Jump to content

Програмиране, насоки


Препоръчан пост

Здравейте!

 

Ако може някой да ми каже с какъв език да започна някои ми казват със Делфи други с С++ и Visual Basic трети Паскал и други такива. Разбирам съсвсем малко от С++ за това предполагам това ще е най-добре за мен ако може някой да ми посочи книги който да си поръчам за да започна да го изучавам както трябва учил съм го малко във училище но нищо сложно като цяло...

Link to comment
Сподели другаде

Здравей и добре дошъл във форума!

 

Аз бих казал, че изборът на програмен език зависи от това с какво точно планираш да се занимаваш т.е. какви интереси в програмирането имаш и до колко искаш да "задълбаеш в нещата".

Visual Basic наистина е подходящ език за изучаване основните на прогмирането, а пък и предоставя изключително много възможности (включително използване на Windows API функции), така че след време като натрупаш опит с него може да създаваш доста мощни приложения (особено приложения за база данни). Обаче е редно да кажеш за кой Visual Basic става въпрос, защото има доста сериозна разлика между Visual Basic 6 и новите Visual Basic 2005 / 2008. Въпреки, че все още е отличен език, Microsoft се опитват да "отпишат" стария VB6, поради факта, че е базиран на компонентния обектен модел, а не на .NET както са новите. И все пак си остава доста добър език. Новият VB е доста по-различен и използва развойната среда на Visual Studio 2005 / 2008, което означава, че ако свикнеш с нея, може да използваш същите инструменти за създаване на програми на Visual C++, Visual C# или Visual J#, което може да се счита за предимство.

Спорен мен Pascal не е много добра идея, въпреки, че TurboPascal е основа на Delphi. Щом имаш вече познания по C++, може да продължиш да го изучаваш.

Относно книгите - на българския пазар има доста, предимно преводи от СофтПрес на оригиналните книги на MS Press, които не са лоши, но ми се е случвало преводът на някои книги да не е максимално добър.

Link to comment
Сподели другаде

Според мен пък е хубаво точно от Pascal да започнеш, след това да минеш на Delphi и т.н., но все пак както каза l.kanelov първо е хубаво да отбележиш с какво искаш да се занимаваш.
Link to comment
Сподели другаде

Тъй като каза, че имаш известен опит с C++. Ако разбираш напълно правописа на езика, то бих ти препоръчал да започнеш с C#. Важно е да привикнеш към един синтаксис. Бил той C-подобен, Basic-подобен, Pascal и т.н.

 

Не искаш да знаеш какво ми е на мен като съм привикнал към Basic правописа, и сега се занимавам с PHP и JS.

Link to comment
Сподели другаде

От това което знам със Visual Basic се правят интерфейсите и скиновете на програмите за това първо мисля че трябва да науча C++ ако може някой да ми даде линк към някой книги с който да започна мислех си за

 

http://www.book.store.bg/c/p-p/m-312/id-21...a-todorova.html

и 2ра част ако има по-хубави за начинаещи като мен моля за линкче :)

Link to comment
Сподели другаде

Има и безплатни електронни книги за C++:

http://youre-books.biz/?p=8

 

а също и много уроци, затова според мен няма нужда да си купуваш книги.

 

 

Предпочитам с книга от колкото да алт+таб-вам през 2 сек :yesss:

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 months later...
Здравейте на всички ,аз от скоро започнах да се интересувам от програмиране и на случаен метод започнах да се занимавам с изучаването на Viausl Basic като използвах програмата Visual Studio 2005.Като за начало си закупих 1-2 книги по темата преведени от американски автори но въпреки че бяха по 500-600 страници се оказа че има качествено информация за не повече от 20 страници.Реших и си закупих още 2-3 книги и се оказа че във всичките има горе долу една и съща начална информация т.е. обяснени са само най елементарните функции.Въпроса ми е откъде и дали въобще може да се намери информация за напълно изучаване на най-важните функции на езика за да може човек като има желание да се опита да направи някаква малко по-сложна програма ?
Link to comment
Сподели другаде

Здравей,

И добре дошъл във форума. В книгите наистина e обяснена основата на езика (т.е. "най-елементарното" както ти я наричаш), но точно тя е най-важното от езика. Най-добрата практика след като изучиш основата на езика, е да изучаваш готови изходни кодове, да ги модифицираш и пренаписваш. Няма по-добър метод за самостоятелно обучение в програмирането. Просто е било чиста загуба на средства и време да купиш 4-5 книги. Напълно достатъчно е да купиш една книга, която да те запознае с правописа на езика. След това както казах, най-добрия метод е да изучаваш изходни кодове, и да ги пренаписваш.

Link to comment
Сподели другаде

Съгласен съм със теб но оттук нататък къде да потърса за да продължа да се уча.

 

Също така може ли да сеп намери информация подробна как да се използват всичките функции и шаблони на Visual Studio 2005. в сектора отнасящ се за Visual Basic.

Link to comment
Сподели другаде

Би трябвало при инсталиране на Visual Studio да се инсталира и MSDN Библиотеката. В която са обяснени всички функции и структури от Win API, всички класове и пространства от имена в .NET и адски много информация за програмирането под Windows, но всичко това е на английски език. Има и онлайн (vb секция) версия на библиотеката.
Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...
  • 2 months later...

Съветвам всички начинаещи:

1. Да решат какво и в коя област искат да програмират.

2. Да започнат от базовите версии на езиците за да разберат синтаксиса по-добре.

 

Паскал е идеален за начало, но можете да го прескочите и да започнете с "C". Не започвайте от C++ или Java. Ще се оплетете доста. За начало проучете, кой език за какво се използва и така ще разберете кой ви трябва. Когато аз си мислех че C++ е по хубавата версия на C си мислех че обект ориентирано програмиране означава тези бутончета и иконки в интерфейса на програмите. Ако и вие така мислите първо се информирайте В кой сфери се използва дадения език.

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...
Съветите който даваш са добре но кажи къде човек може да прочете кой език за къде е най подходящ защото цялата информация за програмирането е толкова неясна в мрежата че човек се запитва как се става програмист с тази боза която се пише по книгите за програмиране и информацията в интернет.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...