Прехвърляне към съдържание


Снимка

Google- как да търсим оптимално?


 • Моля, влезте, за да отговорите
4 отговора по тази тема

#1 danina

danina

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1548 мнения
 • Пол:Жена
 • Живущ в:Plovdiv

Публикувано: 26 April 2006 - 23:18

Здравейте!
Реших да пусна тази тема, защото почти всеки ден, всеки от нас опира до търсене и в Google.
Чела съм различни трикове, от различни места, но не е удобно всеки път човек да ги търси като му потрябват. Предлагам ви да споделите тук вашите трикове за пълноценно търсене, за да си ги имаме на едно място и да ни бъдат в помощ при търсенето. Очаквам по темата да даде един "кратък списък" ,типично в негов стил и Sir William. Да си призная, идеята ми дойде и покрай кратките му списъчета с резултати, именно от такива търсения. Сигурно всеки от вас има какво да сподели по въпроса. Ами казвайте! Аз ще записвам!Публикувано изображение
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#2 todor76

todor76

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 73 мнения

Публикувано: 28 April 2006 - 12:59

Здравейте,ами аз най-често ползвам това: http://www.google.com/intl/bg/Публикувано изображение

А днес се порових и намерих и това: http://www.netz.ru/r..._i_ego_servisy/

Приятно търсене!Публикувано изображение

Мнението беше редактирано от todor76: 01 May 2006 - 11:30


#3 Dark`Elf

Dark`Elf

  The Sheep

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 566 мнения
 • Пол:Жена
 • Живущ в:Лудвигсхафен
 • Интереси:Хората, молекулен дизайн, Organic electronics, фотография, програмиране

Публикувано: 01 June 2006 - 11:29

Ето един списък, който беше публикуван преди време в едно от списанията на Мтел. Значи повечето неща са доста полезни и сигурно ги знаете, но...:) Ето ги:
1. . Кавички. Стар трик, но пък безценен. Заграждайте с кавички думите, които вървят заедно. Ако напишете "алуминиева дограма", ще получите точно това. Ако напишете алуминиева дограма, ще получите пластмасови уплътнения, най-различни рамки и дърводелски услуги.
2. . Изваждане. Тире, т.е. минус, поставено пред някоя дума, изолира всички сайтове, които я съдържат. Ако търсите информация за Левски като историческа фигура, е добре да напишете "Левски -футбол"
3. . Събиране. Много търсачки игнорират думи или знаци, които се срещат често, защото това прави търсенето тромаво и непрецизно. Ако сложите "+" пред дадена важна дума обаче, тя със сигурност ще присъства. Например търсете "витамин +а", и ви гарантирам, че търсачката няма да прескочи буквата "а", както би направила в повечето случаи (най-малкото защото е определителен член в английския)
4. . Или-или. Думата "или", т.е. OR (задължително с главни букви) на английски, пести време. Ако потърсите "почивка Анталия OR Кушадасъ", резултатите от двете дестинации няма да се смесят.
5. . Дата. Ако търсите в сайт, където информацията често се повтаря с едни и същи термини и действащи лица (например спортна медия), добре е да ограничите търсенето до определена дата. Някои сайтове имат полета за търсене около дадена дата, но други нямат. При тях добавяйте като ключови думи периода, който ви интересува, например "Милан победи 3:0 Януари 1999"
6. . Задавайте отговори. Ако търсите нещо, напишете го под формата на отговор, не като въпрос. Все пак, търсите страници, които дават отговори. Пишете "обиколката на Юпитер е км", вместо "колко беше обиколката на Юпитер"
7. . Смесвайте. Както при съставянето на изречения, може да съставяте по-сложни като вграждате много едно в друго, така и търсенето можете да комбинирате команди. Няколко плюса или минуса и две три кавички в едно търсене решавате проблема.
8. . Конкретика. В случай, че търсите статия в голям сайт, но удряте на камък, ограничете Google-резултатите само от него или от неговия домейн с командата "site:". Така например "прием site:www.uni-sofia.bg" намира директно страницата за прием на нови студенти на СУ Климент Охридски. Търсене "hummer site:.mil" ще върне резултатите за джипа Хъмър само от военните сайтове не от търговските. [За мен най-полезната от всички команди :blush: ]
9. . Търсене на връзки. Търсите даден линк? Просто добавете "inanchor:". Командата е полезна при търсене на мейл-адреси, които често се изписват като връзка под името на човека. С повече късмет , ако напишете "inanchor: георги първанов", можете да изпратите писмо до Президента.
10. . Търсене в заглавието. С командата "intitle:" търсите само в заглавията на страниците. Полезно е, ако търсите новини в архив на вестник, примерно.
11. . Намиране в текста. "intext:" е обратното на "intitle:". С тази команда прескачате заглавията и търсите само в текста на статиите в Интернет.
12. . Кой ви търси. С командата "link:" можете да видите кои страници са сложили линкове към вашата страница или някоя друга, която ви интересува.
13. . Калкулатор. Google е точен калкулатор от онзи тип, които имат функции с логаритми, синуси и всички елементи, които се моля да не ме срещат често във всекидневието. Напишете уравнение "12+3456*7-890=" и вижте резултата. При мен излезе 23 314.
14. . Търсач на пратки. Напишете номера на пратката, FedEx или UPS , и Google ще ви покаже информация къде се намира в момента.
15. . Конвертор на мерни единици. Напишете "meters in 70 yard" и ще получите точната дължина в метри. Същата опция важи за нестандартните мерни единици, за вместимост, тегло, площ и каквото се сетите.
16. . Брокер. Не че често се налага, но Google може да следи и стоковата борса. Напишете AAPL или MSFT и мигновено ще получите борсовите индекси на Apple и Microsoft.
17. . Карта. Напишете името на улицата, която търсите, града, плюс ключовата дума "map" в секцията за търсене на картинки (http://images.google.com) и ще получите карта на местността. Например "map Budapest Vici" дава карта на Ваци - една от туристическите улици в Будапеща. Става и с бул. Дондуков.
18. . Част от вашият компютър. Google Toolbar е разширение за Internet Explorer, с което може директно да търсите през вашия браузър, без да посещавате постоянно http://www.google.com
19. . Част от вашият браузър. Ако ползвате алтернативни браузъри като Mozilla , сигурно знаете, че те имат вградена търсачка. Ако не - може да опитате този продукт.
20. . Преводач от няколко езика. Всяка страница на италиански, френски, немски, испански и португалски може да бъде преведена към английски с помощта на Google. Е, преводът е машинен, но все пак разбираем. За превод от и на други езици използвайте http://www.freetranslation.com и http://babelfish.altavista.com.
21. . Продуктов каталог. Услугата не е точно за България, но все пак работи, ако искате да намерите най-ниската цена на даден продукт от различни онлайн магазини и ако имате кредитна карта. Услугата се казва Froogle, на адрес : http://www.froogle.com
22. . Учител по правопис. Ако напишете някоя дума неправилно, той ще ви я покаже, както трябва. Но не се доверявайте прекалено много. Google показва правописа на думи, които могат да бъдат намерени в речниците.
23. . История на интернет. Преди няколко години фирмата купи форумите на Usenet, а с това и години с онлайн-дискусии. Ако искате да участвате в глобален форум или да се върнете назад във времето, вижте http://groups.google.com
24. . Речник. Като напишете "define:" и след това непозната думи или акроним [примерно CPU или RAM], търсачката ще претърси целия Интернет и ще извади пред вас няколко обяснения за това, което сте въвели./Това за мен е също старпно полезно...много пъти съм използвала тази функция на търсачката :thumbsup:
25. . Информационен бюлетин. Казва се Google News Alerts. Въвеждате вашия мейл адрес, после ключови думи, после Google всеки ден ще сканира новинарските заглавия за вашите ключови думи и ще ви изпраща бюлетин. Услугата е на http://www.google.com/newsalerts
26. . Полза за човечеството. Може и вие да се включите в експеримента на Google, който се нарича просто Compute. На адрес : http://toolbar.googl...dc/offerdc.html си изтегляте малка програма, която се прикрепя към Google Toolbar и дарява процесорната мощ на компютъра ви за търсене на нови протеинови вериги или химически елементи за лекарства.
27. . Какво ново. С Google Web Alerts научавате и за всички нови уебстраници, посветени на дадена тема.
28. . Новинарска агенция. http://news.google.com индексира постоянно над 5400 новинарски сайта за събития от целия свят. Идеален начин да се ориентирате новините.
29. . Лаборатория с иновации. На http://labs.google.com ще видите работните версии на бъдещите проекти, върху които работят софтуерните инженери от Google. Дават дори да си поиграете с тях.
Дано да съм помогнала с нещо ;)
Публикувано изображение
Who Ever said, I Needed You, lied! Who Ever Said, You Knew The Truth, Lied!!!

#4 danina

danina

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1548 мнения
 • Пол:Жена
 • Живущ в:Plovdiv

Публикувано: 01 June 2006 - 19:28

Здравейте!
Много, ама много ви благодаря за споделените трикове за търсене.
Dark`Elf и todor76- страхотни сте! Найстина не знаех повечето неща. Сега ще започвам пробите за оптимално търсене.
А на вас- :bravo: :bravo: :bravo:
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#5 BO6KO

BO6KO

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 198 мнения
 • Живущ в:Добрич

Публикувано: 01 June 2006 - 20:03

Аз ползвам това разширение на Firefox. https://addons.mozil...rg/firefox/743/ Много ми помага.
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители