Jump to content

как да увеличим паметта на вградена видео карта


Препоръчан пост

Здравейте, искам да си увелича размера на паметта на вградена видео карта. Картата ми е geforse 7050 с 512 ram, т.е 256 и 256 шарната, но искам да и шарна още 256. Някой знае ли как става? Благодаря предварително. :hesthebest:
Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 61
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

И аз искам да питам за нещо подобно. Имам лаптоп BENQ Joybook A51 и когато го купувах пишеше, че видео картата е "up to 256mb", а всъщност като вляза да проверя колко мб е, пише, че е 32мб и наистина лаптопа се държи много зле при игри. Възможно ли е да "стигна" тези 256мб?
Link to comment
Сподели другаде

@ aryordanov - добре дошъл във форума на SoftVisia!

 

Паметта на вградения видеоконтролер се увеличава чрез BIOS-а. Т.е. трябва да влезнеш там и да си провериш настройките за заделеното количество памет. Имай предвид, че вграденият видеоконтролер ползва оперативната памет (RAM), така че, ако стойността е твърде висока, това може да въздейства отрицателно на бързодействието на цялата система. А да не говорим, че дори и с повече заделена памет, вградените видеоконтролери не са подходящи за по-тежки 3D приложения, поради слабия графичен процесор. С други думи - паметта не е най-важното нещо. Ако искаш да подобриш производителността на компютъра в 3D приложения ще трябва да си вземеш отделна видеокарта.

 

@ Sprint-Debugger - при мобилните компютри положението е малко по-различно. Това "up to 256mb" може да означава, че може да използва до 256MB чрез HyperMemory или TurboCache (в зависимост от видеоконтролера) т.е. това е един вид динамично, моментно заделяне на памет, а не фиксирана стойност, както е при настолните вградени видеоконтролери. Другият вариант (когато такава технология не се поддържа) е да провериш настройките в BIOS-а на машината и съответно да направиш промяна, но както и при настолните, увеличаването на заделената памет няма да направи вградения видеоконтролер видимо по-бърз.

Link to comment
Сподели другаде

Свалих си Medal of honor - airborne. Вчера изтеглих от сайта на nvidia новите кодеци и работата малко се подобри, но все още насича, та си мисля ако шарна още малко памет дали ще стане, затова питам, но си мисля дали е от процесора /на компа/ или най вероятно от графичния процесор на видео картата, както казва I.kanelov, но все пак как става през BIOS, аз опита но не намерих опцията с която се споделя паметта.
Link to comment
Сподели другаде

Забрави с вградения видеоконтролер да играеш новите игри - няма да стане, ако ще и 1GB буфер да заделиш, просто не им достига изчислителна мощ на графичния процесор. NVIDIA 7050 е орязан вариант на най-ниския клас видеокарти от 7-ма серия - GeForce 7100GS и съответно производителността, която предлага е съвсем скромна, предвидена е за офис работа и прости 3D приложения, но не и за игри (както и всички останали вградени решения).

За да играеш по-новите игри, освен мощен видеоускорител ти трябва и добър процесор + достатъчно памет. Без да дадеш информация за тези компоненти, няма как да кажем дали системата ти е "добра за игри".

 

За настройките в BIOS-а за паметта на видеоконтролера, може да погледнеш в книжката към дъното (там е описано) или ако не разполагаш с нея да я свалиш в електронен формат от сайта на производителя. Къде точно се намира опцията зависи от конкретния BIOS, но обикновено е в Advanced настройките на чипсета и опцията се казва примерно Frame Buffer Size. Имай предвид, че повече от 256MB е малко вероятно да може да заделиш, но пак казвам че с тях и без тях няма да стане да играеш новите игри на приемлива разделителна способност и ниво на детайлите.

 

P.S.: Пише се "шервам" или "шерна" от английски "share" - споделям.

P.S2.: Никът ми е l.kanelov, а не "I.kanelov".

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Здравейте форума ми помага много, но досега не съм го използвам да пиша (защото намирам отговорите,а мисля че това е целта на форумите, а не съм специалист да помагам), но имам проблем втори ден не мога да го оправя и реших да пиша, тъй като стигнах до извода че проблема е точно в заделянето на РАМ от виодеото затова пиша в тази тема.

Почвам то без предистория няма да стане ясно

Сглобих нова машина Sempron LE-1550, Foxconn 6150M2MA KRS2X http://www.foxconnchannel.com/product/Moth...ID=en-us0000359

Два дена съм сменял драйвери и кодеци мисля че не е там проблема

От Биоса във Advance chipset направих Frame buffer size 256МБ (четох го някъде)

Hardware accelerration го дам на full и не ми тръгват филмите черен екран, игрите също не ми тръгват говоря за най елементарни. Пробвах една елементарна игра 10MB Robocop и тя ми изписа видео картата 0МБ Играта изисква 32МБ

post-6309-1227559576_thumb.jpg

В Биоса съм написал 256МБ ,а тук показва 512МБ post-6309-1227559502_thumb.jpg

 

Биоса 256МБ

Adaptera 512MB

Играта 0МБ Помощ

Мисля че е някаква настройка но незнам, Обещавам повече няма да сглобявам компютри :)

Link to comment
Сподели другаде

А сигурен ли си, че си запазил настройката в BIOS? Провери как е в момента там. Дай и снимка, ако може.

Опитал ли си със зануляване на настройките на BIOS?

Link to comment
Сподели другаде

Да опитвах с биоса. По подразбиране настройки и зануляване с махане на батерията. И изчетох всичко каквото намерих за БИОС-а.

Проблема беше открит (не от мен от по умна глава :) ). Проблема се оказа Hardware-ен. Върнах дъното. Като се натовари видеото не работеше.

Това как се открива? Че проблема е хардуерен при положение че работи

Link to comment
Сподели другаде

Ами, общо взето по метода на изключването. Щом смяна на настройки на BIOS не помагат, както и евентуалната му смяна, то значи проблемът трябва да е в самото дъно, защото няма как да е в нещо друго, след като картата е вградена и няма как драйверите да са причината за това.
Link to comment
Сподели другаде

  • 11 months later...
Какво точно да направя,за да вляза в биоса и да увелича паметта на вградената си видео карта.Незнам къде да вляза.Aко може някой да ми помогне ще му бъда благодарен.
Link to comment
Сподели другаде

Сигурен ли си, че си с вградена карта? Ако да, каква е? За какво ползваш въпросния компютър? С колко оперативна памет разполагаш? Колко са заделени за видео картата в момента?
Link to comment
Сподели другаде

Влизането в BIOS-а става със съответния клавиш, специфичен за системата (най-често е Delete). Тази настройка обикновено се намира в секцията с настройките на чипсета. За повече информация или погледни в книжката към дъното или ни кажи какво е дъното и ние ще ти кажем къде да влезнеш.

Друг е въпросът, че 64МБ е добра стойност. Увеличаването на заделената памет за видеоконтролера над 128МБ е лишено от смисъл и няма да доведе до по-добра производителност (видима) в 3D, защото в случая не паметта, а слабата изчислителна мощ на графичния процесор е проблемът. Дори може да има негативен ефект, ако заделиш твърде много, защото по този начин допълнително намаляваш количеството налична оперативна памет за операционната система и приложенията, което няма да се отрази добре на бързодействието на системата в общия случай.

Link to comment
Сподели другаде

Специфично е за всяка система, но както казах най-често е с натискане на клавиша Delete по време на POST (когато се покаже тактовата честота на процесора, размерът на оперативната памет, etc..). Също така на самия екран в този момент се изписва кой клавиш трябва да се натисне, за да се влезне в конфигурационната програма на BIOS-а. И трето в книжката към дъното е почти сигурно, че пише също. :)
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...