324 ми я показва като периферно устройство свързано посредством USB. Тя единствено е SATA. Да не е свързано с някои от двата драйвера - SATAIDE и SATARAID.

Операта не мога да я затворя. Инсталирах 11 версия. Не дава никаква грешка - отваря се прозорец където може да се напише съобщение и да се изпрати до създателя и има три възможности за отметване:

- пълен рестарт на програмата

- не пълен рестарт

- и без рестарт

Като избера без рестарт и кликна на "Не изпращай съобщение" се връща непрекъснато на този прозорец. При другите два се рестартира.

 

Забравих да кажа, че за сега системата върви добре, без замръзвания. Не съм инсталирал все още програма за правене на снимки и не мога да покажа нагледно за какво става дума при описаните проблеми. Искам най напред да изчистя/изясня ситуацията с драйверите и чак тогава ще започна да качвам програми.

 

Преинсталирах Операта и се оправи.

Редактиран от stanilabg
Link to comment
Сподели другаде

Не съм ли кърък. :bang:

Казах, че вече върви без проблем и компютъра след 5 мин. замръзна. Започнах да се съмнявам в хард диска, но тестовете преминаха без проблем.

post-485-003301200 1294075476_thumb.jpg post-485-058998100 1294075432_thumb.jpg

Започвам да се отчайвам.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...