Jump to content

Проблеми и съвети при работа с Microsoft Word


Препоръчан пост

Някой знае ли какво трябва да се направи за да може WORD-а да спелва думите и на Български дефакто да ги проверява за грешки.. октри някакъф файл тип- Eng.dic има ли такова българско или трябва да се добавя програма?
Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 412
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Засега знам две програми, които успешно се интегрират с продуктите на Microsoft (не само Word) и помагат както за проверка на грешки, така и за пренасяне на срички. И двата продукта са на български фирми и са на български.

 

Единия продукт е FlexWord 2K, който е платен, а другия продукт е ItaEst!, който е безплатен и по мое мнение е чудесен избор и се справя абсолютно точно с поставената задача.

Link to comment
Сподели другаде

Бих искал да предложа на вниманието ви и още една програма с чудесни достойнства - АКТ Софт Кирила 2003+ (забележка: продукта работи коректно на версия Офис ХР/2003, не е възможна инсталацията при по-долна версия).

В момента използвам този софтуерен продукт (до преди това използвах FlexWord 2K, но не бях удовлетворен от възможностите и степента на корекция), основните му предимства пред продукта на Датекс са: автоматичното стартиране на програмата при отваряне на офис приложение (не е необходимо да бъде предварително стартиран за да работи и осъществява корекция, програмата автоматично се стартира при стартиране на Word&Excel), възможността за ефективна корекция на пълен и кратък член (доста честа машинално допускана грешка от машинописци набиращи готов текст в който има неточност или поради слаби граматични познания), доста добра пунктуационна база (поставяне на запетаи пред необходимите частици при пропуск, стриктно съблюдаване за техническото спазване на интервалите след препинателните знаци и пунктуационните правила), много по-широка речникова база от думи и изрази, доста по-съвършенна база за откриване на грешки и предлагани алернативи, съблюдаване за правилно съгласуване по род и число на близки думи, съблюдаване за правилното използване на съюзите с/със, в/във.

За домашни потребители се дава възможност да използват софтуера напълно безплатно след попълване на регистрационен аплет, след което се получава линк за сваляне на посочения Email.

 

Регистрационен аплет за безплатно използване на софтуерния продукт!

 

Домашна страница на АКТ Софт Кирила

Редактиран от Rub4o
Link to comment
Сподели другаде

Здравей Rub4o!

Много ти благодаря,че сподели така подробно и изчерпателно информацията за тази програма,както и всичко необходимо за нейното сваляне.Непременно ще пробвам.Звучи фантастично!

Пробвах Itaest-нямам оплаквания,но освен пренасянето на срички,аз лично не съм забелязала да прави по-значителни корекций,като тези за които ти говориш.Ще пробвам,ще съпоставя и ще пиша. :)

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте!

Направих съпоставка между двете програми,чрез кратък текст и ви предлагам резултатите.

Ето как изглежда текста с Itaest:

http://pics.softvisia.com/design/pics/323/16xd1.jpg

 

Накратко:

-пунктуация/не коригира/

-Главна буква при нов ред/не коригира/

-Употреба на съюзите в/във и с/със/не коригира/

-пълен и кратък член/не коригира/

-съгласуване по род и число/не коригира/

 

Тест с АКТ Софт Кирила 2003+:

http://pics.softvisia.com/design/pics/323/18or.jpg

Накратко:

-пунктуация/50%/

-Главна буква при нов ред/коригира/

-Употреба на съюзите в/във и с/със /коригира 50%/

-пълен и кратък член/не коригира/

-съгласуване по род и число/не коригира/

 

Това е от мен.Май няма програма,която да може да се справи на сто процентеа със сложната граматика на нашия език.Постиженията обаче,според мен са повече от добри.

 

Само незнам,защо при всяко стартиране на word ми се появява това:

http://pics.softvisia.com/design/pics/323/010uf1.jpg

Моля,споделете,ако знаете!

Редактиран от mireto
Link to comment
Сподели другаде

Моля,споделете,ако знаете!

Дани, това е така, защото самата програма инсталира код, наречен "Макрос" в Microsoft Word. По принцип нивото на сигурност на Word е настроено така, че да предупреждава преди изпълнението на "макроси" (те се използват за автоматизиране на процеси, но могат да бъдат и опасни) и затова те пита дали да го изпълни. Можеш да сложиш отметката пред "Always trust macros from this publisher", като самия издател (publisher) можеш да видиш на същия прозорец под надписа "contains macros by". В този случай издателя е автора на АКТ Софт АД, така че можеш да се довериш и да сложиш отметката.

Link to comment
Сподели другаде

Тест с АКТ Софт Кирила 2003+:

Накратко:

-пунктуация/50%/

-Главна буква при нов ред/коригира/

-Употреба на съюзите в/във и с/със /коригира 50%/

-пълен и кратък член/не коригира/

-съгласуване по род и число/не коригира/

 

Програмата автоматично не коригира нищо (както и всички останали подобни програми, някой от грешките при Акт Софт Кирила се отчитат, едва след преминаването на нов абзац, тогава се осъществява анализ на цялостната структура на абзаца), индикират се грешките и набиращия текста остава да ги "поправи", ако прецени, че това е уместно или нужно, като зелената вълнообразна индикация показва сбъркани пунктуационни правила, а червената вълнообразна индикация сгрешена дума или липсваща такава в речниковата база. Поправката се осъществява чрез кликване с десен бутон върху подчертания отрязък от текста и избиране на удачна алтернатива или игнориране на грешката (ако набиращия текста прецени, че не е необходима редакция - примерно заглавие на тема, без препинателен знак в края би било считано за грешка, но на практика това не би било такава), с бутона Add се прибавят думи към речниковата база, които в последствие няма да бъдат разпознавани като грешно изписани (все пак която и да било програма няма начин да включва всички възможни собствени имена, специфични термини, остарели форми на думи и други по-рядко използвани такива).

Редактиран от Rub4o
Link to comment
Сподели другаде

някой от грешките при Акт Софт Кирила се отчитат, едва след преминаването на нов абзац, тогава се осъществява анализ на цялостната структура на абзаца)

Благодаря ти Rub4o за разяснението.След като му дадох възможност да анализира структурата на абзаца се промени процента,но само по отношение използване на съюзите в/във с/със.Сега процента е 100%.Изцяла коригира тази грешки,но при другите няма никаква промяна.

Е,пак постигнахме подобрение.Аз лично съм доволна от програмата.Смятам,че напълно задоволява нуждите на всеки средно грамотен човек.

Поздрави! :)

Link to comment
Сподели другаде

  • 11 months later...

Официалният инструмент за правописна проверка на български (и други) език в програмите от Microsoft Office се нарича Microsoft Proofing Tools; има го за Microsoft Office ХР и 2003, предполагам - и за 2007. Проблемът е, че Microsoft Proofing Tools е платен инструмент и се инсталира (и заплаща) като отделен модул. За горепосочените версии освен Ita Est! можеш да ползваш FlexWord 2k (работи и с Office 97) или Кирила Корект 2007. Последните два продукта са платени и нямам преки впечатления от тях; Ita Est! понякога има проблеми с Power Point, когато автоматичната проверка на правописа е включена, но иначе съм доволен от програмата.

Включването, изключването и настройката на правописната проверка в Microsoft Word става чрез менюто Tools -> Options... -> Spelling & Grammar; ако програмата не разпознае езика, на който е написан текста в документа и подчертава всички думи като грешни (като в твоя случай), обикновено се прави следното: маркира се текста в документа (Ctrl + A), изпълнява се командата Tools -> Language -> Set Language... и се избира език за правописната проверка.

Link to comment
Сподели другаде

... изпълнява се командата Tools -> Language -> Set Language... и се избира език за правописната проверка.

Или просто чукваш върху надписа English в долния край на прозореца на документа и избираш желания език:

http://img206.imageshack.us/img206/2197/picture37zw3.png

Link to comment
Сподели другаде

  • 7 months later...

Здравейте,

от няколко дена ползвам офис на Майкрософт от 2003 година.

Проблема е следният ,миналият офис автоматично поправяше всички правописни грешки.

Новият не,

незнам дали може да се оправи.

Да не би да трябва да активирам тази опция от някъде?

Благодаря предварително. :yes:

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...