Jump to content

Ръководство конвертиране (рипване) на DVD в AVI


Препоръчан пост

  • 4 months later...
  • Отговори 160
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Night_Raven, на какво може да се дължи по-светлия (съвсем леко, но го забелязвам) образ след конвертиране на MKV 1280х544 в XviD 720х304 (предполагам резолюцията не е от значение)? Конвертирал съм с StaxRip. Ето няколко снимки (всяка първа е MKV, втората XviD).

post-485-0-54573200-1332746975_thumb.jpg

post-485-0-04866900-1332746975_thumb.jpg

post-485-0-51086800-1332746974_thumb.jpg

post-485-0-94533700-1332746973_thumb.jpg

post-485-0-91483100-1332746971_thumb.jpg

post-485-0-08576000-1332746971_thumb.jpg

 

Не знам дали се забелязва в браузъра, затова ще е хубаво да се свалят и да се сравнят едновременно с програма за снимки.

На каква функция се дължи светлеенето по принцип? Не съм използвал филтри от рода на Denoise и т.н.

Ето и лог. файл.

Puss In Boots (720p) (1)_StaxRip.txt

 

П.П. Настройките на кодека бяха предварително избрани на H.263, а аз ги смених на MPEG на основата на това твое мнение (последното изречение). Все имам чувството, че с матрица H.263 видеото е по остро.

Link to comment
Сподели другаде

Допускам, че може да е характерна особеност на кодека, макар че лично аз не забелязвам въпросната разлика между изображенията.

Предполагам под "остро" имаш предвид детайлите. H.263 матрицата по-принцип замазва малко изображението, което прави задачата на кодека (компресирането) по-лесна и няма нужда от толкова висок битрейт. MPEG матрицата пък запазва повече детайли, но за да е ефективна е нужен и по-висок битрейт. Сигурен ли си, че въпросният филм е компресиран с използвана MPEG матрица? Ако да, с H.263 трябва да е още по-зле. Липсата на детайли във вторите изображения е очевидна.

Link to comment
Сподели другаде

Допускам, че може да е характерна особеност на кодека, макар че лично аз не забелязвам въпросната разлика между изображенията.

На снимките е трудно да се забележи. Във видеото си проличава повече.

 

Сигурен ли си, че въпросният филм е компресиран с използвана MPEG матрица? Ако да, с H.263 трябва да е още по-зле. Липсата на детайли във вторите изображения е очевидна.

Да, сигурен съм. Ето лог.

Example.txt

 

Друго интересно нещо. След като написах вчеращният си пост, реших да експериментирам с двете матрици, като използвам функцията Run Compressibility Check.

post-485-0-64584600-1332837776_thumb.jpg

 

Направих един опит, като оставих настройките на кодека по подразбиране (H.263). Резултата според MediaInfo беше H.263. Последва втори опит, като ги промених на MPEG. Е, пет пъти пробвах (с MPEG) и все се получаваше резултата с H.263. Какво ли не правих:

- затварям програмата, стартирам я, зареждам проекта - помни си настройките по проект, т.е. MPEG, но отново резултата беше H.263;

- затварям програмата, стартирам я, зареждам на ново видеото (не запазения проект), променям настройките на кодека на MPEG - резултатът отново е H.263.

- потърсих в настройките - никъде не открих да се споменава Compressibility Check освен тук:

post-485-0-91112100-1332842813_thumb.jpg

Link to comment
Сподели другаде

Може би все пак се компресира наистина с H.263 матрица, т.е. не се зачита твоят избор. Защо обаче не мога да кажа. Аз за компресиране на DVD в AVI използвам винаги Gordian Knot и не съм имал подобни проблеми. Може би да опиташ друга програма за компресиране? Версията на Xvid последната ли е?
Link to comment
Сподели другаде

Може би все пак се компресира наистина с H.263 матрица, т.е. не се зачита твоят избор.

Едва ли не зачита моя избор - било MediaInfo, било KMPlayer, било MPC-HC, всички показват, че е MPEG матрица. Явно само Compressibility Check теста се дъни.

 

Аз за компресиране на DVD в AVI използвам винаги Gordian Knot и не съм имал подобни проблеми. Може би да опиташ друга програма за компресиране?

Спрях да компресирам от DVD (освен ако не може да се намери друг източник) - резултатът от видео с висока резолюция е по-добър. Вече сме го обсъждали.

 

Версията на Xvid последната ли е?

Използвам твоя пакет. Там е версия 1.3.2.

Друго обаче ми направи впечатление. При отварянето на Tools\Applications ми дава, че версията на Xvid е неизвестна.

post-485-0-16927800-1332849416_thumb.jpg

 

Ако се възползвам от съвета да натисна бутона Setup, започва инсталацията на версия 1.2.2. (такава се намира в папката на програмата), която разбира се не довършвам. Защо не разпознава твоята версия, не знам. При това компресията завършва без проблем.

Link to comment
Сподели другаде

Ами, не съм напълно нясно защо не я засича. Ако искаш можеш да премахнеш пакета с кодеци и да опиташ временно да инсталира самосотятелна версия на Xvid и да видиш дали ще засече нея.
Link to comment
Сподели другаде

Деинсталирах твоя пакет, почистих с CodecTweakTool и инсталирах XviD кодека по начина който предлага StaxRip (Tools\Applications\Xvid - бутона Setup). Сега вече го вижда.

post-485-0-30541300-1332928908_thumb.jpg

 

Какво предлагаш - да инсталирам отново твоя пакет върху сегашната версия на кодека или нещо друго?

Link to comment
Сподели другаде

Ами, не знам дали реално й е проблем това на StaxRip. Не съм я използвал и не знам колко е капризна. Евентуално ще трябва да се занимая да видя проследя точно какво инсталира и как "вижда" версията.
Link to comment
Сподели другаде

Ами реално не инсталира нищо. Използвам в случая версия, която не се инсталира - 1.1.7.2. Има свой набор от инструменти, с чиято помощ компресира. Явно засича, дали е инсталиран нужния кодек (в случая Xvid) и ако не, предлага да го направи.
Link to comment
Сподели другаде

Направих няколко теста и установих, че StaxRip проверява директно файла xvidvfw.dll. Дали проверява размера, датата, двете или контролната сума не знам точно. Най-вероятно проверката все пак е точно по-контролна сума, но не мога да кажа със сигурност. Мисълта ми е, че не засича както трябва кодека (а казва, че е неизвестен), не трябва да е проблем. Поне освен, ако StaxRip не е програмирана нарочно да се гаври, ако няма точно конкретна версия на кодека, но ме съмнява някой да се занимава да създава подобен продукт.

 

Колкото до пакета с кодеци, ще трябва да внеса сравнително сериозни промени по него. Добавянето на 64-битова поддръжка се оказа малко по-сложно отколкото предполагах. Т.е. само по себе си не е нищо особено, но някои от нужните промени изискваха други промени, а те от своя страна - други, и т.н. Това го споменавам информативно.

Link to comment
Сподели другаде

Дали, да не опитам да заменя инсталационния файл на кодека (съдържащ се в директорията на StaxRip) с най новата версия, т.е. един вид да "измамя" програмата, а когато инсталирам твоя пакет, просто да махна отметката на Xvid.
Link to comment
Сподели другаде

Сега пробвах. Замених версия 1.2.2 с 1.3.2. Обаче докато не го преименувах на 1.2.2, StaxRip не го инсталираше (т.е. не го виждаше). След преименуване го инсталира, но отново не го намираше като инсталиран. Явно така е проектирана, да работи само с версия 1.2.2.

 

П.П. След инсталиране на твоя пакет, кодека фабрично ли е настроен или ти му задаваш някакви настройки?

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...