Jump to content

Съветчета за поредната конфигурация


Препоръчан пост

Намислил съм да поръчам следните компоненти:

 

Видео карта: PALIT GF9800GT 512MB ~ 230лв.

RAM: A-DATA 2GB DDR2 800 ~ 50лв.

CPU: Intel CORE 2 DUO E5200 2,5Ghz ~ 160лв.

HDD: SEAGATE 500GB SATA2/7200/32MB ~ 113лв.

общо: ~ 550лв.

 

Моля дайте съвет за дъно (това; Gigabyte, Asus или друго?), захранване (това или друго) и евентулано кутия (тази или друга?), а също и за компонентите.

 

Бюджетът е 700, максимум 800лв.

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 403
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

1) Видеокартата е добър избор.

2) Паметта е приемлива. Имай предвид, че ако е само един модул няма да може да ползваш двуканален режим. Ако искаш да ползваш двуканален режм на паметта трябва да вземеш или 2x1GB или 2x2GB (по-добре).

3) Процесорът е добър.

4) Твърдия диск не е лош, но не е и оптимален избор. 640GB твърд диск е за предпочитане пред 500GB, защото е с две плочи и 4 глави, докато 500ГБ устройствата обикновено са с 3 плочи и 6 (или 5 глави). Това означава, че един такъв диск (640GB) ще работи по-бързо, ще е по-тих, по-хладен и ще има по-ниско ниво на вибрации. Конкретни модели: WD6400AAKS или WD6401AALS (малко по-скъп).

5) Дъното на MSI, което си посочил не е добър избор, защото е базирано е на много стар (вече) схемен набор (P965). Вземи нещо с поне P35. Добри дъна с този чипсет на ниска цена са JETWAY I35P-SG и Gigabyte P35-DS3R. Другият вариант е да дадеш малко повече пари за P45 дъно като например Gigabyte EP45T-DS3R или ASUS P5Q PRO, но няма да получиш особено. Разликите между P35 и P45 са доста малки. Ако се интересуваш потърси във форума - писал съм по тая тема.

6) За захранващ блок погледни Corsair VX450W, ако ти се дават повечко пари, ако не POV Black Diamond 500W или Chieftec 450W-GPS. На Fortron им сринаха качеството, особено на по-ниския клас.

7) Кутията, която си избрал не е лоша.

Link to comment
Сподели другаде

2) Като за начало мисля да взема само 1 платка от 2гб, а по-нататък да добавя още. Иначе ако добавям още, как трябва да бъдат разположени платките (примерно на посоченото от мен дъно - 1 на оранжевите и 1 на зелените или и 2те на 1 цвят)?

4) Погледнах на Seagate версията от 640гб и ми допадна - с 10на лв. е по-скъпа.

5) За дъното много се чудя какво да е, защото не им разбрам много. Ве пак не искам да е много скъпо - максимум до 130лв, за да вляза в бюджета.

6) Захранването също искам да е не повече от 60~70лв., но пък да върши работа.

7) Кутията вероятно ще бъде на "импровизация" - каквото има в магазина. Все пак държа да има аудио вход и изход, както и 1~2 USB отпред, защото сега много страдам :) . Иначе и тя да е около 70лв. Между другото, всички кутии ли се продават със захранване или то винаги се поръчва отделно? Ако си имат вградено, мога ли в магазина да им кажа да го махнат и да сложат това което съм набелязал, а те да си вземат вграденото, и да ми приспаднат от цената на кутията? :P

Така конфигурацията излиза на около 800лв. (което не ме устройва много, ама няма как). Знам, че колкото е по-скъпо нещо - толкова по-добре. :)

Link to comment
Сподели другаде

2) Единият модул се поставя във зеления слот, а другият в оранжевия, за да работи Dual-Channel-ът на това дъно.

4) Ти си знаеш, но дисковете на Seagate не са най-добрият избор за момента (с изключение на 1.5TB модела), но все пак ще върши работа. Иначе WD от AAKS и Black серията както и Samsung F1 са по-добри решения като производителност най-вече.

5) До 130лв много, много трудно ще намериш наистина добро дъно. Иначе може да погледнеш и GA-P35-DS3L на Gigabyte.

6) От тези, които изброих най-евтино е Point of View Black Diamond 500W на цена от 95лв. По-евтин вариант би бил един Fortron от PNF серията, например 400W.

7) Не всички кутии се продават със захранване. Много често кутиите на JNC и Codegen се продават със захранващ блок, който е пълен боклук. Има и такива, които се продават без захранващ блок и те са за предпочитане, защото кутиите, които вървят с добър захранващ блок са доста по-скъпи. Добра кутия със захранващ блок е CM Elite 331 Black, но е малко скъпичка, а и захранващия ѝ блок не е особено добър, но все пак е за предпочитане пред разните ментета като JNC и Codegen.

Относно сменяването на захранващия блок на кутия, която си идва с такъв - зависи от фирмата, от която купуваш. Може да се съгласят, но може и да откажат да сложат друг. По-скоро второто. Като цяло е по-добра идея да икономисаш от кутията и да вземеш по-добър захранващ блок. Той е доста по-важен от кутията.

Относно USB-то - почти всички нови кутии имат на предния си панел, но ако няма може да си вземеш "удължител", чрез който да си го изкараш на удобно за теб местоположение.

Link to comment
Сподели другаде

  • 6 months later...

Да подновя малко темата с дребни промени :)

Вече е 100% сигурно, че тези дни ще си взема нов компютър. Отидох в 2 фирми във Варна и ето какво ми предложиха:

 

1.

MB: Gigabyte EP45-DS3LR

CPU: Intel Core2Duo E5300 2,6Ghz BOX

RAM: A-Data 2GB DDR2 800Mhz

HDD: Seagate 750GB, 7200rpm, 32MB

Video: Palit 9800GT 512MB DDR3 HDMI

Case: Codegen ATX

PSU: Fortron 400W Bluestorm II

835лв с ДДС

 

2

MB: Gigabyte EP45-DS3LR (същото)

CPU: Intel Core2Duo E5200 2,5Ghz BOX

RAM: Buffalo 2GB DDR2 1066Mhz FireStix Class Heat

HDD: Samsung 640GB SATA2 spinpoint F1, 7200rpm, 16MB

Video: Palit 9800GT 512MB DDR3 HDMI (същата)

Case: JNP Premium JNP C06/413A w/o PSU Silver/Black

PSU: Fortron 500W Bluestorm II

835лв с ДДС (изравниха я с конкурентната фирма :) )

 

Предпочитам 1вата оферта, но във 2рата фирма ми казаха, че захранването ще е леко слабо и затова ме насочиха към 500W. Смятам да ги полсушам, но ще се наложи да взема по-евтина дънна платка (и без това тази може да се ъпгрейдва до 16GB RAM, което ми е ненужно). Та за дънна платка (Gigabyte задължително), по-различно от горната, ми трябват максимум 8GB за RAM, без видео, поне 3 PCI слота (а не 2). Всъщност какви платки мога да сложа на 4те PCI-express слота? Каква дънна платка да си взема, която ако може да е поне с 50лв по-евтина (дори да е Р35), за да мога да вдигна захранването и процесора до Intel Core2Duo E5400 2,7Ghz BOX, за да запазя крайната цена долу-горе в този вид?

За кутиите няма значение, защото варират около 50лв.

Link to comment
Сподели другаде

На 4те PCI слота можеш ( но няма много смисъл, предвид, че към дъното ти има вградени такива ) да сложиш :

1. Звукови карти ( има към всяко съвременно дъно - освен ако не е за професионална работа - ще ти вършат същата работа).

2.ЛАН карти ( като по-горе с разликата, че няма професионални и не професионално - единствено, ако изгори тази на дъното, тогава ще ти се наложи външна :) ).

3.Безжични карти за интернет ( като на лаптопите - ако не искаш нет-а да ти е с кабел - но имай предвид, че ще ти е по-бавна скоростта на връзката :) ).

4.Видео карти - никога няма да ти трябват, но за протокола - има и на ПСИ слот ( но вече не ги правят :) ).

Може би има и още видове, но мисля, че това са най-основните.

 

Също така, имай в предвид, че ако не "клокваш" проц-а, 9800 няма да може да си покаже зъбките и е малко безпредметна - по-скоро 9600 ще ти върши същата работа ( пак казвам - ако не клокваш и ако си се спрял на този процесор).

Разликата м/у Е5200 и Е 5400 не е никак голяма като производителност.

Лично мнение е, че Е6300 ( който е до Е5400 като цена ) на 2,8Гхз е по-добрия избор.

Тогава вече 9800 ще има смисъл повече.

АКО клокваш - Е5*** е прекрасен в съотношение цена/производителност - поне на 3,5Гхз отива без волтажи (45те нанометра си оказват влияние , като става въпрос за температури :) ).

За 9800 400 РЕАЛНИ вата ( каквито са захранванията на Фортрон) са напълно достатъчни.

За 9600 - дори остават :)

Ако няма да клокваш - дори са излишни :)

Link to comment
Сподели другаде

Oк мерси :)

Ако реша да клокна процесора, как става това, на кратко обясни, и какви са рисковете?

Очаквам и от някого коментар за дъното, че най-вероятно утре ще поръчвам :)

Link to comment
Сподели другаде

И двете предложени конфигурации не са особено адекватни. Ще коментирам нещата:

 

1) За дъно може да вземеш Gigabyte EP43-DS3L (P43 чипсет), което е по-евтино от P45 варианта и ще ти върши същата работа, защото няма да гониш висок FSB, поради високия множител на тези процесори.

 

2) За процесор съвсем спокойно може да си вземеш E5200. Последният дори и с боксовия охладител без проблем стига 3.0, 3.2Ghz с дъното, което посочих в точка 1.

 

3) Вземи си 2x2GB памет. При тея цени е просто смешно да се прави нова система с по-малко от 4GB RAM. За производител - A-DATA е приемлив вариант за нисък клас памет.

 

4) За твърд диск вземи 640GB Caviar Black на WD или ако искаш още малко икономия вземи Blue т.е. AAKS вариантът. Иначе Samsung-ът също е добър вариант.

 

5) NVIDIA 9800GT е сносна видеокарта, но ако си по-сериозен геймър е добре за още 50-тина лева отгоре да вземеш ATi 4850.

 

6) 500W на тая машина не ѝ трябват при всички положения. Минимумът, към който трябва да се насочиш е Fortron 450W-PNF или по-добрият вариант Chieftec 450W от GPS серията (OEM Delta).

 

7) Относно кутията - не си взимай JNC. Потърси кутии на АSUS без захранващ блок на цени около 30-40лв. Доста по-добър вариант са от JNC или Codegen.

Link to comment
Сподели другаде

Oк мерси :)

Ако реша да клокна процесора, как става това, на кратко обясни, и какви са рисковете?

Очаквам и от някого коментар за дъното, че най-вероятно утре ще поръчвам :)

Като цяло те съветвам да останеш с избора си - дъното не трябва да търпи компромис - при мен поне - то е най - стария елемент ( в смисъл - добро ли ти е дъното - а това, което си посочил е добро - последно ще се наложи да бъде сменено поради морално остаряване :) ).

Клокването е един много фин (ако мога така да се изразя) процес, за който има изписани хиляди страници.

Рисковете са никакви ( ако не си играеш с волтажите) и са свързани с това, да не ти запали компютъра или да зависва/забива и т.н. - което се оправя с елементарното и лесно CLEAR CMOS :)

Съвета ми е да попрочетеш относно клок-а - има мнооооого информация, и когато срещнеш проблем, тогава да питаш - ако сега започна да обяснявам в най-малки подробности ( а именно те са МНОГО важни), темата ще стане 100 страници :)

Поздрави и успех :)

 

ПП: Колегата от горния пост има право в повечето отношения, като единствено не се съгласявам с това, че за 5% производителност отгоре и поне 20 градуса по-висока температура , не си заслужават 50те лева за 4850 спрямо 9800 и за дъното съм на кантар - П43 е бюджетно ориентирано решение :)

Link to comment
Сподели другаде

А какво ще кажете всички вие за една конфигурация, базирана на новия Athlon II™ X2 250 Dual Core (3.0GHz, 45nm, 1MB, 65W, AM3) BOX с цена 175 лв., който мачка безпощадно всички изброени дотук процесорчета на Intel с подобна цена? А? :haha:
Link to comment
Сподели другаде

А какво ще кажете всички вие за една конфигурация, базирана на новия Athlon II™ X2 250 Dual Core (3.0GHz, 45nm, 1MB, 65W, AM3) BOX с цена 175 лв., който мачка безпощадно всички изброени дотук процесорчета на Intel с подобна цена? А? :haha:

Ще кажем, че докато контролера на паметта е вграден в проц-а при АМД, АМД и клок стават трудно съвместими понятия ;)

И ще кажем, че когато нещо струва 175лв. значи струва толкова - не си мисли че е световна далавера ;)

Но не ми се влиза в полемика и само бих посъветвал автора на темата - ДРЪЖ се за Интел ;)

 

ПП: Дефинирай "МАЧКА" защото аз такова нещо не виждам ;)

Справка : http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...x2_8.html#sect1

Има превес около 2% (хахах) над 6300, но дали след клок ще е така , а?

Да не говорим, че в игри е по-зле и на стокови честоти а след клок МАЧКА ще се отнася за другите спрямо него ;)

Link to comment
Сподели другаде

Към l.kanelov

1) Това дъно може би по- ме устройва

2) :crosseyes1:

3) Рамта за сега ще е 2GB, а след няколко месеца ще взема още най-малко 2

4) Исках да взема Seagate 640GB, но и в двете фирми нямаше този модел. А Seageta-a ot 750GB сполучлив ли е (във фирмата, ми казаха, че е)

5) играя малко към средно, т.е. не седя по цял ден да цъкам :). Повече ще го използвам за photoshop, 3ds Max, интернет, филми (HD), a за игри - по малко: GTA4, nfs-тата, crysis ще я пробвам (НЕ на макс! :D)...

6) A 400W устройват ли я, както каза Ddragon и фирмата?

7) Все пак кутиите без захранване не се ли различават само по ламарините и външния вид, грубо казано (лошото е, че се спрях на 1вата фирма, а там не предлагат ASUS :( )?

 

Към Ddragon и Nazikov

Intel, nVidia, Gigabyte, Asus - това е за мен хардуерът :D. Жалко, че нямам възможност такава и да ми е видео картата :(

 

Едно добро линкче за клокването, ако може :blush: . С допълнителен софтуер ли става?

 

Ватовете на захранването отговарят ли на истинските ватове, които потребява компютъра като ток? Примерно захранване от 400W, колко вата изгаря - точно 400 или по-малко от 400 (примерно 369)?

Link to comment
Сподели другаде

2)Колегата е АБСОЛЮТНО прав :)

3)Става и така :)

4)Въпрос на късмет - при 3-5г.гаранция - няма какво толкова да му мислиш :)

5)С Е5200@3,5 и Sweex 9800GT ( с невероятно фабрично охлаждане, което позволява ядро на 750 без да мине 65С в лоад и 45С в айдъл) Кризата се играе на МАКС под ХР с около 55-57 кадъра в секунда при резолюция 1440х900 :)

НФС-тата надхвърлят 100 :)

6) Това си е въпрос към колегата .

7) - Не. Не са еднакви - по-добрите кутии са с подобрен въздушен поток ;)

 

 

Intel, nVidia, Gigabyte, Asus - и за мен са това :)

 

Ето ти и чичко гугъл :) : http://www.google.com/search?ie=UTF-8&...%BA%D0%B2%D0%B0

http://www.google.com/search?hl=bg&q=%...D%D0%B5&lr=

 

Цитат от същия този сайт накрая: It is based on a very simple rule: any Phenom II and Athlon II processor models offer higher average performance than the solutions from Intel with the same price tag.

 

Може и да е вярно (в смисъл печелиш 1-2% производителност/цена) , но явно не визират клокърите ;)

Link to comment
Сподели другаде

Ще кажем, че докато контролера на паметта е вграден в проц-а при АМД, АМД и клок стават трудно съвместими понятия ;)

И ще кажем, че когато нещо струва 175лв. значи струва толкова - не си мисли че е световна далавера ;)

Но не ми се влиза в полемика и само бих посъветвал автора на темата - ДРЪЖ се за Интел ;)

 

ПП: Дефинирай "МАЧКА" защото аз такова нещо не виждам ;)

Справка : http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...x2_8.html#sect1

Има превес около 2% (хахах) над 6300, но дали след клок ще е така , а?

Да не говорим, че в игри е по-зле и на стокови честоти а след клок МАЧКА ще се отнася за другите спрямо него ;)

Цитат от същия този сайт накрая: It is based on a very simple rule: any Phenom II and Athlon II processor models offer higher average performance than the solutions from Intel with the same price tag.

Link to comment
Сподели другаде

@ Ddragon - да, P43 е бюджетно решение, но в случая няма да се гони висок FSB, защото множителят на тези процесори е достатъчно висок и тези дъна са идеални. P43 изостава при високите честоти на FSB, но в случая не говорим за комбиниране на P43 и процесор с нисък множител, където чипсетът би ограничил значително потенциала му за оувърклок.

 

Относно 4850 vs 9800GT - разликата не е огромна, но 4850 си има предимство, особено при по-голяма разделителна способност и приложени AA/AF. Единствено в игри, чийто енджин е силно оптимизиран за NVIDIA видеоконтролери двете видеокарти се изравняват. Относно греенето - да, 4850 си грее доста, но ако се вземе вариантът на Gigabyte със Zalman охладител нещата са доста по-добре спрямо дифолтното охлаждане.

 

@ Sprint-Debugger

 

Seagate определено е по-лош избор спрямо WD, особено спрямо CaviarBlack. Ако имаш възможност вземи Caviar Black 640GB или Blue (AAKS). Като последен добър вариант е Samsung-ът.

400W стигат за тази машина и Fortron 400W-PNF е сносно решение, макар че Fortron вече не са толкова качествени захранвания колкото бяха преди време, особено PNF серията.

 

Относно кутията - съвсем не е само външния вид. Различават се по качество на изработка, възможности за монтиране на вентилатори и други допълнителни екстри. Най-вече разликата между ASUS и JNC/Codegen е в по-доброто качество на изработка на ASUS-а, което не е за пренебрегване предвид малката разлика в цената.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...