Jump to content

Забиване на компютъра през известно време


Препоръчан пост

Най-добрият тест на паметта се извършва под DOS, т.е. зареждане (boot-ване) от дискета или диск. Затова препоръчах Memtes86+. Тегли се версия за дискета или диск, записва се, буутва се от носителя, оставя се тестът да трае някой-друг час и става ясно дали има или няма проблеми.
Link to comment
Сподели другаде

  • 1 year later...
  • Отговори 102
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Здравейте

Имам много сходен проблем като гореописаните.

Още същият ден след преинсталиране на windows xp (оригинален) комп ми заби. От тогава се случва от време на време. Понякога и без да е натоварен процесора. Да кажем отворена е само Mozilla и iTunes. Всичко замръзва и единствения начин за рестарт е от бутона. След това работи понякога 1 час, понякога 5, поянкога веднага след като зареди и докато още отварям Mozilla и той забива.

Почистил съм всички вентилатори и Speed Fan показва темп не повече от 62C за ядрата.

Тествах си харда и рамта. Няма грешки.

В биос ми направи впечатление (незнам до колко това е нормално) ATX Voltage +5 - стойността беше 5.17

Everest показва 5.05

 

post-14970-12717745154335_thumb.jpg

 

Тип централен процесор QuadCore Intel Core 2 Quad Q8200, 2000 MHz (6 x 333)

Видеокарта nVIDIA GeForce 9800 GT

Дънна платка DFI LANParty DK P45-T2RS Plus

Системна памет 3072 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM) (3x1GB)

 

Не разбирам много, но от всичко прочетено в нета мисля че е hardwareн проблем. И все пак има ли възможност при самата инсталация windows да се е оплескал и да е омазал толква сериозно. Той е с вграден SP3. Ако нищо не помогне, ще го преинсталирам и пак ще видим, но това ми е едно от най-неприятните неща, така че го отлагам до последно...

Дайте някакви идеи моля ви че вече един месец ми пламна главата да се боря сам...

Ако ви трябва още инфо кажете какво точно.

Има ли някаква възможност да е от лан картата? Всичко това се случва след като си сложих wireless router? Може ли той да прави такива проблеми? Пробвах и друга карта, но пак забива. рутере е на Cysco...Може и да е съвпадение разбира се...

Благодаря предварително.

Link to comment
Сподели другаде

Причината едва ли е в LAN-картата, просто е съвпадение вероятно. Като гледам температурите на ядрата на процесора са високи и това е без да е натоварен сигурно. Може да направиш тест за стабилност с евереста - горе в "Инструменти" и да наблюдаваш как се променят температурите. Охладителят на процесора да не е насъбрал прах? Оборотите на вентилатора са ниски - с оригиналното охлаждане ли е (box)? В биоса може да има опции за режима на работа на вентилатора на процесора.
Link to comment
Сподели другаде

Ето как изглежда при пуснат тест. Темп не се променя.

 

post-14970-12717791974569_thumb.jpg

 

комп. не е натоварен. Само Мозила и iTunes. utorrent. Kaspersky, Outpost Firewall

 

Но до сега си е работил Ок. И доста по-натоварен...

 

Кое е охладителя на процесора? (съжалявам за въпроса). Ако е това под вентилатора... мисля че няма прах. Не съм го разкачал, но съм издухал всичката прах. Всичко си е оригинално. нищо не е сменянао. Комп е взет декември 2008 г.

 

А за скороста на вентилатора... единсвените настройки в биос, които видях са кога да се ключва на пълна мощност. Ако е >50 С и да изключва ако е < 20 С

Link to comment
Сподели другаде

Виждам, че имаш инсталиран Outpost Firewall. Ползвах я и аз преди известно време (Outpost Firewall Pro) и се отказах от нея. Причината беше, че след около два месеца работа след всяко инсталиране на тази програма (на два пъти едно и също се повтаряше), тя се "полуразваляше" нещо и ми скапваше работата на цялата операционна с-ма Windows XP Pro SP3, при което аз набеждавах първо уиндоуса, но след като реших да деинсталирам Outpost Firewall Pro видях, че причината е била в него. Ако искаш я деинсталирай и ти, и виж как ще ти работи после системата. Аз сега съм с вградената стена в Windows XP и Windows 7 (и двата имам инсталирани).

 

Конкретно за теста, не си кликнал Start, така че е напълно нормално нищо да не се променя.

Аз пък не забелязах, че не е стартирал теста, та се чудех защо нищо не се променя...

Link to comment
Сподели другаде

Знаех си че има нещо гнило, но в бързината съм забравил да натисна старт :)

 

Както и да е! Ето ви резултатите при пуснат тест

 

post-14970-12718429552846_thumb.jpg

 

Вентилатора въртеше с 2500 но като направих снимката беше паднала скоростта. Въпреки това градусите не се покачиха повече от 73. При 100% натоварване, не би трябвало да му е много и не заби изобщо.Плюс това в момента тествам и харда.

Проблема е че грешката се генерира random. Просто забива когато си иска. Както казах и преди, понякога още не си е заредил всичко и забива. Това не мисля че е от прегряване...

Първото нещо което направих когато заби, беше да сменя кабела на диска - понеже той си ми правеше проблеми и предположих че е от него. Проблема обаче остана. Тествах си харда с оригиналния tool на Seagate и не намира грешки при него. Пуснах му всички тестове и си минават. Само Long DST теста му отнема страшно много време и в момента съм го пуснал, но още не го е приключил. При Speed Fan-а ми дава грешка точно на малкия диск която е UltraATA CRC error rate. В нета пише че това се дължи най често на проблеми в кабела. Аз съм му сменил кабела много пъти и мястото в което се включва харда към дъното. Днес още не е забил, но искам да видя поне 1 ден да изкара без проблеми...

Не знам до колко Speed Fan-а тества харда по-добре от tool на Seagate, при положение че при втория нямам грешка... Само остава да мине този дълъг тест да видим там резултатите.

 

Виждам, че имаш инсталиран Outpost Firewall. Ползвах я и аз преди известно време (Outpost Firewall Pro) и се отказах от нея. Причината беше, че след около два месеца работа след всяко инсталиране на тази програма (на два пъти едно и също се повтаряше), тя се "полуразваляше" нещо и ми скапваше работата на цялата операционна с-ма Windows XP Pro SP3, при което аз набеждавах първо уиндоуса, но след като реших да деинсталирам Outpost Firewall Pro видях, че причината е била в него. Ако искаш я деинсталирай и ти, и виж как ще ти работи после системата. Аз сега съм с вградената стена в Windows XP и Windows 7 (и двата имам инсталирани).

 

Не мисля че таме проблема, понеже съм с нея от около 2 години и до сега не съм имал ядове. Но никога не знаеш дали не се е оплескала инсталацията :) Все пак предполагам, че проблема е в hardware...

 

Ще пиша пак като мине теста на диска, ако се сетите още нещо да питата. Аз съм тук :)

Link to comment
Сподели другаде

Теста по windows не можа да мине. Просто комп заби. А и за около 1 час нямаше никакъв видим прогрес.

Направих го под DOS целия тест си мина за 1 час без проблем.

Сега си махнах Outpost Firewall Pro да видим дали ще забие.

Ако и това не помогне в петък преинсталирам windows :crosseyes1:

ако пак има проблем вече не знам :)

Link to comment
Сподели другаде

Problem Solve!!!!

 

Исках да изчакам няколко дена преди да напиша този отговор, за да съм сигурен, че всичко е наред. То никога не знаеш де, но все пак в сряда работи повече от 12 часа без да забие. :) Сигурен съм че и на други може да им се случи нещо подобно, така че ще напиша какво е решението на проблема при мен!

След тестване на целия hardware без резултат от грешки и проблеми, в крайна сметка проблема се оказa software :) Глупавия Outpost Firewall Pro, може да ти докара такива главоболия. Интересното е че го ползвам от около 2 години, но въпреки това никога до сега не съм имал проблеми... Не знам дали след инсталацията на Win нещо се е омазал или проблема му идва от факта че нета идва през рутер... факта е че, от както съм го махнал не е забил нито веднъж. На мен ми правеше впечатление че забива винаги когато се ползва нета по някакъв начин... За това първото нещо което проверих след като оправих кабелите на диска, беше да сменя лан картата. Мислех че е от нея. След всичко изчетено по подобни проблеми, всичко ме навеждаше на доста по-сериозен проблем. След като я смених обаче той пак заби. И не мога да го хвана точно кога забива, защото го правеше много random когато си реши :)

В крайна сметка сега май всичко е наред! Ако има отново проблеми ще ви пиша!

Благодаря на всички, които си блъскахте главата заедно с мен :)

И специални благодарности на Nazikov, че ме насочи на там. Спести ми една преинсталация на Win. Точно бях стигнал до там, но реших поне и това да пробвам :)

Link to comment
Сподели другаде

  • 8 months later...

Дойде и моят ред.  :)

Може би от два месеца компютъра замръзва без видима причина. Ще ме питате защо чак сега пиша за това - ами сега започна да ме дразни. Прави го веднъж и много рядко, два пъти на ден (да си призная, не съм сигурен дали замръзва всеки ден). Забелязал съм, че в повечето случаи е след стартиране сутрин на компютъра, като преди това успява да зареди всички приложения. Също така съм забелязал, че замръзва, докато не съм зад компютъра, т.е. когато нищо не правя на него, респект. не използвам мишката, ако има значение. Сканирал съм за зловреден код - нищо.

 

mbam-log-2010-12-27 (12-31-07).txt 

SUPERAntiSpyware Scan Log - 12-27-2010 - 12-19-39.txt

GMER.txt

 

Тествах и драйверите, като ги избрах всичките.  :blush:  След рестарта се появи син екран с следната грешка: IO System Verification Error In MEMSTPCI.SYS (WMD Driver Error 224) [MEMSTPCI.SYS + 10BA At BA4210BA].

 

Това е снимка на драйверите от Еверест (струват ми се страшно много).

post-485-042641300 1293451497_thumb.jpg

 

Сензори.

post-485-007060300 1293451546_thumb.jpg

 

Устройства.

post-485-039196100 1293451784_thumb.jpg post-485-089896000 1293451830_thumb.jpg

Да поясня, че това PCI е ръчно изключено и се използва друга мрежова карта. 

 

Снимка от сайта DriverAgent.

post-485-096477600 1293452557_thumb.jpg

 

С XP SP2 съм. Не се сещам за друго, така че ме подсетете. Извинявам се за чешкия език, но такава ми е системата.

Link to comment
Сподели другаде

Направи Update на Windows-a на SP 3. Сравнително ще се подобри работата на операционната система. Възможно е част от проблемите да се решат сами - замръзвания, забивания и т.н. За анти-вирус и анти-шпионските логове някой друг може да каже дали са чисти. Като цяло на SP 3 по-лесно и безпроблемно се инсталира софтуер и драйвери, по-рядко се оплакват юзери от проблеми. Преди месец имах такъв случай с позната дето при логин иска компа парола и забиваше, беше чиста от вируси, но на SP 2. Обновихме на SP 3 и всичко само се оправи. Пробвай пък то ще си покаже.
Link to comment
Сподели другаде

Log-файловете от SUPERAntiSpyware Free и Malwarebytes' Anti-Malware са чисти. Не виждам нищо притеснително и от прочита на информацията, предоставена от GMER. Напрежението на 3.3v линия е ниско. Мисля че това може да оказва влияние върху стабилността на системата. Ако искате да бъдете достатъчно сигурни за стойностите на захранващите напрежения, то може да се извърши замерване, посредством мултицет. Освен това е силно препоръчително да инсталирате Service Pack 3.

Грешката, за която споменахте, е свързана с memstpci.sys. Това е драйвър, който се инсталира от продукти на Sony Corporation.

Link to comment
Сподели другаде

mazarin, Forgoten, ето  тук е написано какво ми се случи след обновяване с Service Pack 3. А тогава нямах никакви проблеми, никакви замръзвания. То (замръзването) се появи преди два месеца. Така че, не отдавам проблема на SP. Също така си мисля, че и в този memstpci.sys не е проблема, пак по същата причина - продукти на Sony съм инсталирал преди 2 дни. Явно е била някаква случайност. Повече ме интересува, дали когато покаже син екран при тестване на драйвери, то показания драйвер е единствения или има и други, но за съжаление не стига до момента когато ги тества и затова не ги показва. С други думи - задали сте да тества 20 драйвера, компютъра стига до 10-тия и го показва на синия екран, т.е. остават още 10 не тествани, или тества всичките 20 и чак тогава показва кой е проблемния. Какъв е начина на тестване? 

Разбира се ме интересува, коя е причината за замръзването.

 

П.П. Мога на 80% да кажа, че замръзването не се получава, когато компютъра е натоварен. Дали да не го тествам с някоя програма за натоварване (коя) и да видим дали ще замръзне.

Link to comment
Сподели другаде

......С други думи - задали сте да тества 20 драйвера, компютъра стига до 10-тия и го показва на синия екран, т.е. остават още 10 не тествани, или тества всичките 20 и чак тогава показва кой е проблемния. Какъв е начина на тестване?

Разбира се ме интересува, коя е причината за замръзването.

 

Тука има софтуер за откриване на проблеми и конфликти в конфигурацията - линк

Видях, че имаш EVEREST, но и другите програмки изложени от Sir William не са за подценяване.

Списък с програмите за тестване и диагностика на Softvisia можеш да намериш тук, има и за натоварване на CPU.

Link to comment
Сподели другаде

Не съм споменавал, че проблемът се корени в това, че използвате Service Pack 2. Това беше съвет, тъй като Service Pack 3 съдържа важни кръпки, както за сигурността, така и за стабилността на операционната система.

Информацията, която дадох относно memstpci.sys, беше просто информативна. Въпреки това, не смятам, че появата на BSOD е нещо, което трябва да се пренебрегне. Това сигнализира за потенциална нестабилност на системата, било то на софтуерна или хардуерна основа.

BSOD, който получихте не се дължи на Driver Agent. Основната функция на програмата е преглед на инсталираните драйвъри и тяхната актуалност. Начинът на тестване е както обикновено:

 

  • Преглед на системата;
  • Събиране на информация относно драйвърите ;
  • Създаване на Log-файл, който включва събраната информация ;
  • Преглед на резултатите ;

Както сами се досетихте, направете тест на системата за стабилност. За целта препоръчвам Prime95. Информация, относно работат със софтуера, е дадена в описанието на програмата.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...