Прехвърляне към съдържание


Снимка

Публично мнение: IE7 не е достатъчно добър?!


 • Моля, влезте, за да отговорите
33 отговора по тази тема

#1 Митака

Митака

  Elite Designer

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 27 мнения
 • Живущ в:София

Публикувано: 30 April 2006 - 19:02

Ако бъдем честни, браузърът не е самостоятелно дупка в сигурността. Ахилесовата му пета са вирусите, троянските коне и другите локални вредители. ActiveX приложенията могат да инсталират самостоятелно тези гадинки, но докато не кликнете "hey do you wanna run the ActiveX control on this page?" на някой Warez портал или секс сайт едва ли ще стане нещо. Проблемите идват точно от warez програмите, закачените файлове по имейла и тонове други неща, от които IE не може да ви защити. Въпреки това не вярвам, че пускайки Firefox (и браузвайки естествено) ще направи компютърът ми по-сигурен.
Но лисицата прави толкова много неща както трябва. Интерфейсът е простичък и атрактивен, но винаги можете да го промените с някой скин или екстеншън. Стабилността и бързината на програмата са достатъчно добри фактори. Освен това както споменах екстеншъните са истниското злато в острова на съкровищата, наречен Firefox. Използвайки приложения като Tabbrowser Preferences, Firetune и FlashGot можете да присвоите, дори опитомите лисичето по ваше желание и да го направите това, което искате да бъде.
И затова си оставам с Mozilla Firefox. Може би за тези оставащи седем месеца Майкрософт ще опровергаят критиката ми и ще направят свестен браузър от таратайката, наречена Internet Explorer. Но докъде ли ще стигне Mozilla Firefox дотогава? Вече се очаква към средата на годината да пуснат версия 2 и за разлика от чичо Бил няма промените просто да бъдат във външния вид.
Според мен причината Майкрософт да изостанат така ярко в разработката на браузъри е защото се възгордяха. Спечелиха първата велика война срещу Netscape. Някои биха казали, че спечелиха, защото нарушиха десетки правила, но според мен Гейтс и хилядите му колеги просто работеха усилено, за да направят свестен браузър. За съжаление не мога да кажа същото за IE7. Откакто смазаха Netscape просто доминираха света на браузърите и спряха да работят върху своя.
Естествено по ирония на съдбата се появи Mozilla Firefox – браузърът, използващ ядрото на Mozilla Suite, но с подобрения. За кратко време той постигна 10% от света на браузърите, като освен това получи славата на по-добър от IE.
Нека да направим кратка ретроспекция (демек да се върнем назад и да помислим малко). Ако Майкрософт бяха продължили да работят така усилено, както по време на войната с Netscape, щяха да довършат IE7 през 2001 или 2002. Щяхме да работим с IE9 или 10 досега… Може би щяха да бъдат първите, които да представят браузването с табове и тонове нови функции, които измислиха конкурентите.
По много начини, Майкрософт са заседнали в собствените си методи – огромни релийзи на програми, всяка една през поне две-три години интервал от време от другата. Но не е това света на интернета. Интернетът е достигнал степен, че ако не угодиш на поредното желание на клиентите си, някой друг ще го направи и техния продукт ще бъде по-известен. И точно това мислене на Майкрософт, че няма кой да ги изпревари, им вреди. Ако продължават в същия дух никога няма да накарат тези милиони потребители да се върнат на IE и да спрат да използват лисицата. Докато пуснат финалната версия на Internet Explorer, Firefox ще им отнеме десетки милиони потребители (ако не и повече) и може би ще имат опциите, които и IE7 има (като анти фишинг филтър), дори и повече опции от ”разузнавача на интернет”.

Оригинал: http://www.windows-b...hp?readmore=244

Мнението беше редактирано от Митака: 30 April 2006 - 19:31


#2 danina

danina

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1548 мнения
 • Пол:Жена
 • Живущ в:Plovdiv

Публикувано: 01 May 2006 - 21:35

Здравейте!
Предварително моля да бъда извинена за некомпетентното си мнение, но се надявам да ми простите, тъй като открито си признавам, че освен IE не съм ползвала друг браузър.
Сигурно си прав Митак- звучи много аргументирано и логично. Много ми се ще обаче, да се доразшири статията с една съпоставка между най-известните браузъри- един вид плюсове и минуси. Мисля, че това ще е от полза на потребители като мен, които не са ползвали повече от един браузър. Освен това само ще допълни мнението изказано по-горе.
Отново повтарям, че не съм ползвала друг браузър, но все пак имам някои бегли наблюдения, свързани с проблеми, които имат понякога хора използващи друг, а не IE бразър. Например- оказва се, че понякога видео материал он-лайн не може да бъде видян без IE. Може би има начин да се види и с другите браузъри, но факта че в интернет пространството доста хора споделят подобен проблем показва, че явно наистина има проблем. Нормалните функций и действия, които с лекота извършва IE понякога се оказват недостъпни за другите браузъри- освен ако не се инсталира нещо допълнително. Всичко това, според мен създава неудобство. Все пак, имайте предвид, че съм запозната съвсем, ама съвсем малко с другите браузъри и то на принципа "чух някой да казва" , така че приемете мнението ми по-скоро като въпрос, отколкото като становище. Найстина ще ми бъде приятно, ако получа още разяснения по темата за браузърите.
Благодаря за статията и се надявам да има продължение! :)
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#3 Don_Toni

Don_Toni

  Неебателен

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 135 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:София

Публикувано: 22 May 2006 - 19:08

Здравей , Данина, в интерес на истина би било малко субективно някой да излезе и да ти каже кои са плюсовете и кои са минусите на който и да е браузър. Основно се делят на три вида: всички бразузъри базирани на Internet Explorer - а те са много Avant, Maxthon и т.н. всички те ползват ядрото на майкрософтския екцплорер и бих казал по-обобщаващо, че разликата между тях е в дизайн, бутони и подредба на функциите. Всичките тези браузъри базирани на ядрото на експлорера си имат типичните недостатъци на експлорера - а именно сигурностт. Другият бразузър , който според една статистика , която четох скоро се използва от 28% от ползващите Уиндоус, е Файърфокс. Хубавото на файърфокса е , че има по висока степен на сигурност и позволява добавянето на екстеншъни (разширения), които го правят доста продуктивен и приятен за употреба. Като недостатък бих отбелязъл голямато количество РАМ памет , което консумира. И третия вид браузър - това е Опера, не съм го ползвал, за това не мога да си позволя да го коментирам, само като утвърдено мнение се знае, че е по-бърз от останалите браузъри. Все пак да не забравяме, че това е софтуер, който се настройва само и единствено от потребителя. Има доста тънки настройки, които могат да направят Експлорера достатъчно сигурен, а Файърфокса - несигурен. Все пак аз предпочитам Фокса и съм изключително доволен от него. А относно тръгването на видео или музика, пак си зависи от настройването на съответния браузър и дали са инсталирани желаните плагини.

Only God can judge me!


#4 danina

danina

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1548 мнения
 • Пол:Жена
 • Живущ в:Plovdiv

Публикувано: 22 May 2006 - 21:52

Здравей Don_Toni!
Благодаря ти за информацията и за споделеното мнение!
Отскоро започнах да използвам и файерфокс и все още не мога да направя съпоставка по всички параметри. Липсват ми доста знания, но щом имам достатъчно, за да мога и аз да изкажа мнение ще го направя!
Поздрави! :)
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#5 randb

randb

  Windows Ingeneuer

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 32 мнения

Публикувано: 23 May 2006 - 12:58

Аз лично смятам,че Internet Explorer 7 не само застигна Opera и Firefox,ами съвсем скоро ще направи отново голям скок,въреки,че и досега си беше на първо място по пазарен дял.

Добавени са много нови функции:

Въведени са табове и браузването е вече доста по-удобно,а и тази функция започва да има някой предимства пред табовете в Firefox

Публикувано изображение

Публикувано изображение
Добавена е и поддръжка на RSS(вече)

Обърнато е повече внимание на сугурността и на считаната за най-голяма дупка в браузъра-Active X.
Доста хора бях недоволни от това,че classic менюто е поставено под адресната лента,което наистина си доста неудобно,но има много лесен начин това да се оправи.
Публикувано изображение

Добавена е и лента за търсене,която по подразбиране търси в MSN,но много лесно могат да се добавят и алтернативни като Google и Yahoo.

Не знам,защо,но отново няма download мениджър,което отново си е един сериозен пропуск.

От Майкрософт обявиха,че има пълна поддръжка на CSS-обаче това май не е така

Общо взето новия Internet Explorer 7 ми допада и въпреки,че съм превърженик на open-source не мога да не призная,че Firefox и Opera изостават отново,въпреки,че новата Opera 9 би трябвало отново да покаже на какво е способна конкуренцията.
Публикувано изображение

#6 Don_Toni

Don_Toni

  Неебателен

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 135 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:София

Публикувано: 23 May 2006 - 14:37

Имам голямо желание да го пробвам този експлорер, но когато започвам да го инсталирвам и ми иска уиндоус валидация и след като установи че уиндоуса ми е пиратски и не мога да продължа, някой може ли д ами помогне да заобиколя тази валидация?

Only God can judge me!


#7 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23014 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Русе

Публикувано: 23 May 2006 - 15:46

Имам голямо желание да го пробвам този експлорер, но когато започвам да го инсталирвам и ми иска уиндоус валидация и след като установи че уиндоуса ми е пиратски и не мога да продължа, някой може ли д ами помогне да заобиколя тази валидация?

Против правилата на форума е да се изисква и предоставя нелегален софтуер. Заобикалянето на валидацията на Windows не е изключение от това правило.

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#8 Don_Toni

Don_Toni

  Неебателен

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 135 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:София

Публикувано: 23 May 2006 - 22:17

Прав си! Извинявам се.

Only God can judge me!


#9 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23014 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Русе

Публикувано: 23 May 2006 - 22:42

Няма проблем, всеки прави грешки. :)

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#10 kozibula

kozibula

  Lord of Darkness

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 22 мнения

Публикувано: 27 May 2006 - 00:13

На мен ми харесва новият му вид .

#11 WarezRu

WarezRu

  furiozo - Да,да :-)

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 139 мнения
 • Живущ в:Пловдив
 • Интереси:Futbol,Futbol,Futbol,Pc-ta :D

Публикувано: 27 May 2006 - 00:17

оф цяла вечер сам писал кръпки за activex контрола на ие 7

EDIT: ЕТО -> http://212.104.124.145:8080/UPDATE/

Мнението беше редактирано от WarezRu: 27 May 2006 - 08:34

http://GamesbG.InFo - Български Геймърски Портал

http://Gol.GamesbG.InFo - Български Футболен Портал

#12 randb

randb

  Windows Ingeneuer

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 32 мнения

Публикувано: 06 June 2006 - 23:30

Споделям още впечатления от IE7 :

Едно ново въведение в IE7 е Phishing filter.

Какво е това "Phishing"

„Phishing" e когато кибер-измамници изпращат електронни писма, които имат вид на идващи от сериозни компании (като някоя банка например) за да получат конфиденциална информация като например номера на кредитни карти или пароли.
Целта му е динамични да предупреждава потребителите,ако посетят сайт,от който има опасност от фишинг атака.Имате възможност филтъра автоматично да проверява сайтовете,които посещавате(не знам защо,но за сега филтъра е малко тромав и ако имате бавна връзка от типа 6-7к може сериозно да се забави трафика) или да оставите филтъра изключен и ръчно да проверявате за фишинг атаки. Самото включване и изключване на филтъра става от меню:

Tools->Phishing filter->Turn On Automatic Website Checking

Публикувано изображение
Ако филтъра открие атака ще се появи следното съобщение

Публикувано изображение

Филтъра ползва база данни от Майкрософтски сървър(подобно на Opera) при засичането на фишинг сайтове.Понеже филтъра е в учащ се режим може да свърка това дали някой сайт е опасен или не-затова се появавява и нуждата от връзка към сървъра с база данни.

Друго нещо,което или аз не можах да направя като хората(по-вероятно,но пък ако е възможно къде по дяволите са го забутали тея от Майкрософт)а именно:

Ако работите под ограничен акаунт явно не може да се използват определени плуг-ини като Flash saving plug-in и SaveFlash(сигурно има и други)-като юзър с пълни права това разбира се става без проблем.

RSS Reader има какво ще да се желае от него,но като цяло нямам забележки.За разлика от IE 6 новия експлорер зарежда и рендира страниците излючително бързо(е не като Опера,ама все пак...)

Най-големия бъг си остава,че не винаги ми позволява да си сменям English-Bulgarian keyboard layout. С Flex Type май няма проблеми,ама то кой ли вече го ползва.

Общо взето това са нещата,ако има още нещо ще ви кажа.
Публикувано изображение

#13 Bughunter

Bughunter

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 12 мнения
 • Живущ в:София
 • Интереси:Красиви жени<br />Качествен софтуер

Публикувано: 07 June 2006 - 19:37

на мен лично табовете на IE 7 beta 2 са ми значително по удобни от тези на Firefox, по простата причина, че в IE всеки таб си има собствено [X].
Защо в IE няма жестове? може би корпоративните клиенти са прекалено консервативни и не искат разни неща да се случват при просто мърдане на мишката...
В заключение - IE 7 final ще бъде най-добрият избор на браузър, просто защото над 90% от сайтовете се тестват само на IE...

За сигурността:
Прочетете статията за six of today's most powerful Internet myths
http://www.microsoft...ns/pulling.mspx
Знам, че статията е на сайт на Microsoft, обаче все пак, прочетете я, преди да коментирате
тук paste-вам част от нея, но за съжаление нямам време да я преведа...

Change to Browser X and you'll be safe

How I wish it were that simple. Many times I have seen people say that Browser X, Y, or Z is safe because it doesn't load Microsoft ActiveX, or because it's not 'embedded' in the operating system (whatever that means), or because it doesn't use the Microsoft Java Virtual Machine, or simply because it's not Internet Explorer.

Don't get me wrong; I've never been an Internet Explorer apologist—for years I have suggested Opera if a person wants a good download manager and Deepnet Explorer if they want integrated RSS and P2P support. I even have the Deepnet logo and a link to its home page on my Internet Explorer support site. What bothers me is when people are encouraged to swap to another browser because it is 'safer' with no attempt being made to teach the user about safe Internet behavior.#14 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Вече София
 • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 08 June 2006 - 08:47

на мен лично табовете на IE 7 beta 2 са ми значително по удобни от тези на Firefox, по простата причина, че в IE всеки таб си има собствено [X].

Ами слагаш плъгина Tab Mix Plus и ще си имаш Х-чета на всеки таб ;)

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#15 Don_Toni

Don_Toni

  Неебателен

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 135 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:София

Публикувано: 08 June 2006 - 14:17

Аз ли съм единственият или има и други , които нямат табове в ИЕ7. Обърнах целия експлорер и няма и няма табове.

Only God can judge me!

0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители