Прехвърляне към съдържание


Снимка

Често срещани проблеми и задавани въпроси


  • Заключена тема Тази тема е заключена
Няма отговори по тази тема

#1 l.kanelov

l.kanelov

    /arch:AVX2

  • Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1606 Мнения:
  • Пол:Мъж

Публикувано: 16 December 2008 - 19:15

Често срещани проблеми и задавани въпросиВ тази тема се надяваме да съберем най-често срещаните въпроси и проблеми, свързани с операционни системи, и да предоставим отговори/решения на тях под формата на линкове към теми, където има информация по въпроса или как да се разреши проблемът.

Ако считате, че нещо може да се добави към темата, можете да пишете на някого от екипа. Ние ще редактираме периодично темата, за да поддържаме максимална актуалност на написаното в нея.

Ами, да започваме...

П: Не мога да пиша на кирилица/Имам проблеми с кирилицата.
Р: Ако нямате и не сте имали инсталирана FlexType, вижте темата Регионалните и езикови настройки в Windows - как да работим с тях, в която е описано как да се работи с регионалните настройки и как да се добави подредба, включително и фонетична, на която много потребители са свикнали. Ако обаче сте имали FlexType, е много, много препоръчително да я деинсталирате и почистите. Инструкции за ръчно премахване и почистване можете да намерите в този коментар. Като алтернатива можете да ползвате и специализираният инструмент NR BG-Fix Tool.

-----

П: При стартиране на компютъра ми се появява екран за избор на операционна система / Как да махна втория Windows?
Р: Ако работите с Windows XP операционна система, можете да премахнете менюто за избор на OS като изтриете ненужния запис във файла Boot.ini. Ако обаче сте с Windows Vista трябва да направите съответната редакция на BCD записите. За целта вижте следните теми: Два Уина по време на включването и Въпрос за повяващи се съобщения.

-----

П: Появява се съобщение, свързано с виртуалната памет / Появява се съобщение „Your system is running low on virtual memory”.
Р: Причината е, че системата ви е достигнала т.нар. Commit Limit – максималното количество виртуална памет, което може да бъде предоставено на процесите. Commit Limit-ът е сумата от оперативната памет плюс минималния размер на файла (или файловете) за странициране на виртуалната памет (Pagefile.sys). Следователно, за да се реши проблемът има два варианта:

• Да се добави повече RAM
• Да се увеличи размерът на файла за странициране на виртуалната памет

По-добрият вариант е да се добави повече RAM, но ако не ви допада това решение, можете да погледнете темите Виртуалната памет при Windows XP и Съобщение за виртуална памет. В тях има инструкции и съвети, свързани с настройките на файла за странициране, включително увеличаването на неговия размер.


-----

В: Как мога да възстановя компютъра си чрез System Restore / Как да намаля пространството, резервирано от System Restore?
O: System Restore е функция, чрез която можете да премахнете нежелани промени по системата. Например инсталирали сте обновление за OS или нова версия на драйвер на устройство и изпитвате проблеми. Информация и инструкции за възстановяване, можете да откриете в темата Функцията System Restore.
Как можете да намалите пространството, резервирано от System Restore, можете да прочетете в този коментар.


-----

П: Компютърът отказва да стартира – показва съобщение за липсващ системен файл (The Following File Is Missing or Corrupt ... )/ Компютърът показва съобщение „Invalid Partiton Table”, „NTLDR is missing”, „A disk read error occurred” или „Could not read from selected boot disk”.
Р: Такива проблеми могат да бъдат причинени от липсващи или повредени системни файлове, липсващи файлове на системния регистър и повреди, свързани с главния запис за начално зареждане, сектора за начално зареждане или липсващ или не актуализиран Boot.ini.
Подробна информация и инструкции за решаване на такива проблеми можете да откриете в темата Проблем с повредени файлове при зареждане на WinXP.

Забележка: Такива проблеми могат да бъдат и в резултат и от хардуерен проблем (най-често с твърдия диск). Тази тема разглежда решенията, когато не става въпрос за хардуерен проблем.


-----

В: Как да инсталирам, обновявам, тествам и поддържам драйверите на хардуерни устройства на компютъра ми / Къде мога да намеря драйвери за хардуера ми?
О: Драйверите са изключително важни за работата на компютъра. За целта е добре да имате необходимите познания, които можете да откриете синтезирани в темата Справочник за драйвери.

-----

В: Как мога да видя всички приложения, услуги, компоненти (ContextMenuHandlers, BHOs), библиотеки с динамично свързване и драйвери на устройства, които се зареждат при стартиране на операционната система?
О: Вграденият инструмент за тази цел (MsConfig) предоставя твърде малко информация за зареждащия се софтуер с операционната система. За целта трябва да се използва инструментът Autoruns, който предлага възможно най-пълният изглед над това какво се зарежда при стартиране на компютъра. Важно е да имате поглед над този списък, защото много от нещата, които се зареждат доста често реално не са ви необходими и само влошават бързодействието на системата. Добра идея е периодично да проверявате какво се зарежда автоматично и ако е необходимо да „почиствате” от излишни неща (3rd party, разбира се).
Ръководство за работа с инструмента можете да намерите в темата Описание на възможностите на Autoruns
.

-----

В: Каква е разликата между 32-битова и 64-битова Windows операционна система и коя да избера?
О: Изборът между 32-битово и 64-битово издание на дадена операционна система най-вече се определя от хардуера на компютъра. На новите машини с 4 и над 4GB RAM задължително им трябва 64-битово издание на операционната система, за да могат да разгърнат потенциала си. 64-битовите операционни системи обаче си имат някой особености, за които можете да прочете в темите Въпрос за Windows XP 64 и Разликата между XP32 и XP64bit.

------

В: Как да махна сивия фон под иконките на работното поле?
О: Има два възможни варианта за появата на сив фон под иконките:

• Опцията Use drop shadows for icon labels on the desktop не е активирана от настройките на визуалните ефекти.
• Има заключени WEB елементи на работното поле.

Инструкции как да се справите с този проблем има в темата Как се премахват тези сенки от десктопа на иконите.


-----

П: При стартиране на компютъра на Welcome екрана ми се появява възможност за избор на потребител, а аз искам да стартира автоматично, без да се налага да кликвам на потребителския акаунт.
Р: Необходимо е да конфигурирате операционната система да включва желания потребител автоматично. Описание как може да стане това можете да прочете в темата Особеностите на Windows свързани с влизането на потребителя в системата.

В: Как мога да създам ограничен потребителски акаунт в Windows XP?
O: Информация за създаване на ограничен аканут можете да получите в темата Ръководство за създаване на ограничен акаунт.

-----

В: Как да добавя още пространство към даден дял / Как да променя размера на дял?
O: Информация как можете да промените размера на дял има в темата Как да разширя един дял за сметка на друг.

-----

П: Опитвам се да запиша файл на твърдия диск по-голям от 4GB и ми излиза съобщение за грешка.
Р: Проблемът се състой в това, че използвате файловата система FAT32, която не поддържа файлове по-големите от 4GB. Решението е да се конвертира дяла (дяловете) в NTFS, което може да стане без загуба на данни. Информация как може стане това има в темата Проблем с разархивирането.

-----

В: Къде мога да открия ръководство за инсталация на Windows XP и Windows Vista? / Как да инсталирам Windows XP / Vista / 7?
O: Изчерпателни ръководства с картинки за инсталация на двете най-популярни операционни системи на Microsoft можете да намерите в темите Ръководство за инсталация на Windows XP, Ръководство за инсталация на Windows Vista и Ръководство за инсталация на Windows 7.

-----

В: Как да поддържам правилно Windows?
O: Изчерпателно ръководство за поддръжка на Windows XP можете да намерите в темата Поддръжка на Windows XP.

В: Как да инсталирам езиков пакет в Windows Vista?
O: Изчерпателно ръководство за инсталация на езикови пакети във Vista (при това независимо от вашата версия) можете да намерите в темата Инсталиране на езиков пакет в Windows Vista.

-----

В: Как да накарам Windows Vista да се изключва, когато натисна Power бутона в старт менюто, а не да „заспива”?
O: Стандартно Windows Vista е конфигуриран да преминава в режим на ниска консумация на енергия (Sleep), когато се натисне Power бутонът в старт менюто. Ако обаче искате да го конфигурирате да се изключва (както е при Windows XP и по-старите OS) то трябва да направите следното:
1) Отворете Start Menu-то и полето Start Search (или в RUN, Win + R) напишете „powercfg.cpl”.
2) В прозореца Power Options кликнете на Change Plan settings под схемата за управление на захранването, която използвате.
3) В прозореца Edit Plan Settings кликнете на Change advanced power settings.
4) Превъртете списъка и кликнете двукратно на Power buttons and lid, a след това върху Start menu power button.
5) Кликнете върху Setting: и от падащото списъчно поле изберете Shut down.
6) Kогато приключите с промянята кликнете на бутона Apply и затворете прозореца с ОК.


-----

П: Когато се опитам да отворя някое устройство в My Computer ми излиза списъкът с коя програма да се отвори, както когато се опитвам да отворя непознат файл.
Р: Проблемът се дължи на наличието на Autorun.inf файл на даденото устройство. Обикновено вирусите използват Autorun.inf, за да се зареждат при всяко отваряне на устройството, но когато файлът, към който е сочил Autorun.inf липсва, на екрана се извежда списъкът за избор на програма, с която да се отвори. Решението е да изтрие Autorun.inf от съответното устройство (устройства). Можете да разгледате темата Проблем с всички дялове на харда.

-----

П: При стартиране на компютъра ми се появява съoбщение, че Windows-ът ми е нелегален.
Р: Това се получава от автоматично инсталиран ъпдейт, който проверява CD-Key-а, който сте използвали за инсталация, и ако не е легален, ви уведомява за това и не ви позволява да инсталирате някои от ъпдейтите. За повече информация погледнете темите Проблем след преинсталиране на Windows и За процеса wgatray.exe.

-----

П: При опит за инсталация на Microsoft Windows XP на компютър със SATA твърд(и) диск(ове), инсталационната програма връща съобщение, че няма намерен твърд(и) диск(ове) / Малко след стартиране на инсталационната програма се появява BSОD.
Р: Koгато инсталирате Windows XP на такава машина е необходимо да заредите драйверите за SATA контролера по време на стартирането на инсталацията. Това става чрез клавиша F6 и изисква от вас да поставите дискета, съдържаща драйвер за SATA контролера. След това инсталационната програма ще може да открие твърдия(те) дискове и вие да инсталирате успешно Windows XP.
Ако обаче не разполагате със SATA драйвери или нямате възможност да използвате флопи-дисково устройство имате няколко варианта:

1) Да интегрирате драйверите за SATA контролера в инсталационния диск на Windows XP. Това може да стане най-лесно с програма като nLite.
2) Да си намерите диск с вече интегрирани драйвери и да се надявате, че има интегрирани драйвери за вашия SATA контролер.
3) Да използвате USB флопи-дисково устройство (но не винаги става) и дискета с драйвери.
4) Да превключите режима на SATA контролера, така че да се емулира IDE. Това общо взето е най-лесният, бърз и ефективен вариант. Просто влизате в BIOS-а на системата и конфигурирате съответната опция (при някой системи може да се срещне като забраняване на AHCI режим). Ако изпитвате затруднения погледнете документацията на дъното. След това можете да инсталирате спокойно Windows XP без да се нуждаете от драйвери за SATA.

Забележка: Windows Vista НЕ се нуждае от драйвери за SATA. Дори (почти)винаги открива сам RAID масиви и следователно може да се инсталира без допълнителни драйвери за SATA/RAID.


-----

В: Защо има разлика в отчитането на заетото пространство в прозореца със свойствата на устройството и когато селектирам всички файлове, които виждам на това устройство и избера Properties?
О: Разликата се получава, защото когато отворите прозореца със свойствата на дадено устройство системата включва в сметките и размерът на файла за странициране на виртуалната памет, а също така и пространството, резервирано от System Restore функцията. Казано с други думи: реално проблем няма.
Можете да погледнете темата Грешно отчитане на свободното пространство.


Автор: Лазар Канелов ([color=#006400]l.kanelov
)
Всички авторски права върху съдържанието на статията и снимковия материал са запазени. Забранено е разпространяването и/или модифицирането на статията или части от нея без изричното съгласие на автора.

[color=#000080]P.S.: благодаря на Венцислав Димитров (Night_Raven) и Николай Стоянов (Nicky) за оказаното съдействие по някои от засегнатите проблеми / въпроси в темата.
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители